Menopauza
Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?
@tenerifka áno v určitých dňoch, myslím že to bolo 2-4 deň keď som mala. Takže keď dostaneš tak na 3. deň treba ísť ráno na krv.
@tenerifka ja ho mám v kapsuliach, je to pohodlnejšie a necítiť chuť. Vraj nechutí veľmi dobre.
@kvetinka75 a ako casto ho uzivas? Raz za deñ a pocas celeho mesiaca?
K tomu odberu krvi.... ved prave na 3.deñ cyklu su vsetky hormony prakticky na nule, vysoke su v case ovulacie. Co ti z rozboru vyslo?
@tenerifka prečo si to nedás operavat?zbytočne trpis, zbytočne máš anémiu.posledne mesiace silno krvácam až také hrce zo mňa idú, mám myom a sliznicu maternice takú granulovanu vraj z toho mi je tak je.o únave nehovoriac železo beriem aj tak som anemicka.bola som u lekára mám začať buď brať ATK, alebo laparoskopia myomu plus kyretaz výstelky maternice.Dlho som to odkladala, ale už nevládzem posledné 3 m hrôza.dnes som sa objednala.
@kvetinka75 to máš skôr hypoglykémiu veď to je normálne, že Ťa zaleje pot, keď si hladná.aj v noci sa potíme bezne, ale tak profil nikdy nie je na škodu😁robia sa 3 odbery
@tenerifka mne vyšlo že je všetko v poriadku.
@tenerifka zabudla som k tomu oleju- písané je 1-2 kapsuly denne, ja si dávam 1 denne. Zatiaľ beriem 1 mesiac. Asi 2x som si zabudla dať. Zatiaľ výsledky nevidím. Tak uvidím časom.
@eliska13 teiž si skôr myslím, že je to hypoglykémia , že s prechodom to nič nemá. V noci sa občas potím ale to aj cítim akoby niečo na mňa liezlo alebo čo, že nie som úplne v poriadku. Mne robil len 1 odber. Ale zase iné problémy nemám, tak načo naháňať lekára.
@tenerifka chápem ja som ju rok odkladala, ale už to nejde.Nie je dobré dlhodobo brať železo a vidíš, že už aj menzes robí šarapatu.Mne tak lekár onkogynekolog naložil, že už sa nebojím a chcem to mať za sebou.Nema to tam čo robiť popremýšľaj😁môže zmiznúť a nemusí ani po prechode
Ahojte dievčatá. Idem sa aj ja podeliť, posťažovať o svoje pocity. Začalo to minulý rok. Menzes prišiel sem tam, rozdiel bol aj 4 mesiace. Potom som zas krvácala stále tak ma doktora poslala na čistenie. Bola som tento rok v januári. Ešte nejako 3.1. Som mala posledný menzes. Od vtedy zase nič. To by ma netrápilo budem mať 45 a vidím že začína prechod. Mávam aj rôzne stavy plač, nervacim... Klasika 😉 ale dá sa to zvládať. Môj najväčší problém je priberanie ale asi ani v jednom príspevku to nebolo. Momentálne mám bolesti a je mi zle ako keby som mala dostať. Možno to ešte príde len ma trápi že pomali ale určite priberám a pritom sa naozaj snažím o normálne stravovanie🤨 má niektorá z vás aj taký problém?
@najorbitka ja ešte v prechode nie som , ale poviem ti skúsenosť od mojej mamy, ktorá bola v prechode v 42 rokoch . Pribrala a veľmi . Okolo 55 rokoch však všetko schudla a ako vraví ani nevie ako . Dnes pri výške 158 kg váži 50 kg.
@najorbitka koľko si pribrala?
