Syndróm lepivých doštičiek
ahojte, s manzelom sa snazime o babetko,no skoro 2 roky nic. Nevytvaraju sa mi vajicka. Na hematologickom vysetreni mi zistili syndrom lepivych dosticiek, a moja gynekologicka mi povedala, ze vraj tento syndrom moze sposobovat aj to, ze sa mi netvoria vajicka. Co sa mi nezda. co si o tom myslite vy?
@jvlo ja som na tom rovnako mam doma 8 rocneho syna bez problemov som otehotnela, potom som otehtonela az po 5 rokoch a potom kazdy rok zial kazde tehu skoncilo do 9 tt ☹ lepive dosticky zistili po druhom potrate beriem riadne liecbu aj pocas tehu som pichala fraxik aj napriek tomu som vzdy o babo prisla ☹
@alexiss27 neviem aké dôvody mala tvoja hematologicku, ale v novembri 2015 som začala brat aspirin protect 100mg, V decembri 2015 som otehotnela a aspirin som brala nepretržite od toho novembra až do teraz. Vysadila som ho predvčerom. Lebo mam mesiac do porodu. Za ceke tehitenstvi zo mna nevysla ani kvapka krvy.Aspirin znižuje lepivost, fraxiparin riedi krv.To nie je to isté. Skus iného hematologa...lebo tehotných na aspirine je náš tu viac
@alexiss27 tiez chodim do martina do nemocnice k hollemu. Mam typ 2. Ten ma nastavil na liecbu. V priebehu tohoto tehotenstva som zazcala chodit na krvny obraz na hematologiu do PB, lebo martin mam dost od ruky. Primarka kavecka mala na liecbu aspirinom rovnaky nazor ako holy.
Moja sestra ma aj 1 aj 2, ta chodi do hemomediky v MT a tiez bude brat ten aspirin, ked otehotnie, ale ona zatial nemala ziadne problemy, bola na testoch az po mojich zlych vysledkoch.
Teraz som chodila na predporodnu pripravu do MT a stretla som sa tam s mamickou, ktora nemohla dlho otehotniet, potom jej zistili tiez syndrom lepivych dosticiek, do konca 8. mesiaca bola na aspirine, teraz jej nasadili fraxiparin ako mne.
Ja len ze ked si potratila s fraxiparinom, tak by bolo mozno dobre to skonzultovat aj s inym lekarom, mozno bude mat rozdielny nazor ako tvoja dr.
Som strasne vdacna, za To, ze som teraz tehotna, aj ked mam pred sebou najkritickejsi mesiac, pretoze mi bolo povedane, ze fraxik nemusi stacit a tie dosticky sa zlepia a ublizia malej... vydychnem si az ked bude vonku. Zatial som sa nestretla s tym, ze by nejaky lekar menil anopyrin za fraxiparin....
@alexiss27 ved prave, ze za konzultaciu nic nedas. Problemom je,ze je to nova choroba...testuje sa v malo centrach a hlavne,moze byt k nej pridruzene este nieco ine, co sa standardne netestuje.... skus preluskat tuto diskusiu, mne to velmi pomohlo... Po predoslych skusenostiach s doktormi som si vsetko chcela overit, zistit, ci niekto ma nieco podobne,ako to liecia u neho.... drzim palce, nech znova otehotnies a podari sa ti babatko donosit
Ahojte, je tu niekto, kto chodí na hematologiu k p.doktorke Drakulovej? Neviete, prosím, či má nasledujúci týždeň dovolenku? Ďakujem.
