Nepravidelný menzes, akné a padanie vlasov v 23. rokoch
Ahojte, začínam mať obavy či náhodou nemám PCSO. :( Čítala som rôzne články, menzes mávam 27-35 dňových intervaloch a trvá tak 6 dní, považuje sa už za nepravidelný? Mám 23 rokov a stále ma trápi akné väčšinou na čele a v okolí úst, na brade, je väčšinou ako krupica, nejde mi ani poriadne vytlačiť a dosť mi vypadávajú vlasy. Antikoncepciu som brala od 16-19 rokov. Hovorila som to pred rokom gynekológovi a nič mi na to nepovedal, že to je v poriadku. Teraz mam ísť zas na preventívku a chcem aby mi zobral krv a spravil hormonálny profil, keďže sa snažíme o bábätko, pol roka sme si nedávali pozor a tento mesiac sme išli naplno do toho tak som zvedavá, zatiaľ nič, obávam sa.... dá sa to z toho odberu krvi zistiť že? Keby to náhodou mam, je to vidieť aj na sone? Ďakujem vám za radu
@vrcula tak snazenie, ci uz take vedome s pocitanim dni, plajovanim sexu atd alebo len ze si nedavate pozor a mate pravidelny a nechraneny sex po cely cyklus sa uz rata do obdobia, ze sa nedari. je to polrok a basta (teda myslim to v dobrom). pred dr. ziadne ze skusame to mesiac, nevyslobto. raz mate nechraneny sex polroka, tak sa polroka nedari. je super, ze si uvedomuejs, ze nieco asi nie je v poriadku, ked mavas rozhodene cykly. uplne kvitujem aj, ze to chces riesit. bud neoblomna pred gyn. hormonaony profil a pripadne folikulometria si uplny zaklad. len sa nezameriavaj ciste len na PCO/PCOS. priciny mozu byt viacere. ale viac ukazw iba dokladny hormonalny profil - skus sa vopred spytat, co vsetko v ramci HP vie gyn vysetrit. prvy odber je pocas MS na 2-5DC. mal by tam byt FSH, LH, estradiol (estrogen), progesteron, prolaktin, testosteron, tie rozsirene HP obsahuju aj DHEAS, AMH a pripadne sikovnejsi gyn da zobrat aj hormony stitnej zlazy - TSH, FT3 a FT4. dobry gyn zopakuje v ramci toho isteho cyklu hormonalny profil cca tyzden po predpokladanej ovulacii (co mi nie je po chuti, ze nie kazdy gynekolog berie ohlady na cykly pacientky a vola na druhy HP striktne na 21-23 DC, co nebude sediet, ak ovulacia byva po 20DC). v ramci druheho HP sa potom vacsinoh kontroluje progesteron pripadne prolaktin. co sa stitnej zlazy tyka, ak sa s tym nepopasuje v ramci HP gynekolog, mozes sa podla mna obratit na obvodaka, aby ti v ramci preventivky spravili odbery aj na stitku.
PCO mám celý život. Dve tretiny svojich MS som mala vždy po vyvolávačke. K prvému dieťaťu som prišla úplne náhodou, mali sme vyslovene šťastie, že sme sa trafili do mojej zriedkavej ovulácie. 5 rokov po pôrode sme sa nechránili v snahe mať druhé dieťa, nevyšlo to. Až hormonálne nastavenie, merania folikulov čase vyvolania ovulácie, pichanie pregnylu a až tak sme sa dopracovali k druhej dcérke. Dcérka má rok a pol, ja cykly opäť takmer žiadne. Až prišiel ďalší šťastný deň D na 69 deň cyklu, kedy som o ovulácii ani netušila a ja som spontánne otehotenla tretí krát. Takže všetko sa dá, život si cestu nájde, ale klamať nebudem, mňa to stálo strašne veľa sĺz. Ale predsa som šťastnou, v decembri snáď opäť trojnásobnou mamou. Veľmi držím palce, aby sa podarilo aj Vám.
poradim este stranku, velmi prakticke rady, ukazky. http://merenibt.xf.cz/ dobry teplomer na meranie bazalky predavaju v DMke pri kondomoch a tehu testoch. ak mas chut, skus. za mna osobne vravim, ze pomocou BT som o svojich cykloch zistila velmi vela a v kombinacii s ovu testami a pripadne s dobre nacasovanym ultrazvukom som mala skvely obraz, co sa so mnou deje.
@vrcula pred prvym tehotenstvom som vrala infolic combi a Jamieson prenatal.
Teraz beriem cisty inozitol, opat Jamison + nejake dalsie vitaminy a caje. Prvy mesiac som absolvovala aj folikulometriu + 9 cyklov uz beriem Duphaston / Progersteron na spravidelnenie cyklu. Ja som mala v zime/na jar asi 4-5 anovulacnych cyklov. Teraz to vyzera ze "fungujem normalne" posledne tri.
@renatka1985 a prosím ťa, keď som 5-6 dpo tak mi gynekológ bude vedieť povedať či prebehla v poriadku ovulácia alebo poprípade že či to vyzerá nádejne alebo to ešte nie?
@renatka1985 a ešte dodám že idem iba na preventívnu tak že či to bude vidieť cez klasický usg. Ďakujem 🙂
@vrcula bude ti vediet povedat, ci vidi prasknuty folik. nebude ti vediet povedat, ci v nom bolo vajicko a ziaden lekar ti nepovie ci to vyzera nadejne.

@renatka1985 a ty si brala na podporu iba inozitol a kyselinu listovú? Či aj niečo viac? Aj ta doktor sledoval kedy máš ovuláciu?