icon

Skúsenosti s liečbou análnych trhlín a hemoroidov

anetazaneta
17. sep 2025

Ahojte potrebujem veľkú pomoc . Mám 20 rokov som žena. Nemala som žiadny pôrod . 2 roky do zadu som začala mat krv po stolici . Riešila som čapíkmi. Stále sa to vracalo naspäť vo väčšom množstve krvi tak som šla do nemocnicne v RV kde mi spravili rektoskopiu a povedali že mám liečiť čapíkmi. Čiže zase nič a ďalej mi pokračovalo všetko tak isto . A čím ďalej tým častejšie . Našla som kliniku ktorá vyzerala sľubne s názvom PROCTOCARE nachádza sa v BA a v Košiciach. Mali tak pekné odozvy no bohužiaľ všetky len na Bratislavu . Ale dúfala som že aj v KE bude dobre . Išla som na prvé vyšetrenie za ktoré som zaplatila 80€! A nič mi vlastne doktor nerobil len mi pozrel 2 minuty voľným okom a vravel že mám analnu trhlinu a nejaký vyrástok . Na stránke majú napisane že robia pri prvom vyšetrení aj rektoskopiu do výšky 20 cm čo sa nedialo v mojom prípade vôbec . Za 5 minút a to že prstami mi kus ocapkal som zaplatila 80€. Pred tým v Rožňave mi to 2 doktori tiež prstami ohmatali a necítili nič . Takže je mi to dosť čudné plus ja som v živote žiadne bolesti nemala s týmto že krvacam a pri análnej trhline je ešte na ich stránke proctocare napisane že je to najviac bolestivé ochorenie. Tak neviem a vravel doktor že s laserom by to chcel odstrániť . Poviem pravdu som teraz veľmi vystresovaná a veľmi sa bojím len plačem lebo vôbec neviem či môžem veriť tomuto doktorovi a bojím sa aj strašne toho zákroku a vôbec neviem čo mám robiť . Neviem na nich nájsť žiadne recenzie na Košice ani nič . A sestrička bola úplne hnusná hneď na mna nakričala keď som prišla a už vtedy mi bolo do plaču.

anonym_d69a1b
17. sep 2025

@anetazaneta ja som mala v tvojom veku síce po pôrode ale chvilinku hemoroidy aj analnu trhlinu. Hemoroidy svrbeli ta trhlina bolela a stipala bála som sa ísť na veľkú. Mne to potom same zmizlo. Neverím že by ťa to vôbec nebolelo že by si to necítila. určite nemáš vnútorné hemoroidy?

anonym_8b05e0
17. sep 2025
@anonym_d69a1b

@anetazaneta ja som mala v tvojom veku síce po pôrode ale chvilinku hemoroidy aj analnu trhlinu. Hemoroidy svrbeli ta trhlina bolela a stipala bála som sa ísť na veľkú. Mne to potom same zmizlo. Neverím že by ťa to vôbec nebolelo že by si to necítila. určite nemáš vnútorné hemoroidy?

@anonym_d69a1b
Neviem . Prvý doktor napísal vnútorne hemeroridy 1. a 2. stupňa a po pól roku druhý že analna trhlina a treba laser operácia . Vôbec nemám žiadne bolesti už vyše 2 rokov len dosť krve . Niekedy zopár kvapiek na toaletným papieri a väčšinou zase plno krvi v toalete . Stalo sa mi že troška nejaké štipkanie alebo môžme povedať pálenie ale vôbec to proste nebolelo že fakt to nebola ešte ani raz “bolesť”. Strašne sa bojím tej laser operácii. A som dosť smutná že som taka mladá a mám takýto problem a nemala som ani pôrod ani nič .

anonym_d69a1b
17. sep 2025
@anonym_8b05e0

@anonym_d69a1b
Neviem . Prvý doktor napísal vnútorne hemeroridy 1. a 2. stupňa a po pól roku druhý že analna trhlina a treba laser operácia . Vôbec nemám žiadne bolesti už vyše 2 rokov len dosť krve . Niekedy zopár kvapiek na toaletným papieri a väčšinou zase plno krvi v toalete . Stalo sa mi že troška nejaké štipkanie alebo môžme povedať pálenie ale vôbec to proste nebolelo že fakt to nebola ešte ani raz “bolesť”. Strašne sa bojím tej laser operácii. A som dosť smutná že som taka mladá a mám takýto problem a nemala som ani pôrod ani nič .

