Prvá návšteva u gynekológa. Ako prekonať strach a úzkosť?
Ahojte, vopred sa ospravedlňujem, že píšem anonymne. V poslednej dobe mi v hlave vŕta myšlienka na návštevu gynekológa, nakoľko mám dosť nepravidelný cyklus (v rozmedzí 35 až 50 dní, čo podľa internetu nie je veľmi dobré 😣). No a tu prichádza kameň úrazu – mám 22 rokov, som panna, nikdy som u gynekológa nebola a NESMIERNE SA BOJÍM.
Keď sa pozerám do svojej menštruačnej aplikácie, vždy si vravím, že môj cyklus asi nie je úplne v poriadku a mala by som sa k niekomu objednať. Potom sa však ponorím do internetových diskusií, kde sa ženy nevedia zhodnúť, či je lepší gynekológ alebo gynekologička. Keď si následne prečítam rôzne hororové príbehy z návštev, úplne ma to prejde a vždy si poviem, že kým žijem, je to v poriadku. Sama viem, že to nie je správny prístup. Som veľmi úzkostlivý človek a naozaj sa bojím.
Máte nejaké rady?
Nemáš sa čoho báť, nebudú ťa klasický vyšetrovať.
Mne robili len ultrazvuk na prvej prehliadke.
@anonym_autor dnes tu sama perla. Okrem milanka este aickove temy. Ze ponorim do internetovych diskusii.. 😀😀 tak clovek nepise. Dobru noc.
@sweet20 bohužial aj také slová sa vyskytujú v mojom slovníku. Na tomto fóre som hľadala rady. Pekný zvyšok večera prajem
Nemáš sa čoho báť, nebudú ťa klasický vyšetrovať.
Mne robili len ultrazvuk na prvej prehliadke.
@anonym_1e923b ďakujem za odpoveď
U gynekologa na prevencii si mala byt davno a je uplne jedno ci si panna alebo nie alebo ci mas nejake problemy alebo nie. Zdravy cyklus je v rozmedzi 21-38dni.
To ti mama nikdy nepovedala, ze tam treba ist?
@anonym_b0ecd8 to mamy hovoria také veci? 😂 tá moja nie, ešte sa mi vyhrážala ak tam pôjdem, lebo nesmiem pred svadbou sexuálne žiť, podľa nej tam chodia asi iba také 😂 chodila som poza jej chrbát lebo zdravie je mi prednejšie než jej rozprávky
@anonym_b0ecd8 Mojej kamarátke mama reálne tvrdila, že ku gynekológovi chodia iba ženy ktoré majú sexuálny život. Ak nemá nemusí chodiť 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🥲🤌🏼
@anonym_autor dnes tu sama perla. Okrem milanka este aickove temy. Ze ponorim do internetovych diskusii.. 😀😀 tak clovek nepise. Dobru noc.
@sweet20 co su aickove temy 😆
@anonym_autor mam 27 a nikdy som nebola 🙂 chod ked na to budes psychicky pripravena lebo empaticki a normalni ludia chapu ze je to pre vela zien stresujuce. Ja uz sa odhodlavam a som rada ze hoci to trvalo ale clovek bude aspon v lepsej psychickej pohode. Inak ked som volala gynekologicke tam sama mi povedala nech pridem vtedy ked to budem citit. Takze neboj sa nie kazdy ti vynada. Nikomu do toho nič
autorka, verim, ze na internete najdes odporucania na mile a citlive gyn doktorky (v BA viem odporucit aj ja, ale netusim, odkial si). za mna nie je velky rozdiel, ci zena alebo muz, skor ide o to, aka je to osoba. moja gyn je uz starsia, ale skvela zena, vzdy pokecame, ani neviem, ze sa nieco deje, a ked som mala problemy, nikdy nezlahcovala, vdy ma vsade poctivo poslala... verim, ze taku alebo takeho najdes aj ty. neviem, ako to mate v rodine, so mnou bola 1x mama (bola som este tinedzerka) a vzdy ma k tomu viedla, ze treba chodit, rovnako ako na preventivky k obvodnemu a zubarovi a koznej atd. drzim palce.
@anonym_b0ecd8 tvoja odpoved jej veľmi pomohla
@anonym_autor mam 27 a nikdy som nebola 🙂 chod ked na to budes psychicky pripravena lebo empaticki a normalni ludia chapu ze je to pre vela zien stresujuce. Ja uz sa odhodlavam a som rada ze hoci to trvalo ale clovek bude aspon v lepsej psychickej pohode. Inak ked som volala gynekologicke tam sama mi povedala nech pridem vtedy ked to budem citit. Takze neboj sa nie kazdy ti vynada. Nikomu do toho nič
@anonym_4951aa čoho sa bojíš, že sa odhodlávaš?
