icon

Rodiaca verzus nerodiaca žena

merci6
10. jún 2023

Dlho sa zamýšľam nad tým, či je nejaký rozdiel v tele (nemyslím len vizuálne) ženy, ktorá rodila a ktorá nerodila? myslím tým napr., ktorá z nich dostane skôr menopauzu, či je spojitosť aj v rakovine či už prsníkov, kŕčka a pod. Ako pozitívne vplýva pôrod na ženu a opačne. Nikde na internete som sa nedokázala dopátrať k týmto štúdiám.

Strana
z2
euka210
10. jún 2023

@merci6 ja len viem, ze dojcenie znizuje moznost rakoviny prsnika, o inom info nemam.

bejbypd
10. jún 2023

@merci6 ja napriklad vsetky tri tehotenstva ,sa mi upravil tlak ..idealny aj tlak aj tep az do porodu a krvny obraz ako babatko🙂 takze hovorim ze porody mi prospeli , ale tri su viac nez dost🙂

luccija
10. jún 2023

@merci6 moja teta má 4 deti a dlho kojila išla do menopauzy v 58 r gyn hovoril, že preto, že si "ušetrila" vajíčka dlhým kojenim veľmi dlho nemala menzes.Pise sa to aj ohľadne rakoviny prsníka a iných, ale nepatrala som o nejakých štúdiách
A zase máš xy iných problémov, ktoré ženu majú kvôli pôrodu hemoroidy, kŕčové žily, problémy s chrbticou, zrasty...

domkakvet
10. jún 2023

@merci6 zena ktora rodila ma menej zdravotnych problemov, pisem co poznam z okolia ci to tak funguje aj inde to uz neviem.

stellarstar
10. jún 2023

@luccija lenže žena má počet vajíčok pevne daný takže niečo také že si ušetrila dlhým kojením neexistuje

ukulela
10. jún 2023

@stellarstar no pocas dojcenia neovulovala, teda " usetrila si ich" na neskor.... asi tak to bolo myslene.

majlo1234
10. jún 2023

Ja si zas myslim, ze bezdetne a idealne bezmuzne zeny vyzeraju lepsie na stare kolena. Muz a deti ta znicia😄

svetlonos
10. jún 2023

@majlo1234
zalezi od toho s akym muzom zijes 😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lavender94
10. jún 2023

Ja keby viem ako veľmi mi dá tehotenstvo a pôrod zabrat, tak si dieťa asi adoptujem :D

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
mon29
10. jún 2023

Mne gynekolok povedal, ze dieta pocas vyvinu v maternici vytvara latky, ktore vedia urcite veci v tele matky opravit ako krvny tlak, zapaly, alergie a tak...

yoxinka
10. jún 2023

@nikaa951
Bolesti chrbta máš preto, lebo tvoja brušná stena je oslabená. Treba sa nechať vyšetriť fyzioterapeutom, ideál, takým, ktorý vie skontrolovať aj panvové dno (vyšetruje sa to vaginálne), dať skontrolovať stav brucha, prípadne diastázu, potom sa naučiť cvičiť a bude to ok. Akonáhle si dáš doporiadku brucho a hlboký stabilizačný systém, naučíš sa správne hýbať, upraví sa ti držanie tela a chrbát prestane bolieť. A rob to čím skôr. Ja som sa na to vykašľala, lebo som o tom nevedela a po troch tehotenstvách som skončila s prasknutou platničkou, brucho úplne na kašu, rehabka mi trvala cca 2 roky s tým, že cvičiť musím už do konca života, keď chcem chrbát udržať v kondícii. A to som mala najskôr len bolesti, časom som nevedela spraviť ani 5 krokov. Mladá žena, nemala som ani 37 rokov. Takže bacha na to!

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
nevenka
10. jún 2023

@luccija no ja som dostala MS skoro po vsetkych porodoch, aj ked som dlho dojcila, tak uvidime. Mamina ma 2 deti a nekojila skoro vobec, menopauza v 56 rokoch. Tak uvidim.
Mne zase druhy porod spustil hypertyreozu a kazdy dalsi porod znova atak. Ale pocas tehotenstva som bola v poriadku, aj ked som mohla vysadit lieky.

katka700
10. jún 2023

@merci6 Je to veľmi individuálne, tehotenstvo podľa štatistík znižuje riziko niektorých ochorení, u iných riziko zvyšuje, ale stále sú to len 'spriemerovane' údaje podla ktorých sa nedá povedať či je mať deti 'zdravšie' alebo nie.

