icon

Ospravedlnenky od lekára

nikzol01
18. okt 2017

Ahojte, prosím Vás, čo to je momentálne za nový zákon, že mi doktor nemôže dať ospravedlnenku i keď som bola na lekárskom vyšetrení?

denisic
18. okt 2017

@zuzana76 A čím vám to odôvodnili. U nás tiež inšpekcia rušila niektorých učiteľov, ale keď im ukázali zákony a preštudované materiály, tak aj inšpektori len kývali kútikmi. Oni sa radi hrajú na dôležitých, ale všetko je to na objektívnom posúdení. Ak žiak chýba a je vážne chorý, určite ho netreba trápiť, no ak zneužíva situáciu a chýba, to komisionálne skúšanie si zaslúži.

nikkinkakaroli
18. okt 2017

A viete mi poradit, prosim, ako je to so skolkarmi, ak su chori nad 3dni? Maju v skolke “pravo” odo mna ospravedlnenku vyzadovat? ( totiz lekarka mi tvrdi, ze nie a skolka to ale mat chce s tym, ze uz je dieta sposobile nastupit do kolektivu). Vdaka

denisic
18. okt 2017

@nikkinkakaroli To nechápem, od náš nikdy škôlka ospravedlnenie nevyžadovala, to je nejaká novinka.

zuzana76
18. okt 2017

@hettinka skusim to pohladat

zuzana76
18. okt 2017

@denisic skusim pohladat

zuzana76
18. okt 2017

@denisic @hettinka v tom paragrafe 57 zakona 245/2008 sa pise o komisionálnych skuskacha nic o vymeskanych hodinach tam nie je, len ze riaditel ma moznost navrhnut preskusanie z nejakého dovodu, ale nikde som nenasla tych 30 percent vymeskanych hodin

novana
18. okt 2017

@denisic, v ktorom zákone to je ?

janka2273
18. okt 2017

@novana kuk link vyšie --aktuálne znenie zákona 🙂

emily76
18. okt 2017

Este je jedno, ze ak pocet vymeskanych (aj ked ospravedlnenych) hodin presiahne urcity limit, moze skola nariadit komisionalne preskusanie..cize ak by dieta/student zneuzivali system prvych 3 dni, mozu byt nakoniec dost prekvapeni.

lubomir_j
18. okt 2017

@nikkinkakaroli presne toto aj u nas okolie ZH...a rodic medzi dvoma mlynskymi kamenmi....a sestra v BB tiez vraj nikdy nepotrebovala peciatku od doktorky....

novana
18. okt 2017

@zuzana76 , ani si nájsť nemohla.

zuzana76
18. okt 2017

@novana cize je pravda, ze skola nemoze nariadit KS pri vysokom pocte vymeskanych hodin

vroni
18. okt 2017

@zuzana76, ano, v odovodnenych pripadoch. Cize skola musi lekarovi zdovodnit (pisomne), komu a preco, mari sa mi, ze zatial si moze vyziadat aj diagnozu, najneskor od marca to bude prisne zakazane (vstupi do platnosti EU zakon na ochranu dat)

zuzana76
18. okt 2017

@vroni no veď toto presne som myslela, že jedine takto sa to dá riešiť

novana
18. okt 2017

@zuzana76, záleží od pedagog. rady, ako sa dohodnú a čo zakotvia do škol. poriadku. Poznám školy, kde žiak ide na KS už pri 20% , ale i školy, kde musí mať na KS až 50% vymeš. hodín, samozrejme z daného predmetu.

sticker
sandey
18. okt 2017

@nikkinkakaroli V nasej skolke stacilo cestne prehlasenie rodica, ze dieta je uz zdrave...

hettinka
18. okt 2017

@nikkinkakaroli podľa mňa musí stačiť čestné prehlásenie o bezinfekčnosti
ved ked je doma len 3 dni, tak to ani nemôže byť nič vážne
ale napr. vyžaduje sa potvrdenie lekára pri výskyte vší ... tam to asi a má oddôvodnenie

jamabe
18. okt 2017

@nikkinkakaroli u nas v skolke staci cestne prehlasene od rodica, nezalezi ako dlho bolo dieta chore.

