icon

Odstránenie oboch vaječníkov v mladom veku a zatiaľ žiadne deti

lulllu464
7. jan 2016

Najde sa niekto komu boli odstranene oba vajecniky a este nemala deti? Lekari mi odporucaju odstranit oba vajecniky ( hovoria o predrakovinovom stave) ☹ ..podstupila som laparoskopiu kde sa nalez odoperoval ale zo stastik sa predpoklada navrat ochorenia (80-90%) bud v rovnakom stadiu alebo je tam 5% sanca zeby to mohlo byt zhubne...Som vo velmi zlozitej situacii ako sa rozhodnut, s priatelom deti chceme..Viem, ze existuje moznost oplodnenia z darovaneho vajicka ale nikto mi nezaruci, ze sa umele oplodnenie podari a sanca na prirodzene pocatie uz nebude.

Ak mate niektora podobnu skusenost prosim podelte sa

andalika
7. jan 2016

@alicka850 zda sa ze nazory mame nato opacne. nehovorim len o chceni ale aj o celkovom nastaveni cloveka. Takychto ludi je malo, lebo su to ti co sa nevzdavaju. A optimistom treba byt, bo inak by zivot bez toho nebol pekny. Ver mi viem o com pisem. Sama som prezila vselico a nebyt mojho postoja moj syn sa nenarodi a ja neotehotniem a ostanem na voziku....v zivote sa deje kadeco.

zuzik16
16. jan 2016

@lulllu464 ahoj, viem ako sa citis. som v podobnej situacii, tiez mi povedali lekari že cim skor musim otehotniet, ak to vobec pojde.
bojim sa, som z toho znicena, nemam partnera s ktorym by bolo mozne mat dietatko a nemam sa o tom ani s kym rozpravat, moje rovesnicky zvycajne zatial o detoch ani nesnivaju....

