icon

Môže byť psoriáza po infekcii spojená s HIV?

tyms1
22. feb 2025

Ahojte, mám na vás menšiu otázku. V lete som prekonala infekciu horných dýchacích ciest, najprv som mala plný nos, ktorý ustúpil po 3/4 dňoch a o týždeň na to som mala bolesť hrdla. ( Bolesť hrdla trvala ani nie dva dni, nakoľko som užívala dorithricin). A keďže som psoriatička (od 14 rokov), psoriazu som mala len na laktoch a chrbte ruky. Po infekcii dýchacích ciest som sa vysypala po celom tele (guttatova psoriaza). Vysypala som sa v oblasti predlaktia, chodidiel, hornej časti genitalu, nôh a v menšej miere na bruchu. U dermatológa mi vyšlo zvýšené ASLO (<1200), najprv mi nasadili penicilín 750 mg, neskor sa mi dávka zvýšila na penicilín 1,2 mega. Fľaky začali postupne miznúť, no ostali buď bordove bodky po výseve psoriazy alebo biele fľaky. Dodnes sa mi v menšej miere vyskytnú, malé, ohraničené ložiska, ktoré sa šupu (nemajú priemer väčší ako minca) a známa ma varovala že to môže byt HIV. Lenže nakoľko nemám žiadny z príznakov HIV (bolesť kĺbov, svalov, horúčky.) bojím sa, dala mi chrobáka do hlavy, aj keď som mala chránený pohlavný styk, teraz od kedy čítam články o HIV, začínam si domýšľať. Neviem čo ďalej. Prečítala som X článkov o HIV a mnohých ďalších pohlavných ochoreniach, no nemám ani jeden z príznakov nejakej pohlavnej choroby. Chorá som bola naposledy v lete, bez zvýšenej teploty, unavená som občas, keďže rano vstavam skoro + skuskove, kde som sa ledva vyspala, bolesť hlavy mám keď si nedám kávu, no aj tak. Neviem vystrašila ma zbytočne?

glade22
22. feb 2025

Veď ale dermatológ ťa videl, tak keby mu to prišlo čudné, tak to rieši. Totiž pohlavné choroby rieši on.
Celý názov odboru je dermatovenerologia a sú tam zahrnuté okrem kožných aj pohlavné choroby.

minenkaa
22. feb 2025

@tyms1 však chod na testy,takéto blbosti

marikaan
22. feb 2025

@tyms1 zvýšené ASLO mi kleslo až keď mi vybrali mandle. Vtedy mi aj ubudala psoriaza. Tvoja doktorka by ťa mohla poslať na ORL ja som mala chronickú nádchu a neustále angínu ta spôsobovala že som sa moc vysypala. Ale môžeš mať aj inde zápal .Ale iba ak Ti ASLO nekleslo. Žiadne HIV len si bola chorá 🤒

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
viestta
22. feb 2025

Mala si nechraneny styk s promiskuitnou osobou, ktora by mohla byt infekcna? Ak ano, tak chod na testy. Ale ak by si mala HIV nebude to z psoriazy, ale z toho, ze ta niekto nakazil.

tyms1
autor
22. feb 2025

@viestta za posledný rok som mala dva chránené pohlavne styky. Predtým s bývalým priateľom (skoro dva roky dozadu) nechránený pohlavný styk (bývalý priatel mal predomnou len raz pohlavný styk), inak sa nejak u mňa nevyskytli príznaky, no zmiatla ma reakcia známej.

viestta
22. feb 2025

@tyms1 ta tvoja znama asi nebude najostrejsia ceruzky v peracniku, vsak?

stanulienkat
22. feb 2025

Známa je lekárka, virologička???? Alebo má len vysokú školu života?? A ty mas kolko rokov, ze sa taku hlupost pytas?

tyms1
autor
22. feb 2025

@stanulienkat podľa teba je hlúpa otázka, keď sa chcem dozvedieť niečo viac, respektíve sa informovať. V tejto problematike sa nevyznám, takže pre teba hlúposť, pre mňa cenné informacie.Bohuzial nie každý ma 3/4 tituly a sme aj bežní ľudia. Mám 22.

stanulienkat
22. feb 2025

@tyms1 ty vieš čo je to HIV, ako sa prenáša, s čím je spojené a aké má príznaky?

tyms1
autor
22. feb 2025

@stanulienkat viem, no rôzne stránky, rôzne články, nie vždy sa zlučujú informacie. niekde píšu tak, na inej stránke onak. človek si ma vybrať? preto som chcela vedieť názor od niekoho, kto sa v tom vyzná

stanulienkat
22. feb 2025

@tyms1 to su otazky na lekara. Ved sama vidis, co ti poradila kamoska. To chce cloveka vzdelaneho v medicine.

kiki68
22. feb 2025

Ved sa daj otestovatna HIV, ale podla mna je to nerealne. Hetero zena bez rizikoveho kontaktu, nemas sa coho bat.

negymama
22. feb 2025

pravdepodobnost hiv je nula cela nic.
ale so psoriazou si este uzijes. Ja ju mam od 12stich...a kazde ochorenie s horuckou, s atb, kazdy stres , tehotenstvo, porod...znamenalo zhorsenie priznakov a vzdy po chorobe sa davam dokopy aj pol roka. casto aj dlhsie.