icon

Hysterektómia: Čo očakávať po operácii?

dana2207
15. okt 2024

Ahojte žienky, potrebovala by som poradiť.
Na maternici mám dva myomy a gynekológicka chce aby som si to dala vybrať.
Keďže už mám po 50 zoberú mi aj vaječníky.
Mám ísť na operáciu do MT.
Nemám dáke problémy akurát že niekedy chodím častejšie na toaletu tlačí mi to na mechúr. Mám z tohto obavu a neviem či mám alebo to nechám tak. Poraďte mi vaše skúsenosti ako je to potom zo sexom.
Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
evkatk
20. okt 2024

Pri myóme je nepríjemné a nebezpečné možné silné krvácanie. Jednu pani 39 - ročnú priviezli v noci do nemocnice v gumovej plachte plnej krvi. Prišlo to náhle a takmer vykrvácala z jedného myómu.

jahu348
24. okt 2024

@majamat vajecniky maju vyznam.

majamat
Autor odpoveď zmazal
jahu348
25. okt 2024

@majamat tak jasne ak nie su aktivne tak prec. Mne nechali

majamat
Autor odpoveď zmazal
jahu348
27. okt 2024

@majamat ja mam 53r- maternicu prec uz 9 rokov ale vajecniky aktivne stale

majamat
Autor odpoveď zmazal
jahu348
27. okt 2024

@majamat bola som na prehliadke

majamat
Autor odpoveď zmazal
dana182
15. nov 2024

je třeba počítat s tím, že sex bude o něco horší, zvlášť pokud ti seberou i krček - poškodí se totiž při tom nervy, které tam jsou a některé ženy tím mohou přijít i o vaginální orgasmus, protože ten právě vzniká drážděním nervů kolem děložního krčku...pokud to je možné, zkus si ten krček ponechat...

dana182
29. nov 2024

ACOG (American College of Obstetrics and Gynecology) popisuje hysterektomii jako léčbu poslední možnosti. Před hysterektomií byste měli zjistit důvod, možnosti léčby a dlouhodobé vedlejší účinky. Vedlejší účinky hysterektomie mohou zahrnovat depresi a ztrátu sexuální reakce nebo touhy. Většina lékařů nepřemýšlí dvakrát o sexuálních vedlejších účincích spojených s hysterektomií. Po hysterektomii lze pozorovat poruchy touhy, vzrušení, orgasmu a bolesti. Kilkku et al se podívali na pacientky po hysterektomii a zjistili, že u žen, které si ponechaly děložní hrdlo, nedošlo k žádné ztrátě funkce, ale když bylo děložní hrdlo odstraněno, pacientky si stěžovaly na sexuální dysfunkci. I když si žena ponechá vaječníky, někdy se přeruší přívod krve do dělohy. Vnitřní orgasmy se po hysterektomii často výrazně změní. To je pozorováno částečně kvůli neschopnosti mít rytmické kontrakce děložních svalů bez přítomnosti dělohy. Také vnitřní orgasmy jsou po hysterektomii změněny v důsledku poranění nervů, které procházejí blízko děložního čípku. Chirurgové by se měli snažit tyto nervy ušetřit, ale snahy o jejich ušetření jsou v současnosti omezené. Výsledkem je, že po hysterektomii mnoho žen ztrácí schopnost dosáhnout vnitřního orgasmu. Zprávy naznačují, že pokud by děložní cervikální ganglia byla ušetřena během cervix šetřící hysterektomie, sexuální funkce by byla zachována.

tilonka
29. nov 2024

@dana2207 tak ked doktor nebol stotozneny s operaciou tak to mas dobre, mozes sa s nim dohodnut na pravidelnych kontrolach. Kym sa da, radsej sa operacii vyhni..

lele7
25. apr 2025
@janetinka27

@dana2207 ahoj, ja som tam bola nedavno, tiez mi vybrali vsetko, sestricky super, operacia bez komplikacii, bolest nebola velka, len po prebudeni a hned pichli nieco od bolesti. Viac som bolesti nemala, ani krvacanie

@janetinka27 ahoj, mozem sa spytat, bola si na opke v Martine? Ktory doktor taa operoval? vsetko prebehlo v poriadku, bola si spokojna?

lele7
25. apr 2025
@majamat
Odpoveď bola zmazaná

@majamat ahoj, kde si bola prosim na operacii? v Martine ci inde? dakujem.

janetinka27
25. apr 2025
@lele7

@janetinka27 ahoj, mozem sa spytat, bola si na opke v Martine? Ktory doktor taa operoval? vsetko prebehlo v poriadku, bola si spokojna?

