icon

Hypotyreóza a endometrióza. Dá sa otehotnieť?

gombicka
29. nov 2010

ahojte dievčatá, je tu niekto s problémami v tejto kombináci? Na čo sa radšej zamerať pri liečení? Podarilo sa vám vôbec otehotnieť? Ja sa takto snažím už 2,5 roka...

zvedava17p
29. nov 2010

ahoj, mam presne tvoju kombinaciu a neviem co ti poradit. my sa snazime viac ako 3 roky a zatim nist ☹

gombicka
autor
25. jan 2011

@zvedava17p ahoj, a robili ste si uz okrem toho aj nejake ine testy? Ja uz zvazujem IVF.

leya
27. jan 2011

@gombicka chodis na folikulometriu pocas uzivania Clomidu? alebo na nejake kontroly ku gyn.?

gombicka
autor
27. jan 2011

@leya ahoj, prepac, chystala som sa ti odpisat... no akosi stale nevyslo...busy v praci, ze si clovek nemoze ani skocit na konika 😀 . ako som ti pisala, som v UK...na clomide som bola 2x (raz januar - marec 2010, teraz november 2010 - januar 2011). Bohuzial, na ziadnu folikulometriu ma doktorka neposlala... 🙄 . 1 februara mam appoitment, cize akoze kontrolu, ktora uz teraz viem, ako dopadne....

leya
28. jan 2011

@gombicka no, chodi nahodou moja doktorka ordinovat k vam? 😉 ja som svoju ziadala, aby som mohla chodit na folikulometriu pocas uzivania, pretoze sa mi niekedy tvoria cysty, ale povedala, ze staci, ak budem merat BT, tak uvidime. budem to uzivat vo februari a marci 🙂 dufam, ze nespuchnem alebo nieco podobne 🙂

gombicka
autor
28. jan 2011

@leya no ja som nespuchla 😅 dokonca som necitila ziadnu zmenu. Kolegyna, ktora to tiez brala v tom istom case (tiez v rovnakom case jej robili laparosk a tiez zistili endo - ale stitnu nema), mala vsak z toho "pazrave dni" - zrala vsetko co videla 😵 . Ja som aspon pocas dvoch cyklov chodila na krv v 2DC - neviem, sice, ako z toho zistuju, ze ci som ovulovala....no mam doma vysledky a merali tam progesteron.... o tyzden sa spytam a budem mudrejsia.

zvedava17p
30. jan 2011

gombicka, ja som uz absolvovala liecbu endosky injekciami a nakoniec este nieco zistili manzelovi, takze prave zaciname stimulaciu na IVF

gombicka
autor
30. jan 2011

@zvedava17p takze nakoniec problem v manzelovi?

rikuska21
31. jan 2011

ahpojte len nahodou som natrafila na tuto temu, mam aj stitnu choru a aj endometriozu, 6 rokov snazenia a nic, 4 ivf

gombicka
autor
31. jan 2011

@rikuska21 len to nevzdavaj, nadej umiera posledna! ...a ked sa nedarilo, vedeli ti povedat, preco? sama neviem, ci ma na to vsetko vacsi vplyv endo alebo stitna..

gombicka
autor
1. feb 2011

@leya dnes som bola na tej slavnej kontrole, jasne ze mi doktorka nic nove nepovedala, ale aspon podpisala ziadost o IVF. na prekvapenie mi znova dala Clomid / clostil, no to bude u mna uz 3x (raz 3m cyklus - jan, feb, marec 2010 a potom okt, nov, dec 2010) a pritom pri endometrioze by sa to vobec nemalo brat...tak nechapem, naco mi to dala...ked sa pri tom len zvacsuju loziska a tvoria cysty. No vravela, ze teraz budem chodit na ten scan (folikometriu) miesto krvi. Inac podla vysledkov krvi ovulujem, hodnota progesteronu bola okolo 50, ma byt od 30 vyssie.
Tak teraz neviem, ci sa dat 3x na ten clomid, ci nie.....

leya
2. feb 2011

@gombicka fuha, no to je zaujimave.....niektore baby spominali, ze sa to moze brat maximalne sestkrat za zivot (t. j. sest mesiacov) a potom uz nikdy viac, ale neviem presne, aky bol dovod.....to o tom zvacsovani lozisk endometriozy som ani nevedela, ale je to zrejme logicky dosledok stimulacie.....a ked uz mas ist na IVF, tak naco zase clomid?

zvedava17p
2. feb 2011

@gombicka nechcem to takto zovseobecnovat....stitka a endoska su diagnozy na IVF aj bez jeho problemu...doki nam ho kvoli mojmu veku odporucal tak ci tak (mam jeden vajickovod nepriechodny) a diagnoza mangela to len potvrdila
ale ked si to zoberiem preco sme nemali babo doteraz....sme spolu uz desatrocia...tak asi jeho problem bude hlavna pricina

gombicka
autor
12. mar 2011

@leya nakoniec som sa rozhodla, ze ten Clomid neberiem, a ze si uz len pockam na to IVF. Dokedy sa to vsak stane, si este pobeham po Slovensku po dalsich vysetreniach (imunologia, hematologia, genetika...)

nevies nahodou, ktore vysledky su pri stitnej pre tehotenstvo dolezitejsie?TSH,T3 alebo T4? Posledne mi moj trubka doktor dal urobit test len ta T4 a to bolo mierne zvysene (bolo 23.7, v mojom labaku malo by byt maximalne do 22.7). Posledne TSH som tak mala robene v auguste 2010, a to za znizene, ale T4 vtedy bola v norme (19.1)

leya
12. mar 2011

@gombicka ahoj! a nechces skusit sojove isoflavonoidy? tiez by mali podporovat rast folikulov (ako clomid), ale je to prirodny produkt, takze nemaju take vedlajsie ucinky.
podla mna na IVF ti treba vediet obe hodnoty. lebo T4 mozes mat v norme, zmenene bude len TSH a to tiez znaci subklinicku poruchu SZ. je mozne, ze z CAR ta pred IVF este poslu na vysetrenie, aby si mala aktualne hodnoty T4 aj TSH pred IVF. neviem vsak, ake najstarsie mozu byt vysledky pred zakrokom.
no, tak si sa nakoniec rozhodla pre IVF, my este snazilkujeme, ale zatial bez vysledku, takze ak nic, v maji alebo juni nas to zrejme neminie tiez. Ja som na hematologii, kde robili aj genetiku, uz bola. To som mala nastastie v poriadku (okrem anemie).
Mozno to nakoniec budeme podstupovat v rovnakom case, ako tak na to pozeram....vysledky genetiky trvaju cca 3-4 tyzdne, imunolka neviem ako dlho.
drzim palce!

gombicka
autor
12. mar 2011

@leya co su tie sojove isoflavonoidy? nepoznam to,na co to je? ked som si studovala alternativne sposoby liecby, vratane roznych diet, tak tam odporucovali vyvarovat sa soji, ak je problem so stitnou zlazou. Uz si vsak nepamatam,ako to na to posobilo...:( no skusim pohladat. Co sa tyka ovulacie, tak ta by mala byt u mna v poriadku, hoc ten druhy hormonalny obraz bol robeny pocas uzivania clomidu.No uz dlhsiu dobu pijem vitex jahnaci, ktory je na podporu ovulacie.

Na tu imunitu idem do Prahy, hematol do Kosic. A to ti genetiku robili na hematologii? To ako? Oni preposlali krv,alebo oni sami robili?

gombicka
autor
12. mar 2011

@leya ozaj, a ten clostyl uz beries? nezabralo?

sue14
12. mar 2011

nám sa to podarilo po 5 rokoch, no naviac mám ešte daľšie 2 diagnozy s ktrorými som myslela, že je to fakt nemožné, no stal sa zázrak a už máme polročného synčeka 🙂

leya
12. mar 2011

@sue14 jej, tak to blahozelam a som rada, ze si sem napisala....take pribehy su povzbudenim.... 😉

leya
12. mar 2011

@gombicka napisala som ti IP 😉

sue14
18. mar 2011

treba sa podeliť s ostatnými s rovnakými problémami, treba to len nevdávať ... 🙂

gombicka
autor
18. mar 2011

@sue14 co sa tyka toho delenia sa problemov,to mas pravdu, no darmo sa je delit s okolim a kamaratkami, ktore uz maju 1-2 deti pripadne su tehotne. Ja som to zo zaciatku nechcela vraviet nikomu a kazdy kto sa pytal a vravel zeby uz bolo na case, tak som sa radsej zahrala na tvrdu karieristku - ved co mi ostavalo. Potom neskor, ked som sa par ludom zdoverila, tak sa to casom rozsirilo a teraz mam aspon pokoj. Uz sa ma aspon nikto nepyta, ze "a vy kedy?"

A hoc so mnou moje kamaratky sucitia, ono to aj tak boli,kedze skoro vsetky uz maju deticky. Musim priznat, ze som nasla chut bojovat pomocou tejto stranky, kedze su tu baby s rovnakymi problemami a tiez sa tu clovek dozvie vela uzitocneho.

Sue, mozem sa spytat, ake este problemy si mala,a co si preto robila,ze sa vam to podarilo?

sue14
18. mar 2011

@gombicka no máš pravdu, ani ja som to nikomu nevravela, tiež som bola karieristka, no a nechala som to tak , aj ked otázky a vy kedy? bolo by na čase? .... neboli po chuti
Mám PCO syndrom a nepriechodný vaječník, šancu na tehotenstvo som mala minimálnu, brala som všetky možné lieky, až raz som povedala dosť. Bola som aj niekoľkoráz v kúpeľoch. Začala som cvičiť a časom sa nakoniec podarilo, možno aj to že som to úplne vypustila z hlavy a sústredila sa na karieru, vôbec neviem čo zabralo ... skrátka lekár povedal "zázrak" ktorý sa držal podľa jeho slov zubami, rukami, nohami , nechtami a všetkým a samozrejme moja túžba donosiť zdravé dieťa.
Ty máš aj iné problémy?
Drž sa

mykky
12. apr 2011

Ahojte. Ja mám hypotyreozu, ale o endometrióze som nepočula. 😒 Ako sa to prejavuje? Asi by mi to môj endokrinológ povedal že...mne sa tiež nedarí otehotnieť. Na prvé bábo sme čakali asi 4 roky a o druhé sa snažíme asi rok

gombicka
autor
13. apr 2011

@mykky endometrioza s hypotyreozou nijak nesuvisi, su to dve rozdielne choroby.Endo je (zvacsa imunitna) porucha vystelky maternice (endometria),ktore robi v bruchu sarapatu a brani otehotneniu.

mykky
14. apr 2011

@gombicka aha,a ako sa to prejavuje?