icon

Prvýkrát na gyndu pred 30. narodeninami

15. apr 2020

Ahojte žienky, mam par rokov pred 30kou a idem prvý krát na gyndu.Som pripravená aj nato že ma znesie pod čiernu zem alebo na zlé reči od p.doktorky okolo toho.Nemám žiadne problemy ani som nemala nikdy musim si zaklopať tak isto čo sa týka menzesu.Idem konečne a budem chodiť pravidelne na KO , nech je vyšetrenie akokoľvek nepríjemné(dúfam bude všetko v poriadku🙏).Ja by som potrebovala podporu od vás,že snáď ma doktorka neodstrelí zato a nebude ma považovať za nejakú neschopnú ženu. Dúfam nebudem jediná na tejto zemi čo ide takto neskoro.😟

extempore
15. apr 2020

Ja niekedy rozmýšľam nad tým, aký chlap pojde robiť gynekológa... nejaku úchylku mať bude, to ma nikto nepresvedčí, že nie.
Ja na preventivky chodim pravidelne, ale tiez mam vo svojom okoli dosť žien, ktore to flakaju, resp. aj take, ktore po 30tke este vobec neboli.

zuzka1117
15. apr 2020

@extempore ako prepáč ale tieto predpotopne názory. Prečo by mal mať úchylku? Veď je to orgán ako každý iný. Aj ženy lekárky ktoré vyšetrujú prostatu majú úchylku? Počas dňa tam tí muži vidia také veci že pochybujem že si to ešte vôbec dokážu spájať s niečím sexuálnym.

extempore
15. apr 2020

@zuzka1117 nie je na tom nič predpotopného.. to prepáč ty. Nie raz sa stalo, že gynekológ bol úchyl a zneužíval pacientky a čo ja viem čo ešte. Ani žena, ktorá ide robiť urologiu asi nebude celkom ok. A nie je to orgán ako každý iný - je to orgán, ktorý súvisí so sexom. V niektorých krajinách sveta (a nie je ich málo) môžu robiť gynekológiu len ženy. A po ďalšie - jedna vec sú odborné znalosti, druhá je osobná skúsenosť, ktorá je neprenosná. Moja gynekologička mi vždy povie, že čo by robila ona a čo by nerobila. Minule mi rozprávala o svojom tehotenstve, atď. Nikdy v živote sa muž nedokáže tak vcítiť do kože tehotnej ženy, menštruujúcej ženy..

zuzka1117
15. apr 2020

@extempore uchyl môže byť aj ortopéd aj smetiar. Je to orgán ktorý slúži na vylučovanie, sex je až druhoradý. A v niektorých krajinách nemajú ženy žiadne práva , takže to má byť aj u nás? To čo je za argument že iba ženy môžu byť gynekologicky? A osobná skúsenosť je vždy len osobná skúsenosť, nie objektívny fakt.
Takže ani onkológ sa nikdy nedokáže vcitit do svojho pacienta ak sám neprekonal rakovinu? Iba vtedy je dobrým lekárom?

gladys_07
15. apr 2020

@extempore je to naozaj predpotopny nazor. Onkolog nepochopi pacienta, lebo nemal rakovinu? A co pediatri? Geriatria?
Mala som gynekologov aj gynekologicky a uprednostim radsej muza gynekologa, su ovela citlivejsi.

extempore
15. apr 2020

@zuzka1117 máš to nejaké popletené, nie? Na vylučovanie slúži konečník a močová rúra, nie vagína :D
Áno, predstav si, že sú štáty, kde gynekologiu môžu robiť len ženy. Ak je gynekologička- žena a má vzdelanie a odborné vedomosti + osobné skúsenosti pre mňa je to viac ako nejaký chlap, nech je akýkoľvek odborník. Zažila som, keď som šla rodiť, že na chodbe kričal lekár na mamičku, ktorá kvôli kontrakciám nevládala chodiť niečo v zmysle "to vás predsa až tak strašne nemôže bolieť".. no ďakujem pekne. Keby si prežil pôrod tak by takto nehovoril.

queen_el
15. apr 2020

Je normalne, ze sa hanbis a nechces ist. Podla mna ziadna zena nechce. Ja som bola prvykrat ked som mala 21 a myslela som si, ze som prisla neskoro. Tiez som nemala ziadne problemy ale clovek praveze nevie, ci je vsetko ok, preto treba chodit pravidelne. Treba si vybrat dobreho doktora ci doktorku.
No na druhej strane baby nechodit je velmi nezodpovedne, najma voci sebe. To si treba uvedomit. Nikto vas nenuti a nemoze nutit, aby ste chodili, ale stoji to za to? Problemy nemusite citit.

extempore
15. apr 2020

@gladys_07 a v čom sú akože citlivejší? To je mýtus ako Brno. Moja kamarátka mi vravela, že musela zmeniť gynekológa, lebo ten jej mal očividne vždy erekciu keď jej vyšetroval prsia a že vždy očervenel a ťažko dýchal. Tak mi tu netvrd, že keď príde k takémuto "lekárovi" pekná mladá žena, že na ňu nehľadí aj inak ako na pacientku.
A nechápem, načo sem ťaháte onkologov, pediatrov a geriatrov... to sú predsa špecializácie, ktoré nesúvisia so sexualitou.

