icon

Menopauza

majaxy
26. sep 2017

Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?

Strana
z16
ritter
25. mar 2024

@sulky ano začina. Ja som to tak mala a už dva roky zle slím, potím sa v noci.

adulikka
25. mar 2024

Ja už od 43 roku nemám menzes.
Začni viac tekutín piť.
Problém zo spánkom som aj ja mala.
A áno, môže to byť nástup.
Ja som to tak veru nevolala,nerozdelovala, párkrát menzes neprišiel a bol pokoj.
Doktor to potvrdil, že je to menopauza.

mizsula
1. máj 2024

Ahojte, idem pre radu mam 34 let,v roku 2022 pôrod ,2023 spontálny potrat v 11tt a tu sa začína kolobeh. Potratila som bez krvácaní, od tej doby mrška neprišla diagnóza Sekundarna amenorea, po užívaní hormónu za rok kontrola menopauza potvrdená..poraďte ako sa konečne vyspím?? V noci se budím snáď 20x teplo,zima a stále dokola, cez deň som ako matoha všetko ma bolí ako by mi bolo 80...prestane to? Skonči to?Už tak je moja psychika v háji z predstavy,že už nikdy nebudem moc otehotnieť, že sa pre mňa dvere zatvorili...Teraz sa ale sústredím na ty návaly tepla ako to riešite?? Ďakujem za každú radu...

ritter
5. máj 2024

@mizsula kúpte si niečo na prírodnej báze, sú hocijaké doplnky stravy na menopauzu, treba skúšať čo komu vyhovuje, ja mám menoa od dr.max.celkom pomáha na návaly, predtym feminus, menoxin, serelys.s nespavostou je to horšie, mam neospan a melatonín, treba brať dlhšie.
@mizsula

certi
28. máj 2024

@ritter menoa jej lepsie ako feminus?

ritter
30. máj 2024

@certi po dlhšom skúšaní už viacerých prípravkov, mám taký pocit že všetky trocha zaberú, ale postupne si telo navykne a už nepomáhajú, moj prípad. Ale feminus bola lepšia voľba ako menoa.

certi
30. máj 2024

@ritter dik

mirkakvietok
23. aug 2024

mam otazku - co vam pomaha na bolesti chrbta a celkovo tuhnutie svalov, sliach a klbov? Viem ze pohyb a strecing, toto aj robim, ale po noci sa nadranom budim na priserne bolesti zo stuhnutia v chrbte - prevazne hrudna chrbtica v mojom pripade a zadok, niekedy aj ramena, lytka, clenky, cele chodidla (slachy stuhnute...). Rano zacinam strecingom tak potom sa nejako rozhybem, ale pokial potrebujem ist urgentne na wc (co sa stava), tak to je fakt hroza, zakazdym mam nervy ze sa dolamem

babababka
23. aug 2024

Ráno sa budím o 10-15 min.skôr a ponaťahujem sa ešte v posteli vankúš dám preč.neviem či by sa to dalo nazvať strečing.Manžela poprosím,aby mi chrbát,krk a hlavne boky "pošúchal".Už sme starší mne aj jemu toto pomáha.Bolesti,stuhnutosť pretrvá ešte chvíľku,ale potom už fičím.

0silvia0
23. aug 2024

@mirkakvietok len pravidelne cvicenie

tenerifka
23. aug 2024

@0silvia0 chodis do fitka, alebo doma?
Ja popravde cvicenie flakam, ak sa obcas ponatahujem doma, je to rekord. Ono teraz mam doma vsetko potomstvo a komentuju vsetko, co vidia, nie je mi prijemne dat si do zahrady podlozku a robit si svoje, lebo som sledovana😅, tak cakam na moment, kedy zasa budem mat svoj vlastny dom sama pre seba.
A este dalsi postreh-ja asi nikdy do fitka nepojdem, mam blok este zo Sk, kedy bol vo fitkach neskutocny smrad zo spotenych chlapov. Dcera mi hovori, ze tu v Spain nic take nie je, ze tu su muzi kulturni, sprchuju sa a pouzivaju dezodoranty😂,(ze normalka, ze mam zlu skusenost, kedze sme urcite mali v komunizme dezodoranty zakazane😂), tak ze Spanieli su cistotni, comu aj verim, ale ten pach tam mozno bude aj tak, najma na tych naradiach.

0silvia0
23. aug 2024

@tenerifka ja som 20 rokov chodila do fitka. Po korona obdobi som sa do fitka nevratila (fitko ma aj zensku cast bez chlapov, cize ziadne smrady). Posilnovaciu vezu mi tento rok muz kupil domov a okrem toho cvicim cviky od fyzioterapeutky.
Ale tak isto ako ty, nemam teraz v lete dom pre seba, takze leto flakam. Teraz tu ma dcera kamosa z Libanonu, nemam klud, robime program. Od septembra idem na to💪, dceru vyprevadim na letisko a hned idem makat. Kazdy den cvicim tie rehabilitacne cviky a tie posilnovacie mam rozlozene na 3x v tyzdni. Dnes som si urvala vrecko na sukni, ked som suknu davala dole z tej mojej vyzranej riti. 5 kg musim dat dole.

canany
24. aug 2024

@mirkakvietok presne toto mavam, uz som si myslela, ze je to matrac, nejaka potravina, ze som zavodnena alebo co. Ked stupnem na spodky noh, tam ma to boli pri vstavani, idem ako matoha o 3tej rano na ec, bezny cas, co sa budim. A ono to vyzera, ze to bude diagnoza - staroba.

