Ranná glykémia pri tehotenskej cukrovke

matthew_mc
16. júl 2017

Ahojte dievcata, som v 30tt a mam tehotensku cukrovku. Hodnoty po jedle sa mi dari udrzat dietou v norme, avsak ranny cukor mi vyskakuje, hodnoty mam okolo 5,5 (max som mala 6,3, limit je do 5,1), diabetologicka mi chce nasadit "nocny" inzulin, z coho mi uprimne naskakuje mraz. Glykemicky hemoglobin mi nechcu uz urobit, vraj ukazuje hodnoty iba za posledne 2-3 mesiace, pricom moja gynekologicka si ho opatovne ziada. Chcela som sa opytat, ci mate skusenosti s podobnou situaciou? Existuje sposob ako skorigovat ranny cukor? Moze to byt sposobene tym, ze som vyrazne obmedzila sacharidy (skoro vylucila) a pecen si ich cez noc produkuje sama? Zhorsuju sa glykemie postupujucim tehotenstvom alebo v urcitom tyzdni kulminuju?
(Hodnoty OGKK (v 25tt) nalacno 4,03, po 1h 8,6, po 2h 8,23)

DAKUJEM vam vsetkym za kazdu jednu radu a prispevok.

nuska
16. júl 2017

Hodnoty 5,5-6,3 sú podľa mňa dobre. Tiež som mala tehotenskú cukrovku a pri tom som robila aj v labáku. Do 6 sme brali že je v norme. Pečeň si cez noc neprodukuje cukor, to sa nedá. Získava len energiu z uložených zásob. Ale ak by si preto mala vyššie hodnoty, čo poďľa mňa nemáš, tak by tam bol problém pečene, teda že to nevie regulovať. Glykemický index ukazuje hodnoty za 3 mesiace, ale neviem prečo by ti ho nemohli spraviť, veď tehotná si už dlhšie, takže by to možno tiež bolo zaujímavé. Veď cukrovku môžeš mať dlhšie nie len od 25tt. A aj OGTT si mala veľmi hraničný. Po 2h ma byť pod 8,0. Takže keby ešte raz premerali možno by to bol ok. Skús sa pozireť na to čo ješ večer pred spaním, alebo či nie si v strese a to ti robí cukor ráno. Kľudne mi napíš.

matthew_mc
autor
16. júl 2017

@nuska Dakujem velmi pekne. Glykemicky index resp. glykozylovaný hemoglobín mi diabetolog pri prvej navsteve urobil, bol 5,3 - cize v poriadku. Akurat teraz mi ho nechce robit opat, nakolko tvrdi, ze ta hodnota by velmi za tu dobu nevzrastla a bola by zavadzajuca. Gynekologicka si ho vsak pyta, cize zvlastne...
Je mozne, ze v strese som, uz len z toho neustaleho sledovania cukru a strachu aky zas vyskoci...
Vecer pred spanim jem vacsinou len salat a maso... Akonahle si dam prilohu, tak mi cukor po jedle vyskoci. Som teda viac-menej bez sacharidov, resp. pozivam ich fakt minimum. Aj ked je pravda, ze som z toho nevrla na vsetkych okolo seba 🙂
Hodnoty nalacno si mavala v poriadku? Inzulin si si nepichala? A co babo? Bolo vacsie? Dakujem.
Pozerala som ostatne diskusie, vacsinou dievcatam skakal cukor po jedle, hodnotami nalacno sa tam nik nejak nezaoberal, resp. mozno som to len neobjavila.

unctadorg
16. júl 2017

Bolo by to fajn nasadit. Hodnota odporucana lacna je do 5,0 podla najmovsich studii. Ja som inzulin mala4x denne, a zaroven na noc, neviem uprimne co sa ho vsetci boja. A sacharidy su dolezita sucast aj dieta. Nemozes ich uplne vylucit z jedalnicka, to nejde, tym padom ochudobnujes o ziviny seba aj dieta. Ja som mala od 5-6,5 uz cukor s inzulinom na lacno. Dieta velke nebolo, malo 2700g. A to ze sa liecba zacne inzulinom na vecer je bezne, kedze zvycajne prave glykemia na lacno to ukazuje. A glukozova intolerancia rastie postupne od 30-35tt, takze cim dalej moze a nemusi byt vyssi na lacno,alwbo postupnw na kazdym jedlom sa zvysi glykemia. HbA1c nema zmysel viackrat ako za uplynulych 12tyzdnov, lebo nic neukaze (glykovany hemoglobin, v tom suhlasim).