lulllu464
autor
16. máj 2016

@alicka850
@88patka88
@andalika
@zupap
@charity
@srnanka

Zdravim Vas damy, po pol roku. Neviem kde zacat 🙂 Chcem to tu napisat, pretoze ked som hladala informacie ja tak tu o tom nic moc nebolo. Snad bude co najmenej zien, ktore budu potrebovat toto vediet 😖 Po tom, co som si zistila nazory asi 5 dalsich lekarov a odpovede typu "ste na lane nad priepastou", "je to casovana bomba", "mozno vam este daju chemoterapiu ako zaistovaciu liecbu len vas tym teraz nechcu strasit" mi doslo, ze to asi dobre nebude. Paralelne som zacala uzivat cinsku medicinu a preparaty (kvapky) ktore v sebe niesli informaciu a moja imunita s tym mala bojovat sama....znie to vsetko ako scifi ale clovek skusa vsetko, verte mi 🙂 V dobe ked som do fora pisala, mala som 2 mes. na rozhodnutie ako sa bude postupovat dalej. Vsetci hovorili, ze ved lekari ti vzdy povedia tu najhorsiu variantu.ALE. Kto mi zaruci,ze ja budem ta stastna koho sa to tykat nebude alebo ta, ktorej povedia "my sme vam to ale hovorili, ze to tak dopadne". Prisla som teda s rozhodnutim, ze vajenicky odstrania ale predtym pokial bude kontrolny ultrazvuk v poriadku tak si necham odobrat vajicka a zamrazit embyjka.Nasledovalo objednanie do ISCARE..velmi cudne som si tam pripadala, nieco ako "ale ved ja mozem mat deti, ja s tym problem nemam" ALE. Moja situacia bola trosku ina.Tak som dostala injekcie. JA. POSERA, ktora od malicka pri kazdom vpichu alebo brani krve odpadla 😀 prvu som si pichla sama, s asistenciu popijania vina 😀 neodpadla som,ale daleko som od toho nebola 😀 tak dalsie pichal moj nastavajuci manzel. btw. pripravy na svadbu si nikto z nas takto nepredstavoval..co uz...chces rozosmiat Boha? povedz mu o svojich planoch...😀 prisiel den odberu vajicok..hmm 5 folikulov (kukala som co je to zase za scifi terminologiu), na izbe JA, MLADA a 3 pred 40tkou..zase si hovorim co tu vlastne medzi nimi robim 😀 myslim, ze si o mne mysleli to iste 😀 vo folikuloch boli 2 vajicka..z toho su dnes zamrazene 2 embryjka 😎 U apolinare mi Dr na naslednej kontrole hovori, ze je to skvely vysledok, ze mnoho zien na prvu stimulaciu ani nezareaguje alebo ma vajicok vela (kolegyna na izbe mala 25 a oplodnene jedno, pochopila som, ze dolezita je naozaj kvalita nie kvantita) Tak som bola spokojna. Na kontrole v Iscare mi ale primar hovori, ze 2 su malo a mam ist na dalsie. A tu si zacinam hovorit "ty kretene, nevidis tie moje papiere? co mi je?"a nadobudam silny dojem, ze sa nebavime o mne ale o peniazoch ktore dostanu. Tak som si povedala DOST. Mas dve, ked to tak ma byt budu babatka..a zacinam hladat info o darovanych vajickach keby to nevyslo 🙄 Naplanovala som si teda operaciu kde mi vajecniky odstrania, uz nechcem cakat, je to prva myslienka s ktorou sa budim a posledna s ktorou zaspavam posledny polrok..nici ma to, neviem s tym existovat, placem, kazde pichnutie vnimam ako zle znamenie, ze uz tam nieco rastie. Tyzden pred operaciu najdem na nete clanok, ze mladej zene(30) s rakovinou vajecnikov pri ich odstraneni odobrali jedno vajicko ktore jej po vylieceni vlozili ale nechytilo sa. Som nastvana. Robil to totiz MOJ pan primar z Iscare. Obvolavam lekarov, Dr z iscare mi povedala, ze svoju energiu susredujem velmi zlym smerom, ze to robit nebudu, ze to aj tak nevyslo a uspesnost je mala, zeby museli zmobilizovat tym lekarov a za im to nestoji ten vysledok. Do telefonu som zacinala byt dost neprijemna,moje argumenty typu "nemam co stratit,vy to nechapete? ", "aspon sa mozete na mne nieco naucit"...nic nezabralo. Njn, nedostali by za to prachy tak je to energia zlym smerom 😠 Tak som si povedala, ze viac uz naozaj urobit nemozem. Ze som urobila vsetko. Nastupujem do nem na laparoskopiu. Dni predtym placem muzovi v posteli ci ma budem aj potom taku lubit...a ze si vezme za manzelku krypla...njn. psychika 🙄 operacia dopadne dobre, rano po nej ma budi sestricka na meranie teploty ,odkryjem paplon a hovorim sestre "asi mame problem" ..kupem sa vo vlastnej krvi ! (nie neprehanam) mna POSERU to nepolozi,cudujem sa 😅 zacnu okolo mna behat lekari s ultrazvukom,chvalabohu to nie je krvacanie do dutiny brusnej...ale zle zasity pupok! nasleduje sitie c.1 ZAZIVA 😲 o hodinu opat vsetko presiaknute aj ked na zasity pupok tlacim prstami celou silou hodinu aby sa to krvacanie zastavilo.NIC.Nasleduje sitie pupku c.2, prikryjem si hlavu vankusok a prosim lekarov aby ma udusili, nechcu 😀 tak sa zahryznem do svojej nocnej kosele a snazim sa tu bolest vydrzat. Na otazku "slecno vas to boli?" odpovedam "Ne, do prdele,lechta" 😀 a prosim lekara aby mi tam vlozil aspon swarovkeho kamienok.Nemal.Skoda 🙄 Vystrasila a pobavila som dalsich 8zien na izbe ktore sa po svojej operacii tomuto museli prizerat 😵 Hovorim, ja som zvyknuta, ze musim vzdy vsetko dostat s bonusom. Hrozi mi totiz transfuzia krvi, ktora nakoniec ale nebola potrebna. Lekari a sestry boli tak uzasni, ze pri odchode sa lucil skoro s kamaratmi, nie lekarmi 😀 Dr, ktory ma operoval mi prisiel povedat, ze to bolo odstranene a ze vyzera,ze tam nic nebolo, zacinam sa potichu radovat. Som prekvapena sama zo seba. Nepripadam si ako krypl ani menejcenna, som STASTNA, ze to v sebe uz nemam. Nasadia mi po tyzdni antikoncepiu aby som mala hormony a nestiham na sebe nic pocitim,ziadne vykyvy. Po 14 dnoch mi vola Dr ze su vysledky z histologie. Nador vo vajecnikoch BOL..a aj na jednom vajcovode bol maly implantat. Dr mi 5x opakuje, ze som si svojim tazkym rozhudnutim zachranila zivot!!!!! NA povrchu to viditelne nebolo ale nador by tam zacal rast dalej a otazka casu kedy by sa pretvoril v rakovinu. Bojim sa radovat,tesit, stale tomu nemozem uverit... CHemo nepotrebujem! Ak uz mate po svadbach a spominate si ako ste sa tesili...neviete si predstavit ako sa na tu svoju tesim JA ! zdrava, bez nutnosti chemo, takze s vlasmi....aaaa este jedna malickost : nikto z mojho okolia okrem rodicov,brata a mojho muza o tom nevedia a som stastne ze som to nikomu nepovedala, ze som nepocuvala ziadne lutostive kecy ktore by mi aj tak nepomohli. Verim, ze to najhorsie uz mam za sebou a po zahojeni nas caka transfer...nas...ktori sme deti PLANOVALI az po 30tke, lebo sme sa na ne necitili 😅 Modlim sa za tie nase skumavky kazdy den 🙂

