Menopauza
Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?
@lucia1974 ak ťa môžem utešiť , ja také dni pred menzesom som mávala pravidelne , predmenštruačný syndrom bol silný odmladi . Ale u mňa to trvá tak 3-4 dni pred , príchodom menzesu pocítim veľmi silnú úľavu . Môj muž už dávno pochopil že má mlčať a drží na uzde aj deti. To ja pociťujem taký tlak že by som niekomu najradšej fľasla , hoci sa na mňa len pozrie. Mne pomohol pupalkový olej a palice na chôdzu . Schodím sa na nich donemoty a potom nemám silu do niekoho vyrypovať v rodine.
Čo mňa skôr deptá a to že som pomalinky začala objavovať šediny. pár šedivých vlasov , tak možno 5 ale mala som pokazený celý deň .
@0silvia0 asi sme na seba príliš kriticke veď sú ženy čo majú šediny, vrásky, kilá navyše oveľa skôr.Ja šediny nemám aj mama mala až neskoro, pokožku mám mastnú na šťastie vrásky celkom v poriadku.co som si všimla dekolt mám ráno pokrčenými, keď vstanem, ale zase je pravda ja sa nekremujem, nepestujem si telo.Mna viac trápi taký vnútorný pocit z toho, že starnem😂že ako to letí, dieťa teeneger, rodičia starnu, také myšlienky nad ktorými som sa pred 5 r ani nezamyslela.Take uvedomenie si veku........pocit, ze život ide príliš rýchlo, začala som rátať, že ako ubehne rýchlo 8 r a zrazu 50 tka na krku to už budem " stara" a to môžem byť rada, že zdr.problemy nemám žiadne len na hlavu som😂uzkostny premyslajuci človek.Pred menzesom som šialená hanbím sa sama pred sebou akonáhle dostanem všetko v poriadku.
@maminuska
ja praveze vykyvy nalad nemavam vobec, len teraz poslednykrat, ked mi mrcha prisla necakane po 2 tyzdñoch, tak som nechapala, co sa deje, v 3 hodinach som vynadala dceram, muzovi, mne bolo do placu....
Fyzicka aktivita je super na vela veci, mne teda dost pomaha na dobry spanok, ale som leniva.
Tiez som zacala brat pupalkovy olej v kapsuliach, tak uvidim.
Tvar sa mi vekom zatial vyrazne nezmenila, len sa mi zacal robit naznak druhej brady, sediny zatial nie. Ale robi sa mi celulitida vzadu na stehnach, z toho som dost smutna, ale okrem redukcie vahy a nejakeho cvicenia to asi riesit nebudem
Baby, nie je to tak, ze priberate, lebo jete malo. To moze povedat sportovec alebo 20-nicka, ale proste ked sa spomali metabolizmus, tak tych kcal treba menej, a hlavne spravne potraviny, smrt je biely cukor, biela ryza/chlieb/cestoviny a alkohol(ja milujem pohar vina po obede, ale ak uz su dva, nie je to dobre)
@tenerifka to priberanie bude naozaj zrejme metabolizmom. Teraz som citala, ze zena PO prechode niekedy potrebuje iba 1300kcal. Ak sa clovek nad tym zamysli - mlada zena potrebuje tych 2200-2400kcal, tak znizenie na 1300kcal je zjest toho skoro o polovicu menej! 😱 Inak ja vino moc nemusim, to skor si dam kusok cokolady....
No a ja s nohavicami ci suknami to mam naopak ako ty - v bokoch volne, pas nie... a o vrchu ani nehovorim, tam som stihla. Najlepsie mi sedia saty...
Vykyvy nalad nemam ani ja, sediny tiez nie (moja mama zomrela bez jedineho sefiveho vlasu v 61rokoch), PMS len take, ze ma trapi par dni pred unava a nespavost.
@lucia1974 ja ho beriem nejakých 6 týždňov. Po mesiaci som nemala pri cykle také bolesti ako inokedy. Tak uvidím, ako to bude pokračovať. V poslednej dobe sa mi aj pleť zhoršila, tak čakám ,,zázraky,, . Uvidím čo bude ďalej.
