Strach z cytológie

1. apr 2023

Ahojte každý rok chodím na preventívky a dávam si vždy robiť cytologiu lbc..za každým prišiel výsledok ok .len tento raz ma strach keď som videla v televízii že žena chodila pravidelne aj tak dostala rak.krcka maternice. Myslíte že ta lbc cytologia je lepšia ?..alebo môžu sa nejak po roku výrazne zhoršiť výsledky?..

janka258
1. apr 2023

Nemi sa čoho obávať keď tam nebol po minule roky náznak tak bude všetko poradiu

minsi
1. apr 2023

To že každý rok absolvujem cytologiu, neznamená,že rakovinu nedostaneš. Znamená to len to, že pravidelné so sledovaná a v prípade nálezu máš veľké šance na uzdravenie, keďže to bude zachytené podstatne skôr ako u niekoho,kto nechodí vôbec.

20erika07
1. apr 2023

A tá žena mala pravidelne robenu lbc cytologiu?

nikha2809
1. apr 2023

Keď budeš mať zlú cytologiu, vôbec to nemusí byť hneď rakovina, ja som mala jeden rok zlú a išla som na konizaciu.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domiklik
1. apr 2023

Áno určite je to lepšie

autor
1. apr 2023

@20erika07 áno kazdy rok lbc si dávam ..posledné tri roky minimálne

20erika07
1. apr 2023

Ale ja myslim ci ju mala robenu tá zena co si o nej pisala

lyci
1. apr 2023

znamena to, ze zachytia chorobu v najskorsom stadiu, resp. ked je este len podozrenie na rakovinu a vedia spravit opatrenia, takze tereticky vies zabranit prepuknutiu v rakovinu, ak si davas robit kazdy rok

autor
1. apr 2023

@20erika07 to neviem

20erika07
1. apr 2023

No lebo sa mi nezda ,ze pri lbc by jej to nezachytili skor. A to uz mala nador alebo predrakovinove zmeny. Lbc je dost presná, aj ked samozrejme urcite percento bud falosne negativnych alebo pozitivnych vyjst moze. Za rok sa ale rak.krcka maternice nerozvinie, trva ovela dlhsie. Ja som tiez pripad, kazdy polrok cytologia ale stara PAP metoda, stale dobre výsledky aj napriek problemom, az raz som sa dostala inde kde mi urobili lbc, biopsiu ,odoslali na histologiu a uz to bol sice karcinom ale nastastie len na povrchu krcka, este sa nesiril dnu. Myslim si, ze pri lbc mozes byt pokojnejsia, mozno tá zena mala robene len pap testy ako ja.

kengurica
1. apr 2023

@20erika07 nie, mala robenú aj rozšírenú cytologiu (predtým HPV) . Ona sa k svojmu zdraviu stavala vždy zodpovedne, prevenciu nezanedbávala. Tam išlo o zlyhanie lekára, plus agresívnejšia forma. Žena, ktorá žila naozaj zdravý zivotný štýl, a pred chorobou vyzerala oveľa mladšie na svoj vek. A zrazu bum, posledné štádium. Teraz bojuje o život a peniaze na liečbu .
A človek sa po tom všetkom pýta "prečo?!"

autor
2. apr 2023

@kengurica a vy ju poznáte osobne?

1mina
2. apr 2023

Tak hlavne neviem preco by som stresovala z tejto konkretnej rakoviny (ja si tiez kazdy rok platim tu lbc) ked rakovina sa moze vyvinut uplne hocikde, tak cisto teoreticky to ma vyznam viac stresovat ze sa spravi na mieste ktore sa kazdorocne nekontroluje ako prave krcek maternice nie ? 🙂

kengurica
2. apr 2023

Áno poznám 😔. A som rada, pretože je super Človek.

ibrunova
2. apr 2023

Aj keby ti vyšla zlá cytológia, nie je to hneď rakovina, ja som to riešila pred rokom, vždy je ešte viac možností, ako tej rakovine predísť.