Môže osoba dostať HPV, keď nestrieda partnerov?
Mozno dostat HPV ak clovek nestrieda alebo nema partnera?
@mikadooo Nepytam sa na seba. Takze bud taka laskava a nepersonifikuj to na mna.
No nechcem tu nikomu kaziť ilúzie, ale vírusom hpv je nakazených asi 85 percent sexuálne aktívnej populácie, muži aj ženy, akurát tie si to odseru viac. Môžu dostať rakovinu krčka maternice, pokiaľ majú kmeň, ktorý rakovinu spôsobuje, najrizikovejsi je 16 a 18. Ak vsak gynekológ aj zisti počas preventívnej prehliadky, že žena má kmeň, ktorý potenciálne môže spôsobiť rakovinu, tu sa rozlišujú 3 predrakovinové stavy, 1 a 2 sa sleduje, 3 sa rieši, najčastejšie konizaciu krčka maternice. Konizaciu sa žena týchto rakovinusposobujucich kmeňov zbaví, avšak pri návrate k partnerovi ich ma späť. Pre takéto prípady gynekológovia odporúčajú očkovanie. Inak veľakrát žena ani nevie, že ma 1 predrakovinové stupeň, lebo doktor to považuje za normálne, a len povie ze sa ma zastaviť o rok na prehliadku. Takto to funguje na SR, resp. Fungovalo par rokov dozadu, keď som tento problém riešila ja. No a k otázke, hpv sa prenáša stykom, akymkolvek, geniálne bradavice napr. Aj oterom. Nemám vysokú mienku o slovenskom zdravotníctve ale mame určite štandardy co sa hygieny tyka, doktor neumyvat nástroje v jarovej vode
@domiklik Dakujem ti.
Nemozes dostat ziadny virus, ak mu nie si vystavena. Teda ak partner nema v tele HPV, nemozes ho dostat.
Ostatným nenapíšeš aby boli takí láskaví a nepersonifikovali?
HPV je možné dostať veľmi ľahko tak ako tu bol link z PRO CARE .... čiže absolútne nemusí byť niekto promiskuitny aby ho dostal. Podstatná je imunita ako sa s ním dokáže vysporiadať ....
Oxkovanie nezarucuje imunitu ani proti kmenom ktore obsahuje vakcina. Nie kazdy si vytvori protilatky a rizoko beziaducich je vysoke pri tejto vakcine. A ak mas niekde na tele bradavicu tak virus mas len zalezi aky kmen. A bradavice chytit mozes vsade. Takze len imunita, pohoda a prevencia. Coho sa budws bat to mozes skor dost. Pozri si psychosomaticke priciny chorob. Vela stastia.
@sheila121 je to mozne ale myslim si ako sa tu uz pisalo, ze to ma minimalne 80 percent ludi len o tom nevedia a zalezi na imunite. Tolko veci zije v nasich organizmoch a nevieme o tom. Len treba dobru imunitu.
@sheila121 Pracuj sa sebe.
@sheila121 V Skupine cesta k premene ti ocividne nevedia pomoct.
A autorka, informaciu mam zo zdravotnickej skupiny na fcb, kde ju zdielal profesor Zahumensky s tym, ze treba pouzivat kvalitne ochranne pomocky a dezinfekciu, prilozil tento link, ci su aj ine studie som neskumala 🙂
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22761513/
@veronika_sk000 Vies co je autoklava? Nemozes z nastrojov vysterilizovanych v autoklave dostat hpv. To kde si pocula?
@dadis sondu nemozno povazovat za nastroj? hovorim ze hpv 16 sa nakazis u gynekologa, to je pointa a je to vseobecne znamy fakt, chytat za slovicka sa nemusime
Súhlasím s @veronika_sk000
Jasné že sa dá nakaziť dokonca niekde bola štúdia aj na kovové nástroje že niesu dobre vysterilizovane. Avšak ultrazvuk sa nedá jednoducho sterilizovať nakoľko to nieje kov a je tam kamera. Cez 85% obsahuje mikroflóru iných pacientiek aj po dezinfekcii, ďalej su to baktérie a vírusy, hpv od 7-13%. Nezabúdajme že hpv prechádza aj cez kondóm..
https://www.nanosonics.co.uk/infection-preventi...
Treba si uvedomiť že aj v dnešnej dobe v porovnaní s vírusmi a baktériami ťaháme za kratší koniec a nie je možné ich úplne zneskodnit. Riziko je vždy. Aj v lekárskych kruhoch na konferenciách sa hovorí ako "zredukovať" nakazenie hpv virom v gynekologických ambulanciach a nie že ako ho odstrániť.
@katka9010 kde sa v tom clanku pise o hpv? mmch to nie je odborny clanok ale propagacny clanok. U nas gynekologovia pouzivaju pri vysetreni sondpu kondom. urcite iste riziko tam moze byt, ale nie zsvazne, ved predsa posva nie je rana. je to sliznica, ktora ma ochrannu barieru a bakterialna ci virusova naloz pri pouziti kondomu na vydezinfikovanej usg sonde bude minimalna - riziko vidim len velmi teroreticke.
Mne povedal gynekológ toto: hpv vírus nedostane len taká osoba, ktorá má prvého sexuálneho partnera a zároveň aj ty si preňho prvou. Čiže panna a panic, ktorí idú spolu sexuálne žiť. Avšak, ak on už predtým niekoho mal, hoci len jednu partnerku, alebo aj ty, tak je šanca dostať hpv vírus. Nikdy nepoznáš zdravotný stav bývalých partnerov/partneriek
@katka9010 V ktorej studii bol dokazany prenos? Citala som zavery, nikde sa o prenose nic nepise, iba o potrebe dezinfikovat nastroje silnejsimi prostriedkami. Pri vysetreni sa pouziva kondom. Prvdepodobnost, ze sa vyhnes pocas zivota nakaze bez ockovania a bez sexualnej abstinecie je minimalna. Vacsina dospelej populacie hpv ma. Riesenim je ockovanie.

Nemusí. Ja netvrdím že má na 100% 😁. Takisto netvrdím, že má hpv vírus 😁. Ty si sa nepýtala, či ten vírus dostaneš. Ale či ho možno dostať 😉.