icon

Skúsenosti a rady ohľadom prvej menštruáciie

bigsun1
17. okt 2025

Ahojte mamy, ženy,
pripravujem praktickú príručku o prvej menštruácii pre mamy a dcéry a veľmi by mi pomohlo, keby ste sa podelili o svoje spomienky.
Pamätáte si ešte, ako ste svoju prvú menštruáciu prežívali vy? Povedal vám o tom niekto dopredu, alebo vás to prekvapilo?
Čo vás vtedy najviac zaskočilo alebo aké informácie by ste boli rady, keby ste ich vtedy vedeli?
Niektoré odpovede by som rada anonymne použila na sociálnych sieťach – ako krátke vety zo skutočných ženských skúseností, ktoré môžu pomôcť iným dievčatám.

Ďakujem každej, ktorá sa podelí
Majka

jaskolka
17. okt 2025

@bigsun1 ja som sa na menštruáciu tešila,lebo to bolo pre mňa znamenie,že som už "žena". Vedela som o nej od mamy,z kníh,viem,že som v tom čase mala veľmi rada knihu od Miriam Stoppardovej Dospievajúcimi dievčatám.
No a v podstate som ju prežívala úplne normálne,nikdy mi to nijako nebránilo v ničom,nemala som žiadne problémy,ani bolesti, dodnes to tak mám

zuzanita1609
17. okt 2025

Áno,mamina sa o tom so mnou rozprávala,aj v škole na základnej pani učiteľka (väčšinou o tampónoch,ako a čo robiť s nimi). No zároveň zabudli akosi spomenúť,zakladanie vložiek a dodnes si pamätám,ako sme sa s maminou nasmiali,keď som ju dala opačne lepiacou stranou 🤭😂😂.

bigsun1
autor
17. okt 2025
@zuzanita1609

Áno,mamina sa o tom so mnou rozprávala,aj v škole na základnej pani učiteľka (väčšinou o tampónoch,ako a čo robiť s nimi). No zároveň zabudli akosi spomenúť,zakladanie vložiek a dodnes si pamätám,ako sme sa s maminou nasmiali,keď som ju dala opačne lepiacou stranou 🤭😂😂.

@zuzanita1609 ano, áno 🤭 s týmto som sa stretla pri rozhovoroch, ze veľa dievčat si vložku nalepilo na seba, lebo im nikto nevysvetlil, ako presne ju majú používať

zuzanita1609
17. okt 2025
@bigsun1

@zuzanita1609 ano, áno 🤭 s týmto som sa stretla pri rozhovoroch, ze veľa dievčat si vložku nalepilo na seba, lebo im nikto nevysvetlil, ako presne ju majú používať

@bigsun1 no ona si myslela a čakala ,že mi to dôjde samé a asi nepotrebovala vysvetliť všetko dopodrobna 🤭. Potom,keď sa jej pýtam z kúpeľne...,,mamii a ako to má všetka tá vložka udržať v sebe,keď tá igelitová časť vôbec nesaje? 😆 Reku ty trúbeľa, lepiacu časť prilepiť na nohavičky 😂.

bigsun1
autor
17. okt 2025
@jaskolka

@bigsun1 ja som sa na menštruáciu tešila,lebo to bolo pre mňa znamenie,že som už "žena". Vedela som o nej od mamy,z kníh,viem,že som v tom čase mala veľmi rada knihu od Miriam Stoppardovej Dospievajúcimi dievčatám.
No a v podstate som ju prežívala úplne normálne,nikdy mi to nijako nebránilo v ničom,nemala som žiadne problémy,ani bolesti, dodnes to tak mám

@jaskolka wau, to je super, že ste boli pripravená, že ste sa mohli porozprávať s mamou aj prečítať si o tom v knižkách. Zatiaľ ste prvá žena, ktorá sa na to tešila ❤️ To by som chcela knižkou dosiahnuť, aby sa dievčatá cítili pripravené

januska12323
17. okt 2025
@zuzanita1609

Nikto mi nič nepovedal a internet vtedy nebol tak som ani nemohla nájsť informácie. Mala som asi 10 rokov, ráno som krvavá prišla za mamou a ona že "tak skoro?" poslala ma umyť sa, dala mi vložky a tým celé informovanie skončilo. Neskôr kúpila knihu o dospievaní a potom som už vedela čo treba.
Čo ma zaskočilo? Všetko. Že sa musím naučiť ako nepretiecť, že ma bude bolieť brucho, bude mi zle, každý mesiac čakať či to bude v pohode alebo nie.

