icon

Prvá návšteva u gynekológa. Ako prekonať strach a úzkosť?

21. júl 2026

Ahojte, vopred sa ospravedlňujem, že píšem anonymne. V poslednej dobe mi v hlave vŕta myšlienka na návštevu gynekológa, nakoľko mám dosť nepravidelný cyklus (v rozmedzí 35 až 50 dní, čo podľa internetu nie je veľmi dobré 😣). No a tu prichádza kameň úrazu – mám 22 rokov, som panna, nikdy som u gynekológa nebola a NESMIERNE SA BOJÍM.
Keď sa pozerám do svojej menštruačnej aplikácie, vždy si vravím, že môj cyklus asi nie je úplne v poriadku a mala by som sa k niekomu objednať. Potom sa však ponorím do internetových diskusií, kde sa ženy nevedia zhodnúť, či je lepší gynekológ alebo gynekologička. Keď si následne prečítam rôzne hororové príbehy z návštev, úplne ma to prejde a vždy si poviem, že kým žijem, je to v poriadku. Sama viem, že to nie je správny prístup. Som veľmi úzkostlivý človek a naozaj sa bojím.
Máte nejaké rady?

Strana
z2
anonym_133dab
Včera o 06:40
@anonym_22e337

@anonym_133dab tie matky, ktoré to majú v hlave pohromade, dcéru objednajú normálne ku gyn ako napr ku zubárovi 🙂. Ja som začala chodiť niekdy od 15-16r, kvôli možnej generačnej rakovine.

@anonym_22e337 "sranda" je, že stará mama mala rakovinu tam dole, asi kože alebo niečo podobné, neviem lebo zomrela keď som mala 9 rokov, a aj tak sa mi matka vyhrážala že tam nesmiem ísť, že tam chodia len také čo sexuálne žijü a to ja nesmiem lebo si to ona neželá 🙂 no ako výsledok robím všetko, čo si neželá, len ona o tom nevie, výsledok je narušený vzťah.

anonym_d8b2d8
Včera o 06:52
@anonym_133dab

@anonym_b0ecd8 to mamy hovoria také veci? 😂 tá moja nie, ešte sa mi vyhrážala ak tam pôjdem, lebo nesmiem pred svadbou sexuálne žiť, podľa nej tam chodia asi iba také 😂 chodila som poza jej chrbát lebo zdravie je mi prednejšie než jej rozprávky

@anonym_133dab ja som si myslela že len tie ,,naše,, sú také. Moja mama bola naposledy na gyn v osemdesiatych rokoch minulého storočia.ked bola tehotná s bratom a potom keď štyridsať rokov nie, moja tete detto. Sesterniciam hovoria zhruba to čo tebe, má dve single sesternice 50-60r. ktoré ešte nikdy neboli

titla
Včera o 06:53

@anonym_autor Ja som zacala chodit na gynekologiu pravidelne ked som mala 20, tiez som bola vtedy este panna. Z prveho vysetrenia som mala trosku stres - predsa len nieco nezname, nove... Ale nie je sa coho bat. Ako horove scenare citas na internete?
Ja uz mam 20 rokov rovnakeho gynekologa. On je skor taky rezervovany typ, ziaden srandista, ale mne to vyhovuje. Nepotrebujem, aby bol familiarny, ked mi vysetrije intimne partie. Za to vzdy mi vsetko poriadne vysvetli - kazdy postup, liecbu. Uznavam, ze nie kazdemu to vyhovuje. Takze namiesto cisltania negativnych skusenosti, vytipuj si konkretne ambulancie v okoli a hladaj recenzie na konkretnych lekarov. Popytaj sa kamosiek kam chodia. Ak zistis, ze Ti pristup lekara nevyhovuje, mas pravo ho zmenit.

estellas
Včera o 07:23
@anonym_133dab

@anonym_4951aa aha, ale hanbiť sa nemusíš vôbec, oni za deň vybavia desiatky ľudí, ide im len o tvoje zdravie 🙂 ja som sa tiež hanbila ale teraz sa z toho smejem...a už chodím aj na laserovú epiláciu tam dole 😂 tí ľudia toho videli až až ...a odporúčam gynekologičku, najlepšie nejakú mladú, vtedy to bude úplne ok. Mám 28 a chodím už roky, zdravie je prvoradé, mám v okolí mladé ženy s napríklad rakovinou prsníka v poslednom štádiu a pod. a na gynekológii ti berú aj cytológiu krčka maternice, či tam nemáš nejaké rakovinové zmeny, to sa oplatí odhodlať

@anonym_133dab Ak je panna tak sa cytologoa nerobí.

