Mám 18 rokov a neviem sa zmieriť s tým, že mám menštruáciu
Je to taká nezvyčajná vec - neviem sa zmieriť s tým, že každý jeden mesiac musím menštruovať 4 dni. Spôsobuje mi to normálne že úzkosti. Cítim sa špinavá, nemám kvôli tomu ani priateľa lebo mi je to trápne. Neviem si predstaviť s niekym žiť a povedať mu že “dnes nie, mám krámy”. Mám 18, ak by mal niekto potrebu poučovať ma, že som ešte dieťa. Nehovorím, že nie som, ale menštruáciu už mávam 4 roky a stále sa s tým neviem vyrovnať, neviem, čo s tým. Tampóny som si sama v živote nekupovala - hanbím sa. Nemávam žiadne bolesti, ťažkosti len sa jednoducho tie 4 dni v mesiaci normálne že hanbím, že som žena...
Keď nechceš menštruáciu, tak sa poraď so svojou/svojím gyn. Mne sa zda, ze su aj injekcie, co ti to oddialia.
Máš dve možnosti -
1. psychológ, možno psychiater. Menštruovať je normálne, 4 dni a bez bolesti a iných prejavov dokonca luxus.
2. gynekológ - vie ťa na pár rokov zbaviť menštruácie vnútromaternicovým telieskom, aj keď neviem či si na to vhodný adept a má to samozrejme svoje nevýhody aj riziká.
Alebo sa nezmyselne tráp ešte tak 30 rokov a nemaj nič zo života 🤷♀️
Ja si myslim, ze urcite je za tym nieco hlbsie, co sa oplati preskumat. Nemusi to byt velka trauma, moze to byt perfekcionizmus alebo nieco take, ale to len tak strielam. Ja by som sla k psychologovi, byva to zaujimave o sebe nieco zistit, viac sa v sebe vyznat. No a mat priatela - muzi predsa vedia, ze to maju kazdy mesiac cakat, takze to prenho nebude nic cudne. Cudne by im bolo, keby si to nikdy nemala 🙂 Inak ja som v tomto veku mala kazdych 23 dni 6dnovu.
@marianarem tiez mi to tak pripada, ze k jej dokonalosti sa taka "spinava" vec ako menzes nehodi.
Autorka prestan s tym bojovat cim viac to budes potlacat ci ignorovat, tym viac Ti to bude sposobovat uzkost.Venujes tomu velku pozornost.Chod do drogerie a sleduj kolko zien si kupuje vlozky a tampony.Ty vlastne odmietas byt zenou:(cely zivot zeny ma menzes obrovsky vyznam
Och.. mám 20, sme v podobnom veku ale teda obe vnímame túto tému odlišne. Ja som vďačná, že mám to šťastie, že mám menštruáciu, že jedného dňa budem môcť mať (aj) vďaka nej deti. S partnerom sa o nej rozprávam úplne otvorene ale keď mám pravdu povedať, tiež sme sa o tom nebavili ale odkedy spolu bývame, vidí, že nie vždy mi je pri nej dobre.. a vtedy sa postará, uprace, navarí, spaví mi čaj, zabalí do deky a je ticho :D
Keď ťa bude priateľ ľúbiť, takéto veci bude chápať a bude ťa podporovať.
Vážne to nie je nič trápneho, prežíva to každá žena. Asi bude problém v tom, ako ste to vnímali doma..
Napadlo mi, že "decká" v našom veku sa zvyknú obklopovať dokonalými vecami a ľuďmi. Skús si prezrieť napríklad Instagram (pokiaľ ho máš) že aké účty tam sleduješ.. možno to vyznie ako kravina ale ja som si dávno pretriedila to, koho sledujem a koho nie a prichádzam k úplne krásnym informáciám 🙂
Čo sa týka nákupu vložiek - brigádovala som v obchode a ver mi, že mi bolo totálne jedno čo som blokovala a nemala som žiadne predsudky alebo som si nevytvárala žiadne scenáre, keď si napríklad (minimálne) 70-ročný dedo kupoval prezervatívy..
Alebo môžeš nakupovať tieto hygienické potreby online ale príde mi rozumnejšie zapracovať na tom, aby ti to bolo prirodzené..
Ešte by si možno mohla skúsiť tampóny alebo kalíšok, vložky sú aj mne nepríjemné..
Každopádne, pokiaľ budeš chcieť, kľudne mi napíš správu a môžme o tom pokecať a možno to dáme doporiadku 🙂
Poloz si otazku, chces mat raz deti? Ak ano, tak menstruacia je v podstate vytvaranie vankusika, na ktorom raz bude rast Tvoje dieta...
Ako ja nechcem byt hnusna ale ja som dostala kramy ako 11 rocna... revala som mozno prvy den lebo to bol sok mamina mi vsetko vysvetlila dala aj vložku nechapem ako ti je blbe ist kupovat vlozky a tampony mne ked je zle tak mi ich kupi bud brat ( ma 15) alebo priateľ aj oco proste nikomu to neni blbe lebo je to súčasť života ( kramy mavam týžden ) tykks toto robia moje sesternice teraz už su fakt diagnózy na všetko úzkosti 🤭
Sice mas 18, ale si velmi nevyzreta. Hanbit sa kupovat tampony je toho znakom. Urcite chod za psychologom, pomoze ti.
