icon

Oligoastenozoospermia a prirodzené otehotnenie

kikagaj
25. júl 2017

Baby je šanca na prirodzené otehotnenie s dg oligoastenozoospermia? Priatel už raz babo čakal, s bývalou, 3r dozadu, otehotnela na 2 pokus, ale potom potratiila v prvom trimestri. A my nič. Vysledky spermiogramu katastrofa 0,9 mil spermii. rýchlo pohybl 0, pomaly 3%, neprogresívne 21% Imbilné 76% - asi dosť zlé? Ide ešte k andrológovi. Nemáme problém riešiť IVF, ale je to nutné? Podarilo sa Vám to prirozdene?
Ďakujem za každú radu

Strana
z2
kikagaj
autor
1. aug 2017

@lal povzbudila si ma teraz riadne. Ja nemam problem s IVF, len mi to prijde ako posledne riesenie. Len mi nejde do hlavy, ze priatel s byvalou babo pocali na 2.pokus (varikokelu mal už vtedy, spermio neriešil, nebol dovod, skusili a išlo to..aj keď to skončilo potratom v prvom trimestri)

pekkka
1. aug 2017

@kikagaj Prvé dieťa sme mali cez IVF- podarilo sa na 1. šup . /Oligoastenozoospermia a anovulacia/
Po 2.ročnom dožadovaní sa sestričky som privolila a rozhodli sme sa pre ďalší cyklus IVF. Veď čas beží a vek pomaly začína tlačiť ...
Skúsime , tak 6 mesiacov pred tým som užívala Valovičové kvapky na činnosť vaječníkov,sledovanie plodných dní cez appku, prirodzene to nešlo tak testy v IVF centre, vyvolávačka....
Manžel zmenil prácu, ktorá je menej stresujúca. Zistili sme, že má silnú intoleranciu laktózy. Potrebuje telu dodávať draslík. Má viac síl a viac pohybu. Zdá sa to, ako klišé ,ale zmenil život, stres a hlavne psychika od 1. pokusu. Ďalšie dieťa buď bude, alebo nebude... žiaden stres veď jedno, po ktorom túžil už máme. Ak bude, budeme ho milovať. ak nebude, bude sa nám finančne lepšie dýchať. A viac už netrebalo 🙂 Druhé bábo sa nám podarilo prirodzene po vstupných testoch v IVF centre, po vyvolávačke, po naštartovaných vaječníkoch 😀 Spermiogram vyšiel oveľa lepšie ako pred 5 rokmi. Nie som si istá , ale tentokrát to bola tuším azoospermia. A stačilo to 🙂 v brušku mi rastie malý braček. Počatý z lásky, bez stresu a lekárov ... malý zázrak šťasteny a náhody, ktorej sa trocha dopomohlo.

Aby som odpovedala na tvoju otázku @kikagaj neviem či sa to pri oligoastenozoospermii dá, nám sa to nepodarilo. Podarilo sa, až keď sme odstránili problém, ktorý spermie ničil. Stres, pohyb, zdravie (laktóza), dostatok vitamínov a minerálov. Pomohlo, keď som sa zdravotne dala do poriadku aj ja.Keď mi vaječníky začali fungovať, upravila som si dávku L-thyroxínu kvôli štítnej žľaze. Keď nás netlačila myšlienka na dieťa, že chceme a musíme .... ak je hlava a telo v rovnováhe ... dá sa to! Prajem všetkým snažilkám málo stresu .... aj keď sama dobre viem, že sa to jednoducho píše, ale je priam nemožné pri veľkej túžbe splniť.

PS: Valovičové kvapky som brala 6 mesiacov a nepomohlo. Tesne pred vyvolávačkou, keď sme už riešili IVF som vypila takmer 1/3 fľaštičky naraz Valovičových kvapiek. Vedela som, že ich už nebudem brať a vyhodiť som ich nechcela... veď len alkohol a bylinky. POZOR! JE TO DÁVKA AKO PRE SLONA! LEN NA VLASTNÉ NEBEZPEČENSTVO! Neviem či pomohlo práve to, alebo tá vyvolávačka, alebo kombinácia ... každopádne to na môj anovulačný cyklus zabralo a mala som ovuláciu.

Strana
z2