anonym_1e923b
Včera o 07:28

Ku gynekológovi treba chodiť aj keď si panna.
Je veľmi veľa problémov ktoré môžeš mať aj ako panna, napr. endometrióza...
To, že ku gynekológovi chodia len ženy ktoré sú sexuálne aktívne je nevzdelany názor.

gaia14
Včera o 07:33
@anonym_133dab

@anonym_b0ecd8 to mamy hovoria také veci? 😂 tá moja nie, ešte sa mi vyhrážala ak tam pôjdem, lebo nesmiem pred svadbou sexuálne žiť, podľa nej tam chodia asi iba také 😂 chodila som poza jej chrbát lebo zdravie je mi prednejšie než jej rozprávky

@anonym_133dab aka som vdacna za moju mamu, uz na strednej ked som mala bolestivu menstruaciu ma tam sama zobrala na preventivku...

zuzana76
Včera o 07:35

@anonym_autor vyber si radsej zenu, aspon ti odbudne problem s hanblivostou, ciastocne, ale ako pannu ta nebude nejako spacielne vysetrovat

anonym_a8b6ea
Včera o 08:15

Ja mám skoro 33 rokov a bola som tento rok prvýkrát u ženy gynekologičky a bolo to úplne v pohode a super. Ak si z Ba odporúčam gynline v poliklinike Ružinov veľmi milučka doktorka aj sestrička. Nie je to vôbec strašne a ten pocit že je všetko OK je na nezaplatenie

anonym_3fa9c0
Včera o 08:59

Ahoj. Naozaj sa nemáš čoho báť, ide o bežné vyšetrenie, nič drastické. Ak si panna, len sa porozprávate a spraví ti sono, maximálne ti sestra vezme krv (ale to robí aj obvoďák). Za mňa je to menej nepríjemné ako zubár. Keď prídeš ako sexuálne aktívna, vyšetrenie zo spodu nie je bolestivé, cítiš tam také "škrabkanie" alebo čo. :D Keď berie ster... :D Želám ti, aby si našla empatického lekára/lekárku a odhodlala sa. Ak si z NR a okolia, odporúčam MUDr. Brešťanskú.

anonym_133dab
Včera o 09:12
@estellas

@anonym_133dab Ak je panna tak sa cytologoa nerobí.

@estellas aha, no to som nevedela

anonym_133dab
Včera o 09:14
@gaia14

@anonym_133dab aka som vdacna za moju mamu, uz na strednej ked som mala bolestivu menstruaciu ma tam sama zobrala na preventivku...

@gaia14 ja som mala tiež ale "ženy musia trpieť, to je náš údel"

anonym_4951aa
Včera o 11:00
@anonym_133dab

@anonym_4951aa aha, ale hanbiť sa nemusíš vôbec, oni za deň vybavia desiatky ľudí, ide im len o tvoje zdravie 🙂 ja som sa tiež hanbila ale teraz sa z toho smejem...a už chodím aj na laserovú epiláciu tam dole 😂 tí ľudia toho videli až až ...a odporúčam gynekologičku, najlepšie nejakú mladú, vtedy to bude úplne ok. Mám 28 a chodím už roky, zdravie je prvoradé, mám v okolí mladé ženy s napríklad rakovinou prsníka v poslednom štádiu a pod. a na gynekológii ti berú aj cytológiu krčka maternice, či tam nemáš nejaké rakovinové zmeny, to sa oplatí odhodlať

@anonym_133dab ano este mi mozno potrva nejaky cas sa odhodlat a pojdem. Samozrejme ze k zene. 🙂 viem ze oni tam toho vidia vela ale v tu chvilu to proste musi byt naozaj zly pocit

anonym_133dab
Včera o 12:14
@anonym_4951aa

@anonym_133dab ano este mi mozno potrva nejaky cas sa odhodlat a pojdem. Samozrejme ze k zene. 🙂 viem ze oni tam toho vidia vela ale v tu chvilu to proste musi byt naozaj zly pocit

@anonym_4951aa no nebudem klamať, nie je to príjemné ale dá sa to prežiť, ja som bola prvý krát u chlapa a viac nie, už chodím len k žene, každý má iné preferencie

anonym_4951aa
Včera o 12:59
@anonym_133dab

@anonym_4951aa no nebudem klamať, nie je to príjemné ale dá sa to prežiť, ja som bola prvý krát u chlapa a viac nie, už chodím len k žene, každý má iné preferencie