@eliska13 mne to ide pomali tak od minulého roku asi 6kg. Najprv sa mi telo zbláznilo telo keď som asi 2 roky dozadu prestala brať antiku to som tiež niečo pribrala. V podstate dokopy asi 8-10kg
🤨
@najorbitka nechceš ísť na hormóny?moja mama ich brala a úplne v pohode prešla cez prechod jej to lekárka odporučila v 47 r mala silný menzes.budes mať vyrovnanejšiu hladinu a nie taký šok pre telo
@najorbitka tak to je dosť a ešte asi len priberanie príde, keď úplne stratis menzes.asi len viac sa hýbať držím palce
@eliska13 mne keď predtým dala ženská hormonálne lieky na pravidelnú menštruáciu tak som zas len priberala. Ach jaj no neviem. Chystám sa kúpiť orbitrek, ten som už mala a cvičila tak začnem aj to a asi navštívim ženskú. Bojím sa tých liekov lebo fakt sa zo všetkého na mňa lepia kilá. A ešte asi musím niečo urobiť. Kúpiť pre istotu tehotenský test.... Kokso asi by ma rachlo keby...
🙁
@najorbitka haha tak to by bolo prekvapko😁 kamoška to zistila v 4 m a doma ročné dieťa mala normálne menzes.Len sa jej nezdalo, že má brucho spuchnute.Mama pribrala 4 kg, ale to je bežne ona si veľmi chválila žiadne návaly, psychika nič...postupne jej znižovala lieky, aby sa telo s tým vysporiadalo.
@eliska13 ďakujem za rady
😉 No uvidím, určite sa pôjdem poradiť aj ku doktorke. Dnes ak stíham kupujem ešte test 🙂 tam začnem
@najorbitka ja sa tiez blizim k menopauze a tuto diskusiu sem-tam sledujem. Nemozem si pomoct, mam pocit, ze priberanie moze byt aj geneticky podmienene. Pracujem vo velkom, z 2/3 zenskom kolektive a tieto zmeny a diskusie na tuto temu sledujem uz roky. Mnohe priberu nech robia, co robia, hoci sa idu zodrat vo fitku a jedia salatove listy, ine zozeru aj prasa a su ako palicka. Ja mam 49 a menzes este stale pravidelny ako hodinky, i ked posledne roky trosku skrateny cyklus oproti tomu, ako som ho mala zamlada. A posledny rok som tiez pribrala, hoci si myslim, ze sa hybem relativne dost - denne chodza cca 50min, doma 30min bicyklujem na stacionarnom bicykli alebo cvicim jogu, 1x tyzdenne chodim plavat - viac pri praci a inych povinnostiach nedam, navyse mam po nehode problem s nohami, tak napr. beh neprichadza do uvahy koli otrasom a zatazi na klby. Stravujem sa normalne, ale myslim, ze zdravo (vela ovocia a zeleniny, nevyprazam, nejem mastne, ale nevylucila som nic mucne. Zo zivocisnych vyrobkov jem iba ryby, vajcia a mliecne vyrobky, maskrty si davam na pridel, napr. kusok horkej cokolady alebo 2 male susienky ku kave za den. Alkohol, v ktorm je kopec skrytych kalorii, pijem zriedka. Napoje som nikdy nesladila, pijem len vodu a nesladene caje a kavu). Napriek tomu, ze som nic nezmenila, pribudli mi posledny rok 3 kila a hoci som sa snazila pridat viac pohybu a odbrat jedlo, ked som narast spozorovala, v tom obdobi som pribrala dalsie kilo. Tie kila su na bruchu a stehnach, vrch mam inak o 2 cisla mensiu konfekcnu velkost, ako od pasa dole.... Moja mama uz nezije, ale spominam si, ze sa tiez stazovala, ze nech robi co robi, pribera. Niekolko rokov skusala nejest po 4 hodine poobede... marne. Moja starka rovnako - ruky nohy ako pavucik, ale brucho a zadok velke. Tiez vraj pribrala az v prechode, dovtedy bola tenucka. Tak asi genetika bude tiez za to zodpovedna. Lekarka mi dala len take obycajne rady, ked som sa postazovala a povedala, nech skusim, co sa da, ale ze nie kazdemu to pomoze.... poezrala som aj, co radi internet, ale nic svetaborne som sa nedozvedela. Niektore zeny priberu hlavne v perimenopauze, niektore az po skonceni menzesu...a niektorym sa priberanie vyhne. Hormonalna substitucna terapia sa odporuca hlavne ked zena nie je schopna fungovat, predsa len, su to umele hormony a nesu v sebe riziko. Myslim, ze som sa nedocitala, ze zastavi priberanie, ale mozno sa mylim....a kym zena ma cyklus, tak je uplne zbytocna.
