Syndróm P(re)CO? II

Tak Vas vsetky vitam v druhom pokracovani nasej diskusie o syndrome PCO....v prvom fore sa podarilo viacerym dievcatam (napriek tejto nie zrovna najprijemnejsej diagnoze) stat sa mamickami. Tak nech taketo uspechy v hojnom pocte pokracuju aj v tejto druhej serii 😉
katkaajurko
11. feb 2010
duska zaroven prosim napis - co je normalny pomer? a ktory pomer je charakteristicky pre PCO...
hivaautor
11. feb 2010
duska....FSH je hormon stimulujuci rast folikov a LH je hormon podporujuci prasknutie dozreteho folikulu - cize ovulaciu.....tie hormony sa bezne sleduju ked ti robia hormonalny profil 😉

a ten pomer charakteristicky pre PCO by zaujimal aj mna 😉
beatab369
11. feb 2010
takze volala som dr., ta tam nebola takze mi sestricka oznamila ze tehu som 😃
ale vysledky su este velmi nizke - hodnotota je 90 (HCG predpokladam?), taze je to vraj este velmi skore tehotenstvo...tak uvidime...lebo aj tie testy mi nejdu do hlavy...
chcela aby som prisla na kvr v pondelok, lebo zajtra je este skoro...ale oni maju dovolenku...takze az vo stvrtok a to zase som ja mimo KE

takze idem predsa zajtra....drzte mi palce....
duska1122
11. feb 2010
no tak som mu napisala hadam este odpise.
jej bea ty si tehotna? asi som vynechala stranky idem docitat. gratulujem 🙂
hivaautor
11. feb 2010
bea....no vidis....gratulujem a drzim palce 😉 x-)
katkaajurko
11. feb 2010
bea no vidis!!! tak tfuj tfuj tfuj nech pekne stupa! x-)
shaarka
11. feb 2010
duska, ten pomer LH a FSH ani ja neviem a nechce sa mi googlit, ale kocka s nickom bosorkajarka ti urcite odpise.

a tiez sa mi nepacia jednoznacne odpovede, ako odpisal ten lekar...
duska1122
11. feb 2010
mne sa tam nepacia tie cudzie slova a skratky 😃 ale to sa podda
hivaautor
11. feb 2010
tu som nasla nejaky zaujimavy link....ked pride nejaka nova baba s PCO, tak jej to mozme odporucit na citanie 🙂 ...ale presny pomer LH a FSH tam nie je urceny ]-(

http://www.praktickagynekologie.cz/pdf/pg_06_05...
katkamarek
11. feb 2010
Bea gratulujem 🙂 tu mas link, kukni si hodnoty ake by mali byt podla toho v akom si stadiu 😃
http://www.zbynekmlcoch.cz/info/anatomie_jak_fu...

No mne sa tiez u toho dr. nepozdava, ze tak jasne napisal, ze PCO sa da urcit len podla UTZ, co ja viem, diagnostika je ovela zlozitejsia a nie az taka jednoznacna, a urcite nestaci len UTZ alebo len HP.
hivaautor
11. feb 2010
presne katkamarek....na tom linku, co som poslala je pisane, ze Na diagnostiku syndrómu sú potrebné 2 z 3 kritérií....súčasné diagnostické kritériá: 1) oligo- alebo anovulácia 2) klinické a/alebo biochemické známky hyperandrogenizmu 3) polycystické ováriá v UZ obraze

a pomer LH/FSH by mal byt priblizne 1:1 ... pre PCO je typicke ze LH je vyssie ako FSH....ale nejake extra hranice nie su....moze byt aj 2:1....ale aj 9:1 .... je to individualne....podstatne je ci prichadza k ovulacii alebo nie :-|
katkamarek
11. feb 2010
no ja som mala FSH 3,1 a LH 2,1, tak neviem :-S
katkaajurko
11. feb 2010
a nezavisi este aj od dna cyklu? lebo ja som tam na zaciatku mala dobry pomer - ale v strede sa mi LH jasne ze stuplo - ale na to aby folik praskol musi predsa prudko stupnut a potom klesnut-takze to je vteda niekolko nasobne viac predsa...cize maju byt v pomere 1:1 v tej "kludnej faze?
katkamarek
11. feb 2010
katka urcite to od toho zavisi, ale HP sa vacsinou robi na 3 DC a to sa berie ten pomer vtedy, teda podla mna, pocas ovu fazy to urcite nemoze byt rovnake
hivaautor
11. feb 2010
tu som nasla nejake normy...je to z ang. stranky...