@jvlo ahoj,celú tuto diskusiu mám prečítanu,nakoľko mám syndrom lepivých doštičiek aj ja 1 typu + kombinovanú trombofilnú poruchu....momentálne som v 6 týždni a užívam aspirin protect 100 mg a picham fraxiparín 0,4 mg....už som raz potratila a dufam,že toto tehotenstvo dopadne dobre aj keď strach mám riadny ☹ mne hematolog napísal,že fraxiparín po 1. trimestri vysadíme....no mne sa to moc nepáči,skusim ho ešte uhovoriť,dufam,že nebude tvrdohlavý...teba som sa chcela spýtať,či si na začiatku tehu užívala progesteron na udržanie tehu(duphaston,utrogestan)?Lebo tento vraj zhusťuje krv a pri SLD by sa brať nemal....ja teraz beriem,nešpiním a najradšej by som ho vysadila,ale zasa sa bojím,aby som špiniť nezačala(je to na hlavu 😀 )a hematolog mi povedal,že v tom progesterone problem nevidí nekolko riedim krv liekmi....dik za odpoveď
@deluxea najhoršie je, že neexistuje univerzálna liečba. Mne dal hematolog len aspirin, ale celé tehu som brala aj fraxik 0,3. Iné lieky som nebrala, pretože som mala obavu, že mi zhustne krv. Ale sú mamičky, ktoré ich berú a nemajú problémy. .. Celkovo si odopieram aj lieky, ktoré by som mala, napr.detralex na zily, pretože mám strach. Strašne som ustrachana celé toto tehotenstvo, ale teraz už verím, že to dotiahnem až do konca
I
@deluxea ahoj moja,ak mas dokonca kombinaciu liekov,tak by som sa utrogestanu nebala. Ja som mala na zaciatku len aspirin plus utrogestan a ok. Ja som aj niekde citala,ze utrogestan krv nezhustuje,ale duphaston ano. Tak ak beries utros tak by to malo byt ok. Ale chapem ze mas strach. My,ktore sme so uz takymto niecim presli si nikdy neuzijeme tehu ako tie,ktore su v poho a ani nevedie ako otehu. Ja som.potratila 3x,kym mi zistili SLD a momentalne tahame 26tt. Zaciatky boli tazke,ale ani teraz to nie je med lizat,no so SLD to nic nema. Uz spm 2x v nemocnici pre skracovanie krcka a otvaranie sa :( Teraz sa uz clovek boji o to male aj inym sposoboj. Citis zodpovednost za to ze keby sa skor narodilo tak....ved vies. Drzim palce aby bolo u vas vsetko v poriadku a cele tehu si si mohla uzit 🙂
Ja som uzivala Duphaston do 16tt a v pohode som donosila zdraveho chlapceka 🙂
@minnie2013 ahoj😃užívam lady pharma progesterón na vkladanie(je to podobné utrogestanu)tak ja dúfam,že to nebude mať negatívny vplyv,a tebe ďakujem za odpoveď si mi dodala nádej zo svojej skúsenosti,že je možné dosiahnuť to do úspešného konca.26 tt už máš....to je pre mňa...to si ani neviem predstaviť,že sa tam dostanem....ale tak dúfam,že áno.A tebe želám,aby komplikácie ustúpili a nech držíš čoskoro svoje zdravé bábätko v náručí😃
baby ahojte, pred pol rokom som mala zamlknuty potrat a prisla som o babo v 12tt, po potrate som bola na hematologii, v mt-chodim k chudejovi, kde mi zistili syndrom lepivych dosticiek 2 typu, ziadne dalsie mutacie, ostatne vysledky vysli v poriadku, doktor mi nasadil 1tbl anopyrin denne, po 4 mesiacoch som sla na kontrolu-to uz som bola tehotna (cakam dvojicky, ze su to dvojicky som sa vsak dozvedela az potom), doktor mi povedal ze liecba zabrala a budem to takto brat cele tehotenstvo, mesiac pre porodom vysadim a budem si pichat fraxiparin., na moju otazku ze ked je to uz podchytene a liecba zabrala, ci donosim zdrave dieta mi doktor povedal :mam vela pacientok s touto diagnozou na anopyrine ktore donosili zdrave dieta, ak by to vsak ani tentokrat nevyslo tak pri dalsom tehotenstve dame od zaciatku aj anopyrin aj fraxiparin.bola som uplne zaskocena cize som ani nereagovala, az doma mi napadlo, ved preboha, ak by to nevyslo??na to nechcem ani pomysliet.nechcem riskovat dalsi potrat.tak preco sa neda ten fraxiparin uz teraz ak je tam moznost ze to nevyjde.mozno som zbytocne paranodina ale chcem sa teda spytat su tu maminy ktore maju tiez SLD bez dalsich diagnoz a stacil im anopyrin a dietatko zdrave donosili?gynekolog mi tiez predpisal duphaston, beriem od potvrdnia tehu teraz som v 8tt.dakujem za akekolvek rady
ahojte kocky, prosim Vas, viete mi povedat, ako prebiehaju tie testy na zistenie SLD v Martine? Caka ma to v utorok..
