icon

Laparoskopia - cysta na vaječníku

carrot_apple
19. máj 2017

Ahojte,mala daktora z vás iba cystu na vajecniku a doktor vás poslal na laparoskopiu?

Strana
z2
rika1929
16. máj 2021

@nikola4545 mna to caka teraz 25teho , taký zvláštny pocit neviem čo má caka tak snáď všetko ok bude

nikola4545
20. máj 2021

@rika1929 neboj sa ničoho .. Od začiatku som mala aj ja strach .. Aj keď pomňa prišli že na operaciu tak až vysoky tlak som mala 🤣 bala som sa ale . potom keď ma odniesli tak dali mi tu narkozu a ani som nevedela čo mi robia spala som a potom iba ma zobudili .. A už bolo po všetkom 😊😊😊

rika1929
20. máj 2021

@nikola4545 a ako dlho si bola v nemocnici? A ako dlho si s zotavovala?

nikola4545
26. máj 2021

@rika1929 na 4 deň domu som prišla . lebo mňa nebolelo nič to podla toho či ti je niečo alebo nie tak ťa prepuštia

maduke
8. jún 2021

Ahojte...tak ja som cerstvo po laparoskopii cysty na pravom vajecniku...velkost bola 8,8 cm.... Vo stvrtok som bola u gynekologa, kvoli uz 3 dnovym silnym bolestiam v podbrusku, ktore v prvy den zacinali ako slabe predmenstruacne bolesti, nakolko som 14 mesiacov po porode este nemala menzes, tak som si vtedy myslela ze uz to prichadza... Dalsie dni sa bolest stupnovala....druhy den som este ako tak mohla fungovat, ale kedze stale kojim, nemohla a ani som nechcela ziadne lieky od bolesti a dala som si gynekologicky caj...salku rano, salku cez obed a salku vecer.... Bolesti behom dna miestami prestali a potom znova zacali....treti den boli bolesti omnoho silnejsie, az tak ze som sa skoro vobec nemohla hybat, nic ma nebolelo, len ked som dlhsie lezala alebo sedala... Akonahle som sa zacala hybat tak prisli ukrutne bolesti az som plakala...ale kedze som vedela ze ked lezim tak to neboli, tak som lezala, driemala... Prezila som dalsi den... No nasledujuce rano som vstala bez bolesti a isla som polievat zahradu, no do 15 minut som dostala este silnejsie bolesti ako predtym...uz som nevahala a volala som gynekologovi.... Hodinu som si posedela v cakarni, za ten cas ma to samozrejme prestalo boliet.... Doktor ma vysetril a nasiel uz spominanu cystu...nasledoval plac a od lekara odporucanie na akutny zakrok... Vraj je cysta priskrtena a obtocena okolo svojej vlastnej osi, ako ked zmykate spongiju.... Pytala som sa ci sa to da riesit inak ako operativne, no jedine mozem cakat ci sa vstreba alebo praskne no kedze mam bolesti az typu koliky tak jednoznacne odporuca laparoskopiu.... Tak som sla do FN Trencin.... Tam som cakala chvilu v cakarni, nasledne ma samozrejme bolest presla... potom ma vysetril gynekolog a povedal, ze to nevyzera na akutnu operaciu, ze keby ma to tak bolelo ako popisujem tak by som inak skakala na stole od bolesti... Viackratsom mu zopakovala ze ked dlhsie sedim alebo lezim tak ma nic neboli... Najskor ma chcel poslat domov a ze teda si dohodneme termin na tu laparoskopiu, lebo videl aj pohmatal ze ta cysta je naozaj velka a mala by ist von ak sposobuje bolest, no zaroven je to bazny zasah do tela,do vajecnika a treba si to dobre premysliet, naplanovat zakrok a pripravit sa nan... No co som zisla zo stola a sla som sa do kabinky obliect, bolest sa mi vratila... Najskor som iba sedela vedla doktora pri pc ked pisal spravu a chytala som sa za bok, respektive za podprusko.... Neskor som uz cupela a v drepe zase plakala lebo bolest sa srupnovala a vyrazala az do krizov.... Prirovnala by som to k predporodnym bolestiam... Ku kontrakciam... Dost silne a bolestive..... Tak sa doktor nakoniec rozhodol ze si ma tam nechaju a uvidi sa co dalej.... Podotykam ze som od rana nic nejedla,kedze som ani nemala chut pri takych bolestiach jest a navyse som zabudla sponenut ze mi bolo aj 2x tak zle, az na vracanie ma napinalo, ale nevracala som.... Tak ma este hore na oddeleni vysetril dalsi gynekolog, ktory mal rovnaky nazor ako gynekolog na prizemi, ale tiez povedal ze uvidime.... Vypisali sme spravu... Pytal sa ma a ja som odpovedala... Vola sa to tusim rodinna anamneza pacienta.... A zabudla som este spomenut, ze na prizemi, ked doktor rozhodol, ze ostavam v nemocnici, ze mi museli urobit test na Covid-19, scim som samozrejme nesuhlasila, nakolko som sa este ani raz netestovala,kedze som mamicka na materskej a vdaka vsetkym moznym vladnym zakazom som cely rok od porodu v podstate ani nikam nechodila okrem prechadzok po dedine so svojimi detmi a ludia z mojho okolia sa testovali pravidelne (samozrejme len kvoli praci) a vsetci boli doteraz negativni, ale tento argument neobstal, tak som sa musela chces-nechces napriek svojmu presvedceniu a vykrucaniu, hladaniu inych moznosti testovania ako pchaniu tycinky do nosohrtanu ci kam, nechat otestovat... A sokujuco test bol NEGATIVNY 😊 co sa samozrejme dalo cakat... no takze, uz som bola na izbe a cakala som co bude.... Prijali ma asi okolo tretej poobede.... Pred piatou alebo okolo pol piatej nosili veceru..... Povedali ze sa mam najest a od polnoci uz nemam ani jest, ani pit a rano ma budu operovat... Na jednej strane radost ze bolest ustupi, na druhej strane strach a smutok... Strach z operacie a z toho co mi tam najdu a ako to vsetko dopadne a smutok za mojou rodinou...za mojim uzasnym priatelom a dvomi malymi certikmi vo veku 1 a 4 roky.... Velmi mi chybali... Asi hodinu alebo mozno aj dve som vkuse plakala, tiekli mi slzy... Nevedela som prestat...islo to zo mna akoby samo... Nedokazala som to nijak zastavit... Potom som volala domov cez messenger a videla som mojich chlapcov aki su stastni a vysmiati.... Oni to zvladali v pohode ale ja som to nezvladala... No po telefonate som si trosku zdriemla a ukludnila som sa.... Asi okolo 8 som vecerala.... Noc bola pokojna... Nic ma nebolelo a tak rano najskor sice povedali, ze mi ranajky nedaju no asi po polhodine alebo po hodine (uz neviem presne) mi ranajky priniesli s tym, ze mozem jest.... Opytala som sa teda, ci urcite mozem, lebo predtym povedali ze nemozem, tak aby neboli z toho problemi.... Pytala som sa, ci teda operacia nebude a ci idem domov, no sestricka povedala, ze nevie, ze sa ide spytat.... No uz sa nevratila tak som nevedela ci mozem alebo nemozem jest a tak som driemala a cakala, ze snad mi niekto pride povedat co bude so mnou dalej.... A o pol jedenastej prisla doktorka s tym, ze ma objednaju na planovany zakrok o mesiac a teraz sa mozem bez problemov najest a zavolat si odvoz domov.... Aj som sa potesila, ze idem domov za mojimi 3 chlapmi, no zaroven prisli obavy, co s tou cystou bude, co s mojimi bolestami? A vraj si mam kupit od bolesti hocico co je volne dostupne bez lekarskeho predpisu vhodne aj pre dojciace mamicky.... Tak som natesena volala domov, nech pridu pre mna.... Potom som sla na WC a ked som sa vratila na izbu ( lebo WC je mimo izby, na chodbe), tak ma znova chytili krce v podbrusku s vyrazajucou bolestou do krizov..... Chvilu som vahala, ale nakoniec som poprosila sestricku aby mi dala nieco od bolesti a kym mi prisla dat infuziu, tak som zjedla banan a napila som sa trochy vody( asi 2dcl). Sestricka mi dala infuziu a asi o necelych 10 minut prisla ra doktorka s este dalsim doktorom, vymenili tu infuziu, ktora este nedotiekla za inu a s vacsim objemom. Pytali sa ma ci som jedla a ked som povedala, ze som stihla iba banan a trocha vody tak hned mi hovoril doktor, ze som predsa jest nemala, ale ja som povedala ze mi priniesli ranajky aj doktorka dovolila s tym ze idem predsa domov. Aj doktorka povedala, ze ved som vyzerala vporiadku, noc bola bezbolestna a tak mi isla vypisat papiere aby som mohla ist domov. Ze povedala, ze sa mozem vklude najest a objedname planovany zakrok. Ved nemohla vediet ze ma to znova zacne boliet. Ja som si v tom momente myslela, ze ti doktori, co ma