tenerifka
24. aug 2024

@0silvia0 to mas super, ze mozes cvicit doma. Ja na naradie nemam miesto, musela by som premodelovat hostovsku, ale tu predsalen potrebujem, ved stale u nas niekto spi.
U nas fitka bohuzial nemaju zensku cast, vsetci pekne spolu🤮.
Ked sa aspoñ trochu ochladi, vytiahnem znova bicykel, tak nejaky pohyb bude tak ci tak. Budem mat znova cely deñ pre seba (do prace idem az o 17,00).
Leto je vzdy zahul na organizmus, najma to jedlo a pitie, ked je cela rodina pokope a stale sa nieco zobka, griluje, nalieva.....

subartic
24. aug 2024

tak tá stuhnutosť sprevádza aj mňa . hlavne členky a priehlavky , ráno idem na záchod ako tučniak , nedokážem ich poriadne ohnúť. Teraz prvý krát som nedostala tak ako by som mala, tak uvdidíme čo príde ďalšie .

simsalabim
24. aug 2024

@tenerifka a neplavas pravidelne? Myslim, ze mas doma bazen? Ja si fitko neviem vobec predstavit, od skolskych rokov neznasam cvicit v kolektive 🙈 V lete chodim prakticky denne plavat na jazero +bicykel tam a naspat, v zime tak 2x do tyzdna plavaren a joga. Na nic ine sa neviem prinutit, este tsk svizna chodza…

tenerifka
24. aug 2024

@simsalabim mam bazen, ale ma len 9m, to na velke plavanie nie je. A zvyknem si v ñom aj zacvicit, ked mam dobry deñ😁, ale to je take, vies.... Nebude to mat velky efekt.
Plavareñ aj joga su fajn, aj chodza samozrejme. To su veci, co sa daju u vas robit po cely deñ, a najma ak pracujes rano. Ja mam ale pracovny cas iny ako vacsina ludi. Rano, ked je este ako tak cerstvo a nie je horuco, tak som leniva ako pes, musim si dat caj, kavu a rañajky (veceru mam uz o 16,00, tak som rano hladna). A ked prejdu potom take 2 hodiny, uz je na bicykel teplo a zostava len ten bazen. Uz ani cvicit sa nechce. Ale ano, ak sa velmi snazim, tak zapnem v dome klimu a pocvicim aspoñ nejake drepy a plank, ale to je malo. Uvedomujem si, ze treba si co najskor vybudovat poriadnu rutinu, a v nej nesmie chybat silove cvicenie-je to velmi dolezite, ak chceme dlho zit v dobrom zdravi, ved aby boli kosti zdrave, musia byt chranene zdravymi svalmi. Teoriu ovladame dokonale, ze? 😅, este to nejako zsviest do praxe. Ja na tom uz pracujem-teoriou😂

simsalabim
24. aug 2024

@tenerifka aj ja som leniva a preto mi to plavanie a joga vyhovuje 😅 Fitko by bola moja smrt 🙈

canany
24. aug 2024

Dievcata, nemenili ste s prichodom menopauzy stravovanie? Ja citam teraz o paleo, nie je to uplne pre mna, ale niektore zavery z tej knihy aj maju logiku. Tak ci nepomohla na nespavost a taketo problemy so starnutim zmena stravy? U mna je problem aj zlcnik, syn histamin, neviem sa zbavit zavislosti na cukre a pecive. Preto uvazujem aspon ciastocne nejake principy z takychto stravovani zaviest.

simsalabim
24. aug 2024

@canany ja jedine kaloricke tabulky a vazim a zapisujem ako blazon 🙈 Ak si nedam pozor, hned to ide hore.

tenerifka
24. aug 2024

@canany ja som v perimenopauze, tak to este nie je take besne. Ale zistila som, ze ci nejem takmer nic, alebo ci jem veci, na ktore mam chut, sice nechudnem, ale ani nepriberam. V tom prvom pripade som bola ale vzdy hladna ako vlk. Ja napriklad potrebujem na rañajky nejake pecivo+vajicka, a potom som par hodin ok a dokazem normalne fungovat. Na obed prilohy velakrat uplne vynecham, davam len salat k masu alebo rybe, ryzu nemam rada, cestoviny tiez nie, niekedy si dam trochu pyre. Omacky ale milujem. Na dovolenke som dokonca jedla normalne 3 x denne, aj pivo a vino, a v lietadlach som si tiez dopriala (4 x let tam a 4 x naspat+lounge na letiskach), a nepribrala som vobec nic.
Paleo ani keto nie je pre kazdeho. Stale mi vychadza, ze uplne naj je zdrava pestra strava+pohyb, to bude fungovat vzdy.

tenerifka
24. aug 2024

@canany ale obmedzit pecivo a uplne vylucit cukor je v nasom veku nielen ziaduce, ale mozno az nevyhnutne

eliska13
24. aug 2024

@tenerifka to jes naposledy o 16 a potom až raňajky?Umrela by som od hladu.Strecing, masáže a cvičiť osteoporóza je za rohom

tenerifka
24. aug 2024

@eliska13 ano, lebo pracujem od 17 a domov prichadzam po 23, niekedy neskor. Inak sa mi neda

mirkakvietok
24. aug 2024

@0silvia0 mate aj nejake specialne cviky?

0silvia0
24. aug 2024

@mirkakvietok ake specialne myslis? Chodim vyse roka k fyzioterapeutke kvoli mojej skolioze, tak tie cviky od nej cvicim. Plus tie posilnovacie cviky na posilnovacej vezi

Strana
z16