@milliondollarbaby ahoj, ja som bola v maji u chudeja v centre hemostazy a trombozy, prisla som rano o7 nalacno musis vela pit ale vsetko okolo toho ti sestricka urcite povedala.zobrala mi niekolko skumaviek krvia potom som mala cas do 11.o 11 som mala dojst na konzultaciu za doktorom-to uz mali testy na SLD hotove.doktor s tebou spravi komplet.anamnezu-mne hned aj nasadil anopyrin. ostatne vysledky boli hotove za 3 mesiace.
@milliondollarbaby prides, zoberu krv a hotovo. Do tyzdna by mali byt vysledky
@eliskarupp je to tazke verit, ze anopyrin bude stacit. Vacsine dievcat staci a maju zdrave deti. Ja som mala panicky strach. Potratila som 2x bez liecby a uz som nebola schopna akceptovat inu moznost ako to ze nepotratim. Uprosila som gynekologicku a ta mi dala aj fraxiparin na zaklade jedneho stareho papiera z hematologie, kde mi ho odporucali. Moja sestra je teraz tehotna a berie len anopyrin a je presvedcena, ze bude dobre. Ale ona nikdy nepotratila. Sla na testy po tom co to zistili mne.
@jvlo presne ako hovoris, je to tazke verit.ja som potratila len raz ale radost z tohto tehotenstva mi kazi denno denny strach ze sa to stane zas,som paranoidna a stale sa bojim, to pochopia len tie zeny ktore to prezili.uprimne zavidim vsetkym tym ktorym sa nic take nikdy nestalo, zavidim im to ako si mozu tehotenstvo vychutnavat.ja to proste neviem.pred kazdou dalsou kontrolou u gyndosa sa az trasiem v cakarni.a mozem sa spytat 3 babatko si donosila v poriadku?a bola si casto sledovna na hematologii?lebo citam ze vela tehu zien s SLD chodi pravidelne na prehliadky, mne hematolog povedal ze dalsiu kontrolu netreba iba ak by ma gynekolog odporucil alebo na vlastnu ziadost.dakujem za odpoved
@eliskarupp
@jvlo dakujem! ja idem k doktorke Dobrotovej, ale teda instrukcie ziadne, ani to, kolko to bude cca trvat, iba to, ze nalacno na siedmu😏
@eliskarupp ano, rodila som teraz v septembri. Musis verit, ze budes mat 2 zdrave deticky. Mne nasadili liecbu ako netehotnej, ale na kontrolne odbery som sla uz tehotna a liecba zabrala. Tvojou vyhodou je, ze ta testovali uz ako tehotnu, co je skvele. Ja som na kontroly este chodila, ale robili mi len krvny obraz, nie dosticky. Cele tehu som totiz bola silno anemicka, ale to nesuvisi s dostickami. KO bol ten isty co mi robila gynekologicka
@milliondollarbaby no mne sestricka ked volala tak mi kazala ze si mam zapisat, tyzden pred testovanim nesmiem brat ziadny ibalgin ani ine podobne lieky.od polnoci ze mam pit veeela tekutin lebo niekedy ludia to podcenia a odpadnu kedze skumaviem beru neviem ci nie az dakych 8-10.a ze na testovanie si mam vyhradit cca pol dna ze odbery rano a konzultacie naobed.no ale u dobrotovej to mozno nebude tak, ved uvidis.drzim palce
@jvlo dakujem este raz a gratulujem k cerstvemu babatku 🙂 aj mne nasadili liecbu ako netehotnej a kontroly robili ako tehotnej a zabralo.a mozem sa ta este spytat ty si brala aj duphaston alebo urg.?lebo mne ho dokt.dal, ale tu zas citam ze baby pisu ze sa to nesmie kombinovat.ale chodim k jednemu z najlepsich gyn.tu v mt, v zilinskom kraji, zeny za nim chodia aj zdaleka tak verim ze vie co robi.sam ma poslal na vysetrenia uz po prvom potrate vraj nebudeme predsa cakat ci sa to nestane znova

@milliondollarbaby ak chces ist do mt a nechces tam zabit cely den, tak sa objednaj do hemomediky, ide to tam rychlejsie