icon

Menopauza a hormonálna liečba

31. máj 2025

Ženy vy sa ako cítite v menopauze?mám 51 r a začína to byť neúnosné.Menzes nemám pol roka iba občas spinenie, ale som permanentne unavená, bez chuti do života, v noci mám návaly nevyspim sa dobre, začínam mať úzkosti, búšenie srdca, začala som si ucvrkavat😉musím nosit mini vložku o navaloch hladu nehovorím.
Idem určite tento týždeň k lekárovi a chcem ísť na hormóny.Tie, ktoré ich beriete pomohli čo ste dostali?
Keď počúvam kolegyňu, že u nej to trvalo 5 r oblieva ma pot.Cela som taká nijaká.Uz nevládzem ani športovať ako nájsť znova silu a energiu?tlak mám dobrý, prevenciu tiež.Len telo si so mnou robí čo chce.
Lekár mi chcel dať hormóny ešte minulý rok bola som hrdinka, že to zvládnem.V noci má bolí brucho a 3x sa prezliekam.Cez deň návaly nemám iba v noci.Teplo, zima, až sa drkocem.Najviac má trápi ten únik moču nadváhu nemám.Dodajte mi nádej, že hormóny mi pomôžu👍

Strana
z2
komplikovana
31. máj 2025

pridaj sa do skupiny o menopauze
https://www.modrykonik.sk/group/10637/

biba_18
31. máj 2025

ja som skončila na radu svojho gynekologa (kt. je okrem toho aj onkogynekolog) na prírodných preparátoch, že nech to jednoducho vydržím. zmena stravy, zmena športu. zmena myslenia…

autor
31. máj 2025
@biba_18

ja som skončila na radu svojho gynekologa (kt. je okrem toho aj onkogynekolog) na prírodných preparátoch, že nech to jednoducho vydržím. zmena stravy, zmena športu. zmena myslenia…

@biba_18 čo berieš?Mne zase povedal, že hormóny nič nenahradí.Najhorsie su tie noci, lebo sa nevyspim.A mala si to takto zle?Nič nerobím iba periem a potim sa.Ja som nečakala, že to bude až takto náročné.

ika02
31. máj 2025

Ahoj, mne na gynde ani nič hormonálne nedajú (mám syndróm lepivých doštičiek), vraj musím vydržať. Trvá to tretí rok🤯. Hádam to niekedy bude lepšie!

mirokub
Odpoveď bola odstránená
luccija
31. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub čo s tým má spoločné profil, pokým nie je v menopauze?Veď lekár vie, ktorý hormón chyba, keď už v menopauze je.Autorka jedno viem s istotou, že keď počúvam kamarátky, tak určite pôjdem cestou hormónov.Moja mama ich brala od 48 r ešte mala menzes, ale nepravidelný lepila si náplaste každý rok slabšie a v 52 r skončila.Nemala jeden príznak menopauzy

mirokub
Odpoveď bola odstránená
biba_18
31. máj 2025

tie hormony majú vplyv na maternicu a vaječníky a je to podľa mojho gynekologa nie vhodné len skúšať ktorý bude akurát. prírodné beriem teraz fytofem, ale v vyskúšala som rôzne zo začiatku…

mirokub
Odpoveď bola odstránená
biba_18
31. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub nie je to celkom fér - u nás nie sú dostupné moderné postupy HLAVNE kvôli peniazom…

luccija
31. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub tak to máš aj, keď ženy berú ATK.Ale rozumiem čo chces napísať.Kamarstka má celý život vyšší testosterón nepozná PMS, nemá žiadne výkyvy a už je v menopauze a cíti sa dobre.Estrogen je myslím zodpovedný aj za náladu a viaže sa na melatonin preto toľko žien po menopauze upadá do úzkosti, depresie nespavosti v každom prípade na to študoval nech mi potom pomôže🙂nepôjdem prírodnou cestou to viem urcite

vakatko
31. máj 2025

Zmena stravy môže zmierniť príznaky menopauzy. https://zanzisan.sk/strava-pocas-menopauzy/ Treba dopĺňať hlavne vitamín C podporuje vstrebávanie živín, lebo vo vyššom veku sa znižuje produkcia kyseliny v žalúdku a to zároveň znižuje vstrebávanie minerálov a vitamínov do tela, potrebných na produkciu hormónov. Skúste zelené smoothies https://mnamky-recepty.sita.sk/5-zelenych-smoot...

mateson2004
31. máj 2025

Pred chvíľou som bola v téme , kde sa rozoberá ,či rodiť v 45 áno, či nie. Väčšina je za. Možno dve sme napísali proti. A teraz si autorka predstav, že k tej menopauze máš doma 6 ročné dieťa. Prváka či predškoláka. Viem,že som mimo témy, ale iba taká vsuvka🤷

mirokub
Odpoveď bola odstránená
luccija
31. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ty pracuješ vo farma obore?
Ja by som nehanila lekarov ja som mala lekára čo mal normálne menopauzovu poradňu aj radil na webe v poradniach.

vakatko
31. máj 2025
@biba_18

@mirokub nie je to celkom fér - u nás nie sú dostupné moderné postupy HLAVNE kvôli peniazom…

@biba_18 to nieje o moderných postupoch, veľa lekárov na západe sa vracia k tradičnej čínskej, ajurvédskej, gréckej medicíne, tam sa lieči podstata problému nie len príznaky. Lekári predpisujú chemické lieky s nebezpečnými vedľajšími účinkami. Na vedľajšie účinky predpíšu ďalšie lieky a veľa ľudí končí zbytočne závislých aj na 10 - 12 tabletkách denne. Na slovensku je alternatívne liečenie potláčané, ide tu hlavne o zisky fermaceutického biznisu čo ide ruka v ruke s lekármi.

biba_18
31. máj 2025
@vakatko

@biba_18 to nieje o moderných postupoch, veľa lekárov na západe sa vracia k tradičnej čínskej, ajurvédskej, gréckej medicíne, tam sa lieči podstata problému nie len príznaky. Lekári predpisujú chemické lieky s nebezpečnými vedľajšími účinkami. Na vedľajšie účinky predpíšu ďalšie lieky a veľa ľudí končí zbytočne závislých aj na 10 - 12 tabletkách denne. Na slovensku je alternatívne liečenie potláčané, ide tu hlavne o zisky fermaceutického biznisu čo ide ruka v ruke s lekármi.

