icon

Prepadnutá maternica. Máte niekto tento problém?

rohacka
29. apr 2009

Ahojte, len sa chcem spytat, ci nemate niektora podobny problem, ako ho riesite, resp. ako to vidi vas gynekolog. Pri poslednej preventivnej prehliadke som upozornila gynekologicku, ze mi prepadava z posvy svaloviny, cca 1 cm, je to neprijemne, hlavne pri chodzi alebo ked dviham drobcov. Lekarka povedala, ze je to pokles maternice - prolaps, ze taketo problemy maju 50-rocne zeny v prechode a ze budem musiet ist este v mladom veku na operaciu - plastiku. Maternica je vraj velmi oslabena. Zatial mi odporucala cvicit na svalstvo panvoveho dna a mat casty pohlavny styk. Som po 2 porodoch, prvy bol rychly s veeeelkym roztrhnutim az ku konecniku, druhy porod bol predcasny - co bol asi dosledok oslabenej maternice. Vobec mi uz neodporucaju otehotniet, vraj by maternica babatko neudrzala. Ozvite sa, ked nahodou mate podobny problem, ci nemate aj nejake ine informacie, prip. ak ste niektora uz bola na takejto operacii, ci to pomohlo. Nasla som si na internete aj moznost docasneho riesenia pesarom, ale moja lekarka to neodporuca. Prip. nejake ine cviky ci ine riesenia. Dakujem 🙂

vivianna
25. jún 2018

@vladka73 ozaj a to čistenie sa už ustúpilo?

vivianna
2. nov 2018

@vladka73 Dobrý deň Vladka🙂tak už so po operácii, žiaľ maternica išla von 😐

vladka73
2. nov 2018

Tak to mi je ľúto. Prajem včasné uzdravenie. Ja som zas citlivejšia,asi to nieje ešte celkom vnútri zahojené. V lete som prechladla pri kúpaní, takže som si leto veľmi neužila.aj keď bola voda teplejšia vonku vyše 30stupnov. A ako sa zotavujete? A prečo musela ísť von celá maternica? Pekný deň

majamat
2. nov 2018

@vivianna prajem skore zotavenie.

vivianna
3. nov 2018

@vladka73 ešte deň pred operáciou som mala ďalšie vyšetrenia s doktormi, ktorí ma mali operovať a zistili, že predsa to nebude v mojom prípade dobré riešenie. Tak mi navrhli, či by som si ešte raz nepremyslela hysteroktomiu.Nakoniec som súhlasila. Maternicu a vajcovody vybrali cez pošvu a Robili aj menšiu plastiku.Vajecniky mi ostali.Prvych 24 hodín bolo najhorších čo sa týka bolestí. Cievku a tamponádu mi na druhý deň vybrali a potom som uz aj mohla vstať. Domov ma pustili na 5.deň.Vy ste ako dlho bola na pn-ke?Doktorka mi povedala, že toto bude dlhšia PN.

vivianna
3. nov 2018

@majamat Ďakujem ☺

yukaya
4. nov 2018

@vivianna moja suseda bola na PN pol roka (aj s liecenim ) , ked jej vsetko vybrali. Ale ze sa tak dlho nebyva, len mala s dr. problemy tak sa to ponatahovalo

vladka73
10. nov 2018

@vivianna ja som bola skoro 2 mesiace na PN,dlho sa to hojí. Aj keď sa bude zdať, že ste už v poriadku,tak pri nejakej námahe budete cítiť pichanie,alebo bolesť v podbrušku. Treba si dať čas a šetriť sa. A ja tým že pracujem v obchode, dvíham ťažké a som celý deň na nohách,tak ma pán doktor upozornil, že treba opatrne a tú PN viacmenej nechal na mňa, že ako sa ja cítim. Išla som už do práce, pretože začali dovolenky a chcela som aj kolegyniam dopriať oddych a aj ja som chcela ísť na dovolenku. A boli sme v Slovenskom raji,kde sme aktívne túrovali doobeda a poobede sme si dopriali wellnes a oddych a zvládla som to v pohode,aj keď som bola tretí mesiac po operácii. Takže dá sa to zvládnuť,ale treba dávať pozor a neprepínať sily 😉. Držím palce,nech sa zostavíte čím skôr. A naučila som sa konečne oddychovať. Každý deň si urobím chvíľku pre seba, ľahnem, vyložím nohy a oddychujem,a zistila som, že mi nič neujde. Celé roky som to nevedela, že sa to dá 😂.

