Menopauza v 37 rokoch
Ahojte žienky, ospravedlňujem sa, že základam opäť tému no skutočne ma to trápi a môj gynekológ tvrdí, že to je ok. Zatiaľ ešte mávam menštruáciu no predĺžený cyklus (viac ako 40 dní) . Test z lekárne, opakovane mi potvrdil menopauzu. Mám 37 rokov.
Menštruáciu vo 02/25 som mala od 21.2. 4 dni, ďalšia mi vychádza podľa kalendára až na 11.4. no 15.03. sa u mňa objavilo krvácanie aj kŕče ako pri menštruácii. Musela som si ísť kúpiť menštruačné vložky nakoľko intimky nestačili. 14.03. som mala krvácanie tiež no slabšie ako 15.03. V moči bola aj krv. Dňa 15.03. v čase 17:30 už moč v krvi nebola a na vložke slabo. Kŕče naďalej pociťujem aj teraz hoci krvácanie už žiadne. Budem to určite sledovať. Nerozumiem tomu či je to krvácanie mimo cyklu normálne.
Tehotná určite nie som, ovulacny test negatívny.
Vo februári pred 21.2. som mala hnedý výtok, občas s krvou. Toto trvalo niekoľko dní dva kým prišla menštruácia. Vtedy som to konzultovala aj s mojím gynekológom, ktorý mi povedal, že je to bežný jav. To isté aj teraz. Je toto normálne, bežné?
@veverkaa2 krvacanie mimo cyklu urcite nie je OK, sla by som k dr. Ano, moze to byt predmenopauzou, i ked mne sa to zda skoro, ale moze to byt polyp, hormonalna nerovnavaha... vselico. Hovori sa, ze v predmenopauze moze byt nepravidlene krvacanie aj spinenie, ale aj to je dobre dat lekarom skontrolovat.
Ja som mala druhu dceru v 39r, takže mne sa to začalo o 3 roky neskôr
Teraz mam 44, minulý rok katastrofálny, cykly 26d, menzes silný 5-6 dni, nosila som tampón aj vložku,, jeden cyklus vynechaný, potom menzes 3 týždne v kuse, gyn ma poslala na kyretaz, v nemocnici mi zastavili krvácanie norethosteronom. Stratila som vela krvi, 6 mesiacov som dopĺňala železo, do toho cysta na vaječníku, cysta na prsníku. Dr. nasadila na 3 mesiace HA, kvôli cyste na vajecniku. Po dobrati sa mi cyklus upravil, už 1/2r mam presne 24d cyklus, ale len 3 dni, železo ok, cítim sa dobre, cysta na vajecniku zmizla, na prsníku zostala. Pijem preventívne vellenu.
Oficiálne som v perimenopauze, ktorá môže kľudne trvať aj 10r.
Kedy si dostala prvu MS? Na menopauzu sa mi to tiez zda skoro. Dala si si to potvrdit testami aj u gynekologa?
@dadka1997
@simsalabim kontaktovala som mailom iného gynekológa či môžem prejsť pod ich ambulanciu. Popísala svoje problémy. Majú na stránke, že prechod ku nim z pôvodnej ambulanciu vybavia. Tiež mi to nepríde úplne normálne. Dnes už krvácanie žiadne no akoby menštruačné kŕče zostali
@dadka1997 Mávam návaly tepla a zimy, problémy zo sústredením občas, nervozita, poruchy spánku občasné ( Mám CPAP prístroj na liečbu spánkoveho hypopnoe). Zmeny nálad počas dňa, nočné potenie no nie každú noc, aj v noci mi niekedy býva zima aj pod paplonom, zvýšené potenie ( niekedy si sama sebe smrdim hoci pre okolie voniam). Objavujú sa mi častejšie bolesti hlavy.
Mne začal menzes haprovat cca v 38 rokoch. Vynechával mi cyklus bezne. Od 42 už menzes nemám vôbec. Potvrdená menopauza aj lekárom, robil hormonálny profil.
Ženy čo ste v perimenopauze mávate aj silno páchnuci výtok možno aj ovulačný? A nič vám na to nezaberá ?? Alebo kto ma skúsenosti s urcitým prípravkom alebo byllinou bazou ktorá na to účinne pomáha?
@cukroska tie návaly tepla a to potenie je asi najhoršie zatiaľ. Nedá sa to niečím zmierniť? Prípadne silnejší antiperspirant. Teraz mám stále kŕče akoby pred menštruačné, výtok taký do hneda. Keď som to povedala lekárovi na gynde tak že to je vraj bežné, chcem zmeniť gynekológa, ktorý aj bude brať vážne tieto problémy a nemavne len rukov nad tým
@veverkaa2 Dá sa zmierniť určite l,en treba skúšať. Áno u mňa sú návaly to najhoršie .Iné v podstate ani nevnímam..Ja som tiež zmenila gynekológa práve v období perimenopazi, keď som sa 6 rokov trápila extrémnym krvácaním (ale keď píšem extrémne tak také, že som si musela dovolenku brať deň,dva ) nevedela som sa pohnúť.Ani jediný raz mi nezobral krv a až pri predoperačnom vyšetrení mi zistili anémiu stredne ťažkej anémie.Nerobil mi žiadny hormonálny profil, v podstate iba tu som sa dozvedela aké postupy majú iný lekári. Ale brala som rôzne hormonálne liečby a bezúspečne.Až po rokochmi zistil primár skrytý myóm hlboko v stene maternici.Takže bolo tak ako my povedala väčšina lekárov -predsa myóm. Ale on ho nikdy za tie roky nevidel pri bežnom Sone .A od vtedy mám vlastne pokoj. Od operácii som mala cca 2 krát do roka.Ale už mám pokoj .Som rada,že to večné trápenie skončilo. Aj keď samozrejme prišlo iné...
Podla mna perinomenopauza....pozri na insta Bagniari ma aj stranku venuje sa cyklom....ma aj webinare...kupila som si a vela tam vysvetlila a dala tipy...
@veverkaa2 keď vo vašej rodine išli ženy tak skoro do menopauzy tak to tak bude, že sa už niečo deje..Bud to bude takto roky krátky, dlhý, nedostanem, dostanem mimo cyklu...tiež nič iné nepočujem od kamarátok +- v mojom veku, alebo ti dá horm.ieky.Prist do menopauzy skutočnej, že už nedostaneš vôbec menzes príliš skoro tiež nie je dobré na zdravie, psychiku.
Jednoducho telo tie hormóny potrebuje a buri sa🙂
Tebe spraví hormonálny profil a zistíš čo chyba.Ja som určite rozhodnutá brať hormóny, keď to príde.Stacia mi tie problémy, ktore majú kamarátky.
@tiezjedna
@luccija no...tak termín na gyndu na budúci týždeň mi zrušili, že teraz nie je možné urobiť vyšetrenia, že až začiatkom apríla sa možno budem môcť objednať. Zrejme majú toho veľa. Pýtala som sa na ten hormónonalny profil a že oni nerobia každej žene len tak, že ona má podozrenie tak som zvedavá ako to dopadne.

@veverkaa2 tak mozu to byt stavy ako pred menopauzou, čo môže trvať este nejaké tie roky