icon

Osobné skúsenosti po hysteroktómii: Čo očakávať?

scarletka34
9. nov 2023

Nepíše sa mi to ľahko. V hĺbke som s tým vyrovnaná, ale bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím ak ste absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a ako fungujete teraz aj po sexuálnej stránke. A ako ste sa dali rýchlo do kopy.....

scarletka34
autor
6. dec 2023

@majamat Véd presne ako píšeš my ženy zvládneme všetko, lebo aj musíme. Keď som videla v nemocnici aj aké mladé baby sú tam a boli na operáciu napr jedného vaječníka tak mi až zle stoho bolo. A keď som odchádzala ďalšie zas prijímali ide to tam jak na bežiacom páse.

majamat
6. dec 2023

@scarletka34 no veru, aj ja som to u nas videla.
u nas bolo vela bab aj pri krvacani v tehu. 2 izby tam maju pre tehulky,s kor take kratkodobe hospitalizacie, vacsinou prvy trimester - krvacnanie. ja som tam tiez tak bola. niekedy nasleduje aj kytret, ak tehu nepostupuje uspesne. akura tjedna tam bola asi uz v 3 trimestri, ze babo je mensie.
inak ostatne zeny operacie vajecnikov - cysty su caste, kludne sa mozu opakovat aj skoro v kazdom cykle. tiez konizacie a teda aj hysterektomie. samozrejme moze sa aj ine vyskytnut, ale toto je asi najcastejsie.

si pamatam, ked som potratila, bola tam mamina, ktora je zhodou okolnosti vydata za mojho byvaleho suseda. prakticky som ho poznala z detsva, len tak z videnia.
a teda ona porodila druheho syna, tusim sekciou. uz neviem, ale asi. stavs a jej skomplikoval natolko, ze sa jej rana zapalila, neviem ci infekcia nepstupila az do hlbky, museli ju znovu operovat. bola bleda ako stena, horucky. o novorodenca sa museli postarat rodicia/svokrovkci a muz. a teda aj o starsieho syna.
je to hrozne, ekd takto mamicka musi byt v nemocke a nemoze sa venovat novonarodenemu babatku.

a zas mi napadlo nieco dalsie. zazila som mamicku, asi mesiac po oorode so zlcnikovym zachvatom. skoncila v nemocke, upchal sa jej hlavny zlcovod. ked jej to trosku skludnili, operovali ju. a opat mesacne babatko doma a ona v nemocke.

scarletka34
autor
6. dec 2023

@majamat Áno ten život píše rôzne príbehy. Ale keď je človek zdravý si nič neváži. No v nemocnici človek dostane iný pohľad na život.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
miriam11
Odpoveď bola odstránená
majamat
7. dec 2023

@miriam11 ked ti rezali brucho, ej to horsie, ako pri laparke.

sestricka nam na izbe hovorila, ze je to horsie ako cisarsky, lebo mnohi to porovnavaju, fakt je, ze aj narkoza je dlhsia, ni je to len prierez cez brucho a maternicu, ale aj oddelenie vsetkych tych organov, vazov, pripadne vajickovodov. a ak sa najdu nejake tie zrasty, tka moze trpiet aj okolite tkanivo.

no nas to za sebou a bude len lepsie a lepsie. prve dni su take. skore zotavanie.

majamat
7. dec 2023

@miriam11 teraz citam aj ruhy koment. no no sa to nezda, ale ked otvoria brucho, vselico najdu.
ako som pisala, ja som mala na tych vazoch varixy, tie vazy, co drzia organy. okrem toho na prvaom vajecniku cystu - o tej mi povdali uz skor, pri prijmeju na sone videli, udajne bola mala, tak ju len prepichli, zrejme z posledneho cyklu. aj ma tam veru bolelo asi 2 dni.
tiez teda zrasty laveho vajickovodu - o zadnustenu maternice, o creva a o pobrusnicu.
a mam napisane aj myomatozne zmenena maternica. cize som zrejme mala tiez myomy, al ezrejme boli skor mensie, lebo na sone ich nikto nevidel. a to ma videli 3 lekary- moj, primarka a zastupkyna primarky.

scarletka34
autor
7. dec 2023

@miriam11 Držím palce toto už dáš. Ešte ta čaká jedna väčšia bolesť ale rýchla keď ti výberu tu hadičku na krv. No to najhoršie už máš za sebou. Ja idem zajtra pre výsledky z hystologie a stehy idú dole konečne. No brucho je ešte stále citlivé Dlho ešte nevydržím chodiť jak keby mi tvrdilo spodok brucha a boli to.....

