Menštuacia u 11 ročnej je nepravidelná, je to OK?

27. nov 2019

Dobrý deň, chcem sa len tak poradiť, možno máte viac skúseností: Moja dcéra (11) dostala pred 5 mesiacmi 1. krát menzes, a potom nie, a od vtedy ešte nedostala. Je to normálne? Ako nechcem aby ste si mysleli že čo som za matku že o takých ženských veciach neviem, ale ja od prvej chvýle som to mala pravidelné, a nikdy mi to nevynechávalo. PS: mám jej od prvej chvíle dovoliť tampon? dakujem za každú slušnú radu. 🙂 😉 ( poprosím žiadne hlúpe poznámky.)

modrykoniicek
28. nov 2019

Môže mať nepravidelnú MS.Treba s tým zájsť ku gynekológovy ktorý vyšetruje deti.Aj ja som ju hneď mala pravidelnú ale sú ženy ktoré od útleho veku majú hormonálny problém.
Tampón by som neodporúčala vôbec.A už vôbec nie panne.Je možné, že by si ho dať ani nevedela.Mohlo by ju to bolieť kvôli panenskej blane.Ale každému vyhovuje niečo iné.

leniel
28. nov 2019

Podla mna by si malu zbytocne trapila s gyn., horm.system je nezrely, este vobec nemusi mat pravidelnu ms, je mladucka. Na tampon je asi moc skoro, ked bude sama velmi chciet, tak ked bude starsia - aj to skor vynimocne - na sport, plavanie, udalost

luzzia
28. nov 2019

Vraj to Je na zaciatku normalne, ono by sa to malo casom ustalit (ak nie, alebo ak by doslo k nejakym extremnym vykyvom - velmi silne krvacanie alebo velke casove odstupy, pretrvavajuca nepravidelnost alebo opacne - prilis casta MS, potom vyhladat gynekologa). Niesom sice odbornik, ale osobne si myslim, ze gynekolog by tiez asi len odporucil pockat, ako nabehne cyklus a potom, po par cykloch, ak to bude velky extrem, tak by to riesil..
Tiez som prvykrat dostala ako 11 rocna (resp 11 rokov a 8 mesiacov) a potom pol roka nic, a az po pol roku od prvej MS som zacala dostavat pravidelnejsie. V priebehu prveho roka sa to ustalilo a odvtedy ubehlo uz cez 20 rokov a nikdy som nemala ziadny problem.
Ja by som asi pcokala, kedy dostane dalsiu a potom dalsiu a keby nenabehol cyklus nejak pravidelnejsie, potom by som s nou isla detskemu gynekologovi. Tiez suklasim s @leniel - zbytocne by som ju zatial gynekologom a vysetreniami netrapila, pokial to nie je nevyhnutne, predsalen je to pre nu nove a beztak citlive.
Tampony by som ani ja hned od zaciatku neodporucala - kto vie, ci si to bude vediet spravne zaviest a ci ju to nebude boliet. Tiez mi to robilo na zaciatku problemy a bolo mi to neprijemne, bolestive to som poprve tampony skusala ja neviem, mozno v 14tich (a aj to ako @leniel napisala - vynimocne, v mojom pripade tiez na sport (beh, plavanie), az neskor som zacala pouzivat tampony pravidelne a to uz som bola starsia.

babyfrog
28. nov 2019

Poviem moju skúsenosť...dostala som 1. Menštruáciu ako 13 ročná ( presne na Valentína 🤣 ) a v októbri som skončila v nemocnici čo mi praskla cysta ( roztrhla.mi vajecnik, zachraňovali má v poslednej chvíli ).. keďže som nebola u gynekológa tak som nevedela že sa mi tvoria cysty.... Takže môj názor je ( ak budem mať babu budem určite praktizovať ) ... Že po prvej menštruácii ísť na 1. Prehliadku na gynekológiu ( detskej gynekologické ) ...

moni73
28. nov 2019

Dcera dostala ako 10 rocna. V podstate od zaciatku mala +/- pravidelne a tampon nechce doteraz - ma 13.

floretine
28. nov 2019

Ja som to mala úplne rovnako, dostala som menzes v 11 a potom skoro rok nič a potom sa to znovu rozbehlo. Určite by som ju netraumatizovala s detským gynekológom pokiaľ nemá iné problémy. Menzes prvé roky nemusí byť absolútne pravidelný, lebo celý systém je ešte nezrelý.

pdt
28. nov 2019

ja osobne som dostala ako 11 rocna, a mala som roky nepravidelne a obrovske bolesti, tak asi dva-tri krat za rok som mala. Ako 14 rocu ma vzali k lekarovi a skusal mi vselijake lieky aby mi to napravil, nic nezabralo. Aj cystu som mala na vajecniku, ale samo sa mi to vstrebalo, nenapravilo sa mi to ani po porode deti. A tak to je moj pripad vasa to moze mat inak.

kittykat22
28. nov 2019

Samozrejme legit diskusia. To chcem vidiet pedofila, co zalozil tuto diskusiu.

