icon

Riešenie silnej menštruácie: PN, platené voľno alebo iné?

18. mar 2026

Mám strašné problémy s MS, ale to, že hrôza, trvanie 7 dní, bolesti, kŕče, tak krvácam, že v noci vymením3-4 veľké plienky, cez deň vložka+tampón vydrží cca pol hodinu, zrazeniny...Som nevyspatá, vyčerpaná strašne. Gynekológ vždy len, že dá HAK, čo nechcem, inak mi neporadia nikde. Ide mi o to, či si môžem požiadať o voľno od gynekológa alebo obvodného, PN alebo čo, do práce som niekedy nie schopná vstať ani z postele, v práci väčšinou chlapi, ktorí to nechápu, potom sedím ako mucha s kruhami pod očami...Nemôžem si každý mesiac brať ani P. Ešte keď vyjde na víkend tak to nejak dám potom, ale keď príde na začiatku týždňa tak koniec. To len bežím kúpiť citróny, ascorutin a železo...
Ďakujem

autor
19. mar 2026
@anonym_455d40

Nemáš hyperplaziu endometria?
Akú máš hrúbku sliznice? Tam doktor nevidel problém? Alebo prípadné polypy?
Ja som to tak mala, potom som šla na kyretáž a doktorka mi dala na výber HAK alebo progesterón (gestagény)

Namiesto HAK sa dá napr. aj 10 dní (v čase medzi ovuláciou a menštruáciou) progesterón a ten je aj vo vaginálnej forme (Utrogestan), ten nemá potom také silné účinky na nervový systém (aj keď mne prvých pár mesiacov bývalo na spanie, nízky tlak, migrény...)
Akurát, že menštruáciu mávam odvtedy oveľa bolestivejšiu (ale to len deň, dva)

Mne tiež najprv doktorka, že predpíše mi HAK. A ja na to, že "A to pomôže"?
Kývla hlavou, že nevie.
Tak hovorím, že ak mám vysokú sliznicu a aj polyp, aj tak musím ísť na kyretáž, tak načo by som niekoľko mesiacov užívala hak, ktorá to aj tak nevylieči (neodpadne zrazu ten polyp či zmenší sa sliznica).

Takže ja som mala najprv kyretáž a odvtedy teda ten Utrogestan 10 dní mesačne.

Ale takú silnú menštruáciu, ako máš ty, som teda nemávala.

@anonym_455d40
Ahoj prosím ťa, môžeš mi opísať ako prebieha kyretáž, odporučil mi to iný gynekológ...

anonym_455d40
19. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_455d40
Ahoj prosím ťa, môžeš mi opísať ako prebieha kyretáž, odporučil mi to iný gynekológ...

@anonym_autor

Ahoj, v rámci predoperačného vyšetrenie (max 2 týždne pred zákrokom) som musela absolvovať odber krvi, rontgen pľúc (ale toto niekde chcú, niekde nie) a predoperačné interné (tam robili EKG a pozrel výsledky z krvi)

V deň zákroku mi ráno skontrovali papiere, pozrel ma doktor, ktorý mi šiel robiť zákrok a dali ma na izbu, kde mi dali infúzku (musela som ráno prísť nalačno a ani piť vodu, ja som to mala v lete, tak som si aspoň opláchla ústa vodou, nech ma nesmädí), nejaké veci sa ma pýtali (alergie, výšky, váha atd..

Asi po hodine ma šli zavolať, anesteziológ sa ma ešte niečo popýtal na sále, a keď prišiel doktor, tak mi do kanyly v ruke dali niečo, a nad tvár masku na uspanie.
Zobudila som sa v pooperačnej miestnosti asi o hodinu (tuším zákrok trvá okolo 20 minút), do infúzky ti bude kvapkať niečo proti bolesti a medzi nohami ti dajú vložku. Odtiaľ ma dali asi o ďalšiu hodinu na izbu (to ma ešte motalo, ale to celkovo celý deň, aj žalúdok som cítila, ale nevracala som).
A potom asi o ďalšiu pol hodinu mi priniesla sestrička prepúšťaciu správu, a že ak sa cítim dobre, môžem ísť domov. A potom o 2 týždne budú výsledky u gynekologičky.