yoxinka
10. jún 2023

@nikaa951
Ja som mala tiež bolesti roooooky. 23 ročná som bola na Kramáre dovezená sanitkou v stave, že som sa nevedela pohnúť!!! Kukali tam mňa ako blázni, že takú mladú osobu tam v takom stave nikdy nemali. V tehotenstvách to so mnou nikto neriešil. Keď bolo zle, doktori klasika, lieky, infúzky a cvičte. Len tam treba cvičiť inak a to ti musí niekto fundovaný ukázať. Musí ťa to niekto naučiť, vysvetliť ti, čo máš robiť a prečo. Mne sa každé tehotenstvo stav aj bolesti zhoršili. Po treťom pôrode som doma odpadla mužovi od bolesti. Je to mega komplexný problém, ktorý čím skôr začneš riešiť s fyzioterapeutom, máš relatívne vysokú šancu, že to bude v pohode.

mimikarol
10. jún 2023

Ja do pôrodu absolútne bez problémov čo sa týka ženskej stránky. Po pôrode, akútny cisársky, cysty, endometrióza, nepriechodné vajcovody, cysty v prsníkoch.....Uz som bola aj operovana, aj tak to mám naspäť .... Hormonálna nerovnováha. A to mam dieťa 8 ročne a tieto problémy začali keď mala cca 1 - 1,5 roka

elmivelmi
10. jún 2023

@merci6 nechcem pisat blboviny ale viem ze ked moja sestra studivala na zdravitnickej skole vtedy jeden stary profesor bolo to davno vravel im na prednaskach ze zenake telo je nastavenw tak aby stale rodilo,ze tie hormony alebo tehotenstvo je prospesne pre zenu ,a ja si myslim ze ma oravdu oretoze vela autoimunitnych ochoreni napriklad poicas tehotenstva ako keby vymizne.

elmivelmi
10. jún 2023

@stellarstar nemusela mat ale menzes pocas kojenia,cize minimalne ak kojila rok kazde dieta 4 r si usetrila a niektore zeny ked koja ani nemaju menzes.Ja som napr pocas kojenia nemala menzes tiez 12m.

vanilkovazmrzka
10. jún 2023

Podla mna sa to neda moc pausalizovat… ale bezdetna zena ma urcite menej vrasok a lepsi spanok 😀

olimuc
10. jún 2023

Mnisky sa dozivaju priemerne tiez relativne vysokeho veku … ale maju uplne iny styl zivota,

0silvia0
10. jún 2023

@stellarstar tiez som pocas dojcenia nemala vobec menzes. Syna som kojila 18 mesiacov a dceru 3 roky. Cize tie vajicka neboli "pouzite" par rokov.

deti95060810
10. jún 2023

žena čo nerodila ide do prechodu podstatne skôr ako žena čo rodila a kojila....

tetapetra
10. jún 2023

@luccija mama šla do prechodu ako 58r, porodila 4deti. Ale nekojila nás dlho. Každého po pár mesiacoch. Kamoška kojila 2deti a ako 40r dostala rakovinu prsníka 🤷

tetapetra
10. jún 2023

@deti95060810 toto tiež nie je pravda. Sú ženy, ktoré odrodili a už majú predčasný prechod v 33r. Bezdetné vo svojom okolí nemám. Ale nemyslím si,že idú do prechodu pred 40tkou. Bežne idú ženy do prechodu medzi 40-50r

stellarstar
10. jún 2023

@0silvia0
@elmivelmi ano ale aj tie vajíčka odumieraju predtým než dojde k ovu. Takže v čase keď sa cyklus rozbehne je ich už menej

0silvia0
10. jún 2023

@stellarstar dajme tomu, ze ma zena rocnu prestavku v cykle, bez ovulacie. Akoze vajicka odumieraju tak ci tak? Preco odumieraju?
Vies mi dat k tomu nejaky relevantny clanok? Nejak v tom nevidim logiku.

stellarstar
10. jún 2023

@0silvia0 stačí to na nete naštudovať, nemám teraz chuť to tu rozpisovať a na nete je to pekne vysvetlené 😉

miimss
10. jún 2023

@0silvia0 to len do 5 min čo som našla.... Takže áno @stellastar má pravdu. Proste len tak si odumru aj počas tehotenstva a dojčenia...

Strana
z2