icon

Menopauza

majaxy
26. sep 2017

Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?

ticko
7. mar 2019

@babababka daj si dajaké vitamíny nevzdávaj sa ja strašne trpím tiež strašne navali a aj iné choroby

yukki
7. mar 2019

Baby, a kto má skúsenosť..... Bude to raz po tomto prechode aj lepšie?

babababka
8. mar 2019

@yukki Toto ma zauhjíma najviac.snáď bude.

bobsent
8. mar 2019

@0silvia0 panebože toto mám aj ja! najvýraznejšie to bolo prvé mesiace teraz sa to oveľa lepší. aj mám strach, čo sa so mnou deje, nikomu som to nehovorila. Teraz je to oveľa lepšie, iba sa mi stáva, že pri písaní na PC prehadzujem písmenká.
tie slová zamieňané boli tak, že boli podobné napr. češem-teším atď. Ale pamäť mám v poriadku...skôr si myslím, že to súvisí s roztržitosťou,kt. je výrazná nedostatkom estrogénu. aspoň dúfam:(
pretože teraz sa mi to stáva iba v tedy,ak som prepracovaná, naraz na mňa hovorí viac ľudí alebo mám veľa vecí naraz na kt. sa mám sústrediť. aj tak m i je z toho smutno:(

bobsent
8. mar 2019

@yukki mne je lepšie ako s enodmetriózou🙂

yukki
8. mar 2019

@bobsent ta znas jak, ja som medzi endometriozou absolvovala ešte rakovinu, aj jej relaps, tá ja už ani neviem tak porovnať.... Ale ako by mi teraz chýbala taká hnacia sila, chuť, vôľa... Resp.predtym som veci porobila , fyzicky, ani som si nevšimla, ani som sa nútiť nemusela... Teraz aj keď sa nutim, a musím do všetkého, tak nevládzem.... No, dúfam, že po prechode to prejde trochu a obzivnem kus...

0silvia0
8. mar 2019

@bobsent moja mama to má už od začiatku menopauzy a prehadzuje tie slová už dlhé roky, teraz má 66 rokov, takže to fakt asi bude súvisieť s úbytkom estrogénu. Mne sa prehadzujú tie slová takým štýlom, že chcem povedať slovo a hlava mi tam sama dodá iné slovo a normálne ho nahlas poviem. Niekedy si omyl uvedomím, niekedy nie. Ale sledujem tiež, že niekedy sa mi to deje častejšie a niekedy skoro vôbec, musím si odsledovať, či to nejako nesúvisí s cyklom. Aj mne je to nepríjemné, ale neviem čo s tým...

bobsent
11. mar 2019

@yukki viem čo myslíš, akoby ma spálil mráz...akoby som potrebovala poliať živou vodou ale tú nemám:(

bobsent
11. mar 2019

@0silvia0 ja sa bojím hlavne do budúcna, dúfam, že sa to nezhorší...zatiaľ sa to zlepšilo.

babababka
11. mar 2019

@bobsent v čom sa to zlepšilo?Ledva na ro čakám.Dík

bobsent
12. mar 2019

@babababka no nie je to také intenzívne ako po operácii, v noci sa už neprezliekam každú hodinu, max.1-2x. Návaly mám iba pri rozrušení a prekvapení, zimnice pri fyzickej únave, ale už prejdem pešo aj pol hodinu bez problémov. celkovo je to miernejšie ako bývalo. aj to zamieňanie slov je iba pri únave alebo mnoho podnetov naraz.
horšie je že už mám osteoporózu:(

