icon

Menopauza

majaxy
26. sep 2017

Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?

rawmamka
6. nov 2022

@olsan Ahoj, ak sa smiem spýtať, koľko máš rokov ? A prečo už niekoľko rokov užívaš pupalku ? Preventívne (kvôli zdravej pokožke, kĺbom, dobrému cholesterolu,...) alebo si mala nejaké príznaky v perimenopauze ?

olsan
6. nov 2022

@rawmamka Mám 55, pupalku preventívne od 40 r.,myslím, že to neškodí...

rawmamka
6. nov 2022

@olsan Vďaka za odpoveď, nie, myslím, že určite neškodí 🙂.

ritter
19. dec 2022

Ja som v perimenopauze, môžem odporučiť dplnok výživy Feminus, mám odskúšané na sebe, po mesiaci pravidelného užívania nočné potenie úplne prešlo, mám viac energie a zlepšil sa mi aj spánok. Celkom dobré, myslím za mňa. Treba odskúšať.

nikolajka2
20. apr 2023

ahojte, mozem sa spytat ci tu mate niekto bolesti klbov a chrbta? Ja pri menopauze citim iba unavu a nespavost , ale zaroven priserne bolesti klbov a stuhnute svaly,ze sa rano ledva postavim z postele. Tak neviem ci to je osteporoza, alebo moja HIT intolerancia al. menopauza.

olsan
Autor odpoveď zmazal
ritter
26. apr 2023

ja stále nespím, taký povrchný spánok , každú hodinu dve sa zobudím, a takto idem do rána.

canany
29. sep 2023

@ritter presne toto mam uz 3 roky a dnes mi gynekologicka potvrdila, ze som uz v prechode a citam a citam a poruchu spanku som si spajala so stresmi a vsetko co ma posledne roky trapi suviselo s menopauzou, tak idem studovat dalej

ritter
29. sep 2023

@canany aj ja som najprv myslela že stres, ale pridružilo sa potenie v noci , cez deň, strata menštruácie, na potenie mi celkom zaberá pupalkový olej a šalviový čaj, i keď nie je to že som úplne bez toho.Horšie zo spánkom , tam nepomáha nič, občas užijem od obvodnej silné liekyy na spanie, nič iné nepomôže , a HST nechcem začať brať pokiaľ príznaky menopauzy nemám nejak extra silné a dá sa s tým žiť.

mily7
27. okt 2023

@rawmamka tak pozitívne.Krasne

nikolajka2
29. okt 2023

@ritter @canany - co vam pomaha na spanie, ja som zufala z toho mojho spanku. Strasne povrchny spanok mam a budim sa za noc aj 3 krat, niekedy chodim po byte a potom idem spat. Pomaha Melatonin, ale nechcem ho brat kazdy den.

ritter
30. okt 2023

@nikolajka2 ja mám momentálne neospan+ 5mg melatonín, ale budím sa aj tak v noci, taký rozsekaný spánok , o 1 h. som hore spotená, o 3 ,o 6h. tiež taký povrchný spánok, ale som rada že aspoň takto spím, pijem aj medovkový čaj.Priznávam , boli aj horšie noci, stále mám v šuplíku pri posteli od obvodnej sanval-silné /na predpis/ hypnotikum, to som niekedy brala keď som bola už totálne zničená že sa mi nedalo vôbec zaspať.

nikolajka2
30. okt 2023

@ritter -tera som sa niekde docitala na nete,ze neni dobre jest sacharidy na veceru ,ze o to je to este horsie potom so spankom. Tak idem vyskusat ci to pomoze ;). Dnes v noci som si dala Melatonin 3 mg a noc nic moc aj tak.

nikolajka2
9. nov 2023

@ritter - chcela som sa este spytat , ze ci chodite casto aj na WC ( na malu) pocas noci. Ja hned ako sa zobudim v noci , musim hned letiet na WC-ko a to min 2x/noc. Tak neviem ci ja mam nieco s mechurom,alebo je to kvoli tomu ,ze sa zobudim.

ritter
10. nov 2023

@nikolajka2ano niekedy sa mi stane keď sa zobudím, že musím isť,ja zase stále poserám na hodiny a sledujem sa či som aspoň 1 h . vkuse🙂 spala

canany
11. nov 2023

Ahojte, tak ja spanok stale nic. Najhorsie su moje nocne mory, aj 3 za noc co si pamatam este rano. Minuly tyzden mi zistili zlcnikove kamene na sone, doktor to zhodnotil tak, ze zeny po 40tke to mavaju, a u mna hlavne stres zavazil, tak o dalsi problem navyse. Mam dietu, ale aspon krce mi ustali. Jedavam pupalku v tobolkach od jamiesonu, ale nedokazem to prehltnut, tak to musim rozkusnut najskor, prosim nepoznate nejake mensie tbl? Olej mi nechuti. Davam si rano macu a doobeda este menoxin, ale necitim zatial ziadny rozdiel. Na oci davam vitaniny, k tomu c,b,d, omegu, ginko. Precitala som jednu knihu o hormonalnej nerovnovahe a zaujimava sa mi zda teoria o dominancii a nedostatku hormonov-estrogen, progesteron, DHEA, vysvetlili ako funguje stresovy hormon kortizol a adrenalin a ze vycerpavaju nadoblicky, ktore potom nemaju kapacity na tvorbu inych hormonov. Bylinky a fytohormony sa maju podla toho co je v dominancii a co nedostatocne. Datelina, chmel, angelika, zihlava, vitex jahnaci, clovek keby mal tak cas na citanie a vedel si sam robit testy. Basla som info, ze v zahranici maju na dychove testy na ti, co je v dominancii a co nedostatocne a podla toho sa vie zena zariadit, ze co uzivat. U nas som take nic nenasla, len z krvi. Drzte sa