@simsalabim to je jasné že každá sme iná a každá potrebuje niečo iné. Liekom sa určite budem snažiť vyhnúť lebo nemám také hrozné stavy čo by som nezvládla. Ja mám pocit že mne sa to všetko začalo po užívaní antikoncepcie. Už pri jej užívaní sa mi to pomaličky začalo na mňa lepiť. A keď som prestala tak začal blbnut aj menzes. Dnes som nafúknutá ako balón, ako keď mám dostať. Možno ešte aj to bude😉 tiež sa snažím stravovať poriadne, ale ty si proti mne jednotka v stravovaní a pohybe 😁 tak určite to tiež zmením ešte viac. Čo sa dá robiť. A zas začnem cvičiť, veď predtým som zničila 2 orbitreky 🙂 kúpim tretí a idem nato len teraz som fakt lenivsia. Ale ďakujem že ste mi dievčatá napísali aj to je taká psychická pomoc 😉
@najorbitka jednotka v stravovani, co nosi nohavice a sukne v 42 😂
@simsalabim 😂😂😂 len či aj málo neješ. Aj vtedy sa nemusí chudnúť. Ja som používala kalorické tabuľky preto mi je divné že priberám. Skús si to tam hodiť a aby si nezistila že papaš málo 😉 lebo máš aj dosť pohybu
@simsalabim pohybu máš dosť aj si prísna na seba v strave.Praveze dostala hormóny ešte, keď mala menzes, ale krvácala aj mimo cyklu a lekárka povedala, že už hormóny nepracujú ako majú a je fajn začať brať liečbu ešte pokým sa celá nerozkolise a hormóny rapídne neubudnu.2 roky brala silnejšiu, neskôr už slabšiu až úplne najslabšie náplaste.iste riziko tam je musela chodiť častejšie na sono prs, ale ja to beriem, že sú to hormóny s ktorými sme žili x rokov a rapídny úbytok môže zle posobit.v 53 r ich prestala brať úplne a všetko v poriadku.Mama sa zľakla aj tým, že babka dostala počas prechodu silné depresie až bola hospitalizovaná viac x.Kazdy to ináč prežíva
@najorbitka neviem, nemyslim si, ze jem malo, aj som to kedysi niekolko tyzdnov pocitala a nevychadzalo to viac ako 1800- 2000kcal. Dnes som mala na ranajky misku vytvorenu z rozmrazenych ribezli, cca 100g bieleho nesladeneho jogurtu a asi 40g musli. Na obed duseny losos so zeleninou a 1 zemiakom ( nalozili mi viac, ale ja zemiaky nemusim) vacsinou mavam aj trochu polievky, ale dnes nie. Ku kave 2 bebe keksy. Doma 1 hrusku a asi 6 kesu orieskov. Vecer zvysok zeleninovej polievky ( cisty zeleninovy vyvar s par kolieskami mrkvy a inej korenovej zeleniny s minimalnym mnozstvom rezancov, bez zaprazky) , tu najmensiu bagetku s maslom, 2 babybel syrcekmi, pol papriky, 5 redkoviek, 5 baby paradajok. Je to malo?
