Syndróm lepivých doštičiek
ahojte, s manzelom sa snazime o babetko,no skoro 2 roky nic. Nevytvaraju sa mi vajicka. Na hematologickom vysetreni mi zistili syndrom lepivych dosticiek, a moja gynekologicka mi povedala, ze vraj tento syndrom moze sposobovat aj to, ze sa mi netvoria vajicka. Co sa mi nezda. co si o tom myslite vy?
@jvlo
@senselinka
@rajcan555 Kuknite co som nasla a skusenosti jednej holky:
So syndrómom lepivých doštičiek je nesmierne ťažké donosiť zdravé dieťa. Každý, aj najmenší stres bábätko zabije. Jeden Mudr. mal pacientku, ktorá si pichala fraxiparín, užívala anopyrin a kortikoidy a dopracovala sa maximálne do 7tt!!! A potratila 7x, potom to vzdala. Takže vyhliadky sú skvelé... Vraj sa to dá, ak nie sú iné zdravotné komplikácie...
@minnie2013 ano, viem, aj lekarka, u ktorej sme boli na IUI nam povedala to iste, preto nam odporucala rovno adopciu, ak to nevyjde...
Ale baby, netreba hladat pripady, kedy to komu nevyslo, ale kolkym parom to vyslo!!!!
@senselinka a ty si pocas tehu nebola vobec v strese? Lebo podla mna je to dost nemozne, po vsetkych skusenostiach .-( Kaydou kontrolou u dr. budem cakat, co zle nam yas oznamy. A mne to komplikuje aj moja uzkostna porucha, ktora je so stresom vlastne spata ☹ proste cele zle.
@minnie2013 preboha, jasne, ze som bola... Okolo 10tt ma prestali boliet prsia a ja som hystericky revala zosypana v kuchyni, ze uz je urcite zas koniec... Nevyhnes sa tomu, ale to neznamena, ze je nemozne donosit babo...
Ak mas dopredu takyto strach, ani sa o babo nepokusaj, ved tehotenstvo si treba uzivat, je to nieco prekrasne 😵 Skus sa sustredit na ciel a uvidis, ze to bude dobre, ked budes tehu a babo sa bude hybat, denne ta bude presviedcat, ze je vsetko OK 😉
@minnie2013 ja mam syndrom lepivych dsticiek, do tretieho trimestra som brala aspirin 100mg obden a v tretom trimestri uz nic, takze vsetko je o.k.
@gagik Ked ja este ani tehu nie som a 100 mg nezabralo, tak mi nasadili 150 mg ☹ Vo februari idem na kontrolny odber, ci staci 150 mg. Ja bohuzial trpim aj uzkostno panickou poruchou, co sa mi objavilo kvoli inym zdravotnym problemom. Proste mam pocit ze kombinacia tychto dvoch diagnoz je dost na ... Vsetko je to v tom adrenaline astrese, ktory v podstate asi nastartuje zvysenu lepivost dosticiek. Tak ako byt nad vecou?
@senselinka
@minnie2013 to neviem, ako byt nad vecou, skus konzultovat s psychologom, urcite by ti pomohol autogenny trening
@minnie2013 nepozeraj sa na to takto..... je nas s takouto poruchou viac.....pozeraj sa na to tak, ze ti ten aspirin pomoze ak nie 100,150 tak 200mg, raz sa tá hranica nájde. Vies, mam doma dcerku, ktora ak zje par piskot obsahujucich vajce, dostane anafylakticky sok a ak nedostane rýchlo injekciu adrenalínu tak neprezije....taketo veci som sa naucila nepripustat si. Ber to tak, ze mas pred chorobou náskok, vies o nej, zacni uzivat kys.listovu, pi caje na podporu maternice + aspirín a fraxik....to zvládneme
@minnie2013 ja som mala obrovsky stres ked som okolo 8tt zacala krvacat, bezala som k mojej gynekologicke a ta ma chcela hned poslat lezat do nemocnice, co som odmietla po skusenosti pri poslednom potrate. Vtedy ma tiez poslala s krvacanim lezat, no taka starostlivost ze 0 bodov celej nemocnici odvtedy som tam ani nevkrocila. Isla som k inemu dr. a ten mi dal utrogestan do konca 1 trimestra. Ale tak ma psychicky upokojil ze to krvacanie preslo este skor nez som si vzala 1 tabletku. Takze som prezila skoro 2 tyzdne stresov, lezania s vylozenymi nohami a babatko to zvladlo a teraz tu na mne spinka ☺
@rajcan555
@senselinka
@jvlo
@gagik Mohli by ste mi prossm napisat aky stupen SPS mate v papieroch?
SPS I. typ – zvýšená agregácia po adrenalíne (EPI) aj
ADP,
SPS II. typ – zvýšená agregácia len po adrenalíne
(EPI),
SPS III. typ – zvýšená agregácia len po ADP.
Ja mam I. typ ☹
@minnie2013 ja tiez I. typ
@minnie2013
no ja mam SPS II.typu
vysledky mam taketo:
Agreg Tr - ADP-10uM: 90 (60-90)
Agreg Tr - ADP-2,34uM: 21 (20-60)
Agreg Tr - ADP-1,17uM: 11 (11-23)
Agreg Tr - ADP-0,58uM: 6 (3-10)
Agreg Tr - EPI-300uM: 95 (60-90)
Agreg Tr - EPI-11uM: 92 (20-60)
Agreg Tr - EPI-1,1uM: 91 (10-30)
Agreg Tr - EPI-0,58uM: 19 (8-15)
@minnie2013 http://www.ssht.sk/Sites/17/UserFiles/SPS_dg.pdf nasla som celkom dobrý článok o SPS
@gagik a mas aj pocit, ze ked mas stres alebo prezivas nejaky adrenalin, tak je ti zle?