@anonym_133dab presne. Tiez si neviem predstavit ist k chlapovi ak nemusim

zuzubb007
Včera o 13:06

Odporúčam nečitať kraviny od iných ľudí, treba zažiť, niektorí ľudia sa vedia nonstop sťažovať, máš 22 to si už u gynekológa mala dávno byt nie kvôli cyklu ale celkovo kvôli zdravotnému stavu, aj keď nemáš žiadne príznaky nikdy človek nevie, a istota je guľomet, takže sa objednaj, normálne ťa gynekológ vyšetrí za 10 minút a ideš, žiadna veda, a žiadne traumy, nič nebolí, mala som aj ženu aj chlapa a jednoznačne gynekológ je lepšia voľba a aj prístup za mňa

anonym_e86180
Včera o 20:04
@anonym_4951aa

@anonym_autor mam 27 a nikdy som nebola 🙂 chod ked na to budes psychicky pripravena lebo empaticki a normalni ludia chapu ze je to pre vela zien stresujuce. Ja uz sa odhodlavam a som rada ze hoci to trvalo ale clovek bude aspon v lepsej psychickej pohode. Inak ked som volala gynekologicke tam sama mi povedala nech pridem vtedy ked to budem citit. Takze neboj sa nie kazdy ti vynada. Nikomu do toho nič

@anonym_4951aa Ja mám 40 a tiež som nikdy nebola... ani sa tam nikdy nechystám 😀

anonym_4951aa
Včera o 20:51
@anonym_e86180

@anonym_4951aa Ja mám 40 a tiež som nikdy nebola... ani sa tam nikdy nechystám 😀

@anonym_e86180 😂😂🤝moj clovek

sweet20
Dnes o 06:04
@anonym_4951aa

@anonym_e86180 😂😂🤝moj clovek

@anonym_e86180
@anonym_4951aa tym by som sa nechvalila

natalka13
Dnes o 06:22
@anonym_4951aa

@anonym_autor mam 27 a nikdy som nebola 🙂 chod ked na to budes psychicky pripravena lebo empaticki a normalni ludia chapu ze je to pre vela zien stresujuce. Ja uz sa odhodlavam a som rada ze hoci to trvalo ale clovek bude aspon v lepsej psychickej pohode. Inak ked som volala gynekologicke tam sama mi povedala nech pridem vtedy ked to budem citit. Takze neboj sa nie kazdy ti vynada. Nikomu do toho nič

@anonym_4951aa tak tej gynekologicke sa oblukom vyhni.

natalka13
Dnes o 06:23
@anonym_e86180

@anonym_e86180 neverim

anonym_90db4f
Dnes o 06:45
@anonym_1e923b

@anonym_b0ecd8 Mojej kamarátke mama reálne tvrdila, že ku gynekológovi chodia iba ženy ktoré majú sexuálny život. Ak nemá nemusí chodiť 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🥲🤌🏼

@anonym_1e923b moja znama, 40 rocna panna, nikdy u gynekologa nebola 😔

anonym_4951aa
Dnes o 09:00
@sweet20

@anonym_e86180
@anonym_4951aa tym by som sa nechvalila

@sweet20 bola by som rada keby sa normalizovalo ze niekto nechodi gynekologovi lebo ma z toho velky strach. Rocnako ako ma hocikto iny z ineho doktora. Nemam rada odsudzovanie ked clovek nevidi druhemu do hlavy. Je dost mozne ze tam ani nikdy nepojdem (deti nechcem). Ale uvidim ci sa mi to v hlave prenastavi. Taktiez nemam rada to strasenie ze nejdes gynekologovi tak okamzite rakovina a umres. Xy zien nema ziadne problemy a xy zien ktore pravidelne chodilo na kontroly tak zomrelo napr na rakovinu. Je to velmi individualne. Ja poznam vela ludi co nechodi zubarovi a tiez si neviem predstavit prist za nimi a vraviet im ake to ma nasledky co vsetko sa im moze stat lebo verim ze su si toho vedomí a maju dobry dovod tam neist. Dodam ze to nepodporujem to nechodenie k lekarom. Ale raz je to tak nastavene v hlave neda sa to zmenit otocenim klucika. Ja si proste neviem predstavit v tu chvilu ako tam sedim z rozkrocenymi nohami a divam sa do blba. I ked tam tychto ludi vidia denne sto, v tu samotnu chvilu to musi byt fakt neprijemne.

natalka13
Dnes o 09:02
@anonym_4951aa

@sweet20 bola by som rada keby sa normalizovalo ze niekto nechodi gynekologovi lebo ma z toho velky strach. Rocnako ako ma hocikto iny z ineho doktora. Nemam rada odsudzovanie ked clovek nevidi druhemu do hlavy. Je dost mozne ze tam ani nikdy nepojdem (deti nechcem). Ale uvidim ci sa mi to v hlave prenastavi. Taktiez nemam rada to strasenie ze nejdes gynekologovi tak okamzite rakovina a umres. Xy zien nema ziadne problemy a xy zien ktore pravidelne chodilo na kontroly tak zomrelo napr na rakovinu. Je to velmi individualne. Ja poznam vela ludi co nechodi zubarovi a tiez si neviem predstavit prist za nimi a vraviet im ake to ma nasledky co vsetko sa im moze stat lebo verim ze su si toho vedomí a maju dobry dovod tam neist. Dodam ze to nepodporujem to nechodenie k lekarom. Ale raz je to tak nastavene v hlave neda sa to zmenit otocenim klucika. Ja si proste neviem predstavit v tu chvilu ako tam sedim z rozkrocenymi nohami a divam sa do blba. I ked tam tychto ludi vidia denne sto, v tu samotnu chvilu to musi byt fakt neprijemne.