FSH (measured in mIU/mL)
Follicular 3.5 - 12.5
Ovulation 4.7 - 21.5
Luteal 1.7 - 7.7

LH (measured in mIU/mL)
Follicular 2.4 - 12.6
Ovulation 14.0 - 95.6 (!!!!!)
Luteal 1.0 - 11.4

na zaklade toho vyplyva, ze okrem fazy ovulky by mali byt zhruba 1:1 😉
katkaajurko
11. feb 2010
podla toho clanku a DPO - ma bea standardnu vysku HCG 😉
hivaautor
11. feb 2010
katkamarek...dlho si tu nebola 😉 ....co mas nove?

presne aj ja som kukala beu....bea....je to OK....nestresuj a tes sa z tehulkovania....uz si to oznamila muzovi?
katkamarek
11. feb 2010
ahoj hiva, no ja sem stale nakuknem, a sem tam sa zapojim 😃
No teraz cakam druhu ovulku, dufam, ze pride, lebo sa mi nepacia moje vysoke teplotky
http://www.fertilityfriend.com/home/2bd5ea

Ale treba mysliet pozitivne, no a Duphaston asi nasadim po ovu, lebo moze byt, ze mam slaby svoj progesteron, uz som sa odsledovala prvy cyklus a teraz uz nic nepokazim ked si ho dam 😃

podla tych hodnot co si dala, tak mam malo FSH aj LH :-S
katkaajurko
11. feb 2010
Hivus ja mam normy z nasho labaku taketo:

Folikularna faza Ovulacna faza Lutealna faza
LH 2,4 - 6,6 9,1 - 74,2 0,9 - 9,3
FSH 3,4 - 21,6 5,5 - 20,8 1,1 - 14
hivaautor
11. feb 2010
nooo...kati....tie teploty mas fakt celkom vysoke....ale v podstate nezalezi ne teplote ale na krivke 😉 ...drzim paste 😉

a beries aj clostyl, ci nic?....inak neviem, ale tie hodnoty su z nejakej americkej stranky a v podstate kazdy labak ma asi svoje normy....ide hlavne o to, ze by mali byt zhruba na tej istej urovni 😉

j auz ani neviem, ake som ja mala....viem, ze som si vsetky vysledky kopirovala, ale neviem, ci ich mam este doma alebo som ich dala gyndosovi....skusim ich pohladat nech aj ja viem, na com som 🙂 ....viem ze som ich tu raz pisala, ale to bolo v teme PCO - jednotke a ta uz sa tu neda najst 😞 ...musim sa doma trosku prehrabat v papieroch....ale ja som ich mala vsetky ok...ibe testosteron a DHEAS zvysene :-| ...akurat stale nechapem, na co to DHEAS vlastne je :-N ...ale vraj jeho zvysenie je tiez typicke pre PCO =-)
katkaajurko
11. feb 2010
do kelu cely prisvok mi to rozhadazalo ale pomlcka je rozpatie kazdej fazy napisanej vyssie , FF. OF, LF...
hivaautor
11. feb 2010
neva kati....da sa to precitat..... no podla tychto vychadza, ze ten normalny pomer LH/FSH by mohol byt maximalne 2:1 ked vezmeme hranicne hodnoty 6,6 / 3,4 ... a dolezite je aby FSH bolo vyssie ako LH 😉 ...ale to su len moje dohady na zaklade toho, co som poprecitovala na nete 😉
tatranka111
11. feb 2010
beatab gratulujem 🙂

ja pokračujem vo svojom strelenom cykle
http://www.wunschkinder.net/forum/zanzeige/user...

ked som to hodila do noveho grafu tak to vyzera asi tak nejako
http://www.wunschkinder.net/forum/zanzeige/user...

myslíte, že ked teraz spím asi tak o hodinku a pol viac tak možem mat teplotu z mojich stalych 36,2 na 36,5?
katkaajurko
11. feb 2010
ked vstavas v rovnaku hodinu tak asi nie..ale toje malinky rozdiel....
katkamarek
11. feb 2010
hiva este neberiem clostyl, dr. nam dal tri mesiace, a potom by sme isli na clsotil, inak som sa mu branila, ale teraz si ho zacinam viac pripustat, no ale este uvidim co bude, nechcem predbiehat, a urcite chcem aby pred tym ako ho zacnem brat isiel mm na spg.