guizui
16. júl 2017

@matthew_mc ahoj, ak mozem poradit, tak skus druhu veceru - pred spanim si dat nieco mini (pohar mlieka a hryz celozrnneho chlebika) - mne tak poradila diabetologicka a pomaholo to. pises ze pred spanim jes salat a maso - kolko pred spanim?
mne osobne teda ranny cukor neskakal, ale musela som zaviest druhu veceru (ale fakt to len hryz-dva niecoho), lebo ranny cukor moze skakat aj z velkej prestavky od posledneho jedla. Ja som od 32t uz musela pichat aj inzulin a porod mi vyvolavali v ukoncenom 38t, lebo sa bali, ze babo bude velke. Dcerka mala v 38t 3860g, takze ak by cakali do terminu ci nebodaj by som prenasala, vacsia by teda bola riadne, ale zase nemuselo to byt cukrovkou, moze to byt aj genetika. Mala sa vsak narodila uplne v poriadku, ani nizky cukor nemala, ani zltacku, proste zdrave dieta.
Co sa tyka toho glykemickeho hemoglobinu, u mna to bolo to iste, mala som ho v norme, gyn ho potom pytala opat a dia tiez tvrdila, ze to nema vyznam, lebo hodnota odzrkadluje posledne 2-3 mesiace.
prilohy boli aj u mna tabu, ale napriklad som mohla jest ovocie a cukor bol v norme... treba skusat, lebo fakt kazde telo je individualne 🙂

guizui
16. júl 2017

@matthew_mc a ano, kulminuje to cca v 35t, potom by sa uz hodnoty nemali zhorsovat. Osobne som pocas diabetesu tiez sacharidy prudko zredukovala, teda nejedla som zemiaky, ryzu a chlieb a zacala som aj chudnut (bolo vsak velmi z coho), ale neodporucuje sa uplne vylucit sacharidy..

matthew_mc
autor
16. júl 2017

@unctadorg Ahoj. Dakujem. Po porode Ti cukrovka ustupila?
Vsetci sa inzulinu boja, ono to totiz uz vyznieva tak celkom, ze "som tazky pripad", musim si pichat inzulin, nik si to nepraje, myslim. V zahranici su uz vraj povolene tabletky namiesto inzulinu, zistili vraj, ze nie su skodlive a su menej stresujuce ako pichanie injekcii, ktorych sa vacsina zien boji.
Ked si to zacnem pichat, tak uz budem musiet az do porodu kazdy den? Moze u mna v noci vzniknut hypoglykemia?
Dakujem

matthew_mc
autor
16. júl 2017

@guizui Ahoj. Dakujem. Ja veceriam celkom neskoro, kedze je teraz dlho svetlo, tak vacsinou az okolo 21h. Dnes som vyskusala jest o 19h a teraz som skusila este cvicit a uvidim, co rano na to glukomer. Vyskusam urcite aj druhu veceru, zajtra, aby som to vedela porovnat. Ideme zajtra na dovolenku, inzulin berem pre istotu zo sebou (v prirucnej chladnicke, celkom jt komplikovane). Inac aj ja som schudla, sice len kilo, ale nemam moc z coho. Celkovo som pribrala len 4kg . Ja som cely zivot chuda. Cukrovku mam teda zrejme vdaka genetike, mamina ma aj dedo mal :(
Ale ked vravis, ze kulminuje az v 35.tyz, tak bude zrejme ten inzulin nutny.
Tento tyzden 13-teho sa mi zrazu hodnoty celkovo zvysili (aj tie po jedle, tie som mala predtym cca 5 a teraz mavam okolo 6, cize stuplo to).