Ja som krvácala len asi v ten deň a potom asi týždeň som mala špinenie.
Nesmieš sa minimálne mesiac kúpať, ani mať styk, proste nič, aby si neriskovala, že sa dostane do maternice infekcia, keďže ten kŕčok maternice bol otvorený a niekoľko dní trvá, než sa uzavrie.

Viem, že čo som čítala diskusie, tak niektoré ženy mali bolesť len pár dní, ja som asi mesiac nemohla poriadne sedieť a aj tie ďalšie menštruácie boli až tak rezavo bolestivé.

Zrejme každému sa hojí telo inak.

anonym_455d40
19. mar 2026

A zbaliť si treba nejaké pyžamo na ten deň, papuče, toaleťák a elastické obväzy, ktorými ti obviažu lýtka, to je proti trombóze (ale to ti povedia, alebo ti dajú zoznam na papieri)

iwesska
19. mar 2026

@anonym_autor Okrem HAK existuju aj tbl Dicynone,ktore vyrazne zmiernuju krvacanie.Tiez som krvacala ako prasa a toto mi vyrazne pomaha. Nie je to HAK a berie sa to len pocas MS.

anonym_b94d90
19. mar 2026
@anonym_67b552

@anonym_613662 lebo hak nelieči

@anonym_67b552 lebo ak nema polyp a pod. (co zrejme nema,inak by sa to riesilo) je to hormonalne. ako inak chces riesit hormonalny problem ako hormonmi? a pri takejto silnej ms hrozi anemia. tiez nie je dobre, ze tak prerasta sliznica maternice, aby sa to nejako nezvrhlo...

anonym_67b552
19. mar 2026
@anonym_b94d90

@anonym_67b552 lebo ak nema polyp a pod. (co zrejme nema,inak by sa to riesilo) je to hormonalne. ako inak chces riesit hormonalny problem ako hormonmi? a pri takejto silnej ms hrozi anemia. tiez nie je dobre, ze tak prerasta sliznica maternice, aby sa to nejako nezvrhlo...

@anonym_b94d90 určite existuje aj niečo iné. Ja viem aké je to mať silnú ms a meniť vlozku niekedy každú pol hodinu

anonym_b94d90
19. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_455d40

@anonym_autor kyretaz pomoze ak mas polyp a pod. Ak je problem hormonalny, neporiesi to. mozno mesiac dva budes mat slabsiu ms ale vrati sa to. ak este planujes deti a preto nechces hak, riesi sa to hormonmi, co sa bereu v druhej polke cyklu ako tu uz jedna kocka spominala.

anonym_b94d90
19. mar 2026
@anonym_67b552

@anonym_b94d90 určite existuje aj niečo iné. Ja viem aké je to mať silnú ms a meniť vlozku niekedy každú pol hodinu

@anonym_67b552 baby tu spominali liek, co znizuje krvacanie pocas ms. je to moznost ale neoplyvni to prerastanie sliznice, treba si na to naozaj davat pozor. akoze ti lekari to pre nieco navrhuju riesit hak, nie vsetci su spiknuti proti pacientovi...

memma
19. mar 2026
@anonym_05ccc0

Neriesila by som volno v praci, riesila by som telo. Odmietas ponukanu liecbu, tak teda zmen gynekologa a patrajte po presnej pricine a inej liecbe. Ale take krvacanie ako opisujes nie je normalne, takze treba to urcite riesit.

@anonym_05ccc0 ja mam tiež také, ale ja som nezamestnaná. Ale každý mesiac prvé 2 dní prelezim. Ja do hodiny pretečiem s tamponom, nočnou vložkou a menštruačnými nohavickami. Niekedy mam problem vstať aj zo zachoda. Ja som skúšala HAK niekoľko druhov, ale potom vôbec nemám chuť má sex

anonym_39b94b
19. mar 2026

@anonym_autor riesila by som hematologiu ale toto riesit bud hak alebo kyretom
, na co cakas, nerozumiem..na pnku by si isla ved preco by nie……toto je nonsens co zazivas a riesis pnku pritom mas nazory lekarom a riesenia

anonym_05ccc0
19. mar 2026
@memma

@anonym_05ccc0 ja mam tiež také, ale ja som nezamestnaná. Ale každý mesiac prvé 2 dní prelezim. Ja do hodiny pretečiem s tamponom, nočnou vložkou a menštruačnými nohavickami. Niekedy mam problem vstať aj zo zachoda. Ja som skúšala HAK niekoľko druhov, ale potom vôbec nemám chuť má sex