@milan2711 ty asi ťažko poradíš, jedine ak si už bol u gynekológa, alebo asi skôr či ti už kontroloval (s)prostatu, že aké to bolo. Možno jej vysvetlíš.
@milan2711 máš 38, tak ti držím palce, že si takú nájdeš v tej zoznamke, ktorá hľadá panica.
@milan2711 nič som sa ťa nepýtala, daj mi pokoj
autorka, verim, ze na internete najdes odporucania na mile a citlive gyn doktorky (v BA viem odporucit aj ja, ale netusim, odkial si). za mna nie je velky rozdiel, ci zena alebo muz, skor ide o to, aka je to osoba. moja gyn je uz starsia, ale skvela zena, vzdy pokecame, ani neviem, ze sa nieco deje, a ked som mala problemy, nikdy nezlahcovala, vdy ma vsade poctivo poslala... verim, ze taku alebo takeho najdes aj ty. neviem, ako to mate v rodine, so mnou bola 1x mama (bola som este tinedzerka) a vzdy ma k tomu viedla, ze treba chodit, rovnako ako na preventivky k obvodnemu a zubarovi a koznej atd. drzim palce.
@deedol prosim vies mi odporucit gyn v ba? Dakujem🪷🧚
@deedol prosim vies mi odporucit gyn v ba? Dakujem🪷🧚
@jankajanka13 milumed lucia blaskova. kamoska bola velmi spokojna.
@anonym_4951aa čoho sa bojíš, že sa odhodlávaš?
@anonym_133dab
@anonym_133dab som velmi hanblivy typ jednoducho povedané 🙂 malokto pochopi
@anonym_133dab
@anonym_133dab som velmi hanblivy typ jednoducho povedané 🙂 malokto pochopi
@anonym_4951aa aha, ale hanbiť sa nemusíš vôbec, oni za deň vybavia desiatky ľudí, ide im len o tvoje zdravie 🙂 ja som sa tiež hanbila ale teraz sa z toho smejem...a už chodím aj na laserovú epiláciu tam dole 😂 tí ľudia toho videli až až ...a odporúčam gynekologičku, najlepšie nejakú mladú, vtedy to bude úplne ok. Mám 28 a chodím už roky, zdravie je prvoradé, mám v okolí mladé ženy s napríklad rakovinou prsníka v poslednom štádiu a pod. a na gynekológii ti berú aj cytológiu krčka maternice, či tam nemáš nejaké rakovinové zmeny, to sa oplatí odhodlať
@anonym_autor ahoj autorka..nepíšeš, teda aspoň to nevidím, odkiaľ si. Tak poradiť neviem. Ale ubezpečim ťa, že to nebude nič hrozne. Ja sama som išla na prvú prehliadku keď som mala 27 a bola som panna..tiež som sa veľmi bála, že som tam neskoro. Ale lekár ani slovkom nič nespomenul..na sono prsníkov som chodila. Akurát urobil ultrazvuk a vzal výter. Nájdi si podľa recenzií dobrého lekára alebo lekárku, objednaj sa, nerozmýšľaj o Tom zbytočne a choď. Uľaví sa to potom.
A rodičia su rôzni, aj moja mama mi tvrdila, že pokiaľ niesom "v manželstve" tak tam nemám chodiť.
@jankajanka13 MuDr. Karkalik.
@pr85 tento pán je jedna hrôza, napíše si, že kresťansky gynekológ, ale neviem čo to v jeho kresťanstvo spočíva, lebo jedna zl ohlas za druhým
Takze tohto pána neodporúčam
A neviem či teba niekedy vyšetrovali keď ho tu tak odporucas, my ženy tiež neodporúčame urologovi, tak nemudruj
@anonym_b0ecd8 to mamy hovoria také veci? 😂 tá moja nie, ešte sa mi vyhrážala ak tam pôjdem, lebo nesmiem pred svadbou sexuálne žiť, podľa nej tam chodia asi iba také 😂 chodila som poza jej chrbát lebo zdravie je mi prednejšie než jej rozprávky
@anonym_133dab tie matky, ktoré to majú v hlave pohromade, dcéru objednajú normálne ku gyn ako napr ku zubárovi 🙂. Ja som začala chodiť niekdy od 15-16r, kvôli možnej generačnej rakovine.
Nemáš sa čoho báť. Jasne že prvý krát som mala stres, nevedela som čo a ako. Bála som sa úplne zbytočne, nič strašné to nebolo.