guizui
16. júl 2017

@matthew_mc
ano, po porode som mala cukor uplne v norme (dost mi odlahlo).. teraz som na zaciatku druheho tehotenstva, takze ratam s tym, ze cukrovka bude opat, ale tak co uz.. uprimne ja som asi 3 dni preplakala, ked mi zistili diabetes, v kombinacii s tehu hormonmi ma to uplne zobralo... do 32t som mala ukazkove vysledky len upravou stravy, a este som bola stastna, ze trosku chudnem (dr s tym bola ok), kedze som nejedla sladke a len zdravy chlieb. potom vsak hodnoty zacali skakat, tak diabetologicka nasadila inzulin s tym, ze ved to nic nieje, to su male davky, a brala som to ok, ze musim pichat (ono to neboli, takze aspon taka utecha), ale gyn sa tiez na mna zacala divat ako na tazky pripad 🙂 kazdy dr sa na to diva zo svojho pohladu...
a pravdpodobne budes musiet pichat az do porodu kazdy den (ja som si davala 3x denne pred jedlom), ale ako nahle porodis, uz nemusis.
uprimne, neboj sa inzulinu, radsej lieceny gestacny diabetes s inzulinom a zdrave babo ako mat len upravu stravy a skakajuce hodnoty.. hlavne si poctivo meraj cukor a uvidis, co ti robi zle, lebo naozaj mne kludne preslo dost vela ovocia, dokonca aj mensi kusok domaceho (menej sladkeho) cheesecaku. Zato pecivo a prilohy boli tabu..
s tou nocnou hypoglykemiou nemam skusenost, ale laicky myslim ze moze vzniknut.
snaz sa co najpravidelnejsie jest, mne pomahalo kazde 2 hodiny (aj ked som realne hladna nebola, ale cukor to drzalo v norme) a daj si druhu mini veceru, uvidis ze tie ranne hodnoty budu veselsie.

guizui
16. júl 2017

@matthew_mc inak, kedze pises, ze si chuda, urcite nebude ziaduce, aby si dalej chudla... takze neobmedzuj uplne sacharidy v prilohach - skus jest aspon hnedu ryzu, sladke zemiaky a pod - maju nizsi GI takze cukor by ti nemal vyskocit.
a urcite sa neboj toho inzulinu, nieje to nic strasne... myslim vsak ze ten ranny cukor ti skace kvoli tomu, ze telo asi v noci hladuje, takze druha vecera zaberie, jedz casto aj ked menej a mozno to zvladnes aj bez inzulinu 🙂

matthew_mc
autor
16. júl 2017

@guizui jeeej, tak gratulujem k tehotenstvu 🙂 A drzim velmi palce, aby sa cukrovka v tomto tehotenstve nedostavila!
Ja som si zmerala teraz 5 hod po jedle cukor a je 5,8, co mi pride vela (nakolko som aj cvicila), ale stale mi je z toho masa tazko. Tak som dala na Tvoju rada a dala som si hryz slatinskeho chleba. Snad pomoze 🙂
Dakujem za odpovede a drzim palce, vsetko dobre prajem 🙂
Dobru noc

guizui
16. júl 2017

@matthew_mc dakujem a aj ja prajem vsetko dobre!!! hlavne sa toho inzulinu neboj, coskoro budes mat krasne zdrave babatko a na diabetes budes len spominat 🙂

nuska
17. júl 2017

@matthew_mc Ahoj. Na lacno som vzdy mala dobre len po jedle stupal. Ak bol robeny glykovany tak potom je zbytocne 2krat. Ja som nemala nzulin a dieta bolo ok ale cukrovka mi zatial ostala. Maly ma uz 2 roky. OGTT mam stale hranicne ale inak mam dobre hodnoty cukru. Chcela mi dat aj tabletky ale zatial dietou udrzujem. Plus tiez som mala glykovany dobry. Mam ist teraz na opakovany ogtt.

unctadorg
17. júl 2017

@matthew_mc cukrovka mi ostala po tehotenstve. Ano, moze nastat hypo, ja som ho zazila parkrat.... v zahranici som byvala isty cas a tiez mi predpisali najprv tabletky a to nikdy viac,velmi zle mi z nich bolo,takze som si bola vypytat inzulin miesto tabletiek. Ono ked si na inzuline tak sa porod vyvolava v 38tt, ak si na diete tak nemozes prenasat,takze najneskor 40tt vyvolaju. Aktualne som na diete, tabletky ci inzulin nepotrebujem. Mne ogtt ani nerobili,lebo hned som mala vysoky cukor na lacno.

matthew_mc
autor
17. júl 2017

@nuska velmi drzim palce, nech je ogtt v poriadku 😊
Dakujem a prajem vela zdravia.

matthew_mc
autor
17. júl 2017

@unctadorg
To ma velmi mrzi 😔 drzim palce vo vsetkom, nech sa dari!

