icon

Očkovanie Gardasilom po zistení vysokorizikového HPV: Pomôže?

23. apr 2024

Dobry den, dnes som volala na vysledky LBC cytologie a sestricka ma nepotesila vysla mi lahka displazia krcka maternice a hpv 18,16 a nejake ine este. Pred rokom som mala vysledky OK, max Ascus min rok ciste tak som v soku. Doktor mi odporucil ockovanie Gardasilom ale mne sa to nezda ked uz mam v sebe niekolko rokov vysokorizikove hpv. Mam si kupit papilocare a za pol roka kontrola. Zvazujem ci ockovat alebo nie mam strach aby sa z toho nevyvinula rakovina sestricka tvrdi ze ze to moze pomoct aj nemusi. Mate niekto skusenost? Upravil sa vam takyto stav krcka sposobeny hpv aj sam pripadne uz sa len zhorsil?
Dakujem za kazdy prispevok.

Strana
z2
ninusa221
13. máj 2025

To očkovanie nie je len na hpv ale aj na rakovinu konečníka. Ty ak meníš partnerov že nemáš stáleho partnera ešte tak môže človek dostať aj iný typ hpv vírusu. Takže ja som za očkovanie. Jedine čo ľutujem že nás na to neupozornili v puberte pediater.

natalia7777
13. máj 2025
@selenka7

@natalia7777 a este dalsia vec, kde by si k tym ostatnym typom prisla? Zit tak, aby sa riziko nakazy minimalizovalo.

@selenka7 áno to je správe nestriedat partnerov ale povedal mi že ak sa dam zaočkovať nebude sa to šíriť teda nemal by sa ten vírus stupňovať ak niekto nemá hPv 16 alebo 18 tak povedal že sa môže dať očkovať ako prevencia ja neviem fakt aj Becca na instagrame má túto tému otvorenu a tiež sa dala zaočkovať

natalia7777
13. máj 2025
@natalia7777

@selenka7 áno to je správe nestriedat partnerov ale povedal mi že ak sa dam zaočkovať nebude sa to šíriť teda nemal by sa ten vírus stupňovať ak niekto nemá hPv 16 alebo 18 tak povedal že sa môže dať očkovať ako prevencia ja neviem fakt aj Becca na instagrame má túto tému otvorenu a tiež sa dala zaočkovať

@natalia7777 Beccu myslím moderátorku z Európy 2

selenka7
13. máj 2025
@natalia7777

@natalia7777 ja som Ti tam dala link na stránku CDC, nie sú žiadne štúdie, ktoré by potvrdili účinnosť vakcíny ak je podaná človeku, ktorý už dané typy vírusu má. Neviem, odkiaľ čerpáš info, že sa po zaočkovaní nešíria. CDC je určite relevantnejší zdroj ako "overené" statusy influencerov na instragrame.

natalia7777
13. máj 2025
@selenka7

@natalia7777 ja som Ti tam dala link na stránku CDC, nie sú žiadne štúdie, ktoré by potvrdili účinnosť vakcíny ak je podaná človeku, ktorý už dané typy vírusu má. Neviem, odkiaľ čerpáš info, že sa po zaočkovaní nešíria. CDC je určite relevantnejší zdroj ako "overené" statusy influencerov na instragrame.

@selenka7 to mi povedal gynekológ

selenka7
13. máj 2025

Ono to funguje tak, že vírus sa prestane šíriť, ak ho organizmus vďaka imunitnému systému a špecifickým protilátkam eliminuje. Protilátky sa tvoria ako odpoveď na infekciu daným vírusom (v Tvojom prípade) alebo očkovanie. Ty už protilátky tvoríš, tu už rozhoduje len to, aký máš silný imunitný systém. Aj pri covide nám lekárske autority tvrdili, že 1) kto sa zaočkuje, neochorie. Keď sa to ukázalo ako blbosť, tvrdili, že očkovanie zmierni priebeh a očkovaní nebudú šíriť covid ďalej. Všetky tieto zaručene "vedecky podložené" informácie sa ukázali ako totálne bláboly. Takže treba čítať výsledky vedeckých štúdií a nie popularizačné letáky a statusy.

