Konizácia - skúsenosti
Ahoj baby, potrebujem poradit. Doktorka mi cca posledné 4 mesiace brala dva odbery a oba jej vysli zle nikdy som problemy nemala a chce má poslat na konizaciu krcka.
Máte niektorá skusenost? Ide o to že nerada dávam do seba zasahovať pokial to nieje naozaj nutne a zda sa mi to velmi unáhlene že to už po druhom odbere má chce poslat pod noz.
Dalsia vec je zw som aktívny športovec a doma mame statok o ktorý sa staram sama. Nieje mozne aby som 6 týždňov “sedela na riti” a nepohla prstom to proste nieje u mna absolutne mozne
Poradíte mi prosim boli ste niektorá na zákroku? Drzali ste klid 6 týždňov? Viem si to predstavit 2-3 týždne ale dlhšie ozaj nie pravdaze ak by boli komplikácie tak sa to musí vymysliet zak aby to slo ale keď 2-3 týždne budú ok .
Dakujem prosim naozaj je mi zdravie prvoradé ale nemozwm komplet prekopať zivot koli zákroku o ktorom vôbec pochybujem .
Ja mam hned dva pripady - seba a svoju sestru. Obe velmi podobne nalezy na krcku. Ja som mala dvakrat LSIL a isla som na konizaciu, ale nie len na zaklade cytologie, ale na zaklade kolposkopie, ktoru urobil onkogynekolog, nie obvodny gynekolog. Bola si u onkogynekologa? Pred operaciou sa robi aj biopsia alebo histologia, to ti robili? Ake mas vysledky? To je smerodajne, aky ten nalez je. Ja nelutujem, ze som bola na konizacii, bola som PN cca 3 tyzdne, ale u mna neslo o fyzicky narocnu pracu.
Sestra na konizaciu nesla, tiez mala lahky nalez, ktory sa nemenil, ona uz ale bola starsia a mala jedno dieta, aj to rozhodovalo. Potom, ale otehotnela este raz a ked bola tehotna, boli stresy, ci sa jej to nahle nezhorsi pod vplyvom hormonov. Stal sa opak a zlepsilo sa to, nemusela ist na konozaciu, ale ten nalez jej tam perzistoval 7 rokov - 7 rokov musela kazdy polrok chodit k onkogynekologovi, bol cas , ked aj 3x do roka tam chodila. Je to dost otravne, stale trpnut, co bude.
Konizacia je maly zakrok takmer bez rizika, ja som mala po nom uplne normalne tehotensrvo aj porod.
No bud rada, že ti gynekologická zobrala 2 stery za 4 mesiace, druhý ster bol pravdepodobne kontrolný, a iba ju uistil v tom, že treba zákrok... Ja som bola v roku 2014, na súkromnej klinike na zákrok "sluckou", ráno o 9 príjem ao 3 som šla domov, žiadne ležanie v nemocnici....6 týždňov by si sa nemala namáhať, známena to, že nemáš dvihat ťažké predmety, cvičiť v posilňovni, ale cvičenie ako joga pilates, rýchla chôdza sú ôk, to som ja napr praktizovala už po 2 týždňoch... Tak neviem, či sa tvoja práca na statku približuje skôr k silové u tréningu alebo k pilatesu 🙂 ale určite nemusíš sedieť 6 týždňov na zadku, prekonávať svetové rekordy tiež nie...