Asi sa mi vekom spomalil metabolizmus, ale neviem, nakolko je ucinne este znizit prijem, kedze viem, ze mama aj starka priberali napriek tomu, ze prijem obmedzili. A je zvlastne, ako sa mi ten tuk rozlozil presne ako im - vrch nosim v38, spodok posledny rok 42. Tak nejak dufam, ze vyssie uz nepojde 🤔 Davam pozor, kolko zjem a ako som pisala, denne sa hybem. Zas nie som ochotna sa total nicit hladom a fyzickou namahou , zivot by mal mat aj urcity pozitok a to sa neda, ak mam jest 2 salatove listy na veceru 😀 Ano, aj tak sa asi da - nedavno na grilovacke vsetci jedli, pili a jednu kocku som okrem vody a par babyparadajok nevidela od obeda do 10vecer nic vziat do ust... to uz je aky zivot?
@eliska13 este som chcela k tej naplasti - moja mama mala rakovinu prsnika, preto ja osobne budem dost zvazovat, ci naplast ano alebo nie. Mozno nieco prirodne by mohlo pomoct?
@simsalabim myslím že papáš hrozne málo a plus cvičenie. Ja som to mala na KJ a mám 5800kj zjesť a tiež sa snažím radšej menej. Ale to čo zješ je strašne málo. A ja zas mám veľkosť hore väčšiu 😁 to vieš prsia. Ani sako si nekúpim lebo keď je dobré cez prsia sú dlhé rukávy 😂. A čítala som ešte čo si písala o naplastiach. Sme na tom rovnako moja mamina mala tiež rakovinu prsníka tak sa tiež takých vecí bojím. Ale nechcem byť tučná preto že starnem...... Teda moje telo starne 😉
@najorbitka ty pises o kilojouloch, ja o kilokaloriach. Tu sa da urobit prepocet http://www.vitaljob.cz/prevod-kj-a-kcal/ Tvojich 5800kj je okolo 1300kcal. A neviem, ked som vsetko vazila a prepocitavala, tak to bolo tych 1800/2000kcal, co je 7500 a viac kilojoulov - viac ako tvoj ciel.
Ahojte v menopauze som uz 36tich rokov teraz mam 39r a tiez mam problemy s vahou cvicim 4-6krat do tyzdna a prijimam v priemere 1400kalorii co je zrejme malo mala by som prijimat aspon 1700-1800..mozno skuste jedno male jedlo nahradit proteinovym napojom ja ho pijem po cviceni a je to fajn..stale vsak mam problem zhodit mozno preto ze uz nemam ani vajecniky ani maternicu neviem..
@simsalabim nemyslim si, ze jes malo, skor by si mala ale nejake ovocie vymenit za vajicka. Ja nejem maso uz 5 mesiacov, snazim sa obmedzit aj syry, vela zeleniny je samozrejmostou, ale vajicka,orechy a na striedacku ryby a strukoviny mam denne.Skusala som pocitat kalorie, ale kaslem na to, proste ten kus cokolady a pohar cerveneho si dam. Mam 45 rokov, cyklus sa mi skracuje, tento mesiac som mala ovulku na 9.deñ cyklu(velmi dobre viem, kedy ju mam, lebo to je riadna bolest), cyklus tak 24-25 dni(ako kedy), minule po 15-tich dñoch, ale to moze byt kvoli prechladnutiu, hrozne som kaslala a bolelo ma v krku(po 10tich rokoch). Za posledny rok sa na mña nieco nalepilo, ale za to si mozem sama stravou, dovolenky, dlhe letne vecery na terase a s pivom v ruke(este v decembri sme mali horucavy), takmer ziadny sport. Neviem, ci to je len dalsia etapa alebo uz fakt zacina menopauza, moja mama mala tiez 3 deti a menopauza jej prisla neskoro. Inak sa citim fajn, plna sily, ale trapi ma, ze mam v skrini krasne veci, co su mi tesne. Mne ide vsetko do ramien, prs a stehien, pas mam kupodivu uzky, rifle su mi natesno na bokoch a volne v pase. Treba mi nakopnut a zacat sa viac hybat

@lucia1974 mne zas nevadi, ked som podrazdena, to asi vadi len mojmu okoliu-ich problem😎