@anonym_8b05e0 vnútorné hemoroidy krvácajú a nemusia byť bolestivé.

anonym_8b05e0
17. sep 2025
@anonym_d69a1b

@anonym_8b05e0 vnútorné hemoroidy krvácajú a nemusia byť bolestivé.

@anonym_d69a1b ja viem aj rozumiem pre to som si aj ja myslela že ich mám a 1. Doktor s rektoskopiou potvrdil. Ale druhý sa len pozrel a chytil a vravel že je tam trhlina . A vravel že mám vnútorne hemeroidy ale že tie sú veľmi malé. Ja tiež neviem čo s tým mám teraz robiť že ťažko sa mi verí vidím aj ja že to sprevádza veľká bolesť. Ale tak keď pôjdem na tu operáciu tak to tam musí asi byt . Fakt neviem mám z toho depky už dlhodobo.

zuzanaokasova
17. sep 2025

Manžel s týmto bojoval...10kg schudol...bol aj na laserovej operácii... stále problémy... zhodou okolností dostal odporúčanie na dr. do Brna k sv.Anne a v Skalici ho liečili na hemoroidy, v Brne dostal čapíky na fisúru a je ok. Zbytočne podstúpil operáciiu mu povedala, ze to je až posledná možnosť. Treba dodržiavať stravu, ovsené vločky, stavu bohatú na ovocie a zeleninu, vylúčiť vysmážané jedlo, zrnkové veci, oriešky...

zuzanaokasova
17. sep 2025

@anetazaneta mladá p.Dr.Tamara Vystrčilová...Slovenka žijúca v Brne ... čapíky boli namiešané v Brne v nemocnici v lekárni...Dostal aj nejaké lieky...rok mu trvalo než mu to prešlo... je to beh na dlhú trať...

anetazaneta
autor
17. sep 2025
@zuzanaokasova

Manžel s týmto bojoval...10kg schudol...bol aj na laserovej operácii... stále problémy... zhodou okolností dostal odporúčanie na dr. do Brna k sv.Anne a v Skalici ho liečili na hemoroidy, v Brne dostal čapíky na fisúru a je ok. Zbytočne podstúpil operáciiu mu povedala, ze to je až posledná možnosť. Treba dodržiavať stravu, ovsené vločky, stavu bohatú na ovocie a zeleninu, vylúčiť vysmážané jedlo, zrnkové veci, oriešky...

@zuzanaokasova no okej … lenže capiky dostal až po operácii . Čiže v konečnom dôsledku pravdepodobne tá operácia s tým pomohla. Môžem sa opýtať on mal laser operáciu? A mal s tým potom aké komplikácie ?

zuzanaokasova
17. sep 2025
@anetazaneta

@zuzanaokasova no okej … lenže capiky dostal až po operácii . Čiže v konečnom dôsledku pravdepodobne tá operácia s tým pomohla. Môžem sa opýtať on mal laser operáciu? A mal s tým potom aké komplikácie ?

@anetazaneta dr povedala, ze ho liečili na hemoroidy, nie na fisuru a to je riadny rozdiel. Ze keby sa liečil na fisuru tak ta operácia nemusela byť. Áno, laser.

zuzanaokasova
17. sep 2025
@anetazaneta

@anetazaneta no stále mu to krvacalo po stolici, hojilo sa mu to rok...to musíte chceli robiť ešte jednu operaciu. Stále chodil do lekárne pre masti, čapíky, vlákninu...dala sa s ním do reči lekárnička a ona, ze má dcéru v Brne a špecializuje sa na tieto problémy, ze ona sa jej spýta. Bola taká zlatá, ze mu tam v ČR vybavili vyšetrenie a pomohla mu...

anonym_8b05e0
17. sep 2025
@zuzanaokasova

@anetazaneta dr povedala, ze ho liečili na hemoroidy, nie na fisuru a to je riadny rozdiel. Ze keby sa liečil na fisuru tak ta operácia nemusela byť. Áno, laser.

