Mamografia po 40tke -za a proti

28. máj 2021

Mamografia po 40-tke ano ci nie? Ste tu take, ktore mate obavy z tohto vysetrenia a negat. dopadov? a preto ju neabsolvujete? Kedze som uz pocula velico. Na USG chodím pravidelne. Počula som aj o mamosonogragfii, ale neviem aky je rozdiel.

llucciaa
28. máj 2021

moja mamina povedala , že nikdy viac, že to veľmi bolí. ja chodím na sono tiež pravidelne a aj si robím samovyšetrenie a som oki

kkovacovak
28. máj 2021

Moja mama (55r) chodieva pravidelne každý rok na sono prsníkov už dlhé roky kvôli silikónom. V živote nebola na mamografii lebo sama doktroka čo to vykonáva jej povedala že častokrát vidí problém lepšie cez sono ako mamograf. Že keby tam aj niečo zazrie tak by mamograf v tom prípade urobila ale že svojim pacientkam to automaticky nerobí lebo z jej pohľadu to nie je potrebné.

luccija
28. máj 2021

Su veci, ktore na mamografii nie je vidiet

autor
28. máj 2021

@kkovacovak
@luccija
@llucciaa
No ved preto ma zarazilo, ze lekar mi povedal, ze na sone nevidia vsetko, ale pocula som ine teorie aj. A hlavne ten kazdorocny silny tlak (neviem kolko rokov po sebe) a ziarenie tiez nemusia byt v poriadku. Ja mam male prsia, mam z toho strach, neviem si to predstavit.

autor
28. máj 2021

@kkovacovak Takze aj v 55-ke chodi stale len na sono a Dr. to tak schvaluje? Kazdy lekar si bude to svoje tvrdit. Asi sa teda zariadim aj ja podla svojho presvedcenia.

cikyta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tenerifka
28. máj 2021

Ja mam 47 a na mamografii som nikdy nebola, pred rokmi som bola na sono. Citala som vela roznych clankov na tuto temu, a som rozhodnuta neist, ak to nebude vyslovene nutne. Mozno robim chybu a zanedbavam prevenciu, ale ja som sa tak rozhodla dobrovolne

autor
28. máj 2021

@cikyta Však to, aj sa vraví, že môže byť nebezpecne silne udretie a tie silne stlacania majú byt ok? Sa mi to nezda teda. Ja navyse mam velmi bolestive prsn.

tenerifka
28. máj 2021

Kamaratkina mama dostala rakovinu prsnika asi 3 mesiace po mamografii, mamograf nic neodhalil

autor
28. máj 2021

@tenerifka presne, tychto pripadov som pocula viac.

kkovacovak
28. máj 2021

Presne tak. Sama odborníčka jej povedala že to nerobí ak to nie je úplne nevyhnutné a v jej očiach je to zbytočnosť. Ak budeš chodiť pravidelne každý rok na sono tak je to dostačujúce

mpg
28. máj 2021

Zisťovala som si ako to je, keď som išla na takéto vyšetrenia, tak každý lekár-odborník povie, že na sone nie je vidieť všetko, mamografia odhalí viac, čo je v prevencii dôležité, lebo malé útvary sa ľahšie operujú, aj je väčšia pravdepodobnosť, že neprídete neskoro.
Ja som bola už na mamografii 2x, nie je to až taký veľký tlak a trvá to krátko.
To žiarenie, ktoré pri tom vznikne je asi také ako keď robí 2 týždne na počítači.
Aj počítače vyžarujú podobné žiarenie.

autor
28. máj 2021

@kkovacovak Tiež si myslím.

autor
28. máj 2021

@mpg A preco potom v niektorych krajinach od toho upústajú?