@lele7 pisem ti ss

majamat
Autor odpoveď zmazal
tatkoamamka
7. júl 2025
@janetinka27

@dana2207 ahoj,este dodam,ze pri operacii som mala 40 rokov a na druhy den rano po operacii som isla na normalnu izbu a normalne bez bolesti som chodila po vlastnych, nedavali mi uz nic od bolesti. Operacia bola laparoskopicka vaginalna komplet vsetko von.

@janetinka27 ahoj a môžem sa opýtať či si po operácii krvácala a teda máš normálne každý mesiac menzes či keď sa vyberie maternica a vaječníky ostanú tak už menzes nieje?Ďakujem

janetinka27
7. júl 2025
@tatkoamamka

@janetinka27 ahoj a môžem sa opýtať či si po operácii krvácala a teda máš normálne každý mesiac menzes či keď sa vyberie maternica a vaječníky ostanú tak už menzes nieje?Ďakujem

@tatkoamamka ahoj, nekrvacala som, mala som len slabulinke meviditelne spinenie par dni.mne vybrali vsetko, aj vajecniky,cize nekrvacam, nemam cyklus

tatkoamamka
7. júl 2025
@janetinka27

@tatkoamamka ahoj, nekrvacala som, mala som len slabulinke meviditelne spinenie par dni.mne vybrali vsetko, aj vajecniky,cize nekrvacam, nemam cyklus

@janetinka27 a môžem sa ešte opýtať či máš nejaké zmeny čo sa hormónov týka,či niečo na to berieš?A dlho so sa dávala dokopy po operacii? Ďakujem

janetinka27
7. júl 2025
@tatkoamamka

@janetinka27 a môžem sa ešte opýtať či máš nejaké zmeny čo sa hormónov týka,či niečo na to berieš?A dlho so sa dávala dokopy po operacii? Ďakujem

@tatkoamamka ahoj, nedostala som ziadne hormony, pre zlepsenie gyn stavu mi dr odporucil nejaky estrogenovy gel, aby sliznica nevysychala a neatrofovala.ale zatial nepouzivam nic.chodim na kontroly na onkogynekologiu. V lete mam preventivku u mojej gyn, tak sa s nou porozpravam.brat estrogen by bolo asi nebezpecne kvoli riziku rakoviny prsnika, neviem.a ani ci je to vlastne potrebne.

3petka
7. júl 2025
@tatkoamamka

@tatkoamamka ahoj, mojej mame vyberali maternicu s ponechaním vaječníkov. Krvácala len trošku, a samozrejme cyklus už nemá.

dana182
8. júl 2025
@3petka

@tatkoamamka ahoj, mojej mame vyberali maternicu s ponechaním vaječníkov. Krvácala len trošku, a samozrejme cyklus už nemá.

@3petka pokud má vaječníky, tak cyklus samozřejmě má, pokud ještě není v menopauze, akorát nekrvácí....

dana182
8. júl 2025
@janetinka27

@tatkoamamka ahoj, nedostala som ziadne hormony, pre zlepsenie gyn stavu mi dr odporucil nejaky estrogenovy gel, aby sliznica nevysychala a neatrofovala.ale zatial nepouzivam nic.chodim na kontroly na onkogynekologiu. V lete mam preventivku u mojej gyn, tak sa s nou porozpravam.brat estrogen by bolo asi nebezpecne kvoli riziku rakoviny prsnika, neviem.a ani ci je to vlastne potrebne.

@janetinka27 záleží hodně na tvém věku, pokud byly vaječníky odebrány před přirozenou menopauzou, měla bys estrogen brát - je důležitý především pro zdraví srdce, kostí, mozku a sliznic....poraď se s lékařem, ale čistý estrogen (ideálně transdermální) je vůbec nejbezpečnější forma hormonální substituce...

3petka
9. júl 2025
@dana182

@3petka pokud má vaječníky, tak cyklus samozřejmě má, pokud ještě není v menopauze, akorát nekrvácí....

@dana182 však to je jasne. Ja som samozrejme myslela cyklus ako krvácanie lebo na to sa autorka pýtala.

Strana
z2