selenka7
13. máj 2025
@natalia7777

@selenka7 to mi povedal gynekológ

@natalia7777 pýtam sa znova, na základe čoho to povedal? O aký zdroj sa opiera? Na Tvojom mieste mu otrčím CDC stránku, nech nešíri nepodložené a nepravdivé údaje.

jvasenka
13. máj 2025
@belllinka

Mala som to potvrdene, nic som neuzivala, vtedy este ani papilocare nebol. Pristup od Dr. otrasny, iba mi sestricka zavolala, oznamila mi vysledky a hned sa ma spytala ze kolkateho sa pridem dat zaockovat. Vtedy to ockovanie bola novinka, tak to pchali bez vysvetlenia kazdej. Odmietla som. Rok som chodila asi kazde 3 mesiace na kontrolu, vzdy vysli zle vysledky. Po roku som zmenila gynekologa a zrazu som zazracne mala uplne dobre vysledky a mam doteraz. Aka nahoda.

@belllinka každé 3 mes na cyto?

natalia7777
13. máj 2025
@selenka7

@natalia7777 pýtam sa znova, na základe čoho to povedal? O aký zdroj sa opiera? Na Tvojom mieste mu otrčím CDC stránku, nech nešíri nepodložené a nepravdivé údaje.

@selenka7 ukážem mu to som aj zvedavá že čo povie a pýtala som sa aj na partnera povedal že tiež sa má dá očkovať že určite to má aj on

azerett68
10. jún 2025

Ahojte pridávam sa. Ono je strašné ako sa doktori rozchádzajú v názoroch. Pred 6rokmi mi bolo diagnostikované hpv. Tvrdilo mi a doporučilo niekoľko odborníkov (gynekolog, onkolog, kožný primár) očkovanie. Mala som v tom roky zmätok pretože bolo zname že ja už všetky hpv typy ktoré zahrňa vakcinácia mám. Po vyšetrení v minulom roku ktoré som si dala na vlastnú úhradu u onkogynekologa (ajkeď som mala krčok vporiadku) ale potrebovala som to potvrdiť kedže mám veľmi časté nepríjemné vaginálne tažkosti a vzhľadom nato že doktorka akokeby nechcela odpovedať na moje otázky alebo nevedela a takisto sa nevedela zistiť príčina mojich ťažkostí som pochybovala. Uznávaný doktor povedal že očkovanie mi naozaj pomôže a rakovinu nedostanem. Horko ťažko som mu uverila. Bola som pol roka celá vytešená kým som šetrila peniaze a dokončovala štúdium. Predpísala som si vakcináciu a preštudovala ešte raz všetko čo sa dalo ale nikde vôbec nikde sa neuvádza tento názor s ktorým som sa tak často stretávala že mi pomôže ajtak... takže do toho nejdem, veď načo keď ja už všetky hpv na ktoré sa očkuje mám, ako je to vôbec možné že môže niekto kto to celý život študuje niečo také tvrdiť. Roky mi ide hlavou kadečo okolo hpv a znovu ma to zmiatlo. Som smutná z aj toho dôvodu pretože deti neplánujem, nemám na to vhodné podmienky a ajkeď by som si ich raz priala, bojím sa že potom už môže byť neskoro. Moja mama bola proti očkovaniu akémukoľvek. Ale ja by som keby sa môžem vrátiť späť kedy som vírus nemala, dala zaočkovať. Račšej by som tŕpla po očkovaní či všetko bude vporiadku, ako celý život...
Veľa síl žienky ♡ kľúčové je naozaj podporovať imunitný systém a zdravo sa stravovať. Ja preventívne užívam len indol 3 c, a jem veľa kapusty, a snažím sa začať viac jesť prírodné antivirotiká... po infikovaní som užívala lieky na imunitu aj isoprinosine a vysadila zbytočny cukor a červené maso. Jedla som prevažne morskú stravu. Ale to boli len moje špekulácie. Možno to vôbec nemalo vplyv. Ale ak by sa niečo zvrhlo tak by som postupovala podľa odporúčaní, čo zahrňa aj iné liečivá a doplnky... je ťažké sa s tým zmieriť. Ale tí doktory vedia zmiasť, nemalo by to tak byť. Neviem na základe čoho to robia.