Ty sa ako citis?
zuzu1111
11. feb 2010
Bea - to sú super správy 😉 😉

Hivus, idem prečítať ten článok, čo si sem dala, ale pravdepodobne sa tam nájdem 😞 😞

Ja mám z lábáku takéto normy na LH a FSH
LH - folikul.fáza - 0,5-5
ovu - 5-30
luteal.faza - 0,5-5

FSH - folik.fáza - 4-12
ovu-10-20
luteal.fáza-2-8

ja som mala na 4DC LH-4,5 a FSH-5,1 - čo doktorka zhodnotila ako OK a na 23DC LH-14,8 a FSH - 4,5 - veľmi zlý pomer a hlavne LH je vysoké
hivaautor
12. feb 2010
breee ranko 🙂

tak som si aj ja doma nasla svoje vysledky z HP a som celkom prekvapena, lebo sa zda, ze vsetko mam v norme....aj ten TST nebol az tak zvyseny 😕

HP na 4 DC:
LH 3,1
FSH 3,9
Estradiol 124
Prog 0,5
Prolak 16 (norma 1,2 - 29,9)
TST 2,7 (norma 0,45 - 3,75)
DHEA-S 8,3 (norma 2,6-13,9)

HP na 20DC:
LH 10,7
FSH 4
Estra 317
Prog 0,7
Prol 16,6
TST 3,64
DHEA-S 9,2

a na oboch mam z labaku zvyraznene TST a DHEA-S ako zvyseny, diagnoza mierny hyperandrogenizmus a odporucanie liecit.....ale potom fakt nechapem tie normy....ved vsetko mam v norme a napriek tomu pisali, ze zvysene a treba liecit 😕

katkamarek, tak drzim palce...mozno za tie tri mesiace nebudes clostyl uz ani potrebovat 😉 ...a ako s ovulkou? chodi? nechodi?

ja uz sa citim relativne dobre....telo uz je viacmenej OK a psychika...no nesnazim sa mysliet na to co bolo, ale na to, co bude 😉 ...este zatial nemame vsetky vysledky a vysetrenia hotove, tak zatial snazenie neriesime.....chceli by sme zacat co najskor, ale musim pockat na vsetky vysledky a konzultaciu s lekarom :-|
titulienka
12. feb 2010
jeeeeeeej hivus to som rada ze su vysledky v poriadku ....super tesim sa s tebou 😉 a drzim palceky aby si bola coskoro aj ty snazilka 😉
bambi9__2
12. feb 2010
ahojte, tiez mam pco...brala som 1xclostil a dnes na folikulometrii mi povedal ze zvysime na 2x1tabletu 😞 povedal ze liecba u mna bude 3-6mesiacov 😞

dnes na 11dc,boli foliky 6-7mm , je to malo?? |-| nejak ma opusta viera ze sa to podari... mam vysoky tst. dhea, tak neviem co s tym.......................... |-|
katkaajurko
12. feb 2010
hivus tak to sa veelmi divim- lebo sak ty mas tie vysledky absolutne v normach...tak ako ja a vyslovene mi endokrinologicka povedala-ze tam nie je co liecit...

zuz ved 20DC si bola v ovulacnej faze a tam si tiez v normach tak preco by mal byt ten HP zly? LH predsa MUSI vzrast

bambi 11DC je malo este cakaj ako podrastu 😉 este maju casuuuuuuuuuuuuuu

ja som si vcera musela dat ibuprofen 😞 strasne ma bolela hlava - koli tomu ze som si nedala tu druhu kavu. :-| no a to sa v case predp. uhniezdovania nesmie - snad som si sama nepobabrala sancu... :-|

Začni písať odpoveď...

Odošli