icon

Riešenie silnej menštruácie: PN, platené voľno alebo iné?

18. mar 2026

Mám strašné problémy s MS, ale to, že hrôza, trvanie 7 dní, bolesti, kŕče, tak krvácam, že v noci vymením3-4 veľké plienky, cez deň vložka+tampón vydrží cca pol hodinu, zrazeniny...Som nevyspatá, vyčerpaná strašne. Gynekológ vždy len, že dá HAK, čo nechcem, inak mi neporadia nikde. Ide mi o to, či si môžem požiadať o voľno od gynekológa alebo obvodného, PN alebo čo, do práce som niekedy nie schopná vstať ani z postele, v práci väčšinou chlapi, ktorí to nechápu, potom sedím ako mucha s kruhami pod očami...Nemôžem si každý mesiac brať ani P. Ešte keď vyjde na víkend tak to nejak dám potom, ale keď príde na začiatku týždňa tak koniec. To len bežím kúpiť citróny, ascorutin a železo...
Ďakujem

Strana
z3
anonym_6c9c04
23. mar 2026

Tiež som sa trápila s extrémne silným krvácaním. Na kyretáži som bola 2x a bol mi odporúčaný zákrok, ktorý tu už ktosi spomínal, že termoablácia endometria, od mojej gynekologičky.
Keď som ale ležala na druhom kyrete, už v ambulancii sa dvaja takí mladí lekári vyjadrili, že ani tento zákrok nie je úplne stopercentný a mali pár žien, ktoré po zákroku začali do pol roka, max 8-9 mesiacov znova krvácať s úplne rovnakou intenzitou, ako pred zákrokom. Sú ženy, ktorým sa krvácanie zastavilo úplne a sú ženy, ktorým sa krvácanie žiaľ spustlilo znova.
Táto informácia mi úplne postačila na to, aby som sa rozhodla, že teda tento zákrok nepodstúpim a pôjdem na hysterektómiu. A aj tak bolo. Do 3 mesiacov som mala vybavenú operáciu a všetko išlo von. Ja som sa bála čakať, či sa to náhodou nezvrtne na niečo horšie. A teda, bola som hlavne unavená zo všetkého toho nekontrolovateľného krvácania, behala som od jedného lekára k druhému jak šibnutá, celá rodina sme sa museli prispôsobovať mojej menštruácii, dovolenky, svadby, oslavy, skrátka všetko, a už ma to fakt unavovalo.
Som bez všetkého už druhý rok a prisahám , že neprejde deň, aby som nepoďakovala za tú možnosť žiť ako mormálny človek bez vložky medzi nohami.

autor
24. mar 2026
@anonym_6c9c04

Tiež som sa trápila s extrémne silným krvácaním. Na kyretáži som bola 2x a bol mi odporúčaný zákrok, ktorý tu už ktosi spomínal, že termoablácia endometria, od mojej gynekologičky.
Keď som ale ležala na druhom kyrete, už v ambulancii sa dvaja takí mladí lekári vyjadrili, že ani tento zákrok nie je úplne stopercentný a mali pár žien, ktoré po zákroku začali do pol roka, max 8-9 mesiacov znova krvácať s úplne rovnakou intenzitou, ako pred zákrokom. Sú ženy, ktorým sa krvácanie zastavilo úplne a sú ženy, ktorým sa krvácanie žiaľ spustlilo znova.
Táto informácia mi úplne postačila na to, aby som sa rozhodla, že teda tento zákrok nepodstúpim a pôjdem na hysterektómiu. A aj tak bolo. Do 3 mesiacov som mala vybavenú operáciu a všetko išlo von. Ja som sa bála čakať, či sa to náhodou nezvrtne na niečo horšie. A teda, bola som hlavne unavená zo všetkého toho nekontrolovateľného krvácania, behala som od jedného lekára k druhému jak šibnutá, celá rodina sme sa museli prispôsobovať mojej menštruácii, dovolenky, svadby, oslavy, skrátka všetko, a už ma to fakt unavovalo.
Som bez všetkého už druhý rok a prisahám , že neprejde deň, aby som nepoďakovala za tú možnosť žiť ako mormálny človek bez vložky medzi nohami.

@anonym_6c9c04
Ahoj, ale to už asi nemôžeš mať deti po tom zákroku však?

michaela329
24. mar 2026

Ja mám endometriózu, od puberty som krvácala hrozne, plus zrazeniny, do toho som chodila na injekcie od bolesti, lebo bežné lieky nezaberali. Železo stále nízko, kým mi nedali HAK, také celkom peklo. A hej, bylinky a iné hovadiny som tiež skúšala. Na endometriózu mi prišli až po 30tke. A nič iné ako HAK mi nepomohlo. Že nerieši problém? No lebo niektoré problémy nemajú liečbi, musí človek riešiť príznaky. A za mňa je oveľa lepšie brať HAK ako seba pchať dicynon, progesterón a tony liekov od bolesti. A to som sa progesterónu nabrala až až a bolo mi po ňom vždy pekne na 💩
Hlavne, kedy momentálne máme už novú generáciu HAK. Každý liek má vedľajšie účinky - aj tie od bolesti (niektoré Ti zruinuju aj ovuláciu), aj tie proti krvácaniu a aj progesterón. Kyretaz ako zákrok je veľmi jednoduchá a nebolestiva - no napríklad moja svokra na ňu musela každé tri mesiace, potom si dala zobrať radšej maternicu a mala pokoj. Lenže aj toto môže mať vedľajšie účinky - anestézia, pokles organov panvového dna, možný zápal - NIČ nie je bez rizika, je na Tebe, aby si zvážila pre a proti, riziko kontra benefit. A za mňa, HAK ho malo najnižšie a hoci mám 41 rokov, idem si ju znova nasadiť, lebo som rok po pôrode a už znova začína byť krvácanie a bolesti neznesiteľné (takže pôrod nezabral).

anonym_ed1c0e
24. mar 2026
@galioska

@anonym_autor
@anonym_ed1c0e mne tiez nic nepomohlo cakam n termin zakroku... mam toho dost, 2 roky skusaju na mne vselico...

@galioska drzim palce nech to mas skoro.Ulavi sa ti urcite.

monro
24. mar 2026

Je potrebné zistiť príčinu toho silného krvácania. Hlavne ak sa to opakuje. Vyšetriť hladiny hormónov, urobiť sono a skontrolovať hrúbku stielky maternice viackrát počas cyklu a potom kyretáž (používa sa aj na diagnostiku)..

autor
24. mar 2026

Takže, som prišla od doktora, mám tam cystu, teda tá tam už je cca vyše roka, to môj doktor neriešil doteraz. Tento nový povedal, že musí ísť von, pozrie aj vaječníky pri operácii a potom uvidíme, idem na krv, dá sa na histológiu a potom uvidíme, len či to zmierni menštruačné krvácanie, to neviem. Ale to budeme riešiť potom. Maternica kukol, že je nie tak zle na tom...

Strana
z3