alena1778
2. dec 2018

mám prolaps, bola som u fizioterapeutky, problém mám so správnym dýchaním (nádych do bokov a výdych do brucha) stiahnuť zvierače nie je problém. Mne kázala cvičiť len jeden cvik a to 30 minút. Na záver cvičenia mi odporučila kúpiť si v sanitase pumpičku na posilnenie panvového dna. Má niektorá s touto pumpičkou skúsenosti ? Veľmi by ma zaujímalo aké ? Ak cvičíte cviky na panvove dno dodržiavate správnosť dýchania ?

vivianna
2. dec 2018

@alena1778 ja s tým skúsenosti nemám, mne by to už žial ani nepomohlo, tak veľký prolaps som mala....snáď sa Vám niekto ozve, kto to vie 🙂

majamat
11. jan 2019

dlhsie som tu nebola a ako vidim, pise sa tu malo.
ja som konecne so 6m meskanim absolvovala preventivku u dr. an ma poriadne nevysetril, len za par sekund + sono. tiez narychlo a odporucil vybratie maternice a aj zmenu zamestnania. mam sa rozhodnut a prist co najskor, aby ma objednali. akoze cakala som, ze to raz pride, ale teda nei je to nic prijemne, ze toto musime riesit. ja som si robila srandu v robote, ze uz by som potrebovala aj nejaky ododych, ze ani na PN nechodim, ze by sa hodila nejaka PN. no mala som na mysli nejaku chripku, nie toto.
no vsak raz to muselo prist,a le ma doporucenu aj operaciu krcovych zil, polypu v prinosnej duttine, pruh nad pupkom ( z tehu ) a k tomu by to chcelo spevnit brucho a raz v buducnosti aj plastiku bedroych klbov. akoze fajn vyhliadky do buducnosti. 😝

ozaj, tie co ste boli na hysterektomii, boli ste v kupeloch? kde ste boli?

majamat
11. jan 2019

najhorsie je, ze dcera ma celiakiu a mm nevie varit. babicky mame par km od nas, nie daleko, ale keby boli v jednej obci, bolo by to lepsie. mm robi na smeny a ak nebudem doma, je problem, kto s dcerou pojde rano do skoly, alebo ak bude mat poobednu, kto ju zo skoly vyzdvihne.

alena1778
11. jan 2019

@majamat
Prečo by ti mali vybrať maternicu. Mojej mame zobrali všetko, že načo jej to bude a už v živote by si to nedala zobrať, teraz má prolabs a nevie či si ho má urobiť alebo nie.

majamat
11. jan 2019

@alena1778 prolaps coho ma?

majamat
11. jan 2019

@alena1778 maternicu mi maju vybrat koli prolapsu maternice.

vivianna
11. jan 2019

@majamat Ahoj 🙂 áno, môžeš ísť do kúpeľov, máš nárok, aspoň teda moja dr povedala. Ja som to zatiaľ odmietla tiež kvôli deťom. Neviem dokedy mám nane nárok, budúci týždeň idem k nej na kontrolu, tak sa opýtam.

vivianna
11. jan 2019

@alena 1778 a prečo by si nebola dala vybrať Vaša mamina maternicu? Teraz má nejaké iné ťažkosti?

majamat
11. jan 2019

@vivianna ano, to viem. len tiez neviem ako s dcerou. mm robi na 3 smeny a moja mama k nam chodi,a le s mm moc nevychadza. akoze to by snad este zvladli, no co je horsie, ze ma problemy s kolenom a my byvame na 3 posch. a tiez jej to nevychadza napr. rano. k nam sa dostane neskor, ako mm odchadza do prace. no je to nanic. ale teda kupele by som ozelela, pripadne az casom.

vivianna
11. jan 2019

@majamat a nedá sa operacia naplánovať keď budú mať deti v škole prázdniny? Ja som bola teraz cez jesenné prázdn, takže mne to dobre vyšlo. A teraz budú pomaly jarné, jeden týždeň. Ja som bola 6 dní v nemocnici.

majamat
11. jan 2019

ja napr, teraz nemam tak vyrazne problemy, okrem toho, ze mi krcok vytrca von. no casom to moze byt horsie. obcas sa mi stava, ze je problem s mocenim,a le nie nijak vyrazny. no uz vidno, ze to nie je uplne OK.

zuzanazuzana
11. jan 2019

@majamat a preco sa musi vybrat? Aj mne vytrcal krcok, mavala som problemy s unikom mocu a caste zapaly. Maternicu mi prisili, amputovali krcok a uz 6 rokov mam uplny pokoj.

majamat
11. jan 2019

@zuzanazuzana no bezpodmienecne sa nemusi,a le dost zavisi aj od veku. toto sa moze aj po operacii zopakovat ( hlavne s pribudajucim vekom ) a predsa, amternica ma svoju vahu, takze riziko opatovneho klesania je s maternicou vyssie. ked ju uz netreba, tak preco ju nedat von? teraz aj rozmyslam, ak sa ponecha, ako sa operuje? ak sa vybera, tak sa operuje cez posvu.

majamat
11. jan 2019

@vivianna to zas tak narychlo nie. neviem, ci by som stihla predoperacne vysetrenia a teda este by som musela zajst do nemocnice, ench mi to naplanuju.

vivianna
12. jan 2019

@majamat Ty vieš, je to Tvoje telo... ak to citiš tak, že to pre Teba nie je obtiažne, neobmedzuje Ťa pri pohybe, nevadi ked sedis, nezavadzia pri styku, tak nerieš 🙂 mne sa to už velmi zhoršilo, cca 5 rokov som sa trapila /neviem preco som to neriesila, asi strach z operacie/, inak tie predoperacne mas hotove za jeden den a s vysledkami ides este za anesteziologom. Bola som operovana v Bratislave, od môjho bydliska cca 120 km, viackrat som bola aj na konzultacii aj na vysetrenii v BA, stalo ma to vela energie a casu a nemalo vydavkov, ale zvladla som to. Ako som uz pisala v predchadzajúcich prispevkoch /tam som podrobnejsie opisovala/, planovana operacia bola pripevnenie maternice sietkou ku kriznej kosti, ale nakoniec som mala hysteroktomiu, kedze lekari mali obavy, ci by mi to udržala moju maternicu - pripadne tehotenstvo by vôbec neudržalo. Ja som mala na krcku aj vytrcajúci polyp 2,5 cm - vý, ktory uz aj krvacal, takze nebolo na co cakat.

majamat
12. jan 2019

@vivianna tak ale nei ej to prijemne, ked vytrca krcok. a na duhej strane si mylsim, ze je lepsie to riesit, kym nie su problemy. ptom to moze byt komplikovanejsie. navyse mna napr. posledne roky dost bolia krize, co moze spolu suvisiet.

majamat
12. jan 2019

@vivianna a predoperacne ak zvladnes za 1den, tak to mas fajn. u nas je problem,a by tasi nasla internistu, ktory ti urobi ekg.

vivianna
14. jan 2019

@majamat no to nie je, práve preto som už išla na operáciu a kríže ma tiež boleli, hlavne v štádiu keď to začalo klesať. A to večné chodenie na toaletu aj v noci ma už veľmi štvalo. Držím palce, aby všetko dobre dopadlo. Ešte mi napadlo , že v lete nie je velmi dobré ist na operaciu (ak to teda nie je akútne) pre zvýšenú možnosť infekcie kvôli teplu.

zuzana_ci
14. jan 2019

Žienky, napíšem čo POMOHLO na tento typ pocitov, lebo o operáciách už ste sa tu rozpísali dosť: ZNÍŽENIE MNOŽSTVA VISCERÁLNEHO TUKU. A tom nebola žiadna veľryba... Je to logické, ak je "hmoty" pod rebrami priveľa, jednoducho sa tam tlačí... a tlačí všade a gravitácia tiež robí svoje. Takže väzivá sú časom preťažené... A čo je na spodku? Hm? Nehovorím, že je to jediná možnosť, ale určite je veľmi častá a možno aj vo väčšine prípadov...

Takže môj tip je nechať sa premerať v poradni výživy a určiť, či sú hodnoty v zelenom poli - normál, lebo ak sú v červenom - extrémne zvýšené, tak výsledok môže byť dramatický - v pozitívnom zmysle slova. Po zavedení jedálnička podľa potrieb môjho organizmu som sa už o dva týždne cítila ako pierko, lebo ten viscerálny tuk sa "topil" ako prvý a centimetre z brucha ubúdali rýchlosťou blesku - a už sa nevrátili (takmer 20cm). Nikdy, nikdy by som neverila, že sa to dá tak rýchlo a ľahko. Organizmus si sám uprace, ak mu dáme šancu. On presne vie, čo má byť kde a ako...

Detail k meraniu: Dôležité je, aby to bola poriadna diagnostická váha kde sa elektródy držia aj za ruky, aj sa na nich stojí - tie bežne dostupné domáce váhy sú o ničom a môžu len falošne upokojiť (ja som mala všetky merania na prístroji Tanita v poradni Svet zdravia a oproti domácemu meraniu rozdiel skoro 20! percent objemu čohosi).

Teraz je už viac ako pol roka "po" a pochvaľujem si stále. Musím povedať, že tento pôvodne intuitívny krok bol najlepšou investíciou zatiaľ v mojom živote a pozitívne ovplyvňuje zdravie celej našej rodiny a šíri sa ďalej medzi známych. Natrafila som na pani poradkyňu, ktorá vyštudovala výživu - žiadny rýchlokvasený víkendový odborník - a dostala som presne to, čo som chcela a potrebovala - komplexný návod na život čo sa výživy týka. Prejsť na nový typ stravovania trvá aspoň mesiac - mesiac snaženia a učenia sa variť akoby odznova. A SYSTÉM do všetkého, nie len že niečo si zobnem...

O výživu som sa pritom zaujímala už od puberty, lebo som intenzívne robila aj šport, mám naštudovaných desiatky kníh, ale komplexný pohľad a pochopenie očividne chýbalo. A mala som odpor voči zaručeným hotovým jedálničkom odčítaným zo smeru vetra a pre každého, lebo veď každý človek je iný a potrebuje niečo trochu iné - ušité presne na mieru. Čo sa tejto doby týka a všetkých tých ultra moderných článkov a receptov - je to priame ohrozovanie verejného zdravia a v mnohých prípadoch neskôr aj možnosti žien mať deti. V tomto prípade je poskytovanie nekompletných a lživých informácií veľmi nebezpečné až kruté.

A posledná vec - vnútrobrušný tuk sa nedá odcvičiť. Rieši sa jedine stravou. To sú všetky tie desiatky malých a menších rozhodnutí každý deň, ktoré niekedy zanedbávame, ale ktoré náš život najviac ovplyvňujú... a pocit zo života.
Energia - únava - trávenie.... To je presne ono.
Konečne mám pocit, že začínam rozumieť svojmu telu a tomu čo potrebuje. A čo to znamená, keď sa povie, že cvičenie je len 20%, že 80% je výživa. Aj keď podľa mňa výživa robí 95% a pri vhodnej strave mám toľko energie, že mám chuť niečo robiť aj bez prinútenia - akoby nohy samé chceli tancovať...

Som rada, že som na to prišla aspoň teraz, aj keď pred dvadsiatimi rokmi by to samozrejme bolo tiež skvelé.
A "pikoška" na záver - do poradne výživy som išla z dôvodu chronickej únavy a pocitu, že mi ubúda svalová hmota a hmotnosť pomaličky rastie. Ich záver v skratke? Strava v nedostatočnom množstve a kvalite. Začala som jesť aspoň trikrát toľko čo predtým, v pravidelných rozostupoch a bielkovín vo výsledku asi sedemkrát toľko, čo predtým! Ale to nie sú mimoriadne množstvá ani napchávanie sa tvarohom a iné výstrelky, sú to len normálne porcie a množstvá, ako to telo potrebuje...
A áno, aj po deťoch je možné mať krásne štíhly pás, to je presne o tomto type tuku... a svedčí o dobrom zdraví a vitalite organizmu!

Tak hádam toto niekomu ďalšiemu pomôže. Prajem všetkým krásne dni.

majamat
14. jan 2019

@vivianna diky. no chvilu asi potrva, nez sa rozkyvem. dr. mi odporucil Trencin a ja som z PD. takze teraz, kym je sneh sa mi tam nechce trepat. no planovala som mozno tak na jar. musim tam zajst a dohodnut sa.

majamat
14. jan 2019

@zuzana_ci ja mam veru aj nadvahu,a le toto nei je moj jediny problem, resp. pricina. ak si na nete pozries priciny vzniku prolapsu, ci amm menejcennost vaziva, to nerusim ( ziadna z nas netusi a ani dr. ), no vsetky ostatne priciny sa ma tykaju.
- nadvaha ( ok s tym by sa nieco dalo urobit )
- vek ( toto nie celkom,a le teda uz ani 20-30r. nemam a moze sa to len zhorsovat )
- komplikovany porod+ ruptura hradze
- chronicky kasel
- zdvihanie bremien

s tou vahou, ci tukom by sa neico dalo, ale s ostatnymi moc neurobim