majamat
7. dec 2023

@scarletka34 ono je to envyhoda, ze vam to nemohli urobit laparkou, predsa, takto sa tie tkanivove strutury brucha narusili viac, ako pri laparke.
ja som napr na ten 7den, ked som isla na stehy, uz presla kus do nemocnice. mame pod nemocnicou Lidl, kde ma mm vysadil a nemocniva je na kopci, je to este clekom kus. presla som to uplne v pohode. a tusim som sa aj vratila na to iste miesto, kde ma nabral mm. uz 4 den som boal v obchode a to je tiez 10min do kopca.

no ale aj u vas sa to bude zlepsovat.
veru to ej hlavne, najhorsie je za vami.

inak mne este histolka neprisla. malo to prist k mojmu gynekologovi a nic.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
majamat
7. dec 2023

@miriam11 diky.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
majamat
8. dec 2023

@miriam11 vydrz, kazdy den bude leosie a lepsie.
ja som mala len malinku jazvu, tahala ma, koza bola dost stiahnuta, jazva vyvsena, zachytavalo sa mi to o oblecenie. bolo to neprijemne.
ty mas vacsiu jazvu, cize je to horsie, ja ked ja som to mala na blbom mieste, rovno pod pukom. no kee mi vybrlais tehy, dost sa to zlepsilo, koza sa narovnala, jazva je plocha, uplne super.

scarletka34
autor
8. dec 2023

@miriam11 to musíš pomalí rozchodiť. Ale ja som doma dala asi 3x flektor a už je to super. Dnes mi dali dole stehy a výsledky mam v poriadku. Takže sa teším. Už všetko zlé je za mnou.,🙏🙏🙏Neboj každý deň bude lepšie. To najhoršie máš už za sebou už bude len lepšie.....

miriam11
Odpoveď bola odstránená
scarletka34
autor
8. dec 2023

@miriam11 Ďakujem veľmi pekne 🥰 konečne už je to za mnou 😊 a ty ešte výsledky nemáš?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
scarletka34
autor
Autor odpoveď zmazal
scarletka34
autor
3. jan 2024

@scarletka34 baby a intímny život ste kedy začali riešiť po zákroku celkom sa toho obávam....

majamat
3. jan 2024

@scarletka34 mne povedali ze 6t nic. no ja som pocakla 2m, lbo pri kontrole po mesiaci ma dr ani neviedel.
a vsetko ok. no mam znamu, ktora ma s tym problem. je od leta po operacii a ma boelsti pri styku.

scarletka34
autor
3. jan 2024

@majamat no ja nejdem na kontrolu. Idem až za 4mes a to na cytologiu... A doktor vravel ze za 6 alebo 8 týž. No ale mam obavy stoho

majamat
3. jan 2024

@scarletka34 mysli pozitivne. nemozes vediet, mozno to bude v pohode

andrea1309
7. jan 2024

Mňa to čaká 25.1. Človek má srach ale hádam to dobre dopadne.

scarletka34
autor
8. jan 2024

@andrea1309 není to ľahká cesta, ale my ženy sme silné zvládneme všetko. 😊 Prebudenie po operáciii je bolestivé ak ti to idú robit rezom cez spodok brucha . Ale potom už to bude každým dňom len lepšie a lepšie.

andrea1309
Autor odpoveď zmazal
andrea1309
8. jan 2024

@scarletka34 budú mi robiť laparoskopicky a má ísť preč len maternica

scarletka34
autor
9. jan 2024

@andrea1309 jaj mne to robili rez cez spodok brucha a brali mi maternicu a vajickovody. Vaječníky mi nechali. Laparoskopicky neviem aké to je po prebudení..... Ale asi tiež nič príjemné. Ale neboj zvládneš, 😊

majamat
9. jan 2024

@andrea1309 ja som bola laparkou + zospodu.
Rána na bruchu sa hojí lepšie, je menšia,čo je výhoda. No dobrý mesiac som mala taký divný pocit zospodu, také škrabanie.
Tesne po laparke ma bolelo pod rebrami a to bolo dosť nepríjemné. No najhoršie to bolo 1den. Ďalší deň už to bolelo menej. Pri laparke nafukuju brucho, preto môže bolieť z toho až hrudník, klucne kosti, ramená a pod. No dá sa to zvládnuť a rýchlo to preslo

andrea1309
9. jan 2024

@majamat Nič iné nezostáva len to zvládnuť a dúfať že to dobre dopadne.

dara6878
11. dec 2024

@majamat mozem sa opytat ci si po takomto zakroku krvacala? A asi ako dlho?