Nemám ovuláciu. Čo ďalej?

15. máj 2022

Ahojte, mám dilemu, alebo teda neviem ako mám postupovať.
Užívam progesterón aby sa mi napravil cyklus- dlhé špinenie pred aj po, kratka menštruácia. Odkedy ho mám, tak si robím aj ovulačné testy, aby som si nedala tabletku skôr a nezablokovala ovuláciu, aj som merala bazálnu teplotu jeden mesiac, ale nie v tom istom čase, lebo sa budím rôzne, čiže to u mňa nemá význam. Upravila som si hodnoty teploty cez bbt adjuster na rovnakú hodinu, ale aj tak mi vyznačilo ovuláciu až ráno po užití progesterónu.
Teraz mám na sebe nalepený čip na meranie teploty Femsense. No a môj problém je, že zrejme podľa meraní už tretí mesiac nemám ovuláciu.
A teraz otázka- čo robiť, ak sa s partnerom ešte v tejto chvíli aktívne nesnažíme otehotnieť?
Mám íst za doktorom na folikulometriu "pre dobrý pocit"?
Snažiacemu páru je odporúčaný rok skúšania a potom hľadanie príčiny.
Ale čo my? Ak nemám ovuláciu, tak som neplodná, ale aj keď sa nesnažíme, chcem vedieť, že mám tú možnosť vôbec otehotnieť, keď sa rozhodneme...Hormonálny profil som si dávala robiť pred mesiacom. Jeden u doktora- 4.DC- všetko ok, druhý súkromne, lebo žiadala som môjho doktora o zistenie AMH a on mi to odmietol, vraj 'načo, keď sa nesnažíme'. Súkromne som mala zvýšený testosterón a bolo to deň pred začiatkom cyklu.
Neviem, čo robiť..Mám za ním nakráčať, nech mi odsleduje, či ovulujem, alebo nie? Alebo sa mám na to vykašľať a riešiť to až keď budeme chcieť pracovať na dieťati? Mám pocit, že čím dlhšie budem neplodná, tým to bude horšie. Čo by ste robili na mojom mieste?

anjelicek26
16. máj 2022

Nuz tazo povedat, zvyseny testosteron je celkovo problem a jeden zo znakov PCOS.. mozno tuto zacat riesit - su aj kadejake volno predajne pripravky a caje - a odsledovat si zmenu.. Lekarovi na prehliadku, AMH hodnota je ti na dve veci, relevantna je len fakt keby bola mizerne nizka (co by som pokial sa nesnazite fakt neriesila)... Ovulaciu odsledovat samozrejme zmysel ma, ak si tri mesiace merala ovulacnymi testami a nijaky nebol pozitivny, dobry znak to nie je... ale mozno mas len "silne" testy a treba prejst na desiatkove, nie kazda zena ma ten LH vrchol tak vysoky, ze to 25kovy ovulacny test zachyti... to netreba s kalkulacie vynechat v hlave... ked ani tie nezachytia, tak smer lekar a poziadat o sono pocas cyklu, aj dve-tri, pretoze ak neovulujes (na co mu vravis, ze sa este nesnazite?) proste neotehotnies. Povedz mu proste, ze sa uz snazite a hotovo, kontrolovat ta nebude... kazdopadne nerob si s toho taky stres uz dopredu a ono je prakticky pravda - plodnost zeny klesa kazdym mesiacom zivota...tak to moc s muzom neodkladajte...

ninka99865
16. máj 2022

Ahoj, zájdi na endokrinológiu a tam nech ti urobí komplet odbery aj na androgeny a na všetko.

janetinka27
16. máj 2022

ahoj, ovulacia nie je dolezita len pre tehotenstvo,ale aj pre cely cyklus. treba urobit komplet hormonalny profil a zistit aj hladinu progesteronu. ja som sa tiez roky o dieta nesnazila,ovulaciu som nemala a dodrbala som si nenapravitelne sliznicu. progesteron nastupuje po ovulacii a premeni sliznicu. ak progesteron nie je,sliznica sa nezmeni a pri ms neodide dostatocne.potom rokmi moze zhrubnut a pride problem. dalsia vec je ta,ze sa potom nejedna o skutocnu ms,ale len krvacanie (z roznych dovodov,napr. "zo spadu hormonov").