@anonym_4951aa normalizovalo? to ako fakt? evidujes ktore je storocie?
co je normalne na tom, ze dospela inteligentna zena nechodi na preventivku na cyto ani na mamo?

anonym_4951aa
Dnes o 09:06
@natalka13

@anonym_4951aa normalizovalo? to ako fakt? evidujes ktore je storocie?
co je normalne na tom, ze dospela inteligentna zena nechodi na preventivku na cyto ani na mamo?

@natalka13 normalizovalo to ze niekto nechce ist a nebude za to odsudzovaný. Tak som to myslela. Lebo ja som v zivote velmi za to odsudzovana. Aj v banke ked som nieco vybavovala a pytali sa ma na meno obvodneho a gynekologa tak gynekologa som povedala ze nemam a hned pohlady. Neprofesionalne

anonym_3c809a
Dnes o 09:10
@anonym_4951aa

@anonym_4951aa odklaqdás aj zubara a ineho lekara...ze 27

betulinka1
Dnes o 09:18

@anonym_autor gynekológa sa vobec nemusis bat. Ja mam jedneho uz 30 rokov. Plne mu dôverujem. Nikdy sa nekonal ziadny masaker. Ked som uz chodila pred pôrodom k pôrodníkovi, tak tiez to bol chlap a nemala som jeden problem. Uprimne nepoznam jeden pribeh kamosky, ktora by sa sťažovala na svojho gynekológa/ gynekologicku, ze by boli surovi alebo neviem aky. Ked tam pojdes, normalne povedz, ze si prvykrat a mas strach. Lekar bude vediet ako ma k tomu pristupovať. My zbehle a po pôrodoch, to uz mame len sup sup a nas nemusi ukludnovat alebo vysvetlovat. Tebe vsetko pekne vysvetli.

anonym_4951aa
Dnes o 09:19
@anonym_3c809a

@anonym_4951aa odklaqdás aj zubara a ineho lekara...ze 27

@anonym_3c809a praveze zubarovi chodim najcastejsie. Obvodnemu raz za rok. Tam nemam ziadny problem s hanblivostou takze nemam preco nechodit

anonym_3c809a
Dnes o 09:49
@anonym_4951aa

@anonym_3c809a praveze zubarovi chodim najcastejsie. Obvodnemu raz za rok. Tam nemam ziadny problem s hanblivostou takze nemam preco nechodit

@anonym_4951aa lenze tu ide tiez o dolezite zdravie..najdi teda gn zenu

anonym_90db4f
Dnes o 11:51
@anonym_4951aa

@natalka13 normalizovalo to ze niekto nechce ist a nebude za to odsudzovaný. Tak som to myslela. Lebo ja som v zivote velmi za to odsudzovana. Aj v banke ked som nieco vybavovala a pytali sa ma na meno obvodneho a gynekologa tak gynekologa som povedala ze nemam a hned pohlady. Neprofesionalne

@anonym_4951aa tak ako ano, nam moze byt jedno ze mozno umres na rakovinu, ktorej sa dalo zabranit. pokial nemas male deti, ktore by po tebe zostali, alebo inu rodinu, ktora bude smutit, tak tym duplom.

ano, umieraju na rakovinu aj zeny, ktore chodia na preventivky. ale to nie je tak, ze keby tam nejdu tak by neumreli. rakovina je svina a zabije aj ludi co ju odhalia v zaciatku. ale na 100% zabije ludi co ju neodhalia kvoli nechodeniu na preventivky. kdezto ti, co ju odhalia v zaciatkoch maju aspon nejaku sancu.

cize mozme to normalizovat u ludi, ktorym na sebe nezalezi. nam cudzim to moze byt jedno. ale nikdy nedovolim dcere neist na preventivky len preto, ze sa boji. lebo mne na nej zalezi. tak isto ako jej davam vrtat kazy, brat krv, vybrat mandle, atd. hoci sa tych lekarov boji, boji sa bolesti... ale mne na jej zdravi zalezi a pracujem na tom, aby aj jej zalezalo na sebe.

Strana
z2