@memma ved ok, ja netvrdim, ze to nemoze niekto mat, ja vravim, ze to nie je normalne a treba hladat pricinu, aj za cenu zmeny lekara

anonym_b94d90
19. mar 2026

ja len k vsetkym tym komentarom, ze tabletky to len prekryju a nevyriesia. to nikto nespori. ale treba si uvedomit, ze nasa medicina zdaleka nevie vyliecit vsetko. Ani vysoky tlak nevieme vyliecit, tiez tabletky len prekryju problem a ked sa vysadia, vysoky tlak je spat. rovnako cukrovka, hypotyroeza a kopu inych. Rovnako nikto nespori, ze nemaju neziaduce ucinky. vzdy je to o zvazeni rizik s benefitmi. ideal je samozrejme byt zdravy a nic nepotrebovat

autor
21. mar 2026
@anonym_455d40

A zbaliť si treba nejaké pyžamo na ten deň, papuče, toaleťák a elastické obväzy, ktorými ti obviažu lýtka, to je proti trombóze (ale to ti povedia, alebo ti dajú zoznam na papieri)

@anonym_455d40
Dakujem. Pojdem ku dr.tak uvidim. No a pomohlo ti to vobec?

autor
23. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_455d40
Dakujem. Pojdem ku dr.tak uvidim. No a pomohlo ti to vobec?

@anonym_autor
A ako dlho si bola na PN?

autor
23. mar 2026
@anonym_613662

Prečo v takomto prípade odmietaš liečbu HAK?

@anonym_613662
Lebo HAK myslím, to nerieši, má kopu vedľajších účinkov a ešte by sme chceli dieťa...
nikdy by som to nebrala.

anonym_613662
23. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_613662
Lebo HAK myslím, to nerieši, má kopu vedľajších účinkov a ešte by sme chceli dieťa...
nikdy by som to nebrala.

@anonym_autor tak trp 🙂.

anonym_5e7946
23. mar 2026
@anonym_613662

@anonym_autor tak trp 🙂.

@anonym_613662 tiez mam taku kamaratku, ma taku silnu MS, ze niekolkokrat odpadla, nastastie doma a nie niekde na ulici, zelezo ma na kritickej hranici, musi chodit na injekcie. Ale HAK si v zivote neda a na kyret nepojde. Tak co sa da takym ludom poradit? Podotykam, deti uz mat nebude, takze nie je to zo ziadnej obavy o plodnosť, veriaca tiez nie je, takze ani toto nehra rolu. Cely zivot si planuje program podla toho, kedy bude mat MS. Nechapem toto, ked je nejake riesenie, aj ked nie idealne, preco sa takto tyrat?

anonym_613662
23. mar 2026
@anonym_5e7946

@anonym_613662 tiez mam taku kamaratku, ma taku silnu MS, ze niekolkokrat odpadla, nastastie doma a nie niekde na ulici, zelezo ma na kritickej hranici, musi chodit na injekcie. Ale HAK si v zivote neda a na kyret nepojde. Tak co sa da takym ludom poradit? Podotykam, deti uz mat nebude, takze nie je to zo ziadnej obavy o plodnosť, veriaca tiez nie je, takze ani toto nehra rolu. Cely zivot si planuje program podla toho, kedy bude mat MS. Nechapem toto, ked je nejake riesenie, aj ked nie idealne, preco sa takto tyrat?

@anonym_5e7946 ja mám lieky s takými nežiadúcimi účinkami (vrátane smrti), že mi toto príde ako prd ale odmietam trpieť chorobou, napriek tomu, že sa nikdy nevyliečim 😅. Takže takýmto ľuďom ozaj nič, len popriať veľa šťastia a keď sa začnú sťažovať, tak ich odbiť, že možnosti sú.

autor
23. mar 2026
@anonym_5e7946

@anonym_5e7946
Dobre, ale mne doktor zatiaľ ponúkol jediné a to HAK, hore baby píšu, že sú aj lieky, mne nikdy nič nedal, iba, že ascorutin. Tak prečo len HAK ponúka? Prečo? Lebo je to biznis na jednej strane a potom ak bude potrebná kyretáž, tak pôjdem, ale to tiež nepovedal, dookola len to isté, preto chcem zmeniť doktora...

anonym_5e7946
23. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_5e7946
Dobre, ale mne doktor zatiaľ ponúkol jediné a to HAK, hore baby píšu, že sú aj lieky, mne nikdy nič nedal, iba, že ascorutin. Tak prečo len HAK ponúka? Prečo? Lebo je to biznis na jednej strane a potom ak bude potrebná kyretáž, tak pôjdem, ale to tiež nepovedal, dookola len to isté, preto chcem zmeniť doktora...