libawet
1. apr 2019

@0silvia0 to píšeš o mne? Veru, výpadky....budem mať v júni 47, ale dá sa to odbúrať, ja píšem poviedky, ak mám dlhšie pauzu, tak tie výpadky pociťujem, ale ak začnem zasa písať, že mám motiváciu, tak to prestáva, teda ide len o lenivý mozog a treba ho nakopnúť - napr. možno aj krížovkami a pod. Menopauza mi začala asi pred rokom, spozorovala som tak, že odrazu menzes len tri dni ( pred tým 5 ) a v prvý deň silné krvácanie, ďalší deň ustáva a tretí skoro nič. V termínoch sa však nič nezmenilo, stále dostávam na 25-27 deň (nikdy som neužívala HAK, myslím si, že HAK mení úplne všetko doposiaľ prirodzené v tele ženy ).
Ale musím napísať, že telo akoby bolo viac na všetko citlivejšie, stačí maličká zmena v niečom a hneď reaguje, napr. strava, pohyb...užívam gynex ( bolesti pri menzese, psychické stavy, menopauza...a kopec iných vecí prospešných pre ženu ) a len podľa potreby, aj flavocel, D-vitamín - občas a draslík, podľa potreby aj vitamín C. Na črevá mi veľmi pomáha probiosan ( mám problémy s nadúvaním ) a na kĺby si dávam colafit, čo je 99,9% čistý kolagén, užívam tak 2 mesiace každý deň ráno nalačno ( bolel ma už ľavý bedrový kĺb a koleno, pomohlo ). Ak cítim, že čosi na mňa lezie - hrdlo škriabe alebo z nosa tečie - tak si dávam koloidné striebro. Striekam do hrdla, nosa/ 40 ppm. Pohyb - chodím tak 2-3 do týždňa peši domov zo stanice 3 km, niekedy viackrát, inokedy menej, podľa situácie. Neužívam žiadne chemické lieky ( no teda okrem tých vitamínov 🙂 a z ovocia - najviac jablká, zelenina - špenát, mrkva, cvikla, šalát, rajčiny, paprika - iné veľmi nemusím 🙂, normálne jem - všetko, a občas aj tie nie príliš zdravé veci, aj sladkosti si doprajem, no všetko s mierou a skôr sa riadim, na čo má moje telo práve chuť. A sexujem, aj naplno, a myslím si, že však už neotehotniem, čo je samozrejme chyba, no keď som v " ráži", moc mi to nemyslí 🙂, takže napr. teraz mi mešká menzes asi 6 deň....a mám na pamäti kolegyňu, ktorá si myslela, že veď už prechod, mala 50 a "houby s octem". Tehotná! Maličký má 4 roky a je v úplnom poriadku, má dve deti už pred ním - dospelé 🙂! No pre mňa dosť otrasná predstava, mať v 48 dieťa a ak by šlo do prvého ročníka, tak budeme mať s mužom takmer 60, takže....no nič, ja pevne verím, že to dostanem....🙂. Ak áno, aj tak sa nepoučím, ja som v tomto hrozná...nebyť môjho zodp. muža, tak máme futb. 11 🙂. Ale tak- ešteže ma humor neopúšťa...

libawet
1. apr 2019

@yukki ak už je žena konečne úspešne v postmenopauze ( čo je už definit. skončenie menzesu ), hormóny sú na minime a žena sa upokojí. Už jej hormóny nediktujú, otehotnieť už nemôže a sex by mal chutiť - je to len v hlave. Užívať sa dá aj v 70!

dolynkag
1. apr 2019

skúste wild yam 2x1 gram denne

jolanamacku
1. apr 2019

@libawet a ty pises o mne.... kazda z nas tym musi prejst, roky nezastavis, ale treba sa udrziavat hlavne v psychickej pohode. Ja mam 49 a uz 4 roky bojujem s menopauzou. Menzes tak 3 krat do roka, strazenie vahy, navaly, nocne potenie....su lepsie i horsie dni...Moja mama uz od 46 rokov mala so vsetkym pokoj, ja neak presluhujem....ale nam sa zadarila tak neskor dcera, ma 13, miluje lyzovanie a bojove sporty a ja pri nej zabudam na svoj vek...takze baby, vsetko raz skonci, aj ta nestastna menopauza..

libawet
1. apr 2019

@jolanamacku ja skôr menopauzu zatiaľ pociťujem ako skrátenie dní menzesu, a dosť silné krvácanie v prvý deň, čo som pred rokom nemala ( ale som už aj po kyretáži, pred 2 rokmi som začala krvácať mimo cyklu a lekári to vedia riešiť len kyretážou, po operácii mi gyn. povedala - " nemali ste to až také " - načo mi kyretáž robila? Pred tým aj pozerala ultrazvukom, nevidela tie steny maternice? Len krútila hlavou, z čoho tak náhle krvácam...no nič....a mám aj myóm, ale ten sa mi upokojil po gynexe), bolesti v prsníkoch, no a výkyvy nálad, občas väčšia únava, s tým mi práve pomáha aj gynex a céčko. Po gynexe cítim neskutočnú úľavu, aj fyzicky a duševne.

eliska13
1. apr 2019

@libawet a niekto Ti to už potvrdil z hormonalneho profilu?ak si mala myom mohla si dlhšie krvácať a teraz sa Ti zdá krátko, pokým máš menzes podľa môjho gyna to ešte nie je ono.Som šokovaná ako skoro píšete o menopauze, ale kamarátka v 38 r a finito podobne to mala aj jej mama asi to majú tak v rodine.este rok predtým porodila a zrazu po kojeni podľa profilu, navalov straty polky vlasov jej povedal, že má úplne vyhasnuté vajecniky

libawet
1. apr 2019

@eliska13 nie, ale nikto mi to potvrdzovať nemusí, sama cítim, že moje telo sa už mení a tak aj menzes. Myóm mám stále, len nerastie. Treba si však uvedomiť, že menopauza je dlhodobý proces a môže trvať viac rokov, telo postupne znižuje hladiny hormónov a to trvá. Aj u žien v postmenopauze ( čo je rok od posl. menštruácie ) sa hormóny ešte stále znižujú a určite nie je správne užívanie hormónov na ich zvýšenie . Ja som zatiaľ v prvej fáze, na začiatku menopauzy, a tá môže nastať už aj po 35 v dnešnej hektickej a chemickej dobe. Je to veľmi individuálne u každej ženy a u žien s HAK úplne špecifické.