Jedine čo som sa hambila tak ked som musela ist kupiť kondomy 😆
Mam 30, kramy som dostala v 12. Asi 2 roky som sa hrozne hanbila, v obchode by ma s vlozkami v ruke neprichytil nikto, to radsej pod zem sa prepadnut. Vzdy musela vkladat teto veci do kosika mama. Aj vlozky som skryvala, aby doma nevedeli, ze mam kramy (pritom u nas to nebolo nijak extra tabuoizovane). Len som sa proste hanbila. Casom, ked som si zacala kupovat tieto veci sama, tak som vzdy najprv davala do tasky toto, nie ze to uvidia ludoa,ze to kupujem. Ale tak som si na to zvykla, ze teraz aj ohadzovat sa mozem s tamponmi. Moj muz to vobec neriesi. Nic s tym nespravime, tak ako chlapi nespravia nic s tym, ze kazde rano im stoji vtak. Proste priroda.
Mne inak najviac vyhovuju tampony - nevidis tu krv na gatkach, nemas blby pocit. Mozno zacni sama kupovat tieto veci a casom si zvyknes. Alebo ozaj skus psychologa, mozno na nieco pridete 🙂
Len taka vec mi este napadla,ze stotoznujes sa so svojim pohlavim a orientaciou? Mozno ci to nema suvis s tym 🤷♀️
Si predstav tie zeny, co menstruuju aj tyzden. Ako viem, ze to niektorym prinasa aj psychicke problemy, no nemas s tym co spravit, je to bohuzial udel nas zien a isto by si podla mna nechcela nemenstruovat a mat nejake tie zdravotne problemy
Opýtaj sa ešte mamy, ako prebiehal tvoj pôrod. Či tam bolo veľa krvi alebo ako. Čítala som takú knihu o hlbkovej psychoanalýze, že to môže byť to.
Vyhladaj psychologa, neni normalne sa co len chvilu hanbit, ze som zena. Na to by si naopak mala byt hrda. Prestan s tym bojovat a precitaj si nieco na temu, ako zit v sulade a cyklom. Menštruácia je obdobim kedy treba zvolnit a oddychovat, aby si nacerpala nove sily.
inak, aby nebolo coraz viac zien s takymto problemom... zamyslime sa, ako sa menstruacia vnima v dnesnej spolocnosti - casto ako nieco "spinave", o com sa na verejnosti nerozprava. v reklamach co leju na vlozku? nejaku MODRU tekutinu, nic cervenej farby... bojime sa dat si biele nohavice pocas menzesu, keby sme nedajboze pretiekli... dievcata sa hanbia kupovat si vlozky a tampony... a bude to cim dalej tym horsie. keby sme radsej v malych dievcatach pestovali pocit, ze menstruacia je znakom, ze ich telo funguje tak, ako ma. ze je vsetko v poriadku a vdaka tomu budu moct raz mat vlastne deti... ze maju byt hrde na to, ze su zeny - nositelky zivota. ale kdeee, dnes vladne konzum a duchovnu stranku treba zadupat, ved materialno nas boh 😠 👎
Odporúčam ti knihu https://www.martinus.sk/?uItem=718349&gclid=Cjw...
@ninusa221 no ano :DDD ale po 18tke mne to uz ani neprislo.. hodilo sa na pas a islo sa... :D
@katus226 ja mam prave opacny pocit.. pamatam si rozpravanie tety, co ani nevedela co to menstruacia je ked bola mala (teraz ma 60+rokov), ani co je to vlozka.. moja a po mne generacie s tym urcite problem nemaju, dokonca sa nepamatam ze by moj frajer niektory z toho dostal nejaky zachvat :D A nie je ani pravidlo, ze sa deivcata hanbia si nieco kupovat... s touto temou konzum nema nic spolocne.. dnesne dievcata su povacsine vyspele a znale veci a rovnako chalani. Predsudky o spinavosti, su prave zo starych dob, pokial viem v takej indii zena co ma menstruaciu do dnes je povazovana za spinavu, niekedy ani nemoze vykonvavat nejake veci / niekde dokonca ziadnu pracu. Naopak oslavuje sa to v kruhu zien, dievcata dostavaju dary a tak. Postupne sa taketo veci vytracaju a nik to neriesi.. ak sa najdu individua co s tym maju problem, je to ich problem 🙂)) A ze nenosime pocas menzesu biele nohavice? Tak to ma co s hanbenim sa? hadam nebudem s krvavym flakom na gatiach chodit, ak sa stane nehoda...
@simca06022011 hah presne. Ja som raz urobia chybu ze som si dala Biele nohavice do lietadla a to som ani ms nemala 🤣to by bolo dost odveci Keby zeny veselo chodili v bielych gatoch s krvavymi škvrnami v ramci boja proti materializmu.😂
Fuha,tak toto pocujem prvy krat,,ja aj vlastne vsetky dievcata sme skor cakali kedy uz konecne prijde ta prva..ako ano,vie ma to frustrovat obcas,ale ta predstava ze aby som bola maminka tak musim byt zdrava - mat menzes ma tesila, a inak sex mam s manzelom aj pocas menzesu,jemu to nevadi,mne tiez nie,,potom sa umyjeme a je to ok. Tvoj problem: co tvoja mamina?
@alexk12 co by som dala zato aby som ju mala kazdy mesiac pravidelne
Buď rada že máš menzes len 4 dni. Ja mám tak možno 6 dni a z toho 3 dni sú take akoby niekoho zavraždili a žmýkali z neho krv.
Takze buď vďačná za to čo máš môže byt aj horšie.
Btw v tvojom veku a v podstate až do prvého pôrodu som to mávala tak ako ty a pomaly mi stačila len intimka.
@autorka je mi to luto.
Ide o tvoj pokriveny pohlad, ktory je pretkany spolocnostou. To ta drzi. Potrebujes prijat svoje zenstvo. Nikto ti o nom doteraz nepovedal nic pekne a to je smutne. Este aj my zeny z neho robime spinavu vec a neprijimame svoj cyklus.

Čoby iní dali za 4 dnovu😀