simsalabim
28. máj 2021

Bola som na mamografii uz niekolkokrat. Sono prsnika mam kazdorocne, mamografiu myslim kazde 2 roky. Nie je to uplne prijemne vysetrenie - lekari vsak nezdoraznia, ze ho treba planovat po menzese, ked prsniky nie su zdurene bliziacim sa menzesom. Prvykrat som to tak mala, tesne pred menzesom a naozaj to bolelo - az mi potom ta asistentka povedala, kedy je vhodne si vysetrenie planovat. Odvtedy to tak robim a vtedy to neboli, len je to taky tlak. Nakolko je toto vysetrenie skodlive ci nie, neriesim. Moja mama mala rakovinu prsnika - urcite radsej odhalit skor ako neskoro.

ibrunova
28. máj 2021

Zaujímavé, že o silnom stisku píšete tie, čo ste na mamografe ani neboli..

cikyta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beronsche
28. máj 2021

@cikyta zaujalo ma, ze je v niektorych statoch zakazana.. V ktorych, prosim ta?

autor
28. máj 2021

@ibrunova lebo mňa bolí aj sono. Ja som chodivala s bolesťu, chcel ma liecit hormonmi, co som tiez odmietla. Proste to beriem tak, ze patrim k tým zenam, co majú taketo problemy.

autor
28. máj 2021

@ibrunova a to mám velmi vysoky prah bolesti, ta bolest by bola najmenej z hladiska len "bolesti", ale nepride mi to ako normalne vzhladom k zdraviu, ochrane tela

aniele
28. máj 2021

Chodím na sono aj mamografiu pravidelne, mám užpo šesťdesiatke, nikdy som pri mamo necítila bolesť, trochu tlak, ale nebolo to nič také, čo by mi vyslovene vadilo. Veľa vecí je v hlave.

autor
28. máj 2021

@beronsche spomínala to tu @cikyta a tiež som dávnejsie cítala, ze sa od tohto vysetrenia upústa, ale kde, to ti teraz neviem povedat. Viem len, ze som to citala, ale vetko si neuchovam s pamäti.

autor
28. máj 2021

Aj z hľadiska klinickej epidemiológie nie je skríningová mamografia ideálnou skríningovou metódou; i keď súčasne treba poznamenať, že t.č.nemáme lepšiu dg-metódu, ktorá by dala nazrieť do morfologickej štruktúry prsníka. Hlavnou vedeckou výčitkou voči nej je jej nízka pozitívna prediktívna hodnota /PPV/ u asymptomatickej populácie. V štúdiách z 5 releventných diagnostických centier sa potvrdilo, že PPV bola v rozsahu 3 – 16 %, t.j., že zo 100 pozitívnych mamogramov bolo 84 – 97 falošne pozitívnych. Následkom toho je potom vykonávanie množstva zbytočných a finančne zaťažujúcich biopsií s negatívnym histologickým výsledkom, ktoré naviac podľa Gailovho modelu individuálne zvyšujú pravdepodobnosť vzniku CaM.

autor
28. máj 2021

Aj toto ma zaujalo, koľko prípadov pozit. mamogr. je vlastne falošne pozitívnych.

autor
28. máj 2021

Zaujala ma tá digitálna termografia.

simsalabim
28. máj 2021

Je to urcite zaujimave, ale ako je v tom clanku napisane "i keď súčasne treba poznamenať, že t.č.nemáme lepšiu dg-metódu". Ono je asi lepsie sa na ten prsnik pozriet a urobit zbytocne biopsie, ako cakat na metastazy.

janage
28. máj 2021

No ja mám extrémne nízky prah bolesti, aj vytrhnutie chĺpku ma bolí jak šľak. Ale teda mamografia úplne v pohode. Omnoho neprijemnejšie je pre mňa sono. Mám veľmi citlivú oblasť bradaviek a musím sa extra premávať aby som z toho stola nezdrhla, vrcholne mi to je nepríjemné. Môj dr. strieda raz mamo raz sono.

janinah
28. máj 2021

Skúste pupalkovy olej ak sú prsníky bez nálezu a bolia.

cikyta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz