Prvé príznaky menopauzy
Ako sa prejavili u vás? Ja mám niekoľko krát za deň návaly tepla, ale len do tvare. Môže to byt začiatok? Mám 40 a prvá MS bola v 11. rokoch
@yollanda mne minuly tyzden aj po chrbte tieklo, co sa mi fakt nestava ale teda boli sme v tom case v turecku a bolo tam cez 40st. inak nepocitujem nejako vacsie potenie sa, aj ked aj tie teploty byvavaju vyssie ako volakedy. treba ist k dr. ja asi dva ci tri roky dozadu ked mi to prvy krat takto zacalo meskat som sa zlakla, kupovala testy, ze ci nahodou a isla aj k dr a ten povedal, ze sliznicu v tom case som mala este vysoku, ze tak skoro este nebude koniec. takze mala by som sa znovu objednat, tak cakam aby to doslo a potom sa objednam na presny cas aby to nedopadlo tak, ze pride to spolu aj navsteva gyn aj ukoncenie meskania 😀
Raz som niekde citala,ze uplne 1 priznak moze prist aj 10 rokov pred poslednou menstruaciou.a menopauza je niekolkorocny proces, ktory zacina nenapadne, obcasne busenie srdca, zvysene nocne potenie, ktoremu nedavame hned vaznost.
@yollanda ja som už v perimenopauze, som si robila aj testy. Príznaky mam potenie, návaly, búšenie srdca, nespavosť sa mi zhoršila, spánok z 8 h sa skrátil na 5-6 h, podráždenosť, nervozita, únava, padanie vlasov, MS som mala tento rok len 2x, teraz zas neprišla takže tak, mám 43
@simonah73 mne najviac meskala 4 m a 90 d 🙈
@yollanda Prvé sa mi skratil cyklus a aj som mala riadne silný menzes. To trvalo asi 5 rokov, šlo to postupne, pomaly, raz horšie, raz lepšie. Potom mi začal vynechávať cyklus. A teraz už aj návaly tepla. Gyn mi pred 3 mesiacmi povedal, že ešte mám vysokú sliznicu, dostala som tesne pi návšteve MS a odvtedy zase nič. Paradoxne ja sa cítim lepšie, pretože mňa ten silný menzes strašne vycerpaval, mala som anemiu, unavená a všetko s tým spojené. Keď mi 1x vynechalo na tri mesiace, tak zrazu energie na rozdávanie a aj železo v norme. Až na tie návaly tepla ja som v podstate rada, cítim sa fakt dobre a neskutočná sloboda, lebo teda menstruovat každých 21 dní bolo ozaj na prášky.
Mne to začalo v 41. Následne vynechávala MS. Teraz man 43 a už takmer rok bez MS. Nemám žiadne problémy. Prechod potvrdeny hormonalnym profilom.
@yollanda ja som aktualne 50, 1.MS v 12r, pravidelne 28d cyklus, bez problemov. Ale navaly mavam uz 4-5 rokov, raz viac raz menej, niekedy to uplne prejde, vtedy leje zo mna cicerkom ci je 30nad nulou ci pod nulou. Nosim len cierne oblecenie inak mam viditelne mapy vsade, aj na laktoch, kolenach.
Pred tyzdnom som bola na preventivke, a dr ze to na prechod vobec nevyzera, akurat som bola par dni pred MS.
Ale zase sa nestazujem, spim ako babatko, dr hovori ze ma MS chrani pred osteoporozou, od porodov neviem co je bolest pred ci pri MS.
@yollanda test FSH si si robila? Budes si istejsia ci je to z menopauzy.
Ja mám návaly tepla každé leto,ale ináč nič menštruácia stále pravidelná a to mám už 49
@babulkomale mne gyn. povedal, že tieto všelijaké testy nemajú žiadnu výpovednú hodnotu, lebo že vysledok môže byť dnes taký a o týždeň onaký. Ja som od neho chcela, nech mi spraví nejaké testy na hormóny, tak ma zrušil, že načo, keď nemám žiadne problémy a aj ostatné výsledky sú ok. Predmenopauza môže trvať aj 10:rokov kľudne.
@akvi oni nechcú robiť profil robia z toho strašnú vedu.Ved podľa hormónov by hneď videl, že to je menopauza perimenopauza, ale nechcú... aky iny výsledok o týždeň?ak Ti raz klesla hladina, lebo vaječníky nepracujú už to nemôže byť lepšie o tyzden
Ja som mala pred 2 r problémy s menzesom celý rok tiež som si myslela, že to je už predzvesť menopauzy.Ale videl ovuláciu, sliznica vysoká profil nechcel robiť a nakoniec sa všetko upravilo
Ale z liekov čo do mňa tlačil skoro rok som pribrala a nič neviem dať dole.Mne povedal, že po 40 tke to ide prudko dole a najdôležitejšie je vôbec dostať menzes😀
Kamarátka 48 r mala aktuálne prvé návaly povedala, že ide vyletieť z kože.Ze má pocit akoby jej stláčal niekto vaječníky a má tlak do hlavy ako, keď si človek cupne a postaví.A vzápätí jej horí tvár a za chvíľu zima.Ze sa cíti ako, keď má virózu.
Ale tiež som anemicka tak možno ozijem ako ty🙂
Mne povedal lekár, že tretina žien ani nevie ako to prišlo, tretina stredne ťažké problémy a tretina zle.
@babulkomale ja som si ho zo zúfalstva robila
@luccija no veď inak ja nechápem, prečo sa tak okunaju niektorí dr robiť testy, ako keby to z ich vrecka išlo. Zase, ja som sa potom nejako zmierila s tým, že ok, veď ja to už vlastne viem, že som v predmenopauze a reálne mi vlastne veľmi nemá čo iné povedať. A aj som vedela, že to príde skôr, máme to v rodine, sestra uz od 45-ky žiadna MS. A čítala som aj štúdiu, ktorá uvádza súvislosť medzi krátkym cyklom a skorším nástupom menopauzy, takže ja to mám vcelku jasné 😅
@akvi ale veď áno ja som tiež videla, že nechcel do toho ísť.On videl folikuly vec vybavená.chcela som ísť do Medirexu si dať spraviť profil, ale tusim 2 či 3 odbery bolo treba COVID všetci tam chodili na testy, protilátky tak som to nechala tak.Co neviem z toho nemám paniku🙂sama cítim, že som pred menzesom ako vysinuta a niečo sa deje.Ale aspoň mám normálny menzes a neberiem žiadne hormóny on všetko zvalil na očkovanie vtedy mi to začalo 2m som nedostala potom také, že mi musel zastaviť liekmi a potom zase na 17 deň jeden mi dával norethisteron druhý hneď, že zbytočne treba Duphaston som bola ako labilna troška zle som sa cítila z tých liekov.Tak mladšie už nebudeme😭
@yollanda ja mam 31... nizku ovarialnu rezervu...hormony na hranici... skrateny cyklus.. navaly tepla uz dlhodobo... v 35 uz budem v prechode. treba skontrolovat hormon.profil

@yollanda tak teoreticky moze, ja som mala prvu tusim v 12r, pred mesiacom 50 a par krat som mala taku horucavu na vrchu hlavy a v tejto chvili mi to meska 35 dni