@zuzanita1609 ja som mala jediné šťastie, že na obale bolo nakreslené ako ju treba dať inak by som dopadla ako ty.

anonym_0f68b0
17. okt 2025

Ja som to nejako neriešila,moc ma rodičia neinformovali a ja som to brala ako súčasť dospievania
Žiadne ceremónie okolo
Ale každý je iný 🙂

zuzanita1609
17. okt 2025
@januska12323

Nikto mi nič nepovedal a internet vtedy nebol tak som ani nemohla nájsť informácie. Mala som asi 10 rokov, ráno som krvavá prišla za mamou a ona že "tak skoro?" poslala ma umyť sa, dala mi vložky a tým celé informovanie skončilo. Neskôr kúpila knihu o dospievaní a potom som už vedela čo treba.
Čo ma zaskočilo? Všetko. Že sa musím naučiť ako nepretiecť, že ma bude bolieť brucho, bude mi zle, každý mesiac čakať či to bude v pohode alebo nie.

@zuzanita1609 ja som mala jediné šťastie, že na obale bolo nakreslené ako ju treba dať inak by som dopadla ako ty.

@januska12323 vtedy som nemala celý obal,len mamina mi rýchlo podala cez dvere ,keď som jej povedala,že asi som dostala menzes (krv). Aj keď som mala informácie,prišla z ničoho nič,keď som bola von na dvore, akurát si pamätám,že som prišla zo skoly a ďakovala všetkým svätým,že som ju nedostala v škole. Ale aj vaša učiteľka nám babám každej povedala medzi 4 očami,že ak by bol tento "problém" s prvým menzesom, máme ísť za ňou a pýtať si ju(mala tieto veci odložené pre tieto prípady, prvý menzes nečakane počas vyučovania,v škole. Mohla som mať asi 13- 14rokov a ako dve jediné ženy, prevládali väčšinou mužské veci u nás doma. O tampónoch som vedela skôr,ako o vložkách a mama tampóny nepoužívala.

anonym_f9feec
17. okt 2025

Mamina ma informovala, vysvetlila mi všetko potrebné. A aj tak som zažila " šok". Pamätám si do dnešného dňa ako sa spolužiačka sediaca predomňou v lavici v 4 .ročníku Zš postavila zo stoličky a menčestráky mala na zadku celé od krvi, krv aj na stoličke.
Domov som po vyučovaní prišla s plačom, že toto ja nechcem. Ja som vtedy ešte menštruáciu nemala, tento zážitok bol potom pre mňa obrovský strašiak.

ciama
17. okt 2025

@bigsun1 mna neprekvapila, kedze mam dve starsie sestry, od ktorych som vedela, co ma caka. Bol to pre mna prijemny pocit, lebo som si tiez konecne povedala, ze uz som zena ako aj oni. No musim povedat, ze ja som menstruaciu najhorsie znasala a hlavne prvy den, to boli neskutocne bolesti a pomahala mi iba vriaca voda, takze som skoro cely den bola vo vani

jaskolka
17. okt 2025
@bigsun1

@jaskolka wau, to je super, že ste boli pripravená, že ste sa mohli porozprávať s mamou aj prečítať si o tom v knižkách. Zatiaľ ste prvá žena, ktorá sa na to tešila ❤️ To by som chcela knižkou dosiahnuť, aby sa dievčatá cítili pripravené

