icon

Mala som nechránený sex s mužom, ktorý má HIV

andea1234
20. nov 2023

Ahojte. Mala som nechránený sex s mužom. Na druhý deň som sa dozvedela že ma HIV. Podľa jeho lekára je jeho zdravotný stav pod kontrolou a ma nulovú virusovu nálož. Posledny test (3 mesiace) mal výsledky ako keby vyrus takmer nemal. Jeho prechádzajúca partnerka s ktorou mal niekoľko nechránený sex je aj po troch rokoch zdravá. Aká je možnosť že som sa infikovala? Samozrejme pôjdem na testy po 3 mesiacoch. On čaká výsledok tento týždeň s posledného testu.

stanielka17
21. nov 2023

@andea1234 Ak ma nedetekovetalnu viralnu naloz, tak je takmer nulova sanca, ze si sa nakazila. Nakazit sa virusom HIV sa vacsinou "nezadari" na prvy raz, aj ked jeden partner neberie terapiu a ma vysoku viralnu naloz. Napriek tomu by som urcite vyvodila dosledky z toho, ze ti zatajil svoj zdravotny stav.

stanielka17
21. nov 2023

@simca06022011 Pocuj, ja som tiez v zdravotnictve a @stellarstar ma pravdu. Fakt sa nestrapnuj, ked o teme nic nevies. HIV pozitivni ludia beru antiretrovirotika, ktore im pri uspesnej liecbe znizuju viralnu naloz na 0, co ma za nasledok, ze virus nedokazu odovzdat dalej, ani pri nechranenom sexe. Avsak liecba moze prestat ucinkovat, potom sa musi nasadit iny typ liekov, a preto chodia pravidelne na krv. HIV pozitivni ludia na terapii dokazu zit uplne plnohodnotny zivot, mat deti, mat vztahy, maju zivotne ocakavanie zdraveho cloveka. Napriek tomu to neznamena, ze je korektne, zatajovat svoj stav sexualnym partnerom. V niektorych krajinach to u liecenych vzhladom na takmer nulove riziko prenosu uz nie je trestne.

andea1234
autor
21. nov 2023

@h2 ako som vyššie písala. Nepoznáte situáciu moju ani aká bola, to samozrejme samotný čin neospravedlňuje. Ruku na srdce ktorá/y ste si pred prvým sexom s niekym vymenili zdravotné záznamy a biografie...

andea1234
autor
21. nov 2023

@stanielka17 ďakujem snáď to tak budem. Dôsledky som už vyhodila a dnes podala trestné oznámenie.

missvisna
21. nov 2023

@andea1234 Sú 2 scenáre. Buď dotyčný neužíva lieky a je infekčný, vtedy je šanca pre teba ako ženu sa nakaziť okolo 0,08 percent. (https://www.insti.com/chances-of-getting-hiv/). Alebo lieky užíva, vírus je nedetekovateľný a nemôže ho preniesť. V každom prípade je pri jednorázovom styku tá šanca naozaj malá až žiadna. V komentároch sa aspoň ukazuje, ako je HIV neskutočne stigmatizované. Áno, nie je to úžasné žiť s HIV ale dnešná liečba zabezpečí úplne normálny život. HIV pozitívni ľudia majú dožívanie porovnateľné s HIV negatívnymi. Taký diabetes a alkoholická cirhóza pečene komplikujú život oveľa viac ako HIV pod kontrolou antiretrovirotík. A tých máme na Slovensku požehnane 🙂 Takže hlavu hore, dobre, že si ho nahlásila. Choď na kontrolu do jedného z HIV centier a verím, že všetko bude v poriadku.

dadis
21. nov 2023

@andea1234 A bola si aj na infektologii? Dali ti nejaku skoru profilaxiu?

zooeynka
21. nov 2023

@h2 nestrapnuj sa pripecenou otazkou....ak nemas cim mudrym a napomocnym prispiet radsej nepis nic....

