icon

Mám 43 rokov a chceme bábätko. Mám ísť do toho?

havedka
22. okt 2015

Maminy mam 43 rokov ,dve dospele deti a jedneho 13rocneho chlapceka ,s partnerom uvazujeme o spolocnom dietatku,ale su tam obavy strach,rizika,ohladom mojho veku,je to ine ako pred 13rokmi,bojim sa trocha celeho priebehu,ake je to po 40?mam sa to toho este pustit?dietatko by som privitala,len mam strach

Strana
z2
ivet1371
22. okt 2015

Treba to brať aj ako sa bude cítiť dieťa.ja som mala posledného skoro v 40 a niekedy sa sama,necítim dobre keď idem zaviesť malého školky.za mňa nie.ja mám teraz 44 a som šťastná babka krásnej 11 mesačnej vnučky.nechaj si silu pre vnuča aby si mohla pomáhať 🙂

tova
22. okt 2015

pred 30r. vsetky zeny mali pod 30 r. ked rodili. v dnesnej dobe rodia najme pod 40r. a nikomu sa nezda zvlastne ked 50r. zena ma 20r. dieta v desnej dobe, a posuva sa to uz pod 45r. Ked zena teraz porodi okolo 45r. o 20r. ked dieta bude mat 20r. a zena 65r. to bude normalne lebo vacsina zien bude mat deti okolo 45r. O veku to neni, poznam 2 zeny co mali prve deti v 45r. a vsetko prebehlo ok, naopak 29r. 7 mes. tehotna zomrela na infarkt. Aka mas rodinnu situaciu a musis zvazit sama, nezitala som ine temy.

janadri
22. okt 2015

No myslím,že pre dieťa dôležitejšie ako vek rodičov na stužkovej je , aby vyrastal v úplnej rodine , pretože trištvrte triedy bude určite z rozvedenej.

terezka1947
23. okt 2015

ja ti pisem ako dieta starsich rodicov=sice nie az v takom veku ma mali,ale predsa len boli starsi ako bezny priemer
detstvo som mala krasne,boli uzasni ludia....ale pisem uz v minulom case a prave teraz by som potrebovala o nich pisat v case pritomnom ☹
nevravim,ze nemas ist do toho,je to len a len na tebe....
ale ked uz deticky mas,radsej by som sa asi tesila z vnucatiek a bola mlada babicka raz...a uzivala si to,ze sa mozem venovat aj sebe,rodine...priatelovi...atd
no ako pisem,je to na tebe

milka2008
23. okt 2015

ja by som už do toho neišla .. užívaj si rodinku, ktorú máš a zdravé deti 🙂 ...

jaruskatt
23. okt 2015

včera som sa stretla s mamičkou (45r.) s čerstvým bábom 🙂 Roky sa snažili a keď ti už vzdali, tak sa pošťastilo 🙂 Sú šťastní a užívajú si 😉

bluff
23. okt 2015

Ja nemozem z tych kecov o stuzkovych... naozaj akoze dovidenia. 😀 😀

U teba ide podla vsetkeho o taky posledny pokus o bezproblemove dieta... pozrela som par tvojich tem, a musim povedat - dalsim dietatom sa predchadzajuce problemy nevyriesia. To babatko nebude nijaky spasitel. Rozmysli si poriadne, ci naozaj tuzis po dalsom dietati a hlavne ci bude vyrastat v pozitivnom rodinnom prostredi.

nelendelina
23. okt 2015

Podla mna ano v mojom okrese je vela mamiciek starsich podla mna je to normalne

malabiba
23. okt 2015

rozhodnúť sa musíte vy s partnerom...bola som v podobnej situácii, keď sme zvažovali ďalšie dieťa, no a ja sama za seba som si povedala, že ak sa podarí, no len do 35- ky...tá stužková to je povedané skôr obrazne, je to skôr o tom, že deti potrebujú aj vo vyššom veku odporu rodičov a ten dvojgeneračný rozdiel v niektorých prípadoch môže robiť problémy...takže v 43 sa môžme cítiť na bábo, ale treba hľadieť do budúcnosti, čo bude neskôr...aj môj dedo sa narodil ako 8 dieťa 45 ročnej mame, no vychovala ho sestra, a v 13 sa už živil sám, bola iná doba

dai
23. okt 2015

neviem nic o tebe... vyjadrim sa len k otazke... ja som dieta mladych rodicov, moj muz dieta starsich... fakt je ale ze poznam vela 50-60tnikov ktory vyzeraju lepsie ako vela 30tnikov, staraju sa o seba, maju kondicku, prehlad, rozum, vytrvalost, urcite by sa za nich ziadne z deti nehambilo na ziadnej stuzkovej ( inak tu o tom pisete akoby to bol nejaky prelomovy bod ta stuzkova, ci nebodaj by sa dieta malo hambit za rodica len preto ze je starsi... uplne chory postoj )
na druhej strane poznam 40tnikov ktory su mentalne aj fyzicky niekde okolo 90tky az 100vky, ale teda takej poriadnej, vsetko ich boli, cely svet je zly, vlastne vsetko je zle - take chodiace negativity - ich deti teda by na stuzkovej mali vekom mladych rodicov ale teda ci by som takeho rodica chcela? hm...