@scorpionflower1 nebola práve len klasika cytologia najskor mi gynekologička a i nič nepovedala samotny pristup sa mi nepaci menila som ju tento rok koli sťahovaniu takze som u nej kratko dobtedy žiadny rozdiel a to mi robila odbery pár mesiacov pred nou iná gynekologička a podľa tej bolo vsetko okej. Podľa názoru niektorých gyn. Sa to má sledovat mám 23 rokov imunita si vraj v tomto veku dokáže veľa keat poradit sama a pracujem manuálne tazko plus som vášnivý fitkar problemy s chrbticou takze bez cvičenia to nejde nakoľko mi boli odporučené doktorom koli držaniu chrbtice svalstvom v správnej polohe. To že budem chodit na prechádzky cez týždeň nemozne ešte teraz v zime keď je hneď tma a aby som sla na prechadzku len cez víkend no celé zle proste som ozaj typ človeka ktorý nerad do seba dava rýpať cysta na mozgu a zrastnene krčné stavce makam na sebe aby som a tým problemy v budúcnosti nemala a teraz mám vsetko zahodit koli tomuto… hlavne mi doktorka ani nedáva na vyber nevysvetlila mi nič prvé zle vysledky keď prisli tak mi oznámila že viac mi pobedat nemôže lebo sama nevie a teraz má chce poslat na zakrok o ktorom keby si neprečítal aspoň okrajovo o čo sa jedna tak mi ani nepovie ani neviem. Niekde sa človek dočíta že 2-3 týždne a zeny normálne fungujú a niektoré chodia na to opakovane a to si naozaj nemizem dovolit
Ja som bola na konizacii kvôli zlým výsledkom z cyto a PN som bola mesiac nakoľko som pracovala v potravinách a tam sa nedá nedvíhat tovar a namáhať sa. Ja by som zašla ešte na kolkoskopiu a tam sa uvidí či to je potrebné mať konizaciu
Neviem presne, aký máš nález a čo znamená zlé výsledky. Popíšem ti môj príbeh pre ilustráciu, ako vyzerá rôzny prístup lekárov. Pred 5 rokmi som mala LSIL + HPV16, chodila som na kontrolu každý polrok. Moja gynekologyčka (onkogynekologyčka) ma chcela poslať na konizaciu hneď. Ja som chcela počkať, tiež mi to prišlo veľmi unáhlené. Kolposkopia po 1,5 roku nález potvrdila, ale ten lekár hovoril, ze ak sa to bude sledovať, konizacia počká. Vtedy som už bola tehotná, v 14tt. Po pôrode sa výsledky zlepšili, ďalší polrok znova zhoršili. Dostala som výmenný lístok na konizaciu a na predoperačné. Onkogynekologyčka v nemocnici mi ešte pre istoru urobila kolposkopiu, a že konizacia zatiaľ počká. Že nevidí, čo by tam rezala. Užívala som 6 balení Deflagynu. Na 3 posledných kontrolách v nemocnici na cytologii mám výsledky bez LSIL a bez HPV, ale kolposkopia stále niečo ukazuje, tak ma sledujú. Biopsia bola tiež v poriadku.
Lekárka v nemocnici hovorila, že pre svoj vlastný pokoj by mi ona konizaciu urobila, ale keďže plánujeme ďalšie dieťa, tak radšej ma rezať nebude, ale bude ma sledovať každé 4 až 6 mesiacov.
S konizaciou som stotožnená nebola, pretože som sa bála rizík na následné tehotenstvo. Hlavne mi moja doktorka tiež nič moc nepovedala a nebola s ňou reč. Lekárka v nemocnici však sama od seba povedala, že ak ešte chcem deti, tak konizacia v mojom prípade počká, že to nie je urgentné.
@ziarifka ďakujem krasne no už mám dohodnutú druhu gyn a ako vraví aj pani vyssie @saska.j tak si radšej zajdem estw na kolkoskopiu každý doktor má na to nazor a pokial fakt Nebudem sama s tým ztotoznena nechcem veru ísť. Dakujem za nazor som rada že niesom jedina ktorej sa to zda strašne urychlene práve ani ja sama neviem aký zlý výsledok doktorka mi nieje ochotná vysvetlit a poradit tak to vo mne logicky vzbudzuje nedôveru aj v samotny zakrok dakujem 🙂)
Brala som po prvom zlom stete 2 mesiace deflagyn aj keď som pozerala na leták že by sa mal brat tri mesiac bral som dva a po dvoch mesiacoch nasledoval twnto posledný ster ..
Je to rutinny zakrok a modernou metodou (tou laserovou) ani nehrozi predcasne tehotenstvo. 5 tyzdnov bez silneho pretazovania organizmu, ale hybat sa samozrejme s mierou mozes, nelezis na lozku. Hned po konizacii sa dat zaockovat proti HPV a nemusis sa stresovat co ti vyvolaju hormony z tehotenstva alebo menopauzy.
nepoznam nikoho, kto by na tento zakrok siel dva krat ak dodrziaval co mal. Je to 15min zakrok a vacsi zasah na telo ako laserova metoda je ta celkova anesteza.
Ja som bola tiež. Aké sledoval má onkogynekolog a robili mi kolposkopiu. Po zákroku som fungovala úplne normálne, chodila do prace, akurát čo sa športu tyka, týždeň som sa šetrila. Nikdy mi nepovedali o 6 týždňoch kľudu…držím palce, ak budeš mat zle výsledky, chod do toho. Ja som potom o 5 mesiacov aj na prvý sup otehotnela, takze ani v tomto sa moje obavy nepotvrdili.
@vlada41 dakujem za radu trosku mi odlahlo po vašej odpovedi ozaj sa najviac bojím toho kľúčového režimu som strašne akcny typ človeka a 6 týždňov bez športu je pre mna úplný koniec

Ak bol aj druhý odber zlý tak nemáš nad čím spekulovat, aby si o pár rokov neposlala že máš rakovinu.
Je to zákrok, ktorý trvá asi 15 minút, ja som dodržiavala 5 týždňov pokoj, aby som sa poriadne zahojila a nič nepodcenila ale cítila som sa ok a nespinila som už pár dni po zakroku.
Držím prsty