Štítna žľaza - Hashimoto a otehotnenie

zulaj
10. jan 2018

Sú tu mamičky, ktoré majú problém otehotnieť s touto diagnózou? Partner je v poriadku, ja beriem Euthyrox 137 a nedarí sa. Aká bola vaša liečba? Postup? Podarilo sa otehotnieť?
Ďakujem pekne za každú informáciu

janinuska
10. jan 2018

Mne sa nepodarilo otehotniet s touto diagnózou 10 rokov, ale teda druhy krat, jedno dieta mam, zistili mi to 4 mesiace po porode. Ale teda mam aj ine problemy. Mam euthyrox 50.

zulaj
autor
10. jan 2018

@janinuska tie iné problémy súvisia aj so štítnou? Ja mám už druhého partnera a je to cez 12 rokov čo nič. Len ma zaráža, že lekári nič nerobia. Čas beží, možnosť mať dieťa mi čoskoro skončí. Preto sa pýtam, na možnosti.

lydia15
10. jan 2018

Ja som brala pred otehotnenim Lthyrox 100, otehotnela som bez problemov.bola som pravidelne sledovana u endokrinologa,hned ako som otehotnela mi zvysil davku a kazde dva mesiace som chodila na krv.

laura1989
10. jan 2018

@zulaj ja mám hashimoto a snažíme sa už 4 roky 👍

sasanja
10. jan 2018

Vyskusaj niekolko tyzdnov, ale nie viac ako 3-4 mesiace Selen tabletky ( Natriumselenit 200-300 mikrogramov denne). Mali by byt volno
predajne (aspon tu v DE). Znizuju aktivitu autoimunitneho zapalu a zopar zenam to napomohlo k pocatiu. Drzim palce!

alicka850
10. jan 2018

@zulaj ak mas dostatocnu hladinu hormonov a beries substituciu, teda euthyrox v dostatocnej davke, co ti kontroluje endokrinolog, tak na otehotnenie to nema vplyv. A co maju lekari akoze robit? Je to autoimunitne neliecitelne ochorenie, jedina liecba je substitucna. Moja sestra s tym otehotnela bez problemov. Treba sa dat kompletne vysetrit hormonalne, ci nemas aj iny problem, autoimunitne choroby sa niekedy aj kombinuju viacere naraz.

evaachesa
10. jan 2018

@zulaj ahoj..riesis to v nejakom centre asistovanej reprodukcie? Po 12 rokoch snazenia jednoznacne ivf. Mas vysetreny hormonalny profil? Priechodnost vajickovodov? A co partnerov spermiogram? Ak mas nastavenu liecbu stitnej zlazy tak by to vplyv nemalo mat .. na to som sa pytala endokrinologicky.

sosovica
10. jan 2018

Beriem eurhyrox 132mg a mam 2deti otehotnela som uplne v pohode bola som viac sledova a v tehotenstve.Treba vyšetrenie aj ine a nie len to zvalovat na štitku ;).Veľa šťastia

zulaj
autor
11. jan 2018

@evaachesa všetko mám vyšetrené, aj keď je nastavená liečba, u Hashimoto to je niekedy nepodstatné. Stále sa tvoria protilátky , aj preto mám bezlepkovú diétu, na stravu si dávam pozor, používam progesterónovy krém aj selén. Ivf je nereálne.

@sosovica nie je to len sťažovanie, inak by som tu nepísla. Sú lekári, ktorí môžu mať iný postup pri riešení tohoto problému pri Hashimoto. Možno tu má niekto tú skúsenosť , tak prečo sa na to neopýtať. Niekedy sa nájde lekár s iným postupom liečby.

sosovica
11. jan 2018

@zulaj nehovorim ze sa stazujes to nie ;)...myslela s to dobre.....tteba sa dat vysetrit dalej skusit ci nieco nebráni babatku 🙂

zulaj
autor
11. jan 2018

@sosovica ani ja som to nemyslela v zlom, len za tie roky som už asi väčšinu bežných vyšetrení absolvovala. Tak hľadám aj iné riešenie, či náhodou nie je.