@jvlo Aj ja som to citala 🙂
@jvlo
@gagik
@rajcan555
@senselinka Inak dost som citala o pojme aspirinova rezistencia ☹ Co v pripade, ak by som ju mala, je nejake dalsie riesenie nasho problemu? Viete zamyslam sa nad tym, lebo vacsine ludi staci aj davka 100 mg denne a ja uz mam 150 mg. Tiez som dufala, ze to hned zaberie, ale evidentne som zas ja ten pokusny kralik ☹ Vacsinou potrebujem mat nahradne riesenie, ale teraz ho zatial nemam, tak by som rada vedela, ci nejake existuje? dakujeeem ...ci vam vsetkym hned liecba zabrala?
@minnie2013 ved tam v tom clanku je graf, ze u vsetkych ludi sa zacina na 100mg, ak nezaberu, pokracuje sa az do 325mg a potom sa prejde na iné antitrombocytové lieky
ani ja neviem, ci mi 100mg staci, na odber idem az 3.2
@jvlo Ja viem, ale niektori ludia nereaguju ani na to ☹
@jvlo A mne hematolog povedal, ze v tehu moze ist do davky asi max. 200 mg, ze vtedy je to este bezpecne, ale vyssie uz neviem
Baby nasla som tuto diskusiu nahodou a citam tu, ze je nesmierne tazke donosit zdrave dieta...to nie je pravda, jasne, mozu byt problemy ale je vela pripadov, ze je vsetko v poriadku a urcite je aj vela zien, ktore syndrom maju a ani o nom nevedia...ja mam dve krasne, zdrave deti a syndrom lepivych dosticiek plus este ine diagnozy spojene so zvysenou zrazanlivostou krvi, pri prvom tehu som to este namala potvrdene, tak som brala preventivne fraxiparine, neskor som presla na clexane, rovnako aj pri druhom tehotenstve...na odporucanie lekara si testy urobila aj moja mamina (kedze ide o geneticku poruchu) a tiez jej potvrdili tento syndrom, pritom ma 4 zdrave deti (po 3.dietati mala 1spontanny potrat) a viem aj tu na koniku o viacerych maminach, ktore maju tento syndrom a zdrave deti.
@chomik Ja len dufam ze mas pravdu aj v nasom pripade. A brala si aj aspirin alebo anopyrine, lebo ten je vraj pre tuto diagnozu dolezitejsi ako fraxiparine. Neviem no ja uz som po troch potratoch a tazko sa mi veri a dufa, ze najblizsie to uz bude ok, ked mam tolko zlych skusenosti a vzdy som dufala a verila. Kazdopadne mam teraz trochu strach, ale snazim sa ho potlacit, lebo 100 mg denne aspirinu mi nezabral, tak mam teraz 150 mg denne. Myslim ze 5.2. ma caka kontrolny odber, ako reagujem na toto, tak som sama zvedava. Ale citala som aj o aspirinovej rezistencii, tak hladam alternativne riesenie co dalej ak... ale dakujeme za povzbudenie
@minnie2013 nie vobec, ja som zacala tu hematologiu riesit, po neuspesnych ivf.
@minnie2013 nie, len ten fraxiparine, pri prvom tehotenstve som dokonca do cca 16tt brala duphaston, co by sa teda nemalo, ale zacala som spinit, tak mi ho lekar nasadil, priblizne v tom case vzniklo aj podozrenie na poruchu zrazanlivosti, tak mi lekar nasadil preventivne fraxiparine, hematolog mi ho nechal do konca tehotenstva, lebo ze ten syndrom lepivych kr.dosticiek mozu na 100percent potvrdil len ked nebudem tehotna (aj ked podozrenie bolo)...drzim palce
@minnie2013 baby,asi som tehotna....na teste mam II ciarky.
@senselinka kedy si si zacala pichat fraxiparin? Hned po iui alebo az ked si bola u dr?
@jvlo az po potvrdeni tehu
@jvlo waaaaw uuuzasna sprava 🙂)) drzime prstiky a postupne sa nam hlas len s dobrymi spravami 🙂 Beries aj anopyrin alebo aspirin?
@minnie2013 zatiaľ aspirin. Pôjdem v utorok k Dr tak dúfam, že mi dá fraxiparin. Zatiaľ som to ešte nespracovala. Dúfam, že to bude dobré a bábätko donosím. ..
@jvlo juj moja pamataj ze aj od teba zavisi ako sa mi budeme citit pri dalsom tehu,tak verim len v to najlepsie 🙂 A ty si s dr.dohodnuta aj na fraxiparine?

@minnie2013 No vyse roka trvalo kym mi zistili diagnozu, to bolo v januari a vtedy som hned aj otehotnela. Este som nemala ani nasadeny aspirin. Ked som zistila ze som tehotna tak mi dali tych 100mg a sledovali hodnoty pocas tehotenstva kazdy mesiac. Teraz po porode mi upravili davku ze jeden den mam 100 a druhy 50mg. Koncom januara idem opat na kontrolu tak uvidime co povie dr. potom.