@vakatko ak niekto lieči tradičnou medicínou, ťažko písať o moderných postupoch spomínaných vyššie… ja s tradičnou medicínou nemám problém a vlastne ako som už písala - neberiem žiadne umelé látky. ja som reagovala vyslovene na to čo bolo písané..

simsalabim
31. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub presne, kopec zien v menopauze konci na antidepresivach a nie na hormonalnej substitucnej liecbe… no nielen u nas, aj v zahranici. Nedavno som videla videorozhovor s poprednou americkou odbornickou na menopauzu a hovorila to iste. Voci HRT existuju strasne predsudky prameniace z jednej uz vyvratenej studie… a k tomu hormonalnemu profilu ja neviem svoju lekarku donutit ziadnym sposobom, lebo “nemam problemy”.

bielasovicka
31. máj 2025
@mateson2004

Pred chvíľou som bola v téme , kde sa rozoberá ,či rodiť v 45 áno, či nie. Väčšina je za. Možno dve sme napísali proti. A teraz si autorka predstav, že k tej menopauze máš doma 6 ročné dieťa. Prváka či predškoláka. Viem,že som mimo témy, ale iba taká vsuvka🤷

@mateson2004 ja som do tej témy radšej nič nepísala, lebo viem aké odpovede by som dostala. Nikdy by som v tom veku už nemala dieta. Ja ani nepochopím tých, co sú s tým v pohode. 🤔

mirokub
Odpoveď bola odstránená
bielasovicka
31. máj 2025

Autorka, ja som mala tie isté stavy ako ty. S tým rozdielom, že mi menopauza začala už v 40ke. Potom mi lekár predpísal hormóny Activelle, a hneď sa mi uľavilo. Zabrali mi. A beriem ich už 15 rokov, žiadne problémy nemám.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
biba_18
31. máj 2025
@bielasovicka

Autorka, ja som mala tie isté stavy ako ty. S tým rozdielom, že mi menopauza začala už v 40ke. Potom mi lekár predpísal hormóny Activelle, a hneď sa mi uľavilo. Zabrali mi. A beriem ich už 15 rokov, žiadne problémy nemám.

@bielasovicka lenže ty si mala predčasnú menopauzu ktorá by bez substitúcie zvyšuje riziko rakoviny, bežné ženy s menopauzou posudzujú a “liečia” inak…

biba_18
31. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub no a bude mať hormonálny profil a potom čo? ostane jej znova iba vlastná substitúcia…

luccija
31. máj 2025
@biba_18

@mirokub no a bude mať hormonálny profil a potom čo? ostane jej znova iba vlastná substitúcia…

@mirokub si si istý tou cenou?hormonálny profil v medirexe stal okolo 45 eur
@biba_18 kamarátka išla s výsledkami za gynekológom a ten jej dal hormony

biba_18
31. máj 2025

inak baby, čo mi to skôr nenapadlo, ja trubka 😂😂 pozrite na stránku https://tatianabencekova.sk/
ja som toho prečítala kopec, ona to má pekne nekomplikovane vysvetlené…

biba_18
31. máj 2025
@luccija

@mirokub si si istý tou cenou?hormonálny profil v medirexe stal okolo 45 eur
@biba_18 kamarátka išla s výsledkami za gynekológom a ten jej dal hormony

@luccija mne stačilo raz aby mi môj gynekolog (ktorý je onkogynekolog) povedal že to nemám od neho chcieť…

bielasovicka
31. máj 2025
@biba_18

@bielasovicka lenže ty si mala predčasnú menopauzu ktorá by bez substitúcie zvyšuje riziko rakoviny, bežné ženy s menopauzou posudzujú a “liečia” inak…

@biba_18 áno to je pravda. Vtedy som mala aj menšiu operáciu krčka maternice. Ja som len spomenula, že mne tie lieky zabrali potom.

jamimo
31. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub kus pravdy píšeš... Ale 👆 Nie každá žena má tak ústretového gynekológa, že jej vyšetrí hormonálny profil...A nie každá žena má mentálnu kapacitu aby jej to vôbec prišlo na myseľ. Aj pri závažnejších diagnózach iné vyšetrenia, tobôž nie pri zmienke o perimenopauze a menopauze. Veruže prax pokrivkáva 🤷‍♀️ Ja sama som zháňala kamarátke gyn. ambulanciu, kde by jej odobrali genetiku na BCRA 2, keďže jej mama skonala na onko ochorenie prsníkov a jej gyn. ODMIETOL vyšetrenie 🤦 Tak si zaplatila okolo 200 €.
Napr. mojej mame gynekologička ani prsníky nevyšetrí 🙄

berta100
1. jún 2025
@bielasovicka

@bielasovicka To som este nepocula tolke roky brat hormony keď ste uz v menopauze .Mate cca 55 rokov či viac ? Kvoli comu vam ich predpisuju?Zname okrem jednej kamosky, tam to dopadlo veľmi zle ☹ brali len na preklenutie a zmiernenie príznakov obdobia menopauzy, potom im ich vysadili, predsa su tam pri dlhodobom uzivani potencionalne rizika.

Strana
z2