aj predtym vysetrovali , si myslia ze si vymyslam a nic mi nie je. No tento doktor hned povedal, ze som nemala jest a mohli ma hned operovat, teraz ze musime zase par hodin pockat... O chvilu prisla sestricka, ze o druhej ma budu operovat. U mna zase hned plac, zo strachu a zo smutku ako den predtym. Znova som volala domov, ze ma idu uz ozaj operovat, ze ich vsetkych lubim a ze mi chybaju.... este prisli sestricky, studentky, obvoazali mi nohy stahovacimi obvazmi a odmerali aj EKG.... Potom som uplakana zadriemala.... Zobudila ma az sestricka, ani neviem o kolkej...asi okolo druhej a povedala ze ideme na to... Prisiel doktor, co ma prefosly den vysetroval na prizemi v ambulancii a ked som sa ho pytala,co mi idu vlastne robit, ake tam je riziko atd, tak mi vysvetlil, ze mi odoberu tu cystu ak tam je, ale ze musim ratat s tym, ze ten vajecnik sa trosicku poskodi, lebo jednoducho inak sa to neda, ale vraj sa nemusim bat, je to bezny zakrok a pomerne jednoduchy. Tak ma odviezli na salu,kde mi napojili cez infuziu narkozu a moozno do minutky som spala...neviem... Zdalo sa mi to strasne rychlo.... A zrazu ma uz len budili,ze uz je po operacii.a prevazali ma na ISku... Netusim koľko bolo hodin, ale asi nieco okolo piatej, lebo som pocula ako sestricka hovorila dalsim dvom pacientkam, ktore uz boli davnejsie po zakroku, ze sa mozu ist navecerat a vecera v nemocnici byva okolo piatej priblizne.... A ja som zase chvilami driemala a chvilami sledovala, ze co sa okolo mna deje.... Pytala som pit, ale ze este nemozem, este asi hodinku musim vydrzat....musim podotknut ze ihnef po prebudeni z narkozy, mi bolo zle, mala som pocit ze budem vracat, ale nevracala som.... Potomsom citila bolest a tlak na hrudi,to z toho nafuknutia brucha plynom a stradne ma drazdilo hrdlo, no nedalo sa mi poriadne odkaslat, kedze na kaslanie potrebujete aj brusne svaly a tie boli momentalne bolestive kedze boli po operacii.... Po hodine som sa pomaly trochu napila. Asi nieco po deviatej vecer som potrebovala ist na WC a sestricka povedala, ze ak sa mi nezatoci hlava a prejdem aj sama ram mozem ust na izbu a daju mi uz aj veceru... Vsetko som zvladla,na izbe som sa potom pomaly navecerala aby mi zase nebolo zle. Na noc mi dali nieco od bolesti aj ked ma v podstate nic okrem toho hrudnika nebolelo... Tam kde boli stychy, ma to len troska sem ram pichlo a svrbelo ale vraj to je normalne..... Ale noc prebehla ok. Aj tak som sa nevyspala,stale som sa prehadzovala a kazdu chvilku som bola hore. Rax som spala na jednom boku, potom na druhom, potom na chrbte a dokolecka dokola.....rano ma prisiel skontrolovat dalsi doktor, popytal sa ako sa citim, ci ma nie o boli a ze si mam pytat od bolesti, vec som v nemocnici.... Ranajky, obed,vecera,cely den ok a medzitym speava, ze rano idem domov ..hura.... Noc bola ok... Rano som natesena cakala kedy mozem ist domov....po ranajkach prisiel doktor, zase sa pytal ako sa mam a ci nieco boli a hovori, ze uz som jednou nohou doma.... Ze mozem volat domov ak mam odvoz.... Potom asi o pol desiatej prisiel doktor co ma operoval, povedal ze bola tam ta cysta ake ze az 2x obtocena, ze ju celu vybrali, mala az 8,8cm a poslali na hystologiu, o 3 tyzdne pridu vysledky, do 3 dni sa mam hlasit u svojho gynekologa a do 5 dni od operacie vybrat stychy.... Vajecnik nemusrli odobrat, ale ze tieto cysty sa lubia vracat... Nie vzdy ale stava sa to, aj ked vybrali vsetko co tam bolo a nemalo tam byt, kludovy rezim, adpon 7 dni sa nenamahat a nezatazovat organizmus zbytocne.... A tak som doma....nic nerobim, len sa prechadzam..mam skveleho partnera, ktory zvlada vsetko aj miesto mba...pomaha mi so vsetkym co sa da....vo stvrtok poobede som prisla do nemocnice, v piatok poobede ma operovali a v nedelu rano ma prepustili... V stredu idem na vyberanie stychov, tak som zvedava co bude doktor hovorit.