@zuzanaokasova no toto vravel doktor aj mne . Že som bola zle liečená. Že mám trhlinu. Aj hemeroidy ale vraj tie sú úplne malé že to nič a že tých sa vraj netreba báť. Ak ba sa dalo vedeli by ste mi viac detailov vysvetlit a takto veľmi má to zaujíma a ďakujem vám veľmi pekne že mi to tuto takto napíšete veľmi si toho vážim keďže neviem nájsť žiadne info nikde a najlepšie je počuť iných ľudí a ich skúsenosti.

kiki68
17. sep 2025

@anetazaneta daj to laserom, to je naj metoda

zuzanaokasova
17. sep 2025
@anonym_8b05e0

@zuzanaokasova no toto vravel doktor aj mne . Že som bola zle liečená. Že mám trhlinu. Aj hemeroidy ale vraj tie sú úplne malé že to nič a že tých sa vraj netreba báť. Ak ba sa dalo vedeli by ste mi viac detailov vysvetlit a takto veľmi má to zaujíma a ďakujem vám veľmi pekne že mi to tuto takto napíšete veľmi si toho vážim keďže neviem nájsť žiadne info nikde a najlepšie je počuť iných ľudí a ich skúsenosti.

@anonym_8b05e0 pozriem ako sa volajú tie miešané čapíky. Na tie sme čakali, kým mu ich pripravia. Na Slovensku mu nic také nedali. Bral ich na noc aj 3m. A Detralex na posilnenie žíl. Veľký pozor na stravu musel dávať aby nemal zápchu alebo hnačky. Jemu sa osvedčili na raňajky vločky s medom a trochou vody, pije vlákninu, veľa vody.

zuzanaokasova
17. sep 2025
@kiki68

@kiki68 je to operácia, je lepšie to liečiť... ma fisuru...na hemoroidy je ok laser...

anetazaneta
autor
17. sep 2025
@kiki68

@kiki68 máte s tým skúsenosť ?

zuzanaokasova
17. sep 2025
@anonym_8b05e0

@anonym_8b05e0 čapíky sa volajú Glyceroli trinitrati 0,004 M.F. čapíky a dával si ich na noc, striedal Alfalex a Detralex bral 2dennex1ks. Keď máš blízko do ČR skúsiť tam v lekárni sa popýtať...alebo výlet do Brna do nemocnice sv.Anny...ale sú len na predpis... a po stolici sa treba osprchovať, používa vlhčené obrúsky nie toaletný papier...a nezdrziavať veľkú potrebu...

alantroj
17. sep 2025

Ja som mavala vzdy co si pamatam v puberte zapchu. Na VS som zacala krvacat a isla som k lekarovi. Robil mi vysetrenie kamerov. Bol to stary lekar. Tie komentare pri vysetreni ma riadne ponizovali. Mala som tam prasklinku a hned si zacal utahovat ze ake praktiky asi s frajerom musim robit. Bolo mi trapne. Momentalne mam hemeroidy ale neboli ma to, nepali, ostali mi po tehotenstvach a porodoch. Nekrvacam. Ked som prechladnuta alebo mam kred menzesom tak citim vacsi tlak. Mne pomahaju capiky preparationH. Ine ma stipali a neucinkovali. Toto je aj vo forme kremu, co komu vyhovuje. Vyskusaj.

lilaaa123
Autor odpoveď zmazal
anonym_768753
17. sep 2025

Objednaj sa do sace na proktologicku ambulanciu aby si sa tam poradila, a aj na gastro. Kup si detralex. Ktory lekar ta vysetroval v Proctocare?

