icon

Môže endometrióza viesť k rakovine?

15. júl 2024

Môže preniknúť do rakoviny keď niekto pri ťažkostiach a silných bolestiach nenavštevuje lekára.??

natalia2007
15. júl 2024

Ano, urcite treba liecit

vanilkovazmrzka
15. júl 2024

Povedala by som, ze endometrioza nema nic spolocne s rakovinou. Rakovina moze vzniknut hocike. A endometrioza sa ani neda liecit, mozu ti len vyoperovat “zle” tkanivo z miest kde nema byt, alebo nasadit hormony aby si nemala cyklus.

michaela329
15. júl 2024

Áno, môže zvýšiť riziko. Nehovoriac o iných komplikáciach, keď sa to všetko vo vnútri pozrastá a polepí. Choď k lekárovi, choď na zákrok ak bude treba (nie je to nič strašné, mne to hodne zlepšilo život) a naštuduj si niečo o protizápalovej strave. Držím palce, je to svinstvo, ale netreba sa báť lekárov.

veklipo
15. júl 2024

Pri endometrioze sú zvýšené onkomarkeri v krvi. Ci je aj zvýšené riziko, to neviem. Na názory na MK by som sa nespoliehala.
Ja som mala roky endometriozu. Liečila som ju až keď som nemohla otehotnieť. Mala som odstránenie ložísk laparoskopický - 1dnova chirurgia
2 tehotenstva (prvé IVF, druhé prirodzene) mi ju vyliečilii.

zuzka1117
15. júl 2024

Nemyslím si, ale môže spôsobiť iné ďalšie problémy ak už je aj so zrastami. Ale samotnú rakovinu pochybujem.

zuzka1117
15. júl 2024

@veklipo aj ja som si myslela, že mi ju tehotenstva vyliečili, žiaľ po rokoch sa vrátila.

demodun
15. júl 2024

@veklipo
@zuzka1117
Mňa doktorka hneď upozornila, že tehotenstvom sa to vylieči, stratí. Ale môže sa hocikedy vrátiť.

michaela329
15. júl 2024

@zuzka1117 endometrióza je jedným z faktorov, ktoré zvyšujú šancu na rakovinu vaječníkov, toto mi povedal Dr. v nemocnici, keď sme konzultovali odstránenie nádoru, ktorý sa mi urobil tesne pred vaječníkom. Bol našťastie nezhubný a spôsobený práve endometriózou.

sisska96
15. júl 2024

Ale však choď k lekárovi a lieč sa. Je to otravné, nepríjemné, no treba vydržať

levantinka
15. júl 2024

Treba zmenit stravu a dolezite je mysliet pozitivne plus zameraj sa na pricinu.