icon

Nepravidelný menzes, akné a padanie vlasov v 23. rokoch

vrcula
29. jún 2020

Ahojte, začínam mať obavy či náhodou nemám PCSO. :( Čítala som rôzne články, menzes mávam 27-35 dňových intervaloch a trvá tak 6 dní, považuje sa už za nepravidelný? Mám 23 rokov a stále ma trápi akné väčšinou na čele a v okolí úst, na brade, je väčšinou ako krupica, nejde mi ani poriadne vytlačiť a dosť mi vypadávajú vlasy. Antikoncepciu som brala od 16-19 rokov. Hovorila som to pred rokom gynekológovi a nič mi na to nepovedal, že to je v poriadku. Teraz mam ísť zas na preventívku a chcem aby mi zobral krv a spravil hormonálny profil, keďže sa snažíme o bábätko, pol roka sme si nedávali pozor a tento mesiac sme išli naplno do toho tak som zvedavá, zatiaľ nič, obávam sa.... dá sa to z toho odberu krvi zistiť že? Keby to náhodou mam, je to vidieť aj na sone? Ďakujem vám za radu

Strana
z2
vrcula
autor
29. jún 2020

@renatka1985 a ty si brala na podporu iba inozitol a kyselinu listovú? Či aj niečo viac? Aj ta doktor sledoval kedy máš ovuláciu?

luccija
29. jún 2020

@vrcula áno môže to byť problém pri otehotnení, tak ako milión iných veci.To nadmerné ochlpenie povedz gynekologovi

clori
29. jún 2020

@vrcula tak snazenie, ci uz take vedome s pocitanim dni, plajovanim sexu atd alebo len ze si nedavate pozor a mate pravidelny a nechraneny sex po cely cyklus sa uz rata do obdobia, ze sa nedari. je to polrok a basta (teda myslim to v dobrom). pred dr. ziadne ze skusame to mesiac, nevyslobto. raz mate nechraneny sex polroka, tak sa polroka nedari. je super, ze si uvedomuejs, ze nieco asi nie je v poriadku, ked mavas rozhodene cykly. uplne kvitujem aj, ze to chces riesit. bud neoblomna pred gyn. hormonaony profil a pripadne folikulometria si uplny zaklad. len sa nezameriavaj ciste len na PCO/PCOS. priciny mozu byt viacere. ale viac ukazw iba dokladny hormonalny profil - skus sa vopred spytat, co vsetko v ramci HP vie gyn vysetrit. prvy odber je pocas MS na 2-5DC. mal by tam byt FSH, LH, estradiol (estrogen), progesteron, prolaktin, testosteron, tie rozsirene HP obsahuju aj DHEAS, AMH a pripadne sikovnejsi gyn da zobrat aj hormony stitnej zlazy - TSH, FT3 a FT4. dobry gyn zopakuje v ramci toho isteho cyklu hormonalny profil cca tyzden po predpokladanej ovulacii (co mi nie je po chuti, ze nie kazdy gynekolog berie ohlady na cykly pacientky a vola na druhy HP striktne na 21-23 DC, co nebude sediet, ak ovulacia byva po 20DC). v ramci druheho HP sa potom vacsinoh kontroluje progesteron pripadne prolaktin. co sa stitnej zlazy tyka, ak sa s tym nepopasuje v ramci HP gynekolog, mozes sa podla mna obratit na obvodaka, aby ti v ramci preventivky spravili odbery aj na stitku.

vrcula
autor
29. jún 2020

@clori tu je aj môj kalendár MS, je to moc zle? Určite to chcem čím skôr začať riešiť keďže túžba po bábätku každým dňom u oboch rastie.

ssslnieckooo
29. jún 2020

PCO mám celý život. Dve tretiny svojich MS som mala vždy po vyvolávačke. K prvému dieťaťu som prišla úplne náhodou, mali sme vyslovene šťastie, že sme sa trafili do mojej zriedkavej ovulácie. 5 rokov po pôrode sme sa nechránili v snahe mať druhé dieťa, nevyšlo to. Až hormonálne nastavenie, merania folikulov čase vyvolania ovulácie, pichanie pregnylu a až tak sme sa dopracovali k druhej dcérke. Dcérka má rok a pol, ja cykly opäť takmer žiadne. Až prišiel ďalší šťastný deň D na 69 deň cyklu, kedy som o ovulácii ani netušila a ja som spontánne otehotenla tretí krát. Takže všetko sa dá, život si cestu nájde, ale klamať nebudem, mňa to stálo strašne veľa sĺz. Ale predsa som šťastnou, v decembri snáď opäť trojnásobnou mamou. Veľmi držím palce, aby sa podarilo aj Vám.

clori
29. jún 2020

@vrcula nie je to uplna hroza. rozdiel medzi najkratsim a najdlhsim cyklom mas sice 10 dni, ale castejsie sa ti to hybe 27-31. ak vydrzis 2-3 cykly, skus merat bazalku. vacainou funguje, ked to robis spravne. graf ti ukaze, kedy byva ovu, ci byva, aka dlha je lutealna faza atd.

clori
29. jún 2020

poradim este stranku, velmi prakticke rady, ukazky. http://merenibt.xf.cz/ dobry teplomer na meranie bazalky predavaju v DMke pri kondomoch a tehu testoch. ak mas chut, skus. za mna osobne vravim, ze pomocou BT som o svojich cykloch zistila velmi vela a v kombinacii s ovu testami a pripadne s dobre nacasovanym ultrazvukom som mala skvely obraz, co sa so mnou deje.

renatka1985
29. jún 2020

@vrcula pred prvym tehotenstvom som vrala infolic combi a Jamieson prenatal.
Teraz beriem cisty inozitol, opat Jamison + nejake dalsie vitaminy a caje. Prvy mesiac som absolvovala aj folikulometriu + 9 cyklov uz beriem Duphaston / Progersteron na spravidelnenie cyklu. Ja som mala v zime/na jar asi 4-5 anovulacnych cyklov. Teraz to vyzera ze "fungujem normalne" posledne tri.

renatka1985
29. jún 2020

@vrcula suhlasim s @clori, to su este relativne pravidelne cykly. Ja mavam bez duphastonu alebo vyvolavacky niekedy aj 90 dni a viac...

vrcula
autor
30. jún 2020

@renatka1985 a prosím ťa, keď som 5-6 dpo tak mi gynekológ bude vedieť povedať či prebehla v poriadku ovulácia alebo poprípade že či to vyzerá nádejne alebo to ešte nie?

vrcula
autor
30. jún 2020

@renatka1985 a ešte dodám že idem iba na preventívnu tak že či to bude vidieť cez klasický usg. Ďakujem 🙂

renatka1985
30. jún 2020

@vrcula bude ti vediet povedat, ci vidi prasknuty folik. nebude ti vediet povedat, ci v nom bolo vajicko a ziaden lekar ti nepovie ci to vyzera nadejne.

Strana
z2