golfovalopticka
18. sep 2025

@anetazaneta ja by som sla este k jednemu proktologovi. Akoze operacia trhliny je uz konecne riesenie. Ja mam trhlinu, ktora sa mi zvykne vratit pri tvrdej stolici. Potvrdena chirurgom, rektoskopiou a proktologom. Proktolog mi povedal, ze musim udrziavat stolicu makku - dostatok vlakniny. Mala by som dilatovat. Aj pri aktivnej krvacavej trhline. Preventivne kazdy den sprcha konecnika studenou vodou. Pri aktivnej trhline sedavy kupel v odvare s repiku a soli. Studeny.
Mne pomaha udrziavat stolicu makku. Naposledy, ked som bola u proktologa pred dvoma.mesiacmi, tak aj videl tu trhlinu - uz sa hojila, nebola ale hlboka a nie je chronicka. Ale robi sa mi na tom istom mieste. Trhlina je velmi bolestiva. Ale nemusis mat take bolesti, prejavuje sa aj palenim a stipanim po stolici. Tiez sa mi tak prejavovala tato posledna.
Chcela by som na tvojom mieste druhy nazor odbornika proktologa, pytala by som sa, ci je hlboka, chronicka, ci sa hoji, ci to je v takom stave, ze treba operaciu, lebo to je ozaj posledna moznost.
Mne na hojenie trhliny velmi pomohol hemagel procto (max. 30 dni) a nasledne proktis m capiky. Aj ked proktolog mi povedal, ze to je zbytocne, no ale mne to pomohlo, ked mi krvacala. A ja som v tom case uzivala aj laktulozu, aby som mala makku stolicu a aby sa to lepsie hojilo. Teraz som uz obmedzila pecivo, sladke, cokolady a pridala vlocky s ovocim a stolicu mam ovela makksiu. A pit dostatok vody.

anetazaneta
autor
18. sep 2025
@golfovalopticka

@anetazaneta ja by som sla este k jednemu proktologovi. Akoze operacia trhliny je uz konecne riesenie. Ja mam trhlinu, ktora sa mi zvykne vratit pri tvrdej stolici. Potvrdena chirurgom, rektoskopiou a proktologom. Proktolog mi povedal, ze musim udrziavat stolicu makku - dostatok vlakniny. Mala by som dilatovat. Aj pri aktivnej krvacavej trhline. Preventivne kazdy den sprcha konecnika studenou vodou. Pri aktivnej trhline sedavy kupel v odvare s repiku a soli. Studeny.
Mne pomaha udrziavat stolicu makku. Naposledy, ked som bola u proktologa pred dvoma.mesiacmi, tak aj videl tu trhlinu - uz sa hojila, nebola ale hlboka a nie je chronicka. Ale robi sa mi na tom istom mieste. Trhlina je velmi bolestiva. Ale nemusis mat take bolesti, prejavuje sa aj palenim a stipanim po stolici. Tiez sa mi tak prejavovala tato posledna.
Chcela by som na tvojom mieste druhy nazor odbornika proktologa, pytala by som sa, ci je hlboka, chronicka, ci sa hoji, ci to je v takom stave, ze treba operaciu, lebo to je ozaj posledna moznost.
Mne na hojenie trhliny velmi pomohol hemagel procto (max. 30 dni) a nasledne proktis m capiky. Aj ked proktolog mi povedal, ze to je zbytocne, no ale mne to pomohlo, ked mi krvacala. A ja som v tom case uzivala aj laktulozu, aby som mala makku stolicu a aby sa to lepsie hojilo. Teraz som uz obmedzila pecivo, sladke, cokolady a pridala vlocky s ovocim a stolicu mam ovela makksiu. A pit dostatok vody.

@golfovalopticka vraj je chronická a je tam aj nejaký hrbolček alebo výrastok

golfovalopticka
18. sep 2025
@anetazaneta

@golfovalopticka vraj je chronická a je tam aj nejaký hrbolček alebo výrastok

@anetazaneta no aj tak by som skusila este jedneho proktologa, ako to on bude vidiet. Drzim vam palce, lebo je to neprijemne vseobecne. Nech vam to dobre dopadne.

kiki68
18. sep 2025
@anetazaneta

@kiki68 máte s tým skúsenosť ?

@anetazaneta v rodine mal u nas niekto operaciu a pomohlo. Kamoskin muz tiez, dva roky bol bolavy a toto pomohlo