canany
11. nov 2023

K bylinkam

ritter
11. nov 2023

@canany ja mam pupalka s vit.e od noventis, ale zeby to bol nejaký zázrak, užívam ju asi 3mes. +MENOXIN

rawmamka
12. nov 2023

@canany Ahoj, ja som si kúpila túto knihu https://www.megaknihy.sk/zdravie-diety/3712074-..., kde je komplexne rozobratá hormonálna nerovnováha odborníčkou a aj "návod" ako z toho von, je to hrubá kniha s množstvom cenných informácií, cez vianočné sviatky mám v pláne sa do toho pustiť, našťastie mňa moje príznaky zatiaľ nejako veľmi neobmedzujú v bežnom živote, tak si dávam na čas (mám ju doma pomaly rok, začala som čítať v lete, ale bolo málo voľného času, tak sa spolieham na zimu). K tomu užívam 2x denne pupalkový olej (v tekutej forme, zo sklenenej fľaše), nepravidelne alchemilkový čaj, šalviu, .... a sóju a výrobky z nej jedávam na dennej báze, samozrejme k tomu kvalitná, pestrá strava (minimum mäsa - len kvalitné ryby, hydina, ale inak množstvo zeleniny, celozrnných obilnín, pseudoobilovín, ovocie, semiačka, orechy,...), pitný režim, otužovanie, pohyb,... a zatiaľ to ide 🙂, ale viem, že kedykoľvek sa to môže zmeniť k horšiemu, preto chcem byť čo najlepšie pripravená. Držím ti palce 🙂.

lucimax
14. nov 2023

@canany smiem sa spýtať ako sa volá kniha, z ktorej si fotila tieto info? Diskorea huňatá ( wild jam) ma progesterónový účinok ( v knihe je to nesprávne) a myslím ze alchemilka je estrogénna :/ je toľko zdrojov info..a protichodných, je dosť mätúce sa v tom vyznať. V každom prípade.. ta diskorea je tam zle určite.

canany
14. nov 2023

@lucimax bola to tato knizka: https://www.martinus.sk/835245-prirodna-hormona...
To som si vsimla, ze vo vela zdrojoch sa to lisi. Bylinky, strava, informacie a clovrk, aby sa v tom vyznal.

mirkakvietok
14. nov 2023

@bobsent Ahoj, citam - mam podobny stav aktualne - vies mi prosim poradit pripravky/pripravok ktory ti aktualne pomaha prezivat toto fanta obdobie? (ja mam 44r) mozes aj do spravy, budem velmi vdacna, dakujem

bobsent
15. nov 2023

@mirkakvietok Ahoj,ja užívam dlhodobo Menoxin 2x denne,predtým som brala Menagold ale ten už na SR nedovážajú. Pro osteo na kosti a magneB6,Omega kyseliny z DM. Ono fytoestrogény zaberú až po pár mesiacoch...

ritter
15. nov 2023

@bobsent ako dlho ten menoxin treba užívať aby to už pomáhalo, ja beriem 3 mesiace, môj problém je najma nespavosť a nočné potenie.

bobsent
15. nov 2023

@ritter to je asi individuálne, niekomu to ani nemusí pomôcť...ja som bola pooperačne, takže všetky príznaky naraz, v plnej sile. Najhoršie prvé mesiace,potom sa to zlepšovalo, každým rokom, napr 5-6 rok už nič. asi trištvrte roka postupne nabiehal účinok.

amy2807
12. jan 2024

Ahojte oživujem diskusiu..stalo sa vám pred úplnou stratou menzesu že menzes vynechal na viac mesiacov a potom prišiel ešte ? A zas vynechal ?

adulikka
12. jan 2024

@amy2807 áno mne na 5 mesiacov

adulikka
12. jan 2024

@amy2807 potom chodil pol roka a už neprišiel vôbec.

chiccco
28. feb 2024

Zienky a čo na priberanie ? Ja som zúfalá už zo seba sa bojím postaviť na váhu,ako to riešite

sulky
24. mar 2024

Ahojte, idem po radu.Mam 45 rokov. Tento mesiac mi zacali diat divne veci 🙂 Sucho v ustach, problem so spankom, bolest vajecnikov. Enormne vypadavanie vlasov. Tento mesiac som nedostala menzes. Iba take jemne spinenie. Moze to byt nastup perimenopauzy?