Plánovanie tehotenstva a žlčníkové kamene
Ahojte mile mamicky/buduce mamicky, je tu niektora taka,ktora mala zlcnikove kamene a v pohode prezila cele tehotenstvo bez zachvatov ?? Ja som sa.dnes dozvedela (po vcerajsom ukrutnom zachvate.bolesti),ze mam dva male kamienky 3 a 6 mm. Mam mat dietu a uvidi sa...mam len 30r,jedno dieta a planujem samozrejme este aspon jedno dieta. No bojim sa,aby som pocas tehu nesla pod noze pre zlcnik,kedze teho je tiez nevyspytatelne...ako ste to mali vy ? Vyoperovat zlcnik ??? Aj ked.v 30tke uz nemat zlcnik si ozaj neviem predstavit.😑😑 ale chcem mat teho bez komplikacii,nechcem ohrozovat mimi. Dakujem.za.rady,nazory,postrehy.
@lolalita, ano, rozpustit ci rozbit sa daju len cholesterolove kamene. Tych je drviva vacsina, nie minimum. A niekedy ich zlcnik vytvori znovu. Ale rozhodne nie vzdy. Takze ja by som rozhodne najprv vyskusala tento sposob a az potom sa dala rezat. U mna rozpustenie kamenov liekmi fungovalo a nove sa netvoria (uz je to takmer 5 rokov od ukoncenia liecby), ale fakt je, ze som zmenila stravu, zrejme pre zlcnik tym spravnym sposobom...
@vroni prosim ta a ako ti zistili,aky druh kamena mas.v zlnicku ? Ci cholesterolovy alebo tusim bilirubinovy ? Ja urcite nechcem ist hned pod noz,ale vyskusat lieky,ktore to mozu rozpustit. Samozrejmr,do tehu s kamenmi nepojdem,najprv hladam moznosti,ako sa ich zbavit. Poradis mi prosim ? Pamatas.aj nazov lieku ? Opytam sa priamo lekara na to
@ppetinka, normalne ultrazvukom. Na röntgene bolo vsetko bez nalezu, ale utz ukazal kamene a preto vraj boli cholesterolove, lebo tie je vidno len utz (nie som lekar, tak mi to lekar podal, ci to bola nejaka zjednodusena forma pre blondinky ti ale nepoviem 😉) Liek sa spytam lekara, nepamätam sa na nazov, ale objednaval sa z Nemecka...
@vroni no super,ak je.aj na sk dostupny,ja som sa zlakla,ze.ho budem musiet zhanat po Nemecku.Ak mozes,prosim,zisti mi nazov lieku,asi buduci tyzden idem na gastro,tak mu hned vychrlim,ze ja.ziadnu op este nechcem,nakolko mam pocit,ze sk lekari maju v tom zalubu...v operaciach
Neviem či je to ešte aktuálne ale rada by som pomohla uviesť veci na pravú mieru pre budúce mamičky ktoré tu možno budú hľadať radu. Čo sa týka niekoľko krát spomínanej rakoviny hrubého čreva. Áno, môže to mať v budúcnosti dáký súvis a môže to zvýšiť percento... každopádne, kamene v žlčníku sú oveľa väčším rizikom! Je oveľa vyššia šanca že vyústia do rakoviny žlčníka , môžu veľmi ľahko spôsobiť zápal žalúdka, pažeráka čo sa rovná ďalšie a oveľa vyššie riziko rakoviny týchto orgánov .. okrem častých bolestivých záchvatov .. takže zamňa určite vybrať ! Sama na operáciu chystám a bojím sa, ale nieje o čom. Tieto info viem od mojej mamy - lekárky internistky a tá by ma na operáciu zo zábavy neposielala keby s tým nemala toľko skúseností. Treba počúvať lekárov !
@zabka888 ja som prvé tehotenstvo prežila s kameňom bez problémov, druhé sa skončilo potratom a tak som si dala žlčník poriešiť. Predtým som nemala žiadne problémy, len pred druhým tehu som začala cítiť bolesti. A odvtedy ma stále nejaké problémy, musím si dávať pozor na stravu. Teraz som 3x tehu tak uvidíme.
@zuzada29 no mna prave pobolieva tiez uz 2 roky,, mala som len piesok, potom zlepsienie a uz len trochu hustejsiu zlc, tak neviem,, skor sa obavam ci nemam funkcnu poruchu 😩 Mna pobolieva ale neni to nic s cim by sa nedalo zit, preto sa dost branim operacii ale zaroven mam respekt pred tehotenstvom 😩 Som uplne v slepej ulicke a neviem co risknut 😅 Ale predpokladam, ze tvoj potrat nemal suvis so zlcnikom, ze?
@zuzada29 nemam zlcnik dlhsiu dobu, prezila som otrasne zachvaty, som rada ze ho nemam, chcem len reagovat na tu ciernu redkovku, co bola spominana v predchadzajucom prispevku, redkovka je na zlcnik absolutne nevhodna, jej silice este horsie podrazdia zlcnik a nasledne pankreas.
@ppetinka
@zabka888 baby, ako ste sa nakoniec rozhodli, ja som zistila tento tyzden ze mam 9mm kamen...po porode syna sa zacal ozyvat (predtym som mohla zjest aj kamene nic mi nebolo) a za rok som mala asi 5 takych tazkych noci, vzdy som asi nieco zjedla, lebo normalne tazkosti nemam...chceli by sme druhe babo, len neviem sa rozhodnut ci si ho mam dat vybrat alebo to zvladnem
Ja som dostala prvý záchvat z paradajkovej polievky, druhý z kebabu z uhorkou... A po. Mesiaci presne na deň ďalší 4 dňový... Už aj vraj zápal. Žlčníka, dieta = ryža, mrkva karfiol petržlen varené cestoviny a Chlieb... So syrokremom, lekvárom alebo medom... Nič viac... A tie koliky nezabralo nič len infúzie...

@lolalita, na rozpustanie kamenov lieky existuju a lekari ich predpisuju.