icon

Je potrebné pichať Fraxiparin po laparoskopii viackrát?

sekacik2011
25. apr 2025

Ahojte, som týždeň po laparoskopickej operácií, mala som mimomaternicové tehotenstvo, tesne pred operáciou mi to prasklo. Minulú sobotu ráno ma operovali a v nedeľu okolo jednej na obed som už šla domov. Už hneď prvý deň ma dali aj sadnúť na druhy deň som odišla po vlastných domov. Aj doma som každý deň pochodila po byte aj posedela. Dnes už som bola aj na nákup. A teraz k veci.. fraxiparin na riedenie krvi mi pichli len raz a to v deň operácie.. dávali mi veľa infúzií na zavodnenie. Veľa ľudí v okolí mi hovorí, že jeden deň je málo, že to som si mala pichať veľakrát. Vyzná sa v tom prosím niekto, domov mi nič nedali.

suzitok
25. apr 2025

Ahoj, ja si myslím, že ak by si to mala brať, tak ti povedia, alebo by ti povedal/predpísal lekár, ku ktorému si brala správu z nemocnice.
Mne po operácii pichali aj v nemocnici, pri odchode mi 3ks zabalili, vysvetlili ako si pichať a ďalšie balenie - 10ks mi predpísal ošetrujúci lekár.

sekacik2011
autor
25. apr 2025
@suzitok

Ahoj, ja si myslím, že ak by si to mala brať, tak ti povedia, alebo by ti povedal/predpísal lekár, ku ktorému si brala správu z nemocnice.
Mne po operácii pichali aj v nemocnici, pri odchode mi 3ks zabalili, vysvetlili ako si pichať a ďalšie balenie - 10ks mi predpísal ošetrujúci lekár.

@suzitok no ono to je v správe, že liečba fraxiparinom ale neviem či myslia, že oni mi to raz pichli… správu mi dávala sestra a nič nespomínala, len že ak by som mala bolesti mám si dať niečo co bežne beriem na bolesť… ono možno aj pre to, že som tam bola len jednu nic a na druhy deň už hneď pohyb, tak možno vzedy dávaju len jednu… v pondelok idem už stehy vyberať tak sa budem pýtať, len nejako ma to až teraz napadlo..

suzitok
25. apr 2025
@sekacik2011

@suzitok no ono to je v správe, že liečba fraxiparinom ale neviem či myslia, že oni mi to raz pichli… správu mi dávala sestra a nič nespomínala, len že ak by som mala bolesti mám si dať niečo co bežne beriem na bolesť… ono možno aj pre to, že som tam bola len jednu nic a na druhy deň už hneď pohyb, tak možno vzedy dávaju len jednu… v pondelok idem už stehy vyberať tak sa budem pýtať, len nejako ma to až teraz napadlo..

@sekacik2011 škoda že ti to nenapadlo skôr, zavolať, spýtať sa, lebo teraz po týždni neviem ako to je, či má/nemá zmysel to začať brať, nie som zdravotník, nechcem ťa zavádzať informáciami...

trgypadl
25. apr 2025

Teraz je to uz jedno,si tyzden po. Ja som si pichala este par dni po,niekde uz nerizikovym pacientkam pri takom vykone nepichaju alebo iba v den operacie,nie vsade maju jednotny pristup

janetinka27
25. apr 2025

@sekacik2011 ahoj, bola som na laparke minuly rok, ale vacsi gyn zakrok a pichala som si fraxiparin 28 dni
Ale bolo to v sprave a bola som o tom poucena, dostala som pri prepustani rovno elektronicky predpis a kontrolovala to potom aj moja obvodna gyn, kde som sa musela do 3 dni ohlasit
Takze asi si to nemas pichat, bo to by ti povedali

veselo_neveselo
25. apr 2025

@sekacik2011 Ak by si ho mala brat, tak si daju pozor na to, aby tak bolo.
Ale v zasade, pokial sa mozes hybat, chodit po vlastnych, tak si ok.

michaela329
25. apr 2025

@sekacik2011 ono to záleží od nemocnice. Mne na jednom pracovisku kázali týždeň, po rovnakom zákroku v inej nemocnici len deň. Ak nemáš trombofilny stav a hybes sa, nemusíš sa báť.

kiki68
25. apr 2025

Predtym sa to moc nepichalo, hlavne iba u tazko mobilnych. Teraz davaju aj tyzden a viac prevenciu. Ak sa hybes, chodis, tak viac menej bez nejakeho predosleho rizika nemas mat aky problem.

ahhola
25. apr 2025

To mal poriesit tvoj obvodny, bola si?

levantinka
26. apr 2025

Ak ti pichli raz tak staci raz. Kazda operacia a samotny stav pacienta je iny. Fraxiparine sa dava na doma hlavne ked doktori naordinuju co najmenej pohybu. Cize sa moc nehybes a tym je vznik zrazenin vyssi. Je ine ked mas kludovy rezim ale v podstate sa normalne hybes. Ako som hovorila zalezi od typu operacie a zdrav.stavu pacienta. Ja mam za sebou uz vela operacii a dali mi ho na doma iba ked mi zoperovali pruh (mala som naordinovane co najmenej sa hybat, ohybat, proste velmi opatrny pohyb). Po vacsej gynekolog.operacii som ho na doma nemala, pichali mi ho len v nemocnici. Po niektorych operaciach mi ho pichli len raz. Zalezi...

sekacik2011
autor
26. apr 2025
@ahhola

To mal poriesit tvoj obvodny, bola si?

@ahhola k obvodnému som ísť nemala.. bola som len u gynekologičky odniesť správu a to bolo hneď dva dni po prepustení