eliska13
1. apr 2019

@libawet tak každý sa rodí s určitým počtom vajíčok jasné, že niekoho to chytí po 50tke
Áno aj 8-10 r dopredu sa to už deje veď preto tak prudko klesá možnosť otehotnieť po 40-42 r

heyoka
1. apr 2019

@majaxy Mám pár známych, ktoré mali menopauzu už od 36 až 40 rokov a vyššie..niektoré to tak neprežívali, iné to znášali veľmi ťažkko, od psychických problémov cez bolesti, návaly atď..niektorým pomohla alchemilka na zmiernenie príznakov...

maminuska
1. apr 2019

Ja som teraz bola na stretnutí po 25 rokov zo strednej školy a veru pomaly spolužiačky okolo mňa hormonálne vyhasínajú . Máme 43-44 rokov, a mnohé z nás už nemajú menzes , alebo bojujú s menopauzou . Ja mám 44 ale zatiaľ žiadne príznaky nepozorujem , pravidelne každý mesiac ovulujem , cyklus má, 28-29 dní ako hodinky ...jediné čo sa u mňa teda zmenilo , je špinenie počas ovulácie 2 dni . Hladiny hormónov mám vysoké , gynekolog mi robil hormonálny profil . Moja mama skončila v menzesom v 42 , sestra má 39 a už to u nej začína, blbne jej menzes, vlasy padajú, anovulačné cykly. Jeto skutočne veľmi individuálne.
Mne sa veľmi osvedčil pupalkový olej .

libawet
1. apr 2019

@maminuska a užívala si HAK počas svojho života niekedy alebo vôbec?

maminuska
1. apr 2019

Ja osobne mám z toho naozaj strach , nakoľko moja mama sa musela liečiť hormonálnymi liekmi , lebo mala tak ťažké depresie, že sme sa báli že vyskočí z okna . Veľmi zle to znášala. Na jednej strane si plne uvedomujem že tým prejde každá žena ( menopauzou ) ani jedna z nás nebude plodná do konca svojho života, na druhej strane napriek tomu že mám 5 detí a v reále sa ďalšieho tehotenstva hrozím , bude mi strašne ľúto už tej definitívy ... že už nikdy.
Niekedy si pripadám ako schizofrenička.

maminuska
1. apr 2019

@libawet počas vysokej školy asi rok. Potom už nikdy a ani žiadne telieska hormonálne ..jednoducho nič.

libawet
1. apr 2019

@maminuska veď práve. Myslím si, že HAK tiež jedna z príčin horm. vyhasnutia tak skoro, len hold, nikto to neprizná, lekári už vôbec nie. Ja som HAK nikdy nebrala a moje telo "si ide podľa seba" a tak ako má. Hovorí sa, že ako mala mama menopauzu, jej nástup a jej priebeh, že tak aj dcéra. Neviem, či to tak aj je naozaj, ale zatiaľ ja idem podľa mamy, ona mávala neskôr aj návaly a skončila s menzesom v 52, no tie začiatky MP mala ako ja teraz. Spolieham sa dosť na ten Gynex, robí mi fakt dobre, ak MP pritvrdí, tak nasadím gynex každý deň 3 x denne po 7 kvapkách a bude, pridám flavonoidy a selén. Určite sa nedám na hormóny a ani žiadnu inú chémiu. Myslím si, že práve ženám s MP, kt. predpísali lekári hormóny, tak skončili s rakovinou prsníkov.

libawet
1. apr 2019

@maminuska fúú, 5 detí, no klobúk dolu. Ja mám jedno, syna, 24. Chcela som mať ďalšie, ale kvôli nezhode krvných skupín to už nešlo, resp. šlo, ale som sa bála. Občas ma to chytalo, mať druhé, jasné, že áno, ale po 40 to prestalo a vyrovnala som sa s tým.

maminuska
1. apr 2019

@libawet mama brala lieky myslím do svojich 55 rokov , t.. 13 rokov , dnes má 65 , cíti sa dobre . Do pol roka sa zmiernili u nej príznaky až vymizli . Pre ňu to bolo vyslobodenie a v podstate aj pre nás, lebo to bol des s ňou vydržať. Chodila pravidelne na kontroly .

maminuska
1. apr 2019

@libawet ja už som po 40 tke mať deti nechcela , a zrejem som si naivne myslela že mám 42 , otehotnieť sa už v podstate nedá , ale dá ... v 43 sa mi narodil syn , dnes má 16 mesaicov , je to moje zlatko , ale ďalšie tehotenstvo by ma zabilo , hlavne psychicky. Deti už nechcem za žiadnych okolností a napriek tomu mi bude ľúto tej definitívy ... vravím šibe mi .

lucia1974
1. apr 2019

@maminuska to iste som si myslela aj ja mam 45 a 3 a pol rocnu bambulku. Tiez moje zlatko je to. da mi zabrat ale som rada ze ju mam

maminuska
1. apr 2019

@lucia1974 ja som pôvodne ani deti nechcela, od 19 rokov som bola kariérne zameraná ...veda , výskum .. no a mám detí 5 . Karieristka som stále , ale už taká poslabšia , lebo veľa času venujem deťom . Takže žiadne dizertačky , Phd, docentúry a neviem čo .. .uspokojila som sa s Ing a aj s týmto titulom si vediem vlastnú firmu .