@bigsun1 ja som si aj hneď začala viesť menštruačný kalendár,aby som vedela,kedy sa bude opakovať,cyklus som mala takmer hneď pravidelne.
Vložky boli najprv len tie veľké, myslím že Lydie sa volali,a potom,keď prišli tie jednotlivo balené,tak to bol hit,mama mi hneď dala peniaze,že nech si kúpim tie "lepšie"😃
V škole sme sa o tom s dievčatami často bavili, normálne sme si menili skúsenosti,ako ktorá to zvláda.

bigsun1
autor
17. okt 2025
@januska12323

@januska12323 ani si neviem predstaviť, ako veľmi ste museli byť vystrašená, keďže ste nič netušili o menštruácii

bigsun1
autor
17. okt 2025
@anonym_0f68b0

Ja som to nejako neriešila,moc ma rodičia neinformovali a ja som to brala ako súčasť dospievania
Žiadne ceremónie okolo
Ale každý je iný 🙂

@anonym_0f68b0 áno, každá sme iná, na tom nie je nič zlé ani čudné, že ste hneď brali ako súčasť života. Vedeli ste ako sa používajú menštruačné hygienické pomôcky? Ako sa o seba postarať?

anonym_0f68b0
18. okt 2025
@bigsun1

@anonym_0f68b0 áno, každá sme iná, na tom nie je nič zlé ani čudné, že ste hneď brali ako súčasť života. Vedeli ste ako sa používajú menštruačné hygienické pomôcky? Ako sa o seba postarať?

@bigsun1 áno to mi mama povedala a keďže aj ju veľmi bolelo brucho počas dní tak som to prijala
Ale viac sa to neriešilo,iba si pamätám, že som nemala rada tie bolesti ,no ked som počula spolužiačku, že pritom odpadáva ako je jej zle,tak som bola rada, že to mám ako mám
A inak super nápad ta príručka

senta_sofia
18. okt 2025

@bigsun1 cestou na bicykli som zistila, ze mam nejaky vytok, strcila som si tam vreckovku. Doma som to potom povedala mame, povedala mi, ze uz som zena, tak som plakala. Necitila som sa na to, chcela som byt dieta. Pamatam si, ked mi dala vlozku, bolo to ponizujuce. Spoluziacky v triede uz niektore mali, ale toto mi zrovna neprislo ako nieco, s cim by som chcela superit. Ako keby som tusila, ze menstruacia bude na dlhe roky moj kazdomesacny udel. Mavala som velmi silne, pretekala som, na strednej sa mi k tomu pridruzili migreny.

bigsun1
autor
19. okt 2025
@anonym_f9feec

Mamina ma informovala, vysvetlila mi všetko potrebné. A aj tak som zažila " šok". Pamätám si do dnešného dňa ako sa spolužiačka sediaca predomňou v lavici v 4 .ročníku Zš postavila zo stoličky a menčestráky mala na zadku celé od krvi, krv aj na stoličke.
Domov som po vyučovaní prišla s plačom, že toto ja nechcem. Ja som vtedy ešte menštruáciu nemala, tento zážitok bol potom pre mňa obrovský strašiak.

@anonym_f9feec takému šoku sa asi nedá vyhnúť, aj ked je dievča na všetko pripravené..

bigsun1
autor
19. okt 2025
@ciama

@bigsun1 mna neprekvapila, kedze mam dve starsie sestry, od ktorych som vedela, co ma caka. Bol to pre mna prijemny pocit, lebo som si tiez konecne povedala, ze uz som zena ako aj oni. No musim povedat, ze ja som menstruaciu najhorsie znasala a hlavne prvy den, to boli neskutocne bolesti a pomahala mi iba vriaca voda, takze som skoro cely den bola vo vani

@ciama to je skvelé, že ste na to bola pripravená a mali ste radosť z toho, že už ste žena ako vaše sestry. Pomáhala vám iba teplá voda na bolesti, alebo ste museli aj lieky užívať?