ivuska6
17. júl 2017

Ja som mala tiež A bolo mi povedané že pri tehotenstve môže byť do 8.1 to je ešte dobre a tiež mi chcela nasadiť inzulín alebo lieky nechcela som a ani by som si nedala ako raz začneš do seba niečo dávať potom to už zostane a inzulín sa pichá keď už majú moc vysokú cukrovku pri tvojich hodnotách to je veľmi dobre uškodis si a môžeš aj babatku

unctadorg
17. júl 2017

@ivuska6 prepac,ale mylis sa. Nie kazdemu ostane cukrovka,jedine,tomu co ma predispoziciu. A ako inzulin ublizi dietatu? Inzulin s dietatom nema nic. Za to vysoka hladina cukru sposobuje problemy.

matthew_mc
autor
17. júl 2017

@guizui zial, nezabralo ani skor vecerat, ani cvicenie, ani hryz z chlebika, cukor rano 5,8 (este horsi ako vcera) :( Tiez som si inac poplakala a este stale, ked je ta hodnota vyssia, tak placem.
Je pravda, ze ak zacnem pichat inzulin, vyvolaju mi porod v 38tt?

ivuska6
17. júl 2017

@unctadorg mne tiež nezostala ona má krásne výsledky prečo by mala nasadiť inzulín lebo doktorka povedala veď ten inzulín je horší ako tabletka to už dávajú takým ktorým liek nepomôže čo majú už vysokú hodnotu cukru a vysoká nieje 6 ale 20 a ked človeku už nevytvára telo inzulín vtedy ho už potrebuje a tehotná má tehotensku cukrovku tá je iná sktorej môže byť velke bábätko a ťažký pôrod tak mi to bolo vysvetlené a ja som mala malého malinkeho a cukor som mala do 8 cukraska by len inzulín nasadzovala a chodila som ešte jednému doktorovi ako rizikové tehotenstvo za cukrovku a ten mi sám povedal do 8.1 je to OK aby som si nedávala žiadny inzulín že to nieje cukrovka ako normalna takže koľko doktorov toľko odpovedí a cukraska to nepovie bola by stratova

matthew_mc
autor
17. júl 2017

@ivuska6 a kedy to bolo? Lebo teraz sprisnili normu nalacno na 5,1 a 2h po na 6,7.
V anglicku maju nalacno do 5,3 a ogtt robia len rizikovym skupinam.

matthew_mc
autor
17. júl 2017

Baby a neviete mi nahodou poradit preco som mala na ogtt nalacno 4,0 a po 2h mi to vyskocilo a teraz mi to vyskakuje rano? Logike tohto moc nerozumiem...a neviem si to vysvetlit. Dakujem

unctadorg
17. júl 2017

@matthew_mc ja som v anglicku bola od zaciatku a ogtt mi nerobili, dali mi glukomer a merala som si cukor, v 24tt mi dali inzulin. Ked mas do 7/8 cukor je to ok po jedle. Ja som mavala 12.

unctadorg
17. júl 2017

@ivuska6 argument velke babatko? Ano velke,ale ma nedozrete organy a to je velky rozdiel.... a nie su vedecky dokazane dosledky liecby metforminom v tehotenstve, je velky rozdiel mat cukrovku gestacnu v tehotenstve a DM. V tehotenstve uplne inak funguju hormony a metabolizmus, xkrat moze dieta tlacit na pankreas a tak vysledky glukozy pozmenit. U tehotnej sa hlavne sleduje aby dieta bolo v poriadkz, to nie je len o tom,ze tlacia naschval inzuliny tehotnym. Autorka uz to robi zle,ze vynechava sacharidy kvoli diete, co sa logicky nesmie a rpbi to aby sa udrzala hlavne na diete.

guizui
17. júl 2017

@unctadorg uplne s tebou suhlasim.

guizui
17. júl 2017

@matthew_mc ten plac, to su hormony 🙂 ja som sa tiez naplakala, z toho si nic nerob. Ano, je pravda, ze pri inzuline vacsina dr vyvolava porod v ukoncenom 38t. 38t je totiz cas, ked sa babo povazuje za plne vyvinute, donosene. aj mne vyvolavali prasne v ukoncenom 38t a musim povedat, ze som mala uzasny porod, bol priam ukazkovy (a to som sa strasne bala) - takze neboj sa toho vyvolavania. a ako som spominala, mala bola uuuuuuuuuplne zdrava - takze laicky zastavam nazor, ze radsej inzulin a zdrave babo, ako mat len upravu stravy, cukor skakavy a babo s komplikaciami.. Naozaj sa neboj toho inzulinu.
Inak suhlasim s @unctadorg ze by si nemala obmedzovat drasticky sacharidy (robila som najskor to iste, takze ta chapem, ale to nieje cesta) - kazde tvoje jedlo musi mat vyvazene sacharidy, proteiny a tuk. jedz celozrnny chlieb, hnedu ryzu a pod - proste zlozene sacharidy, ktore maju nizky GI. Inak osobne tak som zistila, ze sa cukor zhorsuje v tom 32t, dovtedy som v pohode zjedla celozrnny chlieb, neskor uz aj vtedy isiel cukor hore - to iste jedlo, ta ista porcia, proste telo to uz nedokazalo spracovat. Osobne som teda nalacno nemala problem, ked som zaviedla tu druhu veceru, ale u teba moze byt problem bud drasticka redukcia sacharidov, alebo len stupajucimi tyzdnami sa skratka hodnoty zhorsuju.. Hlavne sa neboj inzulinu - proste ti pomoze cukro stabilizovat, nebudes z toho v strese. Porodu sa tiez neboj, bude vsetko ok.

