icon

Operácia prsníka - mastektómia

50marcelka
31. mar 2022

Ahojte dievcata, som po operacii prsnika, kde mi vybrali kvadrant, ale kedze mi nasli dalsie dve loziska aj v okrajovych castiach, musim ist znova na operaciu, kde mi uz ale zoberu cely prsnik. Preto mam par otazok pre tie co ste absolvovali mastektomiu prsnika, ako prebiehala operacia, mali ste aj bolesti po operacii, dalo sa to zvladnut? Ako dlho ste boli po tejto operacii na PN-ke? A rekonstrukciu prsnika vam robili hned pocas operacie, alebo ste museli ist este potom na operaciu? A bol niekto na takejto operacii v OUSA v Bratislave? Ako ste boli spokojni? Trosku vela otazok, ale mam trochu stres z toho vsetkeho. Dakujem vam vsetkym.

zuzanababalu
6. júl 2022

@hailey1 jejda, tak to som naozaj netušila, že rádioterapia má aj takéto účinky.

marus313
7. júl 2022

@daniela232
T-C50 HER2+ (teda ak som to správne opisala🙂) Dostala som 4 cervene+12 PTX teraz som skončila po roku biologicku liečbu. A po operácii som zobrala 25 oziarov.
Mne ta chemo všetko stiahla tak ze keby som tam nemala ten klip tak to ani nenájdu Dr.sa tasil ze ako výborne to zabralo a ja som nemusela prísť o prsník.
Teraz som bola na mamografiu a sone ze malo cvičím tie cviky co mi dali po operácii preto mam ten prsník väčší od zdravého ze niekomu puchne ruka mne prsník. A to pritom pracujem v kuchyni takže tam mam pohybu habadej😁. Len jednoducho ta lymfa si ide svoje. Co už narobíme hlavne ze je všetko ok z jedným väčším prsnikom sa dá žiť😉

monika17012012
10. júl 2022

@zuzanababalu no na termin je momentalne cakacja 1-1,5roka.. pride prva opka tam treba dalsi rok a potom az idu sily🤷‍♀️…

vivuna28
12. júl 2022

Ahojte,môžem sa opýtať čo to je ten klip?

daniela232
13. júl 2022

@vivuna28 klip sa vkladá keď je plánovaná operacia, vkladá sa ešte pred chemo,v pripade keby sa nador zmenšil zmizol,vlastne sa nádor ohraničuje tym klipom (ak teda myslíme ten istý klip)

vivuna28
13. júl 2022

@daniela232 ďakujem za odpoveď, áno na ten klip som myslela ja som už po operácii a čakám na VH a potom na dalsiu liecbu.Už teraz mam žalúdočné vredy 😘🙄😒

zuzanababalu
13. júl 2022

@monika17012012 😲 mne povedali, že sa čaká 6 mesiacov. Prosim vas a riešili ste to v BA? A to ste sama išla aby vas niekde zapísali do zoznamu na čakačku, alebo to riešila chirurgia?

monika17012012
15. júl 2022

@zuzanababalu ano sama v ba. No na chirurgii moze byt ool roka ake ram treba plastika a na toho sa caka

vivuna28
18. júl 2022

Ahojte chcem sa opytat caka ma radioterapia po mastektomii,vypadaju mi vlasy?a mam brat Tmoxifen hormonalne tabletky ale ako citam ma abnormalne vedľajšie ucinky,bral to z vas niekto dlhodobo?Dakujem za odpovede

50marcelka
autor
18. júl 2022

@vivuna28 ahoj, ja som nastastie radioterapiu nemusela absolvovat po mastektomii, ale uzivam Tamoxifen a ja som teda z neho dost unavena, neviem ci to nejako prejde, ci len teraz na zaciatku liecby.

mazi1
18. júl 2022

@vivuna28 Ahoj! Ja som tiež po mastektómii, operácia bola 29.3. Potom mi začiatkom mája lekárka predpísala Zitazonium (tamoxifen). Odvtedy beriem tieto tabletky, aj počas radioterapii som ich brala. Ožiare som mala 25x, posledný 22.6. Neboj sa, vlasy ti nevypadajú.

