Môže sa dávka antibiotík zvýšiť počas liečby?

tequelinka
26. sep 2017

ahojte,
prosím o radu zdravotníkov, alebo tých,co s tym robia.
može sa zvysiť davka lieku doxycyklin(doxyhexal) zo 100 mg za 24 hodin( uzivam 1 tableta denne 100 mg),na 2 tabletky za den? (100+100 mg rano a vecer ?)lebo nezabera mi iba 100 mg za den .Na jar som jedla na zapal obliciek doxyhexal a tri tyzdne 100 mg rano, 100 vecer, ostali mi este tri krabicky,tak som si ho nasadila aj teraz bez toho,aby lekar o tom vedel, lebo nechcem byt PN zase, a dala som si iba to,co pisu na letaciku 100 mg za 24 hodin. Lenze vobec to neprechadza, bolesti mechura a pichanie mam stale, mozem si teda zvysit davku,na 200 za de, ked uz tri dni jem iba 100mg ?nemoze sa mi nieco stat?
Planujem to brat tyzden..cize este 4 dni(do piatku by som to mala brat,ale po 200), nic sa mi nestane ?dakujem za nazor !prosim iba ti,co sa v tom vyznaju.

ainik1
26. sep 2017

@tequelinka som farmaceut.
Doxycyklin sa pouziva aj v davke 200mg za den,ale len u pacientov nad 70kg. U pacientov vaziacich menej,sa dava prvy den 200mg,potom po 100 mg denne.
Po troch dnoch bolesti ti pravdepodobne tieto ATB nezabrali a je teda zbytocne uz davku zvysovat.
Standardne sa pri infekciach mocovych ciest pouziva ina skupina antibiotik,nejovoriac o tom,je si si ich nasadila sama...
Kedze si ich na jar uzivala az 3tyzdne,asi to nebola "bezna" infekcia.
Taakze,odober si do skumavky moc a pekne chod dnes este na pohotovost alebo zajtra k svojmu lekarovi.

tequelinka
autor
26. sep 2017

@ainik1 dakujem, praveze u mudr som bola,ale nechcela mi dat znova atb,kedze som ich na jar uzivala,a mala som iba slabu bielkovinu,no krcilo ma k zemi od bolesti. tak som sa po dvoch dnoch v bolestiach ked nezaberali urologicke caje, nastvala,a zistila som,ze mam doma este cele krabice doxyhexalu(doxycyklinu),po 100 mg, tak som vedela,ze mi to velmi dobre robilo na moc. cesty na jar,ked som to uzivala,tak som si to nasadila bez porady s nou. Dala som si jednorazovo v sobotu 200 mg, (ako pisu na nete),potom kedze mam 65 kil,som si dala v nedelu, pondelok, iba 100 mg za 24 hodin. A cakala som,ze to prejde, ale dnes rano som sa zobudila s bolestami opat v mechuri, a vcera to uz bolo lepsie.
Cize od soboty by sa mi uz bolo polepsilo a nemam si nasadzovat 200 mg za den? nepomoze to viac?

ainik1
26. sep 2017

Tie ATB by ti uz davno zabrali,davku nezvysuj. Daj si nieco od bolesti,pi vela tekutin. Ak mas skumavku,rano odober sterilny moc,cize sa najskor umy,trochu vycikaj mimo a az potom do skumavky;nech to dr. posle na kultivaciu.Mohla by ti aj zobrat krv na zapalove parametre. Prip. tie bolesti mozu byt aj gynekolog. povodu,mozes mat aj tak velmi silnu a bolestivu ovulaciu.Tehotna nemozes byt?

bosoriak
26. sep 2017

@tequelinka presne takato samoliecba ma za nasledok to, ze vznikaju rezistentne kmene bakterii. Mas pravdepodobne infekciu, na ktoru sa bud davaju ine antibiotika alebo mas virusove ochorenie, na ktore su antibiotika zbytocne.

Ak mas pocit, ze ta lekarka zle vysetrila alebo ze nevysetrila vsetko, bud si u nej vyziadaj dalsie vysetrenia alebo vymen lekara za takeho, ktoremu budes doverovat. Lebo takto to nema zmysel, na fore sa potom pytat ci si mas dat aku davku antibiotik. Nepouzite lieky sa maju vratit do lekarne, nie nechavat doma a uzivat podla potreby.

Pri vsetkej ucte k odbornikom tu, jednoducho by som nedoverovala anonymnemu foru pri vlastnom zdravi. Takze odporucam ako vsetci pisu - ist k doktorovi. Ktovie, co nakultivuje, ked si uz pojedla antibiotika, ale tak lepsie, nez nic.