@anonym_autor ved ale davno si ho teda mala zmenit, naco čakáš, kym pojde do dochodku? Prvykrat, druhykrat ponukne len jedno riešenie, okamzite odchadzam. Sama sebe si robis zle a preco? Pre nejaku lojalitu k lekarovi?

autor
23. mar 2026
@anonym_5e7946

@anonym_autor ved ale davno si ho teda mala zmenit, naco čakáš, kym pojde do dochodku? Prvykrat, druhykrat ponukne len jedno riešenie, okamzite odchadzam. Sama sebe si robis zle a preco? Pre nejaku lojalitu k lekarovi?

@anonym_5e7946
Zajtra idem k inemu. Som zvedava co navrhne...

cecilia29
23. mar 2026

Mne pomohlo, ak som výrazne obmedzila sacharidy. Aj menejj bolestiva aj slabsia .

anonym_ed1c0e
23. mar 2026

Kyretáž ti nevyriesi absolutne nic.Termoablácia endometria je riesenie pre tvoj problem.Mam 43 a od jula konecne bez tohto sialenstva,10minutovy zakrok a svaty pokoj na roky.

loliki
23. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_5e7946
Zajtra idem k inemu. Som zvedava co navrhne...

@anonym_autor
Mne pomohol Kanavit. Bola som po 3 deťoch a silných mensesoch anemická, čo sa mi prejavilo na nechtoch. Po 2 týždňoch brania Fe sa mi upravili nechty a Kanavit zmiernil krvácanie. Stačia 3-5 kvapiek, podľa potreby, sama si to odsleduj a budeš to mať pod kontrolou.

galioska
23. mar 2026
@anonym_ed1c0e

Kyretáž ti nevyriesi absolutne nic.Termoablácia endometria je riesenie pre tvoj problem.Mam 43 a od jula konecne bez tohto sialenstva,10minutovy zakrok a svaty pokoj na roky.

@anonym_autor
@anonym_ed1c0e mne tiez nic nepomohlo cakam n termin zakroku... mam toho dost, 2 roky skusaju na mne vselico...

loliki
23. mar 2026

A ešte čaj - praslička ak sa nemýlim. Už som to tu viackrát písala.

galioska
23. mar 2026
@loliki

@anonym_autor
Mne pomohol Kanavit. Bola som po 3 deťoch a silných mensesoch anemická, čo sa mi prejavilo na nechtoch. Po 2 týždňoch brania Fe sa mi upravili nechty a Kanavit zmiernil krvácanie. Stačia 3-5 kvapiek, podľa potreby, sama si to odsleduj a budeš to mať pod kontrolou.

@loliki ja som brala zelezo, bola som aj na infuziu zeleza, 2 mesiace ok a zas to iste, ja idem operacne zastavit.

loliki
23. mar 2026
@galioska

@loliki ja som brala zelezo, bola som aj na infuziu zeleza, 2 mesiace ok a zas to iste, ja idem operacne zastavit.

@galioska Fe je len náhrada za veľké straty. Ale Kanavitom dostanem krvácanie pod kontrolu.

galioska
23. mar 2026
@loliki

@galioska Fe je len náhrada za veľké straty. Ale Kanavitom dostanem krvácanie pod kontrolu.

@loliki to je fajn ale stale musis do seba nieco pchat myslim nejake lieky a to ma stve.

loliki
23. mar 2026
@galioska

@loliki to je fajn ale stale musis do seba nieco pchat myslim nejake lieky a to ma stve.

@galioska Mňa tešilo a teší, že som našla riešenie. Tbl Fe mi dokázala oddialiť menzes, už som Fe až tak nepotrebovala, lebo vďaka Kanavitu som toľko Fe nestrácala.