icon

Je vylúčenie lepku a mlieka pri PCOS užitočné?

21. aug 2024

Zistili mi pcos, doktor ma veľmi o tom neinformoval čo by som mala robiť. Snažím sa zisťovať si veci sama m internete. Natrafila som na poradkyňu, ktorá radi pri ženách s pcos vyradiť mliečne výrobky a lepok, že to ma pomôcť aj proti nafukovaniu a iným vedľajším efektom pcos. Avšak mne to príde take, že či to nie je len ďalší nejaký trend, kde sa mliečne výrobky a lepok zbytočne očierňujú. Čo si o tom myslite, máte niektorá reálnu skúsenosť, že pomohlo vysadiť lepok a mliečne výrobky ?

venom19
•
21. aug 2024

Ja som citala, ze vraj niektorym zenam pomaha low carb strava

ina2405
•
21. aug 2024

Hoď do gúgla "pcos, inzulínová rezistencis, low carb" a vyhodí ti kopec článkov, ako riešiť hlavne inzulínovú rezistenciu.

suzy2508
•
21. aug 2024

Všeobecne mliečne výrobky sú pre dospelých ťažšie stráviteľné, čiže s tým nafukovaním to trochu môže pomôcť. Je to ale nejaká overená poradkyňa? Aby to nebola zase nejaká šmelina.

basulaak
•
21. aug 2024

Pcos - by nemali cukor a sacharidy. Preco? Lebo vo vacsine trpia inzulinovou rezistenciou, cukor drazdi androgenne hormony, tj testosteron a ten vdaka enzymu 5alfa reduktaza vytvara nadmieru dihydrotestosteronu teda skodliveho volneho testosteronu, ktory v tele pacha galibu (rastuce folikuly na vajecnikoch, androgennu alopeciu, mastenie pleti a akne - oblast spodnych lic, brady a sanky, hirsutizmus, bolestiva menstruacia, dlhe alebo ziadne cykly a pod). Cize mlieko a lepok urcite prospeju ale zeny s pcos primarne potrebuju low carb stravu a prerusovany post a HIIT trening. Cize vyries inzulinovu rezistenciu, vyriesis pcos

autor
•
22. aug 2024

@ina2405
@suzy2508
@basulaak ale mne inzulínova rezistencia zistená nebola 🤔

stanzi
•
22. aug 2024

Autorka, mam pcos, cca rok a pol som nejedla nic mliecne, vobec to nepomohlo 🙂 Ako pisu vyssie, odporuca sa skor nizkosacharidova dieta, ale aj to moze, ale nemusi pomoct. Vyskusaj a uvidis.
@basulaak Ani ja nemam inzulinovu rezistenciu 🙂 Nie je pravidlo, ze vacsina tych, co ma pcos, tak ma aj IR, ale samozrejme vzdy to treba radsej preverit.

basulaak
•
22. aug 2024

Ano nemusi byt. Ja som si dala urobit test na IR uz neskoro ked som bola zabehnuta na lowcarbe ani mne nevysla. Ale ja som sa 2 roky tak stravovala a moje priznaky kompletne vymizli alebo sa zredukovali. Takze nieco na tom bude. Ak budes jedneho dna zufala, vies co mozes skusit. Bez liekov. Nikdy som ich nebrala na pcos.

autor
•
22. aug 2024

@stanzi ďakujem za skúsenosť 🙂
@basulaak ale ako si sa spravovala predtým ? Nebolo to skôr tým, že si proste upravila stravu na zdravšiu ? Ja by som aj do toho isla, len mi príde, či sa zbytočne nebudem ochudobňovať o niektoré druhy potravín, ktoré sú veľmi prospešné (kefir, jogurt atd) a vôbec nie je iste, či to pomôže.

autor
•
22. aug 2024

@basulaak a celkovo síce jem sacharidy, ale vôbec to nepreháňam, a len kvalitne zdroje (celozrnne obilniny, ovocie, atd)

basulaak
•
22. aug 2024

Ja som mliecne jedla nadalej. A kefir a jogurty uz duplom. V tom nevidim problem pre zachovanie zdraveho mikrobiomu v creve. Mne robil problem ten cukor a sacharidy. Videla som to na akne. Akne dodnes nemam. Aj ked som zjedla viac ovocia tak som mala akne. To byvalo hrozne. Ved uvidis ako to budes citit

autor
•
22. aug 2024

@basulaak jaaj tak, lebo čo som čítala, niektorí radia aj všetky mliečne výrobky vyradiť a to mi príde ako veľké ochudobnenie stravy, pokiaľ na to naozaj nie je dôvod. Cukor ako sacharózu ja prakticky nejem vôbec už dlhodobo a sacharidy si ja dlhodobo strážim a ovocia jem bežne 100-200g denne 🙂

autor
•
22. aug 2024

@basulaak a napríklad akné ja nemám vôbec, len to nafukovanie ma dosť trápi, ale ono to zrejme nebude vôbec stravou, ale čisto kvôli hormónom, nakoľko niekedy to je naozaj výrazne horšie