h2
21. nov 2023

@zooeynka Prečo pripečenou? Nemôžem sa opýtať, čo vedie niekoho k nechránenému sexu s neznámym človekom? Alkohol? Drogy? Alebo čo vlastne? Či je to snáď niečo bežné, mať sex s niekým, koho nepoznám a neviem o ňom ani to, čo si aj "vrabce čvirikajú"? A nepoužiť pritom ani kondóm? Možno autorke to nepomôže, ale snáď niekto iný, kto si to tu prečíta, sa zamyslí, kým s niekým neznámym vlezie do postele. (Mám teraz na mysli napríklad aj mužov, ktorí zvyknú byť k takýmto veciam náchylnejší. Toť nedávno tu bol jeden, čo sa prišiel pochváliť, že podviedol manželku s úplne cudzou ženou. Ale ten mal aspoň ochranu.)

dadis
21. nov 2023

@h2 Myslim si, ze sa ludia zamyslia nad tym po precitani tejto diskusie aj bez tvojej pripomienky.

zooeynka
21. nov 2023

@h2 lebo autorka sa ti nepotrebuje spovedat ake pohnutky ju viedli. Uz sa stalo, nemusi to vysvetlovat ani svojmu lekarovi a nieto este tebe. Nijak jej tvoj moralizujuci koment nepomohol, max.ju nasral

h2
21. nov 2023

@zooeynka Myslím, že nasral skôr teba. 😉
Nie, nemusí sa mi spovedať. Opýtala som sa, odpovedať nemusí.

h2
21. nov 2023

@dadis To nebola pripomienka, bola to otázka.

simca06022011
21. nov 2023

@stanielka17 pozri, tlapkajte si po pleci kolko chcete, AK RAZ ma hiv, tak ma byt taky laskavy a minimlane to zene s ktorou sa ide vychrapat oznamit. Inak je to obycajna spina. A to je fakt. Pre mna za mna, nech si zije ako len chce. A tu sa riesilo to, ze ma potrebu mi napisat niekto, ze mohol ju nakazit aj inak (co samozrejme mne je jasne), do nicoho ineho mudreho som sa nezapajala.. moj komentar je jediny, taketo charakterne osoby, by mali vykastrovat a bodka... na co niekto sa musi ozvat :D kto nechce nech nesuhlasi. Normlny clovek ani s beznou infekciou nejde si len tak sexovat s niekym...

dharmasanata
21. nov 2023

Ach tieto komentáre môžu byť len od žien ktoré v živote nezažili spontánne veci. Ako sorry, ale mať niekedy za život nechránený sex neznamená, že je človek zlý a neviem aký a hodný odsúdenia. Hodný odsúdenia je človek ktorý vedome ohrozí zdravie toho druhého. Držím ti palce a spravila si dobre s trestným oznámením.

dadis
21. nov 2023

@h2 A naco ti je odpoved?? Ved ty si edukovana a uvedomela, tak tebe sa to stat nemoze 🤨..fakt iba vyryvacna otazka, ktora nijako situacii nepomoze..

h2
21. nov 2023

@dadis Napríklad preto, že chlap, ktorý je HIV pozitívny, vie, že si len tak nezasexuje. Tak či nie je možnosť, že ju úmyselne opil, aby stratila zábrany, napríklad. (Nehovoriac o ešte horšej možnosti, s tými drogami.) Tak sorry, že som si dovolila sa nad tým pozastaviť, namiesto potľapkania autorky po pleci, že ako sa pekne a spontánne zachovala.

dadis
21. nov 2023

@h2 Vies co, autorka absolutne ziadne pochvaly necakala..to ti asi doslo, ze? Vdaka reakciam ako si mala ty (nielen ty), muselo byt pre nu obzvlast tazke ho ist nahlasit. Za tu odvahu, ze sa k tomu takto postavila, si pochvalu rozhodne zasluzi..najma ak su tu stale ludia ako ty - co si potrebuju rypnut, zhodit niekoho, posmievat sa a pod.

andea1234
autor
21. nov 2023

@h2 škatulkuješ ho za to že ma HIV a že len tak si nezasexuje. Niektorí asi ano ale tento kkt bohužiaľ vyzerá že sa naozaj nemusí snažiť. Ma športovú postavu, sympatický, príjemný a citila som sa pri nom dobre aj bez drog a alkoholu. Ber to ako upozornenie že nie každý HIV pozitívny musí vyzerať ako feťák, bezdomovec alebo nejaký chorý človek. Tento je dôkazom.