Ono vek, ako aj stav cloveka v danom veku je veeeelmi individualny. O tomto vies ale hlavne ty v akom si stave, kondicke, aky mas postoj a nadstavenie k zivotu... Ak je tam vsetko ok, tak preco nie? Dieta potrebuje hlavne vyrovnaneho rodica ktory mu je aj vzorom - dietatu je vek rodica ukraduty... A pokial sa rodic o seba este aj stara tak dokonca ani pubertiak sa za neho nehambi a ak rodic vychova rovne dieta tak to dieta nikdy ani nenapadne sa hambit kvoli veku ci vyzoru rodica... hambit sa samozrejme moze - ale za uplne ine veci😉

Ja osobne som rada ze moja mama je mlada, ale nie je to o jej veku - ona mlada vzdy bola, je a pokial tu bude tak aj bude - svojim myslenim, postojom k svetu - je to kus optimistickej, zivotaschopnej, bojujucej , o zivot sa zaujimajucej, stale hladajucej zenskej - je taka od kedy ju vnimam a nezlomili ju skarede diagnozy v jej velmi mladom veku, jej velmi skarede detstvo ani ine rany od zivota....😉

decembrovka77
23. okt 2015

hmmm...poznám len jeden príklad, mamička mala tretie vo veku 42, ale neplánovane...dieťa má teraz 12 a matke vyčíta jej vek, stále jej hovorí, že sa do toho nerozumie, lebo je stará a ostatné mladé matky to vidia inak...za mňa určite NIE! a hlavne nie v situácii s problémovými tromi deťmi, nezodpovedné...
ešte by pochopila bezdetnú ženu, čo túži aspoň po jednom potomkovi...inak nie

agathachristie
23. okt 2015

nie

peta_petruska
23. okt 2015

@terezka1947 moja mama bola mladá, keď som sa narodila a umrela, keď mala 44, odchod z tohto sveta si nevyberieš a z tohto pohľadu vek mamy určite nie je podstatný, aj tá staršia môže byť do vysokého veku v dobrej kondícii 🙂

evadek
23. okt 2015

moja mamina mala moju sestru v 40...a bolo to ta najlepsia vec co sa nam mohla stat..moj rodicia omladli.....a aj ked mame problemy tak vdaka nej musia bojovat..
Lubime ju vsetci....a nasu rodinu omladla....
Ale ked mate uz teraz velke rodinne problemy...tak nie...problemy sa dietatom neriesia...

annaanna
23. okt 2015

musíš si to zvážiť sama, ja len pre info...mne sa narodila dcéra a mala som mesiac pred 43. Teraz je prváčka, necítim sa vôbec stará a s nejakým komplexom, opačne....
Narodila sa predčasne, v 35 tt, malinká 1900 g, mali sme veľký strach či bude ok, teraz chodí do základnej školy pre mimoriadne nadané deti 🙂 a fyzicky aj psychicky je úplne super, šťastné spokojné dieťatko.
držím ti palce, akokoľvek sa rozhodneš

alaguema
23. okt 2015

ja nechápem, ako sa niečo také niekto môže pýtať na verejnom fóre...neber to v zlom, ale čo ti pomôže, že nejaká pani, ktorá ti sem napíše, že porodila ako 43 ročná a všetko je absolútne fantastické? Nemá to s tebou okrem údaja o veku absolútne nič spoločné. Ty poznáš svoj zdravotný stav, rodinné zázemie, finančnú situáciu a temperament. Treba rátať s tým, že ak nie si vyslovene človek plný energie, tak ťa ročné dieťa v 45 bude unavovať oveľa viac, ako keby si mala 35. Treba rátať s tým, že ak nie si človek vyslovene pokrokový tak je vyššia pravdepodobnosť, že so svojim pubertálnym dieťaťom sa ako 60 ročná žena, už nebudeš vedieť naladiť na jednu vlnu. Tieto veci sú o povahe, poznáš sa už asi trocha. A všeobecne treba rátať aj s tým, že nie nadarmo, je žena na vrchole plodnosti okolo 25. roku a je to stabilné cca do 30. 45 ročná žena má mesačne cca 5% šancu otehotnieť a neklesá iba počet dozretých vajíčok, ale aj ich kvalita. Argument, že aj 25 ročná mala problémy, je úplne mimo, ona stále mala vyššiu šancu, žiaľ aj životné prostredie robí veľa, lieky, antikoncepcia a pod. Ale biologické fakty nepustia. Tá 40-tnička má vždy oproti mladej žene nižšie šance, aj na počatie, aj na zdravé potomstvo.