mazi1
18. júl 2022

@vivuna28 Ešte som zabudla napísať, že u mňa vedlajší účinok tých tabletiek: návaly tepla(dosť nepríjemné☹) a začala som priberať 😢

vivuna28
18. júl 2022

@mazi1 tak pokial len to tak to mi nevadi ,ale citala som ze prave tieto lieky zapricinuju inu rakovinu ,to ma dost sokovalo.Tak nic sa neda robit od rana zacinam brat tabletky.Este ma caka vysetrenie kosti a potom sa uvidi kde sa hudu oziare davat.Ja som 3tyzdne po mastektomii,dost ma taha ruku,vybrali mi 8 uzlin

mazi1
18. júl 2022

@vivuna28 No áno, treba pravidelne ku gynekológovi, maternicu treba sledovať. Mne tak vravela onkologička, že polročne.

ankov
31. júl 2022

Ahojte. Ja mam operáciu - mastektomiu plánovanú na 5.9. Koľko Vam trvala operácia? Mam z toho trocha strach.

mazi1
31. júl 2022

@ankov Ahoj! Nemaj strach.Ja som mala mastektómiu 29.marca. V utorok som išla do nemocnice, ešte v ten deň ma operovali a v piatok ma pustili domov. Po zákroku som musela dosť dlho chodiť na odsávanie tej tekutiny (seróm) čo sa tvorila v tej rane (mala som dosť veľké prsia, aj trošku viac podkožného tuku a vraj u takých žien je to normálne😉)

ankov
31. júl 2022

@mazi1 ďakujem za info. Ak sa smiem spýtať a pamätáš si to, koľko asi cca hodín trvala operácia? Ďakujem.

ankov
31. júl 2022

@tinadomik po akej dobe od operácie si začala s chemoterapiou a následne s ožarovanim

tinadomik
1. aug 2022

@ankov s chemom som zacala mesiac po operacii a s ozarovanim potom asi 2 mesiace po chemo

palculienky
1. aug 2022

Ahojte, som po mastektomii prsnika. Mam ist na rekonstrukciu prsnika. Neviete mi poradit ci dr. Bohaca alebo Palencara. Ake mate skusenosti? Dakujem.

zoye14
1. aug 2022

@ankov Ahoj aka je čakacia doba na mastektomiu?....ja mam konzultaciu 18.8

mazi1
1. aug 2022

@ankov Presne neviem ako dlho trvala operácia. Brali ma na sálu nejak po 10-ej. Večer som už vstala z postele.

palculienky
3. aug 2022

@zoye14 ahoj, ja som cakala cca 3 mesiace

zoye14
5. aug 2022

@palculienky ďakujem tak si este počkam

zoye14
Autor odpoveď zmazal
katka14
9. aug 2022

@palculienky ahoj. ja som bola najprv u boháča a potom u palenčára na konzultacii. nechcela som silikony, a bohač robi len silikony a vraj priamo pod kožu a to nevydrzi dlho pekne. tak som skončila u Palenčára, bola som na rekonštrukcii oboch prsníkov naraz, bez silikonov. vzal mi tuk z brucha a vytvaroval 2 prsníky, maximalna spokojnost, aj ked opka bola teda zahul

klaudiahu
9. aug 2022

@zoye14 ahoj prosím ta ak sa nemýlim riešiš operáciu teraz len koli BRCA... tiež ma to čaká. Ze preventívne už na mňa tlačia cca 2 roky a myslím ze už som sa odhodlala. Vôbec neviem kde začať. Samozrejme asi u svojho onkológia, ale neviem ktorú kliniku si vybrať. A ci si vlastne budem môcť vybrať. Koľko sa asi čaká teraz na zakrok?
Ďakujem za info

ankov
9. aug 2022

@zoye14 ja mam naplánovanú operáciu na 5.9. Nador mi diagnostikovali 14.7.

palculienky
9. aug 2022

@katka14 dakujem krasne za radu. Ja som sa objednala na konzulataciu aj Bohacovi, aj Palencarovi, tak som zvedava.

zoye14
9. aug 2022

@klaudiahu ahoj ano idem riesit konzultaciu do BB kvoli BRCA1 tiež tlačia na mňa uz 9r nech sa odhodlam na mastektomiu,kym nebude neskoro,ze vek pribuda aby sa nerozbehla rakovina...ja chodim do MT na senologicke vyšetrenie aj na sono a mamografiu...na konzultaciu idem do BB uvidim co mi tam povedia a kde si mliečne žlazy dam.odobrať či teda v BB alebo v MT a ci nebudem menit poisťovňu uvidim čo mi poradia.....bojim sa toho ako budem fungovat ako sa to bude hojit a rada pečiem či sa budem môcť ešte tomu venovat