zupap
16. máj 2016

@lulllu464 super ,urobila si dobre rozhodnutie a držím.palce,nech to vyjde !!! Ja som "nastastie" moje deti stihla pred chemoterapiou a celým tým všetkým zlým,vďakabohu,že som ich mala mladá .

bobricek1979
16. máj 2016

@lulllu464 ahoj v prvom rade mi je to veľmi ľúto ☹tá stimulka čo ti dievčence radia nieje zlý nápad ak budeš dobre reagovať môžu ťa stimulovať max 2týždne to podľa mňa nieje také hrozné samozrejme pod dozorom a radám lekárov.Mala by si svoje treba sa radiť a skúšať ja viem asi bojuješ sčasom.V každom prípade ideal by bolo keby ti tie liečby vyšli a spontánne otehotnela budem ti veľmi držať prsty a modliť sa za teba nech to vyjde posielam veľa sily a myslím na teba.Pevne verím ,že sa dočkáš svojho bábätka.Ps:a pmýtala si sa dr.aké veľké je to riziko po stimulke?

lulllu464
autor
16. máj 2016

@bobricek1979 riziko to nijak nezvyšuje, už to mám za sebou, viď prispevok vyssie 🙂

bobricek1979
16. máj 2016

@lulllu464 juj tak ja som už trocha neskoro zareagovala teším sa s tebou je super že si sa tak rozhodla!držím palce aj naďalej o bábätko čakáme opäť len na tie už len naj správičky.A ešte niečo klobúk dolenad tebou aj tvojím manželom pozdravujem🙂

mircalla
16. máj 2016

@lulllu464 ahoj - tie embrya mas kolkobunkove? predpokladam, ze predlzena kultivacia nebolo, kedze slo o 2 vajicka

lulllu464
autor
16. máj 2016

@mircalla tusim,ze nie..preco?

janka258
16. máj 2016

@lulllu464 veľa šťastia prajem

mircalla
16. máj 2016

@lulllu464 to sa robi pri vacsom pocte vajicok. kolkobunkove mas tie zmrazene embrya?

lulllu464
autor
16. máj 2016

@mircalla neviem kolkobunkove. Dohodol sa embryolog a lekarka, ze sa budu mrazit tusim 2.den po oplodneni. Vznikli embya, bunky sa delili, na kolko neviem.

lulllu464
autor
16. máj 2016

@misaelka dakujem za tvoju podporu ked sme si pisali 🙂 vyssie najdes ako som dopadla..zatial

alicka850
17. máj 2016

@lulllu464 myslela som minule na teba,ze uz si sa potom neozvala,ako sa ti dari. Som stastna aj za teba,ze si sa spravne rozhodla a verim,ze v zivote ta cakaju uz len same prijemne veci.

lulllu464
autor
17. máj 2016

@alicka850 dakujem, ze si napisala...ja som si vtedy tvoje vety citala velmi casto a velmi mi to pomohlo aby som sa vzchopila a robila rozhodnutia a neohliadala sa stale dookola ci to bude spravne. Spravne to bolo. Dakujme za podporu este raz 😉

alicka850
17. máj 2016

@lulllu464 vobec nie je zac,rozhodla si sa sama. Ozvi sa ako pokracujete, budem rada. A keby si nieco potrebovala,ozvi sa tiez ☺

mariawa
29. máj 2017

Zienky po akej dobe ste mali kontrolu u gynekologa po laparoskopii?vyberali mi vajecnik a mam prist az o mesiac na ultrazvuk je to normalna doba?

dm2
29. máj 2017

@mariawa ahoj ja som.mala kontrolu asi po par dnoch, nasledne pri ukonceni pn, t.j. cca dva tyzdne od operacie kde uz som mala aj vysledky z histologie a dalsia kontrola o tri mesiace...drzim palceky nech je vsetko v poriadku 🙏 🙂

mariawa
29. máj 2017

@dm2 dakujem velmi pekne 🙂 tiez vam odobrali vajecnik? Prvu kontrolu som mala bez ultrazvuku a dnes mi gynekologicka povedala ze az po ukonceni menstruacie mi urobi ultrazvuk no ta bude az o mediac a mne sa to zda dlho ze tak mam cakat bez vysetrenia ci je vsetko v poriadku. Pocitovali ste aj vy take rezanie pichanie tam kde bol vajecnik? Ja som teraz 6.den po operacii a sem tam to citim