maminuska
18. okt 2017

@denisic áno pri podozrení , to som aj napísala, že ak to zaváňa záškoláctvom , tak na to sú už iné páky. Pokiaľ ide ešte o povinnú školskú dochádzku tak zrejme sociálka .
Lenže nemožno si stanoviť vnútorným predpisom ..teda škola že viac ako tri krát do pol roka môže rodič ospravedlniť , to jednoducho neprejde. Nemá to žiadnu oporu v zákone.

@zuzana76 áno v odôvodnených prípadoch a to čo je odôvodnené tak o tom rozhodne inšpekcia alebo až súd .
Ale ty nemáš žiadne právo sa informovať u lekára bez súhlasu plnoletého žiaka alebo jeho zákonného zástupcu . No a v prípade že žiak nejde k doktorovi , lebo do troch dní ho ospravedlní rodič , tak môžeš žiadať ..nedostaneš nič.

zuzana76
18. okt 2017

@maminuska cize skoly by mali podla teba najskôr podat podnet na inspekciu ci sud? aby presetrila daného ziaka? ci ako si predstavujes riesenie zaskolactva krytého rodicmi?

maminuska
18. okt 2017

@zuzana76 nie, pokiaľ by škola mala vo vnútornom poriadku to že ospravedlní iba 3 krát za pol roka ospravedlnenku od rodiča, a za iné mu dá neospravedlnené ..skončí to na inšpekcii alebo až na súde .
Jednoducho škola nemôže konať nad rámec toho čo jej zákon ukladá .

Neprítomnosť maloletého dieťaťa alebo žiaka, ktorá trvá najviac tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni, ospravedlňuje jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia; vo výnimočných a osobitne odôvodnených prípadoch škola môže vyžadovať lekárske potvrdenie o chorobe dieťaťa alebo žiaka alebo iný doklad potvrdzujúci odôvodnenosť jeho neprítomnosti. Ak neprítomnosť dieťaťa alebo žiaka z dôvodu ochorenia trvá dlhšie ako tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni, predloží dieťa, žiak, jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia potvrdenie od lekára.

No a je tam vo výnimočných a osobitne odôvodnených dôvodoch .. to je skutočne v prípadoch kedy je jasné podozrenie na záškoláctvo . A aj to je postavené na vode, pretože ak by žiak chýbal že dvakrát do mesiaca po 3 dni a potom trikrát do mesaica po tri dni ... kto posúdi že je to výnimočné a osobitné zreteľa ? No zas len inšpekcia alebo definitívom je súd. Zas a znova , žiak do troch dní nemusí ísť k lekárovi ..

zuzana76
18. okt 2017

@maminuska no ved ja mam na mysli toto iste- vynimocne pripady, ale to je asi pre kazdeho nieco ine, nikde som nepisala, ze 2x - 3x do roka, citovala som zakon, vyssie som skopirovala, ziak chyba kazde dva tyzdne tri dni, to by podla mna bol signal na presetrenie situacie, ci kde je vlastne ta hranica? toto presne zakon nestanovuje a vlastne mi z toho vychadza, ze ziak kludne moze chybat tie kazde dva tyzdne, teda je 7 dni v skole, tri dni doma, a takto dookola cely rok a je vlastne nepostihnutelny, rodic napise ospravedlnenku a hotovo, kludne mozu cestovat a pod. napr. skola by mohla ziaka doma skontrolovat, ako napr. pracujúceho cloveka, ktory je na PN, toto tiez neprichadza do uvahy.