bluka2
21. nov 2023

@hugger ja s tebou úplne súhlasím, a mne je aj pomerne jedno čo si myslia “susedia”

owecka
21. nov 2023

@macatt pobavilo ma to, to fakt niektore radia vitaminy? Ved ten virus ma uplne iny mechanizmus ako napriklad chripka 😅

bluka2
21. nov 2023

Ja som bola s jedným na HIV testoch pred 😄 ale ani to niekedy nepomôže, lebo to môže mať a test to ešte nezistí… takže je to tricky, ale jedna kamarátka to spravila tak, že boli na testoch, potom používali ešte pol roka prezervatívy a až potom. Toto je cesta pre opatrných

zuzanka.zuzu
21. nov 2023

mňa "pobavilo" ako sú vlastne cukrovka a cirhoza horšie než HIV 🙈 neviem či sa dá cukrovkou alebo cirhozou nakaziť druhého? ten hajzel je posledná špina 👎 sexuálne prenosná choroba a on ju neoznámi partnerke. fuj bodaj by mu vták odhnil

owecka
21. nov 2023

@andea1234 ako si dopadla? Bola si na tom infekcnom?

missvisna
21. nov 2023

@zuzanka.zuzu Nikto nehovorí, že keď ťa niekto takto nakazí HIV tak je to super. Bavíme sa o dôsledkoch na zdravie a prežívanie. Aj kvôli tomu, že kopa žien tu autorku úplne zbytočne vystrašilo, že šanca prenosu je 50:50 a podobne, aj keď dotyčný berie lieky. A aj kvôli niektorým zahanbujúcim komentárom možno dlhšie uvažovala, či to vôbec ísť ohlásiť. Takže tak 🙂 A áno, ak sa bavíme o individuálnom zdraví, tak cukrovka a cirhóza vedia byť jednoznačne horšie ako kontrolované HIV.

zuzanka.zuzu
21. nov 2023

@missvisna individuálnom zdraví? cukrovku od druhého nechytim 🙈 ani tá múdra pred tebou čo o chorobe vie veľa nepochopila, že tu sa nerieši ak HIV človek už má, ale že ten hajzel nepovedal sexuálnej partnerke že chorobu má 🙈 je mi jedno ako sa cíti, či je riziko 0,00 alebo koľko. dpče toto aj podľa zákona MUSÍ oznámiť ... dobre, že podala TO. snáď sa pán vtipný športovec uvedomí. chrapač!

missvisna
21. nov 2023

@zuzanka.zuzu veď to ani nikto netvrdí, že toho chlapa nemala ísť ohlásiť a myslím, že všetky sa zhodneme, že je to debil. Ale ona bola vystrašená, že to dostane aj ona a dostala tu mnoho mylných informácií. Teraz je on nahlásený a ona môže byť o niečo pokojnejšia, že šanca prenosu je menšia ako si ľudia myslia a v naozaj najhoršom prípade to už nie je to ochorenie ako poznáme z 80. a 90. rokov a dá sa to lepšie riešiť.

stellarstar
21. nov 2023

@andea1234 bola si infekčnom? Dali ti PEP?

h2
21. nov 2023

@andea1234 Tak som to nemyslela, že vyzerá, ako nejaký feťák. Myslela som to tak, že ak by sa čestne priznal, tak by s ním žiadna ten sex nemala, čo je pochopiteľné. Preto mi napadlo, či si niečo pila (mám na mysli alokol, eventuálne drogy). Nechápem, čo sa tu za túto moju otázku na mňa znieslo, tak ale sme na modrom koníku, tak čo sa čudujem, však? 🤦🏻‍♀️V každom prípade, odpoveď som dostala, tak opúšťam túto diskusiu. Želám ti veľa zdravia.

aimee77
21. nov 2023

@andea1234 v NR je infekcna ambulancia a HIV centrum.Moje kolegyne Ti daju relevantne rady ako MK.Dr

h2
21. nov 2023

@h2 *alkohol