dm2
29. máj 2017

@mariawa ano odobrali mi kvolu obrovskej cyste cely vajecnik 😢 ... bolo to pred dvomi rokmi a ak si dobre spominam ked ma prepustali z nemocnice mi nerobili sono a ked som prisla k mojej dr na kontrolu stehov, ani ona mi sono neurobila, ked som sa na to opytala vsade mi povedali ze pri odstranovani vajecnika mi pozreli aj vsetko ostatne kedze to bola laparka a to je vraj ovela presnejsie ako sonosa, takze az po troch mesiacoch som bola na kontrolnom ultrazvuku v nemocnici kde ma operovali, avsak nakoniec to bolo az po styroch lebo nemali volny termin :-/ predstavte si tie neskutocne stresy dovtedy, kedze.ma.vsetko mozne bolelo pichalo atd. V tom miestd kde bolvajecnik.ma obcas bolelo ale najhorsie pre mna bolo ze ma pichal a bolel aj ostavajuci vajecnik, bala som sa neskutocne kontroly, ale ked som.mesiac od laparky mala ovulaciu trosku som sa ukludnila aa prestavala nad tym tak premyslat a aj bolesti ustupili 🙂 ale jedno sa u mna zmenilo pocas a po ovulacii mam vajecnik citlivy

dm2
29. máj 2017

A myslim ze bolesti v mieste operacie su po par dnoch uplne uplne normalne ... ak sa mozem opytat kolko mate rokov?

mariawa
29. máj 2017

@dm2 no ved prave toho sa bojim aj ja ze tak dlho mam cakat ale tak vedia co robia a asi to tam je este citlive aby to takto kontrolovali neviem.ja tiez som mala 7,5cm cystu ktora mi 4x obmotala vajecnik a zaskrtila ho takze musel okamzite von.Aj ja pocitujem zostavajuci vajecnik aj to miesto kde bol ten ktory mi vzali len to je asi este doba kym sa to vsetko uhoji a zregeneruje 🙂 len som stale taka sama z toho v soku ze uz ho nemam a mam len 26r :( a uz predtym moja menstruacia chodila jak chcela tak mam aj trochu obavu ze co to teraz bude

mariawa
29. máj 2017

@dm2 chcem sa este opytat operovali vas normalne ci laparoskopicky?

dm2
29. máj 2017

@mariawa aj ja som ostala v soku a nevedela som sabz tym dlho vysporiadat, v case operacie som.mala len 22 rokov a bolo to pre mna ako zly sen, bola cysta mala okolo 9-10 cm a boli radi ze mi nemuseli rozrezat cele brucho...mala som.nakoniec laparoskopiu ale aj tak to bol pre mna dost velky zasah do tela, prve tyzdnne som musela chodit zohnuta trosku dopredu, vsetko to bolo citlive...a v akej nemocnici ta operovali?

mariawa
29. máj 2017

@dm2 no urcite to neni nic prijemne ale az som sa cudovala ze celkom som to dobre zvladla mne tiez robili laparoskopiu co som aj rada ze tiez som nebola rezana normalne. Je to sok ale snazim sa si to velmi nepripustat a nepodlahnut tomu su aj horsie veci 🙂 v Kosiciach v starej nemocnici 🙂 a chvalabohu nemusim ani chodit ohnuta este mam stehy cize akurat to je take neprijemne da sa to zvladnut 🙂

evrlina
4. apr 2020

Ja som mala Bordeline tumor na vaječníku.... V nemocnici som bola na operácii cysty - po hystologii bordeline tumor... Chceli mi nasadiť chemoterapiu... Moje gynekologicka to zamietla, vybavila mi onkologicku a s tou som to riešila... Odstránili mi vaječníky, maternicu, slepak, uzliny... Dve operácie v priebehu 6 týždňov...

tmarky1
12. máj 2020

@evrlina prosím ta a kde ta operovali? To môžu vybrať naraz aj vajecniky aj prsia napr? A teraz chodíš na chemo alebo nie?

evrlina
21. jún 2020

@tmarky1 ahoj... V Nitre

ewula192
17. júl 2023

@evrlina ahoj mohla by si mi napísať bližší info k borderline tumoru aktuálne pracujem na jednom projekte, ktorý sa týka tejto problematike

evrlina
21. júl 2023

@tmarky1
@tmarky1 mne vybrali vaječníky, maternicu, slepak, uzliny.... chemoterapiu som nebrala...ja som si na začiatku myslela vybrať - buď radikálny zákrok alebo chemo...a po zákroku chemo nebola treba 🙏