Ospravedlnenky od lekára
Ahojte, prosím Vás, čo to je momentálne za nový zákon, že mi doktor nemôže dať ospravedlnenku i keď som bola na lekárskom vyšetrení?
A viete mi poradit, prosim, ako je to so skolkarmi, ak su chori nad 3dni? Maju v skolke “pravo” odo mna ospravedlnenku vyzadovat? ( totiz lekarka mi tvrdi, ze nie a skolka to ale mat chce s tym, ze uz je dieta sposobile nastupit do kolektivu). Vdaka
@nikkinkakaroli To nechápem, od náš nikdy škôlka ospravedlnenie nevyžadovala, to je nejaká novinka.
Este je jedno, ze ak pocet vymeskanych (aj ked ospravedlnenych) hodin presiahne urcity limit, moze skola nariadit komisionalne preskusanie..cize ak by dieta/student zneuzivali system prvych 3 dni, mozu byt nakoniec dost prekvapeni.
@nikkinkakaroli presne toto aj u nas okolie ZH...a rodic medzi dvoma mlynskymi kamenmi....a sestra v BB tiez vraj nikdy nepotrebovala peciatku od doktorky....
@nikkinkakaroli V nasej skolke stacilo cestne prehlasenie rodica, ze dieta je uz zdrave...
@nikkinkakaroli podľa mňa musí stačiť čestné prehlásenie o bezinfekčnosti
ved ked je doma len 3 dni, tak to ani nemôže byť nič vážne
ale napr. vyžaduje sa potvrdenie lekára pri výskyte vší ... tam to asi a má oddôvodnenie
@nikkinkakaroli u nas v skolke staci cestne prehlasene od rodica, nezalezi ako dlho bolo dieta chore.
@denisic áno pri podozrení , to som aj napísala, že ak to zaváňa záškoláctvom , tak na to sú už iné páky. Pokiaľ ide ešte o povinnú školskú dochádzku tak zrejme sociálka .
Lenže nemožno si stanoviť vnútorným predpisom ..teda škola že viac ako tri krát do pol roka môže rodič ospravedlniť , to jednoducho neprejde. Nemá to žiadnu oporu v zákone.
@zuzana76 áno v odôvodnených prípadoch a to čo je odôvodnené tak o tom rozhodne inšpekcia alebo až súd .
Ale ty nemáš žiadne právo sa informovať u lekára bez súhlasu plnoletého žiaka alebo jeho zákonného zástupcu . No a v prípade že žiak nejde k doktorovi , lebo do troch dní ho ospravedlní rodič , tak môžeš žiadať ..nedostaneš nič.
@zuzana76 nie, pokiaľ by škola mala vo vnútornom poriadku to že ospravedlní iba 3 krát za pol roka ospravedlnenku od rodiča, a za iné mu dá neospravedlnené ..skončí to na inšpekcii alebo až na súde .
Jednoducho škola nemôže konať nad rámec toho čo jej zákon ukladá .
Neprítomnosť maloletého dieťaťa alebo žiaka, ktorá trvá najviac tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni, ospravedlňuje jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia; vo výnimočných a osobitne odôvodnených prípadoch škola môže vyžadovať lekárske potvrdenie o chorobe dieťaťa alebo žiaka alebo iný doklad potvrdzujúci odôvodnenosť jeho neprítomnosti. Ak neprítomnosť dieťaťa alebo žiaka z dôvodu ochorenia trvá dlhšie ako tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni, predloží dieťa, žiak, jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia potvrdenie od lekára.
No a je tam vo výnimočných a osobitne odôvodnených dôvodoch .. to je skutočne v prípadoch kedy je jasné podozrenie na záškoláctvo . A aj to je postavené na vode, pretože ak by žiak chýbal že dvakrát do mesiaca po 3 dni a potom trikrát do mesaica po tri dni ... kto posúdi že je to výnimočné a osobitné zreteľa ? No zas len inšpekcia alebo definitívom je súd. Zas a znova , žiak do troch dní nemusí ísť k lekárovi ..
