Molárne tehotenstvo a po pol roku mimomaternicové

ivetkaa25
29. apr 2019

Ahojte baby, chcela by som otvoriť túto diskusiu za účelom podelenia sa o moje skúsenosti. Keďže ja som nenaŠla na internete dostatok informácií k mojim problémom, tak by som sa rada podelila so skúsenosťami po ich absolvovaní. S priateľom sme sa rozhodli minulý rok v lete pre bábätko. Otehotnieť sa mi podarilo pomerne rýchlo a v septembri ma potešili dve ružové čiaročky na tehotenskom teste. V 7 týždni som sa vybrala na prvú kontrolu a usg. Tam ma čakala studená sprcha v podobe nejasných vyjadrení lekára. V maternici niečo máte ale na plodový vak to nevyzerá. Po týždni čakania a ďalších testoch hodnot HCG sa rozhodli tehotenstvo ukončiť. Na ultrazvuku rastlo teleso podobne strapcu hrozna a hodnoty HCG boli vysoke, v den revizie maternice 23 000. Po kyretaži a mesiaci čakania na výsledky som sa z histologie dozvedela, že sa jednalo o molarne tehotenstvo a jeho kompletnu formu. Nasledovali ďalšie odbery krvi na kontrolu HCG aby sa vzlučila rakovina, ktorá sa z molárneho tehotenstva zriedkavo môže vyvynúť. Našťastie pol roka boli hodnoty negatívne, tak sme dostali od lekára opäť zelenú. Keď mi opäť meškala menštruácia veľmi sme sa potešili a dúfali, že tentoraz bude všetko v poriadku. No nebolo. Po pár dňoch som začala špiniť a začala som pociťovať jemné pichavé bolesti v podbrušku. Keď som navštívila v 6 týždni gynekológa prišlo opäť sklamanie. V maternici sa nič nenachádza, ale teda počkáme a nasadil mi hormonálnu podporu Duphaston. Mne sa to celé nejako nepozdávalo, tak som si na vlastnú päsť nechala odobrať krv a vyšetriť hladinu HCG. Keď mi do emailu prišli výsledky a videla som hladinu 1912 bolo mi jasné, že je niečo zle. Všade sa píše, že pri hodnote cca 1000 je už na usg vidieť aspoň gestačný vak. Tak som teda nasledujúci deň zmenila gynekológa a dala sa vyšetriť. Záver: podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo. V maternici NIČ a hodnota HCG vysoká naznačovala jasne. Keďže ide o život ohrozujúci stav poslali ma do nemocnicne na príjem. Narazila som v príjimacej ambulancii na staršieho lekára, ktorý ma poslal na víkend domov, že nech prídem v pondelok a vyšetria mi krv a spravia usg. Tie muky, čo som prežívala si asi viete predstaviť. V pondelok ráno som netrpezlivo čakala na výsledok hodnot hcg... po dvoch hodinách si ma lekár zavolal a povedal, že to bol zrejme potrat. Súdil z hodnoty hcg 250... Ale predsa keď už ste objednaná na usg tak tam choďte. Moje šťastie bolo, že som sa dostala do rúk lekára s dobrým prístrojom, ktorý našiel po 15 minútach sliedenia embryo. Bolo zaseknuté vo vajcovode. Celý útvar mal 1,6 cm. Okamžite ma prijali na oddelenie, kde teraz ležím a dúfam v samovoľný potrat. Ak si moje telo neporadí s odumretým embryom samé, čaká na mna laparoskopický zákrok. Ale nestrácam nádej, do tretice to určite pôjde aj keď cez skúmavku. Bola by som veľmi rada ak by ste sem napísali aj vaše skúsenosti a poprípade priebeh s molarnym alebo mimomaternicovym tehu.

ja197
29. apr 2019

@ivetkaa25 molárne tehotenstvo je vlastne anembryomola, ktorú prežilo veľmi veľa žien, vrátane mňa...mimomaternicové som chvalabohu ja nemala ale od kyretu sa nám už 2 roky nedarí, takže predpokladám že príčina bude niekde pri kyrete...skús si tu pohľadať témy, je ich tu milión a prečítaj si príbehy...aj keby ti nedajbože zobrali vajcovod, ostane ti druhý, ktorý môže normálne prebrať funkciu obidvoch, otehotnieť môžeš aj tak...držím palce nech sa to čím skôr vyrieši a nech si už doma a čoskoro// na teste 🤗🤗🤗

silvia5252
29. apr 2019

@ja197 molarne tehotenstvo nie je anembryomola. Pri anembryomole sa vo vaku nenachádza nič. Rastie iba samotný gestacny vak. Pri molarnom tehotenstve sa pri vývoji niečo zvrtne a začne sa namiesto plodu vyvíjať útvar v tvare strapcu hrozna. Kvôli abnormálnemu rastu a deleniu buniek tak hrozí aj vznik rakoviny ako uviedla Ivetka. Molarne tehotenstvo je veľmi ojedinelé, pričom anembryomola je vcelku dosť bežná záležitosť.
@ivetkaa25 Držíme Ti silno palce, aby Ti to do tretice vyšlo a aby si mala bezproblémové tehu. Posielam objatie a Veľa pozitívnej energie, aby si zvládla toto ťažké obdobie 🤗🤗🤗.

ja197
29. apr 2019

@silvia5252 no ja sa do toho moc nerozumiem, možno som to poplietla, ale mne pri kyrete bolo tvrdené niečo ohľadom toho útvaru v tvare strapca hrozna a po výsledku z kyretáže vyšlo že to bola mola hydatidosa, tak to nieje to isté ako anembryomola?