ninusa221
11. jún 2025
@azerett68

Ahojte pridávam sa. Ono je strašné ako sa doktori rozchádzajú v názoroch. Pred 6rokmi mi bolo diagnostikované hpv. Tvrdilo mi a doporučilo niekoľko odborníkov (gynekolog, onkolog, kožný primár) očkovanie. Mala som v tom roky zmätok pretože bolo zname že ja už všetky hpv typy ktoré zahrňa vakcinácia mám. Po vyšetrení v minulom roku ktoré som si dala na vlastnú úhradu u onkogynekologa (ajkeď som mala krčok vporiadku) ale potrebovala som to potvrdiť kedže mám veľmi časté nepríjemné vaginálne tažkosti a vzhľadom nato že doktorka akokeby nechcela odpovedať na moje otázky alebo nevedela a takisto sa nevedela zistiť príčina mojich ťažkostí som pochybovala. Uznávaný doktor povedal že očkovanie mi naozaj pomôže a rakovinu nedostanem. Horko ťažko som mu uverila. Bola som pol roka celá vytešená kým som šetrila peniaze a dokončovala štúdium. Predpísala som si vakcináciu a preštudovala ešte raz všetko čo sa dalo ale nikde vôbec nikde sa neuvádza tento názor s ktorým som sa tak často stretávala že mi pomôže ajtak... takže do toho nejdem, veď načo keď ja už všetky hpv na ktoré sa očkuje mám, ako je to vôbec možné že môže niekto kto to celý život študuje niečo také tvrdiť. Roky mi ide hlavou kadečo okolo hpv a znovu ma to zmiatlo. Som smutná z aj toho dôvodu pretože deti neplánujem, nemám na to vhodné podmienky a ajkeď by som si ich raz priala, bojím sa že potom už môže byť neskoro. Moja mama bola proti očkovaniu akémukoľvek. Ale ja by som keby sa môžem vrátiť späť kedy som vírus nemala, dala zaočkovať. Račšej by som tŕpla po očkovaní či všetko bude vporiadku, ako celý život...
Veľa síl žienky ♡ kľúčové je naozaj podporovať imunitný systém a zdravo sa stravovať. Ja preventívne užívam len indol 3 c, a jem veľa kapusty, a snažím sa začať viac jesť prírodné antivirotiká... po infikovaní som užívala lieky na imunitu aj isoprinosine a vysadila zbytočny cukor a červené maso. Jedla som prevažne morskú stravu. Ale to boli len moje špekulácie. Možno to vôbec nemalo vplyv. Ale ak by sa niečo zvrhlo tak by som postupovala podľa odporúčaní, čo zahrňa aj iné liečivá a doplnky... je ťažké sa s tým zmieriť. Ale tí doktory vedia zmiasť, nemalo by to tak byť. Neviem na základe čoho to robia.

@azerett68 ahoj ja čakám na výsledky po konizacii ( polročne ) výsledky. Už som aj zaočkovaná 1 dávkou. Konečne som dostudovala vysokú a doktorka sa ma pyta že kedy plánujem tehotenstvo vravím si že no tak najprv by som potrebovala nieco odrobiť a tak. A ona že no čím skôr nie že sa mám na všetko vykašľať ale ona ma nenúti že nie každý chce deti. Ja som ostala v pi. Že do budúcna mi bude musieť možno vybrať všetko. Skoro ma vystrelo mám len 25 rokov. Strašne som zvedavá na tie výsledky že potom sa uvidí čo ďalej ale akože toro som vôbec nečakala 🥲

natalia7777
12. jún 2025
@azerett68

@azerett68 zdravim ja by som sa chcela opýtať že či ste používala aj hpvvirin alebo len ten indola3c neviem sa rozhodnúť čo je efektívnejšie čo viac pomôže aj keď gynekológ povedal že hpvirin ďakujem

Strana
z2