deginko
11. jan 2018

Ja som brala eth 75,ked som chcela itehotniet zvysila mi na 100..a do 3mesiacov som otehotnela

janinuska
11. jan 2018

No ja mam jeden vajičkovd nepriechodny a v reprodukčnej imunologii mi niečo našli. Prečo je u teba ivf nerealne? 12 rokov je vela.Ja som tiež ivf odmietla a maš pravdu, že doktori v tomto velmi nepomahaju.
@zulaj

ninison
2. feb 2018

@zulaj ahojky, chcem sa opytat ako dlho drzis bezlepkovu dietu a ci to malo nejaky vplyv na hodnoty a tvoj zdravotny stav?
Ja som otehotnela na 1x, ale hashimoto mi diagnostikovali az po. A druhe zatial neplanujem. Kazdopadne, mam uplne rozhadzany cyklus (4m bez menstruacie), tak neviem ci by to slo. Myslim ze som mala lahkj hypo uz dlhsie ale subklinicku a nediagnostikovanu. Btw.v puberte mi zacali sialene padat vlasy, tak ze sa mi robili na temene plesinky (2cm). Pricina nezistena, ale nepamatam sa ci mi robili testy na SZ.

zulaj
autor
3. feb 2018

@ninison ahoj, lepok nejem už cez dva roky. Mala som euthyrox 150 , pomaly sa to zlepšovalo , znížili na 137 ale teraz som bola na kontrole a dali mi euthyrox 125. Bude to aj tým, že šom ešte viac upravila stravu. Keď som jedla všetko a teraz, keď som bez lepku s ďalšou úpravou stravy, stav sa zlepšil. Netrpím únavou , normálne spím, kruhy pod očami už nie sú také strašné, cyklus mám úplne v poriadku. Inak, ja som mala aj progesterónový krém, menštruáciu som mala dlho a citlivé prsníky, Kúpila som si progesterónový krém, po dvoch mesiacoch sa mi to upravilo. Popri tom som pila aj alchemilku. Keď som o hashimoto čítala na zahraničných stránkach, vždy bola súčasťou liečby aj bezlepková diéta, žiadna sója, a sú tam iné potraviny na ktoré pozor, no hlavne na lepok.

aristka
3. feb 2018

Ak mas spravne nadstavene hormony ,treba hladat problem inde a nie beznymi vys.,plus sa pozriet na partnera ,kde treba prvy cestu riesit urologom ,ktory mu urobi konpletne vytery ,takze ziadne bezne vys.ale specislistov.

solene
3. feb 2018

Ja mám Hashimoto, pred tehu som brala tabletky už 17-ty rok, čiže nebolo to niečo “aktuálne”, na čo sa prišlo nedávno, bola som na 150-tke a otehotnela som do 9 mesiacov odkedy sme sa začali snažiť. Keď sme prišli na to, že som tehu, zvýšili mi dávku a sledujú ma každý mesiac.

ninison
3. feb 2018

@zulaj dakujem ti 😊 ja si takisto davam. Uvidim co ukazu testy, ale takisto sa citim lepsie

anit01
3. feb 2018

Ja som otehotnela nastastie na prvy sup s touto diagnozou. Brala som tusim 75ku. Planujem druhe teho, tak uvidim... snad sa znovu podari..

pmoricova
6. mar 2022

@zulaj ahoj je to uz starsi prispevok ale zaujima ma z hladiska stitnej zlazy. Odporucil ti bezlepkovu dietu endokrimolog?

babushkaem
26. júl 2022

@pmoricova mne ju odporučil tiež.

pmoricova
27. júl 2022

@babushkaem a zlepsili sa ti protilatky?

babushkaem
27. júl 2022

@pmoricova tak zatiaľ iba mesiac, a zlepšili sa mi o 6,3. Tak uvidím no, keď pôjdem na kontrolu po pól roku