leameleg
4. aug 2021

@sepkev ahoj thiamin je aj na voľný predaj

monika149
2. sep 2021

Ahojte som po laparoskopii cysty na vajecniku. Dnes ma pustili domou. Kolko vam trvalo kym ste zacali normalne fungovat?😊😊

rika1929
3. sep 2021

@monika149 2tyzdne

ewca1031
Odpoveď bola odstránená
aknel85
Autor odpoveď zmazal
gabruska1985
15. okt 2024

@carrot_apple Ahoj, viem, že veľmi stará komunikácia, ale možno príde odpoveď. Mne tiež zistili takú cystu a idem ešte na vyšetrenie k inému lekárovi. Prosím ťa kde ťa operovali a ako sa volal lekár čo ťa operoval? Prebehlo všetko v poriadku? Aj rekonvalescencia?

gabruska1985
15. okt 2024

@nikola4545 Ahoj a kde ťa prosím operovali a aký lekár?

carrot_apple
autor
15. okt 2024

@gabruska1985 ano,vsetko ok,laparoskopicky,na treti den som sla domov,prvy krat som bola PN 6tyzdnom,druhy krat 2tyzdne..po2ro koch sa mi cysta znova objavila...zotavis sa rychlo...ja som si oddychla v podstate od roboty🤣

gabruska1985
16. okt 2024

@carrot_apple a druhy krat? Ja by som chcela nejakeho dobreho operatora, ktory sa bude snazit zachranit a nebrat vsetko

carrot_apple
autor
16. okt 2024

@gabruska1985 druhý krát to bolo ešte lepšie,
myslím, že pri laparoskopii sa snažia pozrieť kamerou všetko a ak by chceli niečo vybrať, tak predtým než ťa idú operovať, musia mať podpísaný tvoj súhlas!!!!!!!!
inak operácia prebehne iba kvôli konkrétnemu problému, ja som im nič nepodpísala, chceli mi vziať vaječníky, že ak budú zlé,aby som nešla znova o pol roka, napríklad,
ale ja som im povedala, že moje vaječníky budú dobré, že mám len cysty...
a tak aj bolo, dali preč cysty v júni a v okt. som bola už tehotná.
ak máš strach, tak si skôr zisti tam u vás v tej nemocnici, kde ťa budú operovať o všetkých doktoroch ak poznáš dáku sestričku, nemusí byť odtiaľ, ale sestričky sa väčšinou poznajú...

Strana
z2