guizui
17. júl 2017

@matthew_mc inak kolko po jedle si merias cukor?

matthew_mc
autor
18. júl 2017

@guizui Ahoj guizui, 2hodky po jedle si meriam cukor (ale po jedle ho vacsinou mam dobry). Som teraz na dovolenke, tak som si povedala, ze cukor merat nebudem aspon 2-3dni. Mam so sebou inzulinove pero, ale trosku sa bojim zacat si pichat inzulin prave tu, v cudzom prostredi, rovnako neviem, co robit v pripade hypoglykemie, alebo ako sa hypoglykemia prejavuje. Tak verim, ze ten tyzden tu mi jednak pomoze na to tolko nemysliet a vyhnut sa stresu a mozno aj upravit tie ranne hodnoty cukru. A kolko tych sacharidov by som mala zjest? Denne zjem asi 3krajce celozrnneho chleba, asi 150g tvarohu alebo jogurtu, asi 4dcl mlieka, nejaky ten syr, asi 3 ks jahod alebo strapcek ribeziel a zopar paradajok, obcas strukoviny (pomenej). Ryzu a zemiaky nejem (nejedla som ani predtym). Okrem toho jem maso, ryby, zeleny salat, uhorky, sunku, vajcia. Nie jt dostatocne?
Dakujem

unctadorg
18. júl 2017

@matthew_mc nie je to dostatocne vobec, min 250g sacharidov denne. TO ze ti glykemia vselijak skace moze byt z nedostatku sacharidov, telo nema energiu z cukru, tak ju berie z inych zasob a zaroven zvysuje cukor v krvi. Urcite nebudes mat hypo hned, ak pojdes spat s glykemiou 6-7 tak rano budes mat medzi 4-5. Pri hype ti bude zle, mozes mat triasku, busit srdce, to budes vediet. Ja som sa na to zobudzala v noci rychlo som nieco zjedla, a po par sekundach bolo dobre. Maj pri posteli nejaky cukrik, piskotu. Urcite k obedu pridaj prilohu - ked nejes ryzu ci zemiaky, tak napr kuskus, pseno atd. A na vecer tiez pridaj. 🙂 z jahod si mozes dat viac, resp viac ovocia, lebo z tvojho popisu je znacne, ze jes strasne malo, ochudobnujes sa o ziviny aj babo.

matthew_mc
autor
18. júl 2017

@unctadorg Dakujem

guizui
18. júl 2017

@matthew_mc ahoj, suhlasim s
@unctadorg - je dost pravdepodobne, ze cukor ti skace z mala sacharidov, ktore prijmas.. ak ti vyslovene nechuti ryza, zemiaky, skus cestoviny, viac chlebika celozrnneho, urcite mozes aj ovela viac ovocia. no a moja rada (teda co fungovalo mne) bolo jest kazde 2-3hodky. Papas relativne malo, takze mozno to bude pre teba tazsie, ale skus mensie porcie kazde 3 hodiny.
Co sa tyka merania cukru - to je tiez take diskutabilne, pretoze 2 hodiny po jedle meraju klasicky diabetici, pri gestacnom uz je vtedy cukor na zostupe, vrchol je 1,5h po jedle a hodnota by mala byt 7,8.
teraz si uzi dovcu, hlavne nestresuj, skus papat viac, doma si skus namatkovo merat potom cukor a uvidis... inak u dr ti zistovali ketony v moci? lebo to byva pri nedostatocnom prijme sacharidov a mne sa to tiez stalo pri cukrovke, ked som dietu ponala prilis prisne.