icon

Je lepšie ísť na mamografiu či na ultrazvuk prsníkov?

iveta121212
6. máj 2025

Mamografia ci ultrazvuk prsnika co je lepšie

Strana
z2
mk22
6. máj 2025
@dharmasanata

Podľa mňa lepšie mamograf , lebo zachytí aj kalcifikaty a aj nádory ktoré sú umiestnené hlbšie.
Na sono sa dostanete aj bez sprievodky ako samoplatca na súkromných pracoviskách ,keď si to môžeme hradiť my onkopacienti keďže sa na preplatené sono nevieme dostať kvôli preťaženosti.. a keď si to vie zaplatiť chorý človek na PN či invalidke, či bez príjmu, môže si to zaplatiť aj zdravý, pracujúci človek čo to chce len preventívne..

@dharmasanata áno, ako samoplatca bez sprievodky, preto som sa jej pýtala, či ide sama ze si niečo nasla, alebo bezna prev kontrola..

mircalla
6. máj 2025
@mk22

@viestta sama v zmysle ze si niečo nasla, alebo ju posiela Dr v rámci prevencie na bežnú prehliadku.
Ja som išla sama, teda na môj podnet, že som si niečo nasla.. Objednala sa na sono a áno log s lístkom od gynekológa keďže k nemu som išla ako k prvému. A hneď sono vyšetr nebolo ôk.

@mk22 Ty vies tak krasne zavadzat, citujem:

posiela ta Dr? Ci ides sama a rozhodujes sa?

Aj ked si sama daco nasla, musi ju poslat doktor....Ona sa nerozhoduje kam ju posle, rozhodne o tom gynekolog, kam ju posle, nakolko on dava sprievodny listok

mircalla
6. máj 2025
@mk22

@dharmasanata áno, ako samoplatca bez sprievodky, preto som sa jej pýtala, či ide sama ze si niečo nasla, alebo bezna prev kontrola..

@mk22 Aha, tak nova verzia je ako samoplatca bez sprievodky. Fakt by ma zaujimalo, kto by siel ako samoplatca bez sprievodky, ked si daco nasiel, musel by byt padnuty na hlavu, ze to nekonzultuje s gynekologom, co je najlepsie
Myslim, ze sa uz sama zamotavas. No nevadi.
Pani ma podla foto vyrazne nad 40, kde sa robi ako prvotne vysetrenie mamografia. Zbytocne sa tu vobec bavime ci sono ci mamo, sono sa robi do 40 rokov

mircalla
6. máj 2025

Nad 40 rokov sa ide najprv na mamografiu a idealne dovysetrovat na sono. Ty tu posielas na sono pani, co ma uz davno vek na to, ze treba mamografiu

mk22
6. máj 2025
@mircalla

@mk22 Aha, tak nova verzia je ako samoplatca bez sprievodky. Fakt by ma zaujimalo, kto by siel ako samoplatca bez sprievodky, ked si daco nasiel, musel by byt padnuty na hlavu, ze to nekonzultuje s gynekologom, co je najlepsie
Myslim, ze sa uz sama zamotavas. No nevadi.
Pani ma podla foto vyrazne nad 40, kde sa robi ako prvotne vysetrenie mamografia. Zbytocne sa tu vobec bavime ci sono ci mamo, sono sa robi do 40 rokov

@mircalla mohla som napísať moju skúsenosť?
Mohla, že?
Ci s tvojim dovolením sa reaguje?
Moja otázka smerovala autorke, nie tebe.

lienka.7
6. máj 2025
@mircalla

Nad 40 rokov sa ide najprv na mamografiu a idealne dovysetrovat na sono. Ty tu posielas na sono pani, co ma uz davno vek na to, ze treba mamografiu

@mk22 darmo sa tu paprcis.
@mircalla ma uplnu pravdu. Nad 40 rokov najskôr mamo, pokial sa im niečo nezda, ideš automaticky na sono - aj bez lístku. Ja som tak mala. Videli nejaké "cmuhy", takže hneď ma poslali vedľa na sono. Ženy sa zbytočne boja, vobec to neboli.

mircalla
6. máj 2025
@mk22

@mircalla mohla som napísať moju skúsenosť?
Mohla, že?
Ci s tvojim dovolením sa reaguje?
Moja otázka smerovala autorke, nie tebe.

@mk22 Tvoja skusenost je vzhladom na vek autorky totalne irelevantna.Vec druha - vzdy je lepsie ist cez gynekologa ako si riesit daco na vlastnu past, najma v pripade nalezu.

okseen
28. sep 2025
@aalt

Neriesilo sa to teraz nedavno? Ze preplacanie sono sa rusi a bude uz iba mamografia, lebo sono moze evokovat falosny pocit, ze je vsetko OK.
https://najmama.aktuality.sk/clanok/vAVwLI3/rus...

@aalt a načo teda po mamo pošlú ešte na sono???🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

zdenka7887
12. dec 2025
@lienka.7

@mk22 darmo sa tu paprcis.
@mircalla ma uplnu pravdu. Nad 40 rokov najskôr mamo, pokial sa im niečo nezda, ideš automaticky na sono - aj bez lístku. Ja som tak mala. Videli nejaké "cmuhy", takže hneď ma poslali vedľa na sono. Ženy sa zbytočne boja, vobec to neboli.

@lienka.7 neboli-bolí ,vyšetrením mamografiou sa zvyšuje riziko rakoviny

anonym_7482ea
12. dec 2025
@veronika_pb

Prijemnejsie je sono, ale detailnejsia a viac napovedajuca je mamografia.

Najlepšie ísť na sono alebo MRI prsníkov
ak máte veľké mliečne žľazy je zbytočné ísť na mamografiu

zdenka7887
12. dec 2025
@okseen

@aalt a načo teda po mamo pošlú ešte na sono???🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

@okseen po mamografii sa robí kontrolné sono,ktoré odhalilo aj rakovinu prsníka ,co mamograf nedokázal odhaliť

jana_eyre_2
12. dec 2025

keď som mala podozrivý nález, urobili mi dôkladne sono a hneď v ten deň aj mamografiu, neskôr ma poslali aj na MR.. na sono ma poslal gynekológ, mamografiu a MR už doporucil radiolog, len som musela ísť pre žiadanku znova ku gynekológovi..

zdenka7887
12. dec 2025
@mk22

@mk22 to zachytí aj MRI a je bez zbytočného ionozujuceho žiarenia ,ako mamograf a CT

mk22
12. dec 2025
@zdenka7887

@mk22 to zachytí aj MRI a je bez zbytočného ionozujuceho žiarenia ,ako mamograf a CT

@zdenka7887 ano viem ja som mala jedine vysetr a to mri a výsledok bol jasny

Strana
z2