Drzim palce, nech ta vyliecia.

tequelinka
autor
26. sep 2017

@ainik1 nie, tehotna nie som, ovulky nemam,mam pred kramami praveze teraz, ale boli ma vsetko krize, mechur ma picha, (hlavne rano),ale neskuocne, reze pri moceni(som prechladla min,tyzden a zmokla do nitky),a odvtedy to mam.Lekarka mi zobrala uz kultivacie- nic sa neukazalo. Tak nechcela ani nic davat. Bielkovina iba slaba,takze nedala nic, ale ma nastvala,lebo ja mam take bolesti,ze sa valam po zemi a napina ma,a ona mi nedala nic,hoci som ju slusne prosila,nech mi neico da. Ani krv sa neunuvala zobrat.:(
tak ok nezvysim si davku,ale neviem,co mam robit tiez :(

@bosoriak v momentalnej situacii nepotrebujem poucovanie, cosa ma robit s liekmi, ci vracat do lekarne,alebo nie, to sama dobre viem,ale kto by ich vracal do lekarne??ked ich raz kupil? ani ty nie, ani nikto. Boli mi predpisane predsa,a to ci ich ja pouzijem niekedy,je moja vec, hold nie som lekarnik,tak som sa netrafila do kmena bakteri,ktore hubi tento liek.

bosoriak
26. sep 2017

@tequelinka Ano, netrafila, pretoze nie si lekar. Potom budeme vsetci plakat, ze vznikaju bakterie rezistentne na antibiotika. Akoze rozumiem, ze si si myslela, ze antibiotika zaberu, ale bol to proste zly napad. Teraz si oslabujes telo uz len tym, ze beries nespravne antibiotika.

Chod k inemu lekarovi, ak je tato lekarka taka, ze ti nepomoze. To je mi ale fakt cudne, ze mas bolesti a lekar ta posle domov. Takeho by som vymenila ihned. Ak mas jednoduchu infekciu mocovych ciest, taku lieci aj normalny obvodak.

evitka83
26. sep 2017

@tequelinka chod do lekarne kupit tie pasiky, ktore sa ocikavaju. Aj sama si vies pozriet bielkovinu, idealne hned rano,prvy moc. Neskor sa stava, ze sa moc preriedi ako pijes a infekcia sa neukaze. Ked ti nezabrali atb do 3 dni, zrejme mas bakterie rezistetne a potrebujes ine. Na mocove cesty sa pouziva cyprofloxacin najcastejsie. Na lahsie zapaly jednorazovo Monural. Sla by som na pohotovost, ak ti lekarka mechce dat lieky a nevies si zohnat. Drzim palec

evitka83
26. sep 2017

@bosoriak ty si evidentne este nemala stavy, ze ta tak boli cely podvozok, ze skrabes steny od bolesti na zachode, ked si taka odvazna vo svojich slovach 😉 netvrdim, ze nemas pravdu, ale zufaly clovek hlada v dany moment najrychlejsie riesenie aby sa bolesti zbavil, hlavne ked mas taku doktorku, ako autorka :-/ peace

tequelinka
autor
26. sep 2017

@evitka83 no dakujem,ludom sa to lahko hovori,ked nemaju taketo problemy,ako ja, ked sa skrabem po stenach a obvodak ma posle do certa,ze nech si dam ibalgin a urol. caj, zufala situacia- zufale riesenia..ale co uz, no urobila som asi blbost,ale to nikto uz nevie..pasiky mam doma,ale to je jedno, aj som ocikala,ale bielkovinu nemam, lebo beriem atb :( takze tam bielkovina sa neukaze,ale najhorsie je,ze ma doobeda vkuse reze pri moceni, a dokonca picha v mechuri,ale neznesitelne,take stahy divne tam mam.
viemze sa berie zinat,lenze ten som doma nemala,tak som zhrabla to prve co bolo :( Monural som mala,ale nepomohol mi.(ten mi zase dala znama magistra),ale nic vbec, trosku lepsie po nom,a potom na treti den na zblaznenie zas..

evitka83
26. sep 2017

@tequelinka poznam, bola som na tom rovnako 10 rokov. Ine rychle riesenie ako pohotovost ti asi neostava

tequelinka
autor
26. sep 2017

@evitka83 a aak sa smiem spytat,(kludne mozes aj IP napisat), co ti konkretne bolo,aka choroba a ako sa to vyriesilo? moc by som ti bola vdacna.