sisina4144
23. okt 2015

Je to o veku. Vlastné skúsenosti. Mám 50 a dcéry 28 a 15, viem teda porovnať. Na pubertálne nálady naozaj už v tomto veku človek nemá ani chuť ani nervy 🙂 a potrebuje po práci, ktorá nie je v dnešnej dobe bez stresu, skôr oddych. Jednoducho všetko v živote má svoj čas a ten je podľa mňa na plánovanie detí najneskôr do tridsiatky. 😉

maaaaaaaria7
23. okt 2015

presne... je to o povahe, fyzickej a psychickej kondicii. nie celkom o veku.. mám 34 a ešte by som jedno chcela /mam 3 ročnú dcérku/ - ale cítim sa unavená, vyšťavená.... ja osobne na základe svojej energie, psychiky, .... ľutujem, že som nemala detičky skôr.. no a sama by som nechcela mať v 13tich rokoch 56 ročnú mamičku, o ktorú by som sa strachovala.. a keď už tri detičky máš, neviem.... je to na tebe. ja by som to už nechala tak a šetrila sa na tie deti čo máš - veď sa budeš ešte o vnúčence starať... 🙂

janickacrazy
23. okt 2015

Stačí sa prejsť trochu na západ a tam človek stretne kopu mamičiek, ktoré rodili po 40ke a nikto to tam absolútne nerieši. Pokiaľ sa cítiš dobre a si plná energie, tak kludne chod do toho. Ja mám 38 a čakám tretie bábo, tehotenstvo mám absolútne bezproblémové, cítim sa dobre a viackrát sa mi stalo, že sa ma niekto opýtal, či čakám prvé bábo a ked som im povedala, že doma mám 15ročného puberťáka, tak mi neverili, že ako dobre vyzerám. 😀 Vek je len číslo. Tie reči o stužkovej tu sú fakt trapné. Ja ked som sa vydávala, moja 86 ročná babka si ešte zatancovala na mojej svadbe a bez barly.

emilia25
23. okt 2015

No ja budem mať 30rokov 4 babo na ceste keď som sa bavila s gyndosom starým odborníkom len nád tymto novym trendom mať v takom veku detí krútil hlavou.u nás moj muz uz má 40 rokov ale to je ine.vo vašom pripade tehotenstvo a hormony plus problemy so synom kde sa to vsetko bude prenášat na babo.ja som plakala len ked mi 7 rocny syn dostal slniečko ktore malo úsmev opačne cize smutné bola som z toho hotová ale problémy ktore máte so synom dospelým su vazne plus chlapček tiez postihnutý tu by bol dalsi mega risk nielen so svojim zdravím ale aj toho bsbetks.rozhodne vo vašom pripade nie.keby ste stastna usporiadans rodina s krasnym štástnym zázemím tam by to človek riskol dieťa je dar a naozaj nikdo nevie ako dlho tu bude.dnes tu môže byt a zajtra nemusí aj mladý clovek.

lucia20
23. okt 2015

Trosku ma zarazaju postoje niektorych matiek. Vy si chcete plnit tuzbu v neskorsom veku, ok, ale myslite aj na dieta? Mna rodicia mali ked malk 36 a 40 rokov.... generacny rozdiel je priepastny... nehovoriac o tom ze mam 29 a moj tatino ma 70 rokov. Pride ki to nefer... moji sutodenci maju od 40 do 50 rokov... ja dojdemmo rodicov relativne mlada. Moje deti si ich tiez dlho neuziju.,, to ze si chces kompenzovat svoj chtic je jedna gec, ale vobec nemyslis na to dieta... vidim to na sebe a svojich detoch, mala som ich skoro, co sa dnes sice nenosi, ale najstarsia bude mat 10 rokov a ma so mjou uplne ine zazitky ako ja s mojimi rodicmi. Su uzasni, milujem ich, ale dala by som cokolvek za to, keby sommja s nimi mohla byt do mojej 50tky. Takze sa obcas treba divat aj na druhu stranku veci. Ja by som uz dieta po 30tke nemala... tohoz po 40tke. Od teba je to sebecke. A ak ozaj mas doma, co baby pisu, tak nechapem pr3co to vobec chces.