11iva11
15. apr 2020

@zuzka1117 Tak pri chlapovi je vždy riziko, že okrem vyšetrenia má aj iné myšlienky - boli rôzne uchylácke prípady v médiách. Kdežto žena ženu berie asi vždy profesionálne, pokiaľ je normálne orientovaná a tiež ženské problémy dokáže viac pochopiť žena. Podľa mňa by túto špecializáciu mali vykonávať len ženy. Veď počuli ste niekedy o urologičke? Šak by k nej žiadny chlap nešiel na vyšetrenie!
Chlap nikdy nezažije menštruáciu, pôrod, atď. I keď pôrodníkov je tiež veľa chlapov...hm.
V každom prípade ja mám ženu a som rada.

gladys_07
15. apr 2020

@extempore nie je to mytus, je to moja skusenost. Tu mi asi neodskriepis.

Inak, na svet ma priviedol porodnik-chlap. Priekopnik umeleho oplodnenia na SVK-chlap. Dnes som bola na ultrazvuku u jedneho profesora, uznavana kapacita siroko-daleko - chlap. Ale podla teba vsetko uchylaci a nemozu byt v poriadku. Neexistuje, ze ich zaujima reprodukcny system cloveka a chcu pomahat zenam. Smutne.

extempore
15. apr 2020

@gladys_07 ja som nepovedala, že sú to všetko úchyláci.. len mi nie je jasná motivácia chlapa, ktorý si vyberie špecializáciu gynekológia. A hlavne - mne aj moja gynekologička povedala, že je napr. mega ťažké sa medzi týchto lekárov dostať - do súkromnej praxe ženy pustia, ale v nemocniciach a v pôrodniciach robia väčšinou muži. Možno aj preto je pôrodníctvo na SK v takých sračkách ako je.

zuzka1117
15. apr 2020

@extempore ale tieto dva orgány sú často prepojené. Keď máš pokles panvového dna tak sa ti to všetko prejaví aj na mocovom mechury, keď máš problém s močom taktiež to môže skončiť ako gynekologicky problém. Nie je to len o sexe. Ale vidím že to asi nepochopíš. Moju mamu gynekologicka totálne zanedbala, mojej kolegyňe z práce úplne odignorovala nádor až to skončilo v takom štádiu že ju ani operovať nemohli. Takže nie vždy je žena lepšia odborníčka. Celkovo sú muži viac vyhľadávaní, veď si zober iba dr Grochala.

zuzka1117
15. apr 2020

@11iva11 áno sú aj urologicky, prečo by nemali byť? Môj muž bol normálne pri žene urologicke absolútne sa nad tým nepozastavoval

extempore
15. apr 2020

@zuzka1117 ale veď to je prípad od doktora k doktorovi - ak niekto robí svoju prácu poriadne, tak je jedno či je to muž alebo žena. Ja poznám prípad zo svojho okolia kedy gynekológ bol ožratý a pri vyšetrení natrhol pacientke stenu vagíny.. muži sú viac vyhľadávaní kvôli tomu, že ich je jednoducho viac. Áno, Grochal je odborník, sama som k nemu chodila, ale on sa zameriava na prenatálnu diagnostiku, sám mi povedal, že už dávno nerobí klasickú gynekologiu.

extempore
15. apr 2020

@zuzka1117 určite je žien - urologičiek menej, ako mužov - gynekologov. A hlavne - k urologovi nechodia výlučne muži.

zuzka1117
15. apr 2020

@extempore ale podľa tvojho komentovania majú muži úchylku keď idú na gynekológiu. To si napísala, že ta nikto o tom nepresvedčí, takže v podstate aj Grochal má podľa teba úchylku, lebo bol aj klasickým gynekológom.

renab
15. apr 2020

Moja dcera ma 28 a este tiez nebola. Problemy nema, chlapa tiez nie, tak nevidi dovod. Takze nie si sama.

zuzka1117
15. apr 2020

@extempore ale 11iva11 sa opýtala či už sme niekedy videli zenu urologicku. Takže áno existuje. Vieš akym onkologickým ochorením trpia najčastejšie muži? Prvé je rakovina hrubého čreva a konečníka a na druhom mieste je prostata, čiže áno muži chodia k urologom a častejšie akoby si si myslela

zuzka1117
15. apr 2020

@renab preventivke prehliadky nie sú iba o tom či má žena chlapa. V 28 rokoch by určite mala, taktiež by mala absolvovať sono prsníkov.