zuzana76
18. okt 2017

@maminuska nikto ziaka nezenie k lekarovi ale presne o tom istom pise, pre rodica moze byt uplne v pohode, ze bude dieta doma kazde dva tyzdne, skola to vyhodnoti ako nieco vynimocne, pricom kto ma pravdu? ako ten sud , na zaklade coho rozhodne, ze skola nemala pravdu, ked chybaju lekarske vysetrenia, lekar vlastne dieta nikdy nevidel, pretoze dieta ani nebolo chore, ale rodic ho kryje, proste mne sa zda ten zakon nejasne definovany, to je cele

vroni
18. okt 2017

@zuzana76, nuz podla mna si skola moze urcit skolskym poriadkom, ze pri istom percentualnom pocte vymeskamych hodin moze skola ziakovi nariadit KS. Ked je rodicom fuk, ci je alebo nie je ich dieta v skole, “nevydesis“ ich poziadavkou na lekara, ved nejaky kamarat s peciatkou sa najde.... Podla mna musi mat skola vlastnu paku, ako na zaskolakov...

zuzana76
18. okt 2017

@vroni nemoze a o to ide, skola si to nemoze urcit, pisala som o tom vyssie

podla mna skoly budu v tomto ukratene, alebo budeme musiet naozaj nastupit na cestu, ze ziak bude zodpovedny za svoje vzdelanie a vzdelavanie

maminuska
18. okt 2017

@zuzana76 hranicu určuje súd .. vždy. Aj v takomto prípade .
Rovnako to máš napríklad v daniach ... čo je príležitostný predaj .. nie je to nikde definované . Určuje to súd , prípad od prípadu .

maminuska
18. okt 2017

@zuzana76 ono je problém aj v tom ak je žiak plnoletý . Tam nemá páku ani rodič ani škola. Stačí keď sa ospravedlní sám a ty ako rodič sa môžeš aj poskladať .

hettinka
19. okt 2017

@zuzana76
"budeme musiet naozaj nastupit na cestu, ze ziak bude zodpovedny za svoje vzdelanie a vzdelavanie"

a nie je to tak už teraz? Ja myslím, že obdobie "vodenia za ručičku" a toho, že učiteľ prenášal na seba zodpovednosť za žiakove učenie sa už dááávno skončila ... kedysi som tiež mala ten pocit zodpovednosti, ba až strachu, či zmaturujú, ako zmaturujú, aké budu mať známky ... ale potom som si povedala, že to nie sú MOJE deti, sú dospelí, snáď vedia, čo robia a takto im to aj hovorím ... ak sú "dospelí" na to, aby chodili piť, doma s rodičmi nekomunikovali, chodili po brigádach atď., tak musia byť dospelí aj na to, aby zvážili, či im 100-200€ mesačne z brigády stojí za všetky tie komisionálky a zlé známky. Ja som už len človek, ktorý im pomáha učiť sa, ukazuje cestu, zdroje, vysvetlí, čo nechápu... ale nie som ani lievik, ani ich mama, ani sa to za nich nenaučim a ani maturovať nejdem ja...
Z môjho pohľadu, dnes učiteľ musí učiť nielen tak, aby naučil, ale aj aby sa žiaci cítili dobre a do školy radi chodili ... na ZŠ tak, aby rodičia deti radi do škôl posielali a neinklinovali k tomu, že ich budú nechávať doma a učiť ich doma (viem, že sú aj školy, kde decko presedí dopoludnie a rodič doma potom doberá trištvrte učiva ☹ )

Len v tom je problém, že príde potom akési INEKO a ide hodnotiť školy podľa známky a percent na maturite či na Testovaní 9 ...

vroni
19. okt 2017

@zuzana76, ale potom nerozumiem. Ak ziak x% z vyucovania chyba, pred kazdou pisomkou dostane necakany zapal svindlov a teda nema znamky - na zaklade coho ho potom ma skola hodnotit? Na to predsa musi existovat (zakonne) riesenie....
@hettinka, hodnoti sa skola na zaklade znamok ziaka? To co za vedatora prislo na tuto velku myslienku? Ja ze znamky hodnotia vedomosti ziaka a nie schopnosti skoly.... Cize, cim menej skola (vedomostne) chce, tym je lepsia? Zaujimavy pristup 😒