sendy1977
23. okt 2015

pokiaľ tvoj nový partner nemá žiadne deti z predošlého vzťahu, tak asi aj napriek veku by som sa rozhodla pre dieťa.

natalym
23. okt 2015

Nechcem sa dotknúť, ale nemáš Ty dosť problémov už s tými dospelými deťmi + ešte treba vychovať to 13 ročné?
Ja len aby si si neurobila problém. Záleží od partnera. Ja mám 42 rokov a srdce by aj, ale rozum už nie. Budú vnúčence. 🙂

marca12
23. okt 2015

ludia by mali mat sudnost a nemysliet len na svoje sebecke predstavy,ale hlavne mysliet dobuducna a na rizika.pockaj si radsej na vnucatka.nemyslis na to,ze sa moze cokolvek stat?predsa 4.te dieta porodit nie je sranda,plus vysoky vek,nahodou sa narodi postihnute,nahodou ta partner opusti,lebo prvy osial zmizne z jeho strany,co si potom pocnes?

nela1916
23. okt 2015

ja tiež veľmi nesúhlasím s tými rečami o stužkovej, tiež sa prikláňam k názoru, že je to viac o úplnej rodine, hoci... Poznám človeka, ktorý mal veľmi starého otca, splodil ho až po šesťdesiatke, no a zomrel, keď mal známy 18. Ten to vôbec nebral samozrejme, ako to občas berieme pri starých rodičoch alebo tak, ale pripadalo mi to, že mal z toho takú traumu, akoby jeho otec zomrel neprirodzenou smrťou, potom za to vinil Boha, ľudí a ktovie koho ešte.

Tiež poznám témy o tvojich problémoch v rodine, ale nie do detailov. Osobne by som brala do úvahy okrem už spomenutého napr. aj počet tvojich partnerov, či tvoje deti majú jedného otca alebo viacerých. Aj keď partner je už na scéne, podľa môjho názoru by váš rodinný chaos ešte domotal napríklad tretí otec štvrtého dieťaťa, to nemyslím v zlom, ale ja veľmi nie som za takéto neustále "látanie života", a potom tretia a štvrtá životná šanca a vždy nový pokus o rodinný život. Hoci rozumiem tomu, že prostredníctvom dieťaťa si určite chcete upevniť aj terajší vzťah.

suve99
23. okt 2015

..ufff...ťažká otázka, to musíš vedieť sama, či si nato trúfaš, či máš nato vhodné podmieny, zázemie, sily. Avšak, čo som si tu stihla prečítať, tak to nemáš vôbec ľahké. Ja mám 38 a tiež 3 deti, sú už odrastené, ale stále ešte neplnoleté /traja pubiši 😉 /...na štvrté by som ja už nemala ani fyzických a už tobôž nie psychických síl...navyše sú tu zdravotné riziká, a o tom, že dieťa má nárok nato, aby ho vychovávali rodičia starší o jednu generáciu a nie až o dve radšej pomlčím.... Zo začiatku to bude vzrúšo, ale potom prídu horšie časy, puberta...dieťa bude mať sladkých 13 a Ty 57.....
V rodine sme mali prípad, kedy žena porodila v 46, jej dcéra sa celé dectvo, celú školu na základke i strednej hanbila, že má starú mamu, lebo všetci si mysleli, že je to jej babka..... doba sa mení, ale myslím si, že v tomto by sme sa mali riadiť biologickými hodinami....každý vek je vhodný na niečo úplne iné....ale to je môj názor...nikomu ho nevnucujem! Hoci teraz mať dieťa v 40 je akosi IN....
Moja sestra čaká štvrté, má 41 a deti vo veku mojich detí...oni sa tešia...ja som však v tešení opatrná...

horana
23. okt 2015

Dospele deti ti budu vdacne ked budes dobrou babkou vnucatam, venovat im cas, energiu, pozornost.
Tam by som uplna enegiu. V dnesnej dobe nestihania, vztahov na dialku, kedy rodiny maju casto formalne vztahy, rodicia zamestnani dlho od nevidim do nevidim v praci, su dobri stari rodicia nenahraditelni, vedia dat vnucatam nieco ci nikdy nebude moct dat rodic a ich miesto je nezastupitelne. Preto ma kazdy vek svoje.

Na vnucatach si starki mozu splnit sen napravy vlastnych nedostatkov vo vychove, zaroven aj trochu toho rozmaznavania a hlavne ked im ubudnu sily nebude to mat fatalne nasledky.

Strana
z2