renab
15. apr 2020

@zuzka1117 ja som si toho vedoma. Ona je dospela a zije v Spanielsku, kde sa mi zda, je vsetka lekarska starostlivost posunuta do inej roviny. A to na SK nadavame na zdravotnictvo 😊

zuzka1117
15. apr 2020

@renab tam nefungujú preventivky ako u nás? Tak to je fakt škoda, podľa mňa je to jedna z najdôležitejších veci u ženy. Každá sa stará o vlasy, pleť ale zdravie je častokrát až na druhom mieste čo je fakt škoda

marion09
15. apr 2020

😲😱

tncka
15. apr 2020

@extempore podla mna aj chirurgovia su uchylaci a co narobis. O patologoch uz ani nevravim🤣🙈

eliska13
15. apr 2020

@extempore ty máš strašne vyhranené názory.Rodil ma chlap, gynekológa mám už 2 chlapa predtým 2 gynekologicky a ja by som uz ženu nechcela.A aký názor máš na urologov?veď to už v tvojich očiach musí byť totálne uchyl.Vôbec sa mi nezdá pôrodníctvo na SR v srackach a netreba mať extra filipa, aby si neprišla na to prečo je väčšina porodnikov mužov.Ked som ja rodila bola postrach žien v Ružinove MUDr.Kozelkova tvrdá prísna neokrochana, ale veľký odborník neviem či ešte pracuje.A ta mala podobne reči, že nerozumie prečo ženy tak kričia a pod....a to, že neraz sa stalo, že lekár bol úchyl... tak to pozerajme cez prsty aj na učiteľov aj o tom minule hovorili v TN, že si kupoval deti darčekmi a pritom si ich fotil.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
extempore
15. apr 2020

@eliska13 pôrodníctvo na Sk nie je v sračkách? A ty kde žiješ, prosím ťa? Vo všetkych medzinárodných rebríčkoch sme pozadu, ženy chodia rodiť do zahraniçia lebo tu sa boja privádzať deti na svet, lekár, ktorý fackuje rodičky a ešte si z toho robí srandu, zbytočné epiziotomie a sekcie, atď... takže ďakujem pekne. Od pradávna porodnictvo robili ženy, a až cca. 100 rokov dozadu si gynekológiu začali uzurpovať muži akoby oni lepšie vedeli čo je pre ženy dobré....

tana85
15. apr 2020

@extempore mozno ich to pritahuje viac z pochopitelnych dovodov, ale ruku na srdce, k dr chodim ked mam problem - napr.nejaky vytok ci bolest, a to je nieco uplne asexualne. zeny chodia k dr aj 60rocne, tam uz urcite nejde o uchylku, ja by som mozno taky pohlad nezvladla, ale riesi sa organ cnutri, nie ten zovnajsok. a to, co riesi porodnik je uz dalsi level - zodpovednost za dva zivoty, poporodne komplikacie, operacie a pod. toto vsetko musi clovek zvazit, to bie je len o tom, ze chodia mu tam pekne baby a bez slova sa vyzliekaju...mna skor zaujima docod preco sa niekto rozhodne byt proktologom...

zuzka1117
16. apr 2020

@eliska13 presne tak. Nechcela by som mať takúto optiku na svet.
A potom muži pediatri sú tiež uchylaci? Sú to pedofili ? S tvojim myslením by asi museli byť či?
@extempore

zuzka1117
16. apr 2020

@tana85 presne tak. V čakárni nečakajú nastylovane modelky, veď sú tam ženy rôzneho veku s rôznymi problémami, nechápem ako si niekto môže myslieť že je to niečo vzrušujúce. Myslim že každý muž si vie predstaviť krajšie veci ako vyšetrovať mykozy, či nádory, branie sterov, kontrolu šitia atď. Veď aj tak pozerá len do orgánu na ktorom v takej polohe nie je absolútne nič príťažlivé. To len niektoré ženy si myslia , že práve tá ich vagína je o niečo vzrušujúcejšia ako tá ktorá tam bola pred ňou 😂

zuzka1117
16. apr 2020

@extempore muži fackaju ženy pri pôrodoch? Ženy sa tu boja rodiť? Ty asi veľa pozeráš krimi správy však? Určite to tu nie je este ideálne ale ty vytrhujes z kontextu tie najnegativnesie veci a píšeš akoby sa diali na bežnom poriadku. Neviem čo by si robila v takom UK , kde ťa lekár ani celé tehotenstvo riadne nevysetri.