Myslím že dobrý článok🙂 https://www.vyzivovo.sk/menopauza-a-chudnutie/
Dobrý,všetko som si tu prečítala...túto diskusiu,ktorá je tu už od r.2017.Pani,čo ju začal pred 2 rokmi,tak mala toľko ako ja,čiže teraz má alebo bude mať 50-tku,ja som ju mala pred 2týždňami..😉...môj problém spočíva v tom,že začiatkom roku mi začala "haprovať" menštruácia,že som sa už nemohla spoľahnúť na moje dni na sekundu presne a tým,že som ešte liečená na pan.úzkosť už veľa rokov,tak mi to nedodalo odvahy,keďže v tie moje dni nemôžem vyjsť von,lebo mám pocit.že stečiem,mám hnačky a migrénu...stále som v pernamentnom strese,keď to ešte nemám,že čo keď to dostanem-hlavne pri cestovaní..ale,to by som ešte dala ,ale stáva sa mi ,že počas dňa a v kľude mám také ako apnoe,nie v spánku,ale keď sedím,začne mi nafukovať hlavu na zátylku a lapem po dychu...strašne sa zľaknem,že čo...lekárka vravela,že vyšší tlak mám a psychiatrička,že pomaly idem do menopauzy...ale,ten pocit,že sa neviete nadýchnuť a asi umriete je strašný...stáva sa mi to aj v noci,ale teraz aj cez deň....mali ste to niekto...za odpovede vám vopred ďakujem
@sommladaduchom taký pocit, že sa nevieš nadýchnuť je psychika panika
@eliska13 ale aj tlak to spôsobuje ..teda ten vyšší .
@sommladaduchom ak máš vyšší tlak , najprv zastabilizuj ten v spolupráci s internistom . Ak to neodoznie , navštívila by som aj psychiatra a gynekologa. 50 je akurátny vek na prechod. Mnohé ženy by ti závideli tento vek .
Mali ste niekto stavy strachu, ze nic nezvladnete, ze vam vsetko ide na nervy a je vam z kazdej cinnosti fyzicky zle ?
Odvtedy ako som v klimaktériu,mám obrovský strach z chorôb,a mám ich neúrekom.Aj obyčajná chrípka ma vie psychicky zložiť o prejavoch klimaxu ani nehovoriac.Milujem svoje vnučky,hráme sa,výlety,tvoríme,čítame ale niekedy mi lezú na nervy.
@slavka173 Držím palce,aby si to čím skôr prekonala.Keď som chorá,mám čierne myšlienky ,ktoré trvajú cca 4 dni.Tak si poplačem,čo mi tlak zvýši,zanadávam si apod.Inak nič ma nebaví ani štrikovanie,knihy,prechádzky.No čo už...Moje motto je:ešte vždy môže byť horšie.A keď mi je dobre,uvarím do aj mrazničky,idem na návštevu k susedom apod.
@babababka ja uz rok chodim po lekaroch a az dnes mi nahodou jedna lekarka povedala, aby som si dala vysetrit hormony. Jej to vraj presne takto zacalo a tiez chodila vsade, az jej prisli na to, ze je to menopauza. Tak som zvedava a dakujem za podporu, tiez mam chut niekedy skocit z okna.
baby, dnes som si robila ten menopauzový test, vyšiel mi pozitívny 😢 Ale tak čakala som to, v poslednom období cítim ochabnutie močového mechúra a občasnú inkontinenciu pri zakašlaní a kýchnutí. Viem, že to nie je príjemná záležitosť, ale dá sa s tým niečo robiť okrem cvičenia?
@0silvia0 Ahoj, to je mi ľúto, ale nič to na veci žiaľ nezmení...... Ak môžem, chcela by som sa spýtať na dve veci - niečo bližšie ohľadom menopauzového testu (doteraz som o tom ani nepočula) a potom pojem "ochabnutie močového mechúra" - prejavuje sa to aj inak ako občasnou inkontinenciou alebo nie ? Lebo ja posledný polrok mám pocit (a vlastne to nie je len pocit, ale fakt....), že sa nevycikám na 100%, že jednoducho mám pocit, že už mám plný mechúr a keď prídem na WC, tak je to zväčša tak polovica z toho ako pred tým polrokom alebo cikám na x krát po troche (ešte len vyjdem z WC a už sa tam vraciam, čo je nepríjemné najmä keď cestujem), no inokedy (napr. na túre, dovolenke....) až taký problém nemám a vydržím aj pol dňa necikať, tak neviem, či to nie je len nejakým psychickým nastavením. Urologické problémy inak nemám.
@0silvia0 Koľko máš rokov?ty aj dosť cvičis nie?takému testu by som neverila skôr choď ku gynovi na hormonálny profil.Skus tie kegelove cviky, ale keď som bola u urologa jedna pani to tam riešila, ale neviem čo poradil.
@rawmamka a nemáš nejaký zápal?ja som mala pocit, že sa vycikam o chvíľu znova nemala som žiadne bolesti, ale našli mi baktériu v moči
@rawmamka tento test som si robila: https://www.pilulka.sk/klimasei-test-menopauzy-...
Čo sa toho močového mechúra týka, skôr akoby mi ten mechúr tlačil tam niekde dolu na nejaké nervové zakončenia a mám pocit, že potrebujem ísť cikať. Ja som práveže nikdy nemusela chodiť na wc každú hodinu ako moje kolegyne, ja som vydržala aj pol dňa, preto je to pre mňa čudná a nová situácia.
@eliska13 mám 45 rokov, áno, ja cvičím a aj tie kegelove cviky som tiež začala. Ani nemám potrebu riešiť hormonálny profil, sama cítim, že mi hormóny klesajú. Baby tu radili gynex, už som si ho objednala, lekár by mi s klesajúcimi hormonmi aj tak nič neurobil, veď je to normálna a prirodzená vec v tomto veku.
@0silvia0 Gynex je dobrý ja ho beriem na PMS.chod si dať vyšetriť moc možno máš nejakú baktériu aj, keď asi vieš, že tak dlho necikať nie je správne veď, keď dostatočne piješ musíš chodiť častejšie ako raz za pol dňa😉ten test si kúpim som zvedavá.ja viem, že chcem brať hormóny, ak sa bude blížiť prechod preto som Ti to navrhla.
Tak už sa asi len zmieriť, že orgány ochabujú, ale teba mám zafixovanu ako stihlu ženu, ktorá pravidelne cvičí trocha ma to zmiatlo.
Nemáš nejakú cystu, myom?
@eliska13 @0silvia0
Zatiaľ som žiadne vyšetrenie neabsolvovala, len subjektívne hodnotím, že žiaden urologický či gynekologický problém nemám. Teda okrem toho, že mám častejšie nutkanie na močenie a niekedy som sama prekvapená, že ide vyslovenie o pár mililitrov a pritom pocit ako keby som mala plný močový mechúr a to som teda donedávna nepoznala, vlastne som ani nevedela, že nejaký močový mechúr mám 😉, pretože všetko klapalo na 100%. Človek sa zbadá, až keď niečo prestáva fungovať.....
Skúsim behnúť teda urológovi, nech mi spraví všetky dostupné vyšetrenia.
A k tej substitučnej hormonálnej liečbe - viackrát som už zachytila info z hodnoverných zdrojov, že výrazne sa tým zvyšuje riziko onko ochorení (prsníka, krčka maternice,...) a iných negatívnych vedľajších účinkov liečby. Do toho by som ja určite nikdy nešla, ale samozrejme je to na rozhodnutí každej ženy a následky si nesie každá z nás aj tak sama a každý má právo na svoj názor a rozhodnutie. No za mňa hormonálna liečba - jednoznačne nie.
@eliska13 nie, ja som nechodila raz za pol dňa, ale vydržala by som ak by bolo treba a občas sa to možno stalo, ale určite nie pravidelne. Išla som na wc aj keď som nepociťovala nutkanie, tak som to myslela, tie moje dočúrané kolegyne mi boli skôr na smiech a teraz som sa dosmiala 😢 Nemám žiadny myóm ani cystu práveže, ale s tým močom je to dobrý nápad, možno tam niečo mám, aj keď som nikdy v živote nemávala močové ani gynekologické problémy. Žiadne zápaly, mykózy, nikdy nič...
To zas ja v žiadnom prípade nechcem brať hormóny, určite nie, pokiaľ sa nebudem škriabať po stene, nie som takto liečebno naladená. Aj ja som zmätená, pravidelne športujem, veľa chodím pešo, som štíhla, a predsa...

@tenerifka ja budem mat 45 menzes este pravidelný len tie dni pred čisto katastrofa. Sa čudujem ze to ešte so mnou výdržia... Podrazdena nervózna..... Mne je dobre asi len ked mam menzes a psr dni po..... Ale uz aj depky vidím ze uz sa to na mne vsetko meni..... Vlasy pokožka a tak.... Aj tam dole..... Co uz.....