2helka20
29. apr 2019

@ivetkaa25 ahoj, bola som v podobnej situácii ako ty, akurát že mije 1.tehotentstvo dkoncilo samovoľným potratom v 6tt a druhé mimomaternicovým, s molárnym chvalabohu skúsenosť nemám... nedávno som reagovala jednej slečne tiež na podozrenie s mimomaternicovým, tak ti napíšem to isté čo jej: Moja skúsenosť-testy ukazovali tehotenstvo, krásne čiarky, ale začala som špiniť. Keďže bol sviatok tak sme leteli na pohotovosť (raz sme už o bábätko prišli), tam lekár povedal, že vidí maličký vačok, dal mi duphaston a ascorutin. Spokojní sme prišli domov. Ránilo ma však chytili ukrutné, ale ukrutné bolesti, avšak nekrvácala som, napínalo ma na zvracanie ale nedokázala som vracať. Išla som ako urgent k svojmu gyn, ten pre zmenu na sone nevidel nič a okamžite ma poslal do nemocnice na príjem s podozrením na mimomaternicové. Tam mi brali krv, robili sono, vačok však nevideli (ten lekár čo deň predtým videl bol zrovna už na dovolenke). HCG som mala cez 6000, ešte mi jeden lekár dal nádej, že mmt s takou hodnotou nevidel, že to vyzerá na tehotenstvo, vačok sa objaví. Na ďalší deň ma pozerali 5ti lekári, jeden po druhom brali tú sondu do ruky, nikto vačok nevidel, tak sa zhodli predsa len na mmt. Prišla som o pravý vajcovod kde bolo aj uhniezdené vajičko (plod), v hodine dvanástej.
Chcela by som ťa ale povzbudiť-3m po zákroku som otehotnela a mám krásneho syna a po ňom, o 19m prišla dcérka 😊 Takže, dá sa aj s 1 vajcovodom 😊 držím palce 🍀

ivetkaa25
autor
1. máj 2019

Ahojte baby, dakujem za vase reakcie a skusenosti. Velmi ste ma povzbudili svojimi skusenostami. Mna poslali domov, ze embryo uz nezije tak, ze sa ma vstrebat. Cize neoperovali ma. Len ma upozornili, že bude potom s velkou pravdepodobnostou nepriechodny. Takze uvidime ako sa tato story nakoniec skonci... kazdopadne nestracam nadej

renimac
1. máj 2019

@ivetkaa25 ahoj, nepriechodny by mal byť kvôli plodu, ktorý sa v ňom vstrebe? Lebo ja som už jedno mimomaternicove mala, vajcovod mi vzali a teraz v novembri som bola tehu, prišlo sa na to náhodou, opäť podozrenie na mimomaternicove, ale hcg nakoniec kleslo úplne, takže to už neriešili. Odvtedy sa nedarí a presne uvažujem, či to prípadne plod nejak nezablokoval. Vieš ako to myslím?

ivetkaa25
autor
2. máj 2019

@renimac No presne tak mi to vysvetlili... hcg kleslo tak ma neoperovali, ale upozornili ma, ze vsetko sa nevstrebe a ze ostane este nepriechodnejsi ako bol predtym. Viem, ze existuje vysetrenie priechodnosti vajcovodov. Vraj velmi neprijemne ale aj tak planujem to podstupit, aby sme vedeli na com sme. Mozno aj vam sa nedari prave kvoli tomuto. Ja som uvazovala uz aj o umelom oplodneni, tam vlozia uz hotove embryo do maternice a obidu sa tak vajcovody. Nie som si ista, ale v pripade, ze ma zena naozaj nepriechodne vajcovody, alebo ich nema tak poistovna hradi nejaku ciastku z ceny umeleho oplodnenia.

renimac
2. máj 2019

@ivetkaa25 my máme prvé z UO, druhé už takto silit nebudem. Ak to nepôjde, musím sa s tým zmieriť. Pri tom mimomaternicovom mi zároveň robili aj prefuk druhého vajcovodu, ale keďže som bola pod narkozou, necítila som nič. Robí sa to laparoskopicky. Keby som nemala žiadne bábo, tak by som to podstúpila, ale takto už nie. Mne potom tie jazvy robili v tehotenstve problém a pri pôrode tiež. Držím ti palce.