icon

Môžu sa rektálne čapíky použiť vaginálne?

1. feb 2025

Dobry den. Riesim kombinaciu zvracania a hnacky. Doma mam rektalne cipky. Je tu nejaky lekar, ktory by mi vedel povedat, ci je mozne tieto cipky zaviest do vaginy? Chapem, ze nastup ucinku moze byt pomalsi a asi to moze mat aj vplyv na ucinnost, ale zaujimalo by ma, ci je nejaky dovod, ktory to absolutne vylucuje. Dakujem za odpovede.

ajko2011
1. feb 2025

A chlap si ich dá kde ?
Určite si ich nepchaj do pošvy 🫣 keď zvraciaš a hnačkuješ choď na pohotovosť aby ti pichli injekciu na zastavenie

patulka410
1. feb 2025

Ahoj. Rektalne čapíky sa rozpúšťajú teplom v konečníku a majú rýchlejši nástup účinku,lebo obchádzajú portálny obeh. Vaginálne sa rozpúšťajú pomocou vlhkosti v pošve a zväčša majú želatínový a nie tukový základ. Nemyslím si,že čapík určený do konečníka bude pôsobiť vaginálne. Určite sa nevstrebe do obehu takým spôsobom ako by mal. Neskúšala by som to.

autor
1. feb 2025

@patulka410 Super, toto je odpoved, v ktoru som dufala. Velmi velmi pekne ti dakujem. Potrebovala som vidiet, ze mi odpoveda niekto, kto naozaj pozna odpoved a rozumie jej, nie len si mysli, ze vie. Teda to skusat nebudem. Skusim to, ako odporuca @ivanaks, tiez jej dakujem. Mam obavy, ze to ale pojde velmi rychlo von. Najskor si asi nedokazem pomoct sama doma a budem musiet riesit lekara, co si uprimne neviem predstavit, kedze je sobota a sediet v tomto stave na pohotovosti nebude najkrajsi zazitok.

Zelam pekny zvysok vikendu.

majulino
1. feb 2025

Zastav si najprv hnačky a zvracanie.
Dostan do seba trošku cukru, lebo jeho nedostatok ti spôsobuje zvracanie.
Najideálnejšie je, aby ti na pohotovosti pichli degan, ten zastaví zvracanie. Na hnačky si daj dvojitú dávku tasectanu.
Ak máš teploty, začni ich znižovať hneď ako začnú stúpať. Obklad, zábal, telo na telo, vlažná sprcha. Samozrejme všetko spominane len za predpokladu, že nemáš studené končatiny. Teda okrem toho tela na telo. To môžeš aj pri studených končatinách. Ak máš viacej otázok napíš mi ss.

monvitka
1. feb 2025

A čo tak do nosa skúsiť?

n3la
1. feb 2025

Že racionálna odpoved na takúto otázku 🫣nie skutočne neplatí že je dierka ako dierka a dam si hocičo hocikde 😂

charlotte911
Autor odpoveď zmazal
charlotte911
1. feb 2025

čo ma zvracanie a hnačka spoločné s vagínou, keby ešte močové cesty, tak to zvracanie ok, ale patri zvracanie a hnačka hlavne k tráviacemu traktu, cez konecnik sú čapíky ktoré vedú k problémom hnačky a zvracania, či nauzey, do pošvy sú pre vaginálne ťažkosti , dospelá osoba by mohla vedieť, že vagína s črevami a žalúdkom prepojená nieje, torecan čapíky a podobne sú do recta

nevenka
1. feb 2025

Ale Vy nerozumiete, preco ju to napadlo? Mna hned napadlo, ze to chcela takto alternativne skusit, kedze v tej posve jej to bude ucinkovat dlhsie, ako v konecniku, kedze ma hnacku. Hned to vykaka proste a nebude to mat ucinok. Tak ju napadla takato zufala myslienka achcela sa poradit. Co sa pohorsujete. Vtaka si tiez nechate pchat, kam prakticky nepatri a to neni nikomu divne. Akoze porovnavat toto je kus mimo, ale pre predstavu...Ja to autorkine zufalstvo aj chapem kus.
U nas detom zabera Kinedryl, ked je najhorsie, ked uz je toho zvracania moc, ze ide len voda. Skusila by som to, aby si zastavila zvracanie. A urcite nepit aspon hodinu po zvracani a potom po duskoch a nie cistu vodu, skor slaby caj s glukozou, trosku soli. No a namiesto Smecty, cierneho uhlia, davam Enterosgel. Smecta nic moc ucinok, Tento Enterosgel malemu zabral behom prvej davky, po 2 dnoch mal uz v pohode stolicu. Ale tentoraz nezvracal, len hnacky. A Ex Helico probiotika, aspon 2 hodiny odstup od Enterosgelu, ale az potom, ako zastavis zvracanie.

n3la
1. feb 2025

@nevenka ja tiež autorku chápem, viem je to hrozne keď sa to leje z jednej aj druhej strany a nič nezaberá, ale tak ja neviem mne by asi napadlo vyhľadať lekára🤷🏻‍♀️. Ved ako dospela žena musí vedieť že pošva je fakt veľmi citlivá na akúkoľvek zmenu a nemôže si tam dať len tak hocičo lebo okrem zvracania, hnačky by sa mohlo pridať pálenie a svrbenie vaginy a pyskov.

vevesh
1. feb 2025

@n3la nie vzdy je mozne vyhladat lekara...

nika11103
1. feb 2025

Ženy , ja takisto nechápem niektoré reakcie a litánie, až výsmech ? Ja si myslím , že otázku napísala zrozumiteľne a slušne . Väčšina z vás je tu dlhé roky a už podľa štýlu jej písania , štylistiky , skoncipovaneho textu asi vidíte , že to bude uvedomela žena a nie niekto , čo sa pýta , či “môžem bit tehotná keď sa my vistriekal na pyrcing “ a podobne skvosty … a áno , aj ovládanie aspoň základnej gramatiky a slušnosti v písanom texte o niečom svedčí. Tak nebuďte také zle už preboha ženy niektoré , alebo nie že zle , skôr nepríjemné …. Z nejakého dôvodu sa to pýta a nemyslím si že z takého , že nerozozná otvory . Možno si to z nejakých dôvodov zaviesť tam , kde treba , nemôže , ma strach , atd atd , ale to už nie je naša záležitosť .

A autorka teda moja odpoved , ja nie som lekár , ale za mňa nie , ak Ti je moc zle , skús inú možnosť alebo skús tu pohotovosť , ak by to bolo na nevydržanie . Držím moc palce

n3la
1. feb 2025

@nika11103 Ano súhlasím, že je to žena ako my všetky, ale preboha ako to niekoho môže napadnúť? A ešte byt nepríjemný keď nedostane racionálnu odpoved, ale akú racionálnu odpoved😁? Ako keby si kúpim canesten tablety, ale bojim sa to zaviesť do pošvy tak si ich dam do analneho otvoru lebo ved čo je to iba kúsok ďalej, tak je jasne logicky, že mi to nepomôže na kvasinkovu infekciu.

jesenzima
1. feb 2025

@nika11103 ja ako uvedomelá žena by som v tomto prípade zavolala na pohotovosť, ak je to akútne, tak na tu pohotovosť aj išla. ...tam dostane odpoveď relevantnú, rýchlo a bez posmeškov (aj keď si myslim, že aj tam by si pomysleli svoje) ...

patulka410
1. feb 2025

Nie je začo. Úplne rozumiem,že topiaci sa aj slamky chytá a napadne človeka čokoľvek,aby si pomohol. Ako dlho už trvá hnačka a zvracanie ? Kľudne mi napiš správu.
Inak akože nerozumiem týmto výsmešnym a hnusným komentárom. Ľudom by ozaj nezaškodilo trošku empatie .
Ľudia,keď sa takto vysmievate každému,tak sa nečudujem dnešným deťom ako sa správajú.
Pekný víkend aj tebe a držím palce.

autor
1. feb 2025

Dakujem tym, ktore slusne a vecne odpovedali a snazili sa pomoct. Velmi si to vazim.

@patulka410 ano, bol to napad zufalca. Dufala som, ze rektalne cipky sa dokazu aspon ciastocne vstrebat do krvneho obehu aj pri takomto nestandardnom pouziti, ale pises, ze maju iny mechanizmus rozpustania ako vaginalne. Videla som na tvojom profile, ze dokonca pracujes v lekarni, takze tento napad, vdaka tvojej rade a vysvetleniu, hadzem za hlavu. Trva to od neskoreho vecera. V podstate sa nehybem z kupelne - bud sedim na zachode, alebo sa chvilami snazim vliezt do sprchy a znizit si teplotu. Paracetamol som vyzvracala, prehana ma kazdu chvilu, takze si neviem vziat ani nic na horucku. Skusala som si dodat aspon trocha energie cokoladou, ale aj tu som okamzite vyvratila.
Som sama doma, takze k lekarovi by som sa musela odviezt sama, co je v takejto situacii dost narocne.

deedol
1. feb 2025

Autorka, zvladas aspon nejake tekutiny? Lebo ak nie tak asi volaj na pohotovost, mozno budes musiet aj ist.

nevenka
1. feb 2025

@n3la ja viem tiez, ale proste ju tu zhejtuju jak keby neviem co. Vsak sa spytala. To je tak strasne?

kitycat
1. feb 2025

Ako capik pomaha na hnacku ci vracanie?

K ostatnemu sa ani nebudem vyjadrovat

mamina7070
1. feb 2025

no vies aj penis ti moze zaviest do vaginy (kam patri) ale aj do recta len rozdiel je v tom ze kym z vaginy potom moze prist na svet dieta z recta pride 💩
a v tom je ten rozdiel v tom co to sposobi

skus hylak to by mohlo pomoct, oralne pls

patulka410
1. feb 2025

Ak máš niekoho,kto vie k tebe prísť,tak osladeny čierny čaj ako deťom. Alebo voda s pomarančovou šťavou a cukrom a soľou ako rehydratacny roztok. Hylak,ak ti má kto doniesť, prípadne imodium /enditril.Ak do seba už pomaly 24 hod nevieš dostať tekutiny a máš horúčku,tak si zavolaj záchranku,lebo určite s týmto čakať na pohotovosti nie je ideálne.

saska.j
1. feb 2025

Véd ti tu ženy napísali co sa stane keď si dáš tabletky určené do konečníka do pošvy. Ale ty si ideš stále svoje. Ci aké odpovede vlastne čakáš?? Ak sa bojíš ze nezaucinkuje tak si daj tabletku proti hnačke alebo roztok nejaký. A keď už je veľmi zle tak môžeš ísť do nemocnice kde ti podajú infuzie

svetlonos
1. feb 2025

Počúvaj, ak mas moznost, zozen si Coca-Cola, zried s vododou, po trocha ch vypi. K tomu slané tyčinky. Jasne, nie je to úžasné bio eko ale zabera to. Skus aj hylak

filipka250
1. feb 2025

Tu by som si uz volala sanitku. Nie je to sranda.

buberova
1. feb 2025

Klobúk dole pred tými ktoré dokázali dať normálnu fundovanú odpoveď.. a ostatné hrdinky by za nad sebou mohli zamyslieť

beataxxx
1. feb 2025

Musis byt velmi dehydrovana…aspon po lyzickach by si mala do seba dostat nejake tekutiny….dufam ze nemas doma male deti, o ktore sa treba starat…my mame na taketo stavy recept-klasicka Coca-Cola a soletky, trebars mikro mnozstvo, ale systematicky kazdych 10 minut…drzim palce….tie čípky mali byt proti horucke?

pralinka25
1. feb 2025

s detmi to robim tak ale funguje aj na dospelych. urcite ziadne jedlo ani cokoladu. po zvracani minilalne hodinu ani nic nepit. potom zacat doslova po lyzickych. ked udrzis lyzicku tak po 10 minutach dalsiu a tak kazdych 10 min. jednu malu lyzicu. po hodine som davala kazdych 10 min 2 lyzicky dalsiu pol hodinu a potom som zvysila na tri.
daj si smectu alebo cierne uhlie. viaze na seba toxiny.
potom je super enetrol

ak mas alebo ma ti kto priniest tak je vynikajuci rehydratacny roztok napriklad kulisek.
ta cola je sice stale tradovana ale je sladka a cukor sa neodporuca. kedysi obsahovala cola pepsiny ale to uz davno neplati.

podla toho co ustane skor das lieky proti teplote. bud teda rektalne alebo klasika liek.

a potom par dni dieta. ideal zacat tymi soletkami, ryza s mrkvou, ....to si uz najdes dietu pri crevnej viroze.

inak ja si teda neviem predstavit ist v tomto stave na pohotovost. za prve je clovek extrmne slaby a za druhe ako ked to s z neho stale lieta.

elzu
1. feb 2025

Rektalni cipky funguji proto, ze rektum je cast streva a strevo je stvorene pro vstrebavani- v rektu je sit cev- pres ktere se pak vstrebana latka dostane do krevniho obehu. V rektu se vstrebavaji latky ale oproti strevu velice omezene, proto se v dnesni dobe doporucuje, pokud to jde, co nejrychleji prejit na podávání látek per os. Dokazuje to i fakt, ze rektalni cipky maji vzdy vyrazne vyssi obsah ucinne latky nez leky podavane ustne.

Vaginalne se podavaji jen leky, ktere jsou k tomu urcene- napr. Prostaglandiny v gynekologii pri vyvolavani porodu/pri potratu. Nebo v tehotenstvi pri zkracenem krcku deloznim.
Latky se pochvou celkove vstrebavaji pomalu.
Leky, ktere primarne k podavani vaginalne nejsou urcene, se do vaginy nezavadeji!!! Nikdy.

Jake leky chces vubec pri zvraceni a prujmu zavadet?

autor
1. feb 2025

Este raz dakujem za vsetky rozumne odpovede. Dari sa mi trocha lepsie. Pre tych, co budu v buducnosti hladat radu, ako do seba dostat nejake lieky, hoci ich v sebe neudrzia, podaril sa mi tento trik. Neudrzala som v sebe ani vodu, ani maly dusok. Pravidelne a velmi casto ma prehanalo. Mala som doma vomex cipky, rozdelila som si ho na stvrtiny, zaviedla jednu cast, dalsiu po tom, co som musela ist na zachod. Tym, ze boli tie cipky mensie a rozdelene do viacerych davok, dokazalo sa z nich asi vstrebat viac lieciva. Ked sa zmiernila nevolnost, tiez som si po mensich davkach dala tabletky proti horucke a mohla som aj nieco vypit.

autor
2. feb 2025

Dakujem za rozumne odpovede aj za tie, ktore venovali cas tomu, ze ma obhajovali. Je to od vas mile. Zlepsuje sa to, mozem lezat v posteli, dokazem nieco zjest a vypit aj ked mam zaludok na vode a citim sa dost slabo.

Chcela by som tu nejakym damam nastavit zrkadlo. Polovica z vas nevie precitat a porozumiet 6 riadkom textu. Inak by ste nepisali take perly, ako ze si mam vziat zrkadlo a neodkazovali ma na pribalovy letak. Jedine, ze ste porozumeli a aj tak ste mali potrebu byt protivne. Neviem, co z toho si skor chcete dat za klobuk a co vam pride ako lepsi priklad pre vase deti.
@bessie12 ma velmi rozumne odkazuje na to, ze cipky si mam dat do zadku a tabletky do ust, ale akosi nepochopila, ze to pri prudkej hnacke a zvracani nebude fungovat.
@charlotte911 nechape, co ma zvracanie s vaginou a asi si mysli, ze cipky proti nevolnosti funguju tak, ze zadok je pramo prepojeny so zaludkom, obsah criev vratane cipku sa bezne vracia do zaludka a tym liek ucinkuje kde ma. Podobne o krvnom obehu nepocula ani @n3la . @kitycat nema vobec silu odpovedat na taku stupiditu ale zato sa pozastavuje nad tym, ze existuju cipky proti zvracaniu.
@saska.j tvrdi, ze si idem stale svoje a ake rozumne odpovede cakam, hoci si par prispevkov vyssie mohla precitat perfektnu odpoved a moje tvrdenie, ze na zaklade toho nebudem skusat aplikaciu do vaginy.

Vymenovala som vas tu preto, aby ste sa nad sebou trocha zamysleli. Ani jedna z vas nebola schopna napisat, aky je rozdiel medzi roznymi cipkami, ale napisat ste si neodpustili. Ja som mala len nejaku blbu crevnu chripku, takze vasa zlc sa ma nijako nedotkla. Ale mnohe z vas, nielen tie, co som menovala, takto bezne reagujete aj na zeny, ktore pisu, lebo su vo vaznej zivotnej situacii. Preco to robite? Citite sa potom lepsie? Nabuduce, ak budete mat nutkavu tuzbu nieco napisat, polozte telefon, otvorte si okno a par minut sa poprechadzajte. Pritom si premyslite, ci ste vobec pochopili otazku, ci poznate odpoved a ci dokazete slusne odpovedat. Okolie vas vdaka tomu nebude mat za zlcovite zenske a verte mi, pomoze to aj vasmu psychickemu zdraviu.