@maminuska no ved ja mam na mysli toto iste- vynimocne pripady, ale to je asi pre kazdeho nieco ine, nikde som nepisala, ze 2x - 3x do roka, citovala som zakon, vyssie som skopirovala, ziak chyba kazde dva tyzdne tri dni, to by podla mna bol signal na presetrenie situacie, ci kde je vlastne ta hranica? toto presne zakon nestanovuje a vlastne mi z toho vychadza, ze ziak kludne moze chybat tie kazde dva tyzdne, teda je 7 dni v skole, tri dni doma, a takto dookola cely rok a je vlastne nepostihnutelny, rodic napise ospravedlnenku a hotovo, kludne mozu cestovat a pod. napr. skola by mohla ziaka doma skontrolovat, ako napr. pracujúceho cloveka, ktory je na PN, toto tiez neprichadza do uvahy.
@maminuska nikto ziaka nezenie k lekarovi ale presne o tom istom pise, pre rodica moze byt uplne v pohode, ze bude dieta doma kazde dva tyzdne, skola to vyhodnoti ako nieco vynimocne, pricom kto ma pravdu? ako ten sud , na zaklade coho rozhodne, ze skola nemala pravdu, ked chybaju lekarske vysetrenia, lekar vlastne dieta nikdy nevidel, pretoze dieta ani nebolo chore, ale rodic ho kryje, proste mne sa zda ten zakon nejasne definovany, to je cele
@zuzana76, nuz podla mna si skola moze urcit skolskym poriadkom, ze pri istom percentualnom pocte vymeskamych hodin moze skola ziakovi nariadit KS. Ked je rodicom fuk, ci je alebo nie je ich dieta v skole, “nevydesis“ ich poziadavkou na lekara, ved nejaky kamarat s peciatkou sa najde.... Podla mna musi mat skola vlastnu paku, ako na zaskolakov...
@zuzana76
"budeme musiet naozaj nastupit na cestu, ze ziak bude zodpovedny za svoje vzdelanie a vzdelavanie"
a nie je to tak už teraz? Ja myslím, že obdobie "vodenia za ručičku" a toho, že učiteľ prenášal na seba zodpovednosť za žiakove učenie sa už dááávno skončila ... kedysi som tiež mala ten pocit zodpovednosti, ba až strachu, či zmaturujú, ako zmaturujú, aké budu mať známky ... ale potom som si povedala, že to nie sú MOJE deti, sú dospelí, snáď vedia, čo robia a takto im to aj hovorím ... ak sú "dospelí" na to, aby chodili piť, doma s rodičmi nekomunikovali, chodili po brigádach atď., tak musia byť dospelí aj na to, aby zvážili, či im 100-200€ mesačne z brigády stojí za všetky tie komisionálky a zlé známky. Ja som už len človek, ktorý im pomáha učiť sa, ukazuje cestu, zdroje, vysvetlí, čo nechápu... ale nie som ani lievik, ani ich mama, ani sa to za nich nenaučim a ani maturovať nejdem ja...
Z môjho pohľadu, dnes učiteľ musí učiť nielen tak, aby naučil, ale aj aby sa žiaci cítili dobre a do školy radi chodili ... na ZŠ tak, aby rodičia deti radi do škôl posielali a neinklinovali k tomu, že ich budú nechávať doma a učiť ich doma (viem, že sú aj školy, kde decko presedí dopoludnie a rodič doma potom doberá trištvrte učiva ☹ )
Len v tom je problém, že príde potom akési INEKO a ide hodnotiť školy podľa známky a percent na maturite či na Testovaní 9 ...
@zuzana76, ale potom nerozumiem. Ak ziak x% z vyucovania chyba, pred kazdou pisomkou dostane necakany zapal svindlov a teda nema znamky - na zaklade coho ho potom ma skola hodnotit? Na to predsa musi existovat (zakonne) riesenie....
@hettinka, hodnoti sa skola na zaklade znamok ziaka? To co za vedatora prislo na tuto velku myslienku? Ja ze znamky hodnotia vedomosti ziaka a nie schopnosti skoly.... Cize, cim menej skola (vedomostne) chce, tym je lepsia? Zaujimavy pristup 😒

@zuzana76 A čím vám to odôvodnili. U nás tiež inšpekcia rušila niektorých učiteľov, ale keď im ukázali zákony a preštudované materiály, tak aj inšpektori len kývali kútikmi. Oni sa radi hrajú na dôležitých, ale všetko je to na objektívnom posúdení. Ak žiak chýba a je vážne chorý, určite ho netreba trápiť, no ak zneužíva situáciu a chýba, to komisionálne skúšanie si zaslúži.