michaela_lalikova
28. nov 2019

Ja som ju dostala uz dokonca ako 10 rocna, ale tiez bola nepravidelna, pol roka nic potom zase a takto to slo az kym som nezacala chodit na strednu. Vtedy sa mi cyklus upravil a mala som ho presny ako hodinky. Tampon by som nedavala vobec, ja si ho nedam napriklad ani teraz, jednoducho si ho neviem poriadne dat a potom som len nervozna 😃

petranelkova
28. nov 2019

Ja som prvu dostala asi v 10 tiez, no krvacala som trosku a dva dni, potom zase 6 mes nic a toto sa opakovalo, asi az do 12 vtedy sa mi cyklus upravil 🙂 Takze s kludom, tampon by som nedovolila, ja som zacala tampony nosit asi az v 17..

zuzkalujza
28. nov 2019

Moja dcéra dostala v 10, a zhruba do 13 jej to chodilo nepravidelne. Niekedy 2 - 3 mesiace po sebe dostala, inokedy aj 5 mesiacov nič. Tampón som jej nezakázala, nechala som to na ňu. No nepoužívala ho, nevedela si ho zaviesť aj keď skúšala napríklad na dovolenke, lebo ako schválne tam vždy dostala. Až neskôr ako už "dospeláčka". K Dr. išla po prvý krát až v 15 na preventívku, keď žiadne problémy nemala.

mmoonna
28. nov 2019

Ahoj, prvé dva roky po začatí menštruácie ju vôbec nemusí mať pravidelnú. Môže ju mať napr. raz za pol roka, alebo častejšie. Upraví sa to postupne. K lekárovi s tým vôbec nemusíš chodiť, iba ak by mala nadmerné krvácanie alebo silné bolesti. A v tomto veku určite nie tampóny.

stanulik33
28. nov 2019

Ja som ju tiež nemala pravidelnú na začiatku, až tak po roku sa to ustálilo. Tampón som začala používať v 14, dovtedy som sa otravovala s vložkami a to bolo peklo na Zemi. Kebyže mam dcéru, tak jej kúpim kalíšok a nech si skúša zaviesť, aj keby jej to najprv nešlo, časom by mi bola veľmi vďačná. Vložky a tampóny sú pomôcky zo stredoveku.

nikpa
28. nov 2019

Podľa mňa je to normálne, kým sa jej to upraví ale dlhšie ako pol roka by som nečakala a vzala ju k detskej gynekologičke. Tampón keď je správne zavedený jej neublíži ale podľa môjho názoru je nezdravsi ako vložka, neodplavuju sa baktérie s krvou von z tela hlavne ho treba často meniť, neviem nakoľko je dcéra vyspelá v takýchto veciach a bude si dávať pozor. Vložka je v jej veku vhodnejšia, to je ale môj názor.

sisa22x
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvetinka75
28. nov 2019

je to úplne normálne. Zo začiatku to nemusí chodiť pravidelne. Ja som roky nemala pravidelne, upravilo sa to samo až po x rokoch. Lieky som odmietla, dr. mi povedal, že v podstate to nie je nejaký vážny problém, keď to príde každý 2-3 mesiac. Zo začiatku aj raz za pol roka. Tak sa to upravilo po 20 rokoch aj samé. Pokiaľ nemá iné problémy.

autor
28. nov 2019

Chcela by som sa spitat nepoznáte nejakú decku gynekologiu z NR rad by te my s tým pomohli odkušanu ako by som ju mala pripraviť na to vyšetrenie lebo dosť sa boji Toho vyšetrenia ďakujem

floretine
28. nov 2019

Veď na to vyšetrenie vôbec nemusí ísť, veď nemá žiaden problém. Fakt to netreba siliť. Načo ju tam chcete brať?
Keď vás to tak trápi, spomenula by som to najprv pediatrovi a ten nech zváži, možno by som najprv išla na endokrinológiu keď už tak, ale opakujem, dcérka nemá žiaden problém a takéto začiatku menzesu sú úplne normálne.

zdena1990
28. nov 2019

chodte ak to nemate daleko do Levic vyborna detska gynekologička

zdena1990
28. nov 2019

Iveta Durovska👍

sisaka
28. nov 2019

Dcéra dostala v 12. rokoch, po pár razoch vložky úplne zamietla a používala tampóny. So zavádzaním som jej neradila, ma dostatočnú inteligenciu, aby pochopila návod. Nepravidelnosť je normálna 11 ročne dieťa by som nestresovala a neťahala na gynekologické vyšetrenia, nanajvýš odber krvi na hormonálne hladiny inak nie

autor
28. nov 2019

Chcela by som sa spitat keď sa u cerí ukázal malinko hnedý vytok viac krvaví a pri cikani ju do dot reže boli ju to nejaké skúsenosti s tým

mmoonna
28. nov 2019

No ak ju bolí pri cikaní, tak to bude asi zápal močových ciest. Mali by ste ísť s močom k lekárovi pre antibiotiká.

zdena1990
28. nov 2019

mne sa zda že toto už nerieši matka ale dieta ... alebo neviem smer lekar a už sa nepytat na koni ale povedat matke a smer Lekar

kajusamojusa
29. máj 2020

@nina221 Panebože je to normálne nemusí to dostávať